drugie danie - 14640 przepisów (strona:514/976)

Omlet serowy 138

okazji Dnia Rewolucji Żywności Jamiego Olivera / Jamie's Food Revolution zrobiłam swoją wersję omleta serowego z propozycji przepisów J. Olivera na pożywne dania ;) Składniki: ser żółty (np. Włoszczowski) 3 jaja szczypta kardamonu szczypta słodkiej papryki oregano ok. płaskiej łyżeczki świeżo rozdrobniony pieprz czarny i sól himalajska do smaku oliwa z oliwek Wykonanie: Ser zetrzeć na tarce lub jeśli ktoś(...)patelnie i w trakcie podsmażania lekko rozgrzebywać po całej powierzchni. Gdy mikstura zacznie się ścinać ale na wierzchu nadal będzie surowe jajko, wyłożyć ser na połowie powierzchni a drugą zawinąć omlet tak aby powstał półksiężyc. Poczekać chwilkę aż się dobrze wysmaży w środku i obrócić na drugą stronę smażąc jeszcze przez chwilę. Aby omlet bardziej napęczniał, można włożyć

Ukojenie Podniebienia
Żytni zakwas chlebowy 103

dala od drzwi). Następnego dnia i w dni kolejne (zawsze o tej samej porze) czynność powtarzamy i dokładnie mieszamy zawartość słoika z nową porcją mąki i wody. Już drugiego dnia zauważymy lekkie bąbelki powietrza, a z każdym dniem będzie ich coraz więcej. Gdyby w czasie produkcji zakwas próbował uciekać ze słoika należy go przemieszać, a jeśli z wierzchu zbytnio wyschnie(...)zaczął pracować, wziąć ile trzeba i znów "uśpić, czyli schować w lodówce. Zakwasem na chleb można się dzielić z innymi - wystarczy do oddzielnego słoika przełożyć trochę zakwasu, dokarmić i dać komuś, kto go potrzebuje wraz z instrukcją postępowania

Kolorowy Przepisownik
Burgery buraczane (wegańskie) 172

szklanki ugotowanej kaszy jaglanej ½ szklanki uprażonego słonecznika ¼ szklanki uprażonego sezamu 2 łyżki chia 3 łyżki posiekanej natki pietruszki ½ łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki mielonego kuminu ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego (można dać mniej lub pominąć) 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki (słodkiej) 2-3 łyżki sosu sojowego 3-4 łyżki oleju 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki Piekarnik rozgzrać do 180°C. Buraki(...)jeszcze trochę bułki i oleju. Uformować kotlety. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej olejem. Piec przez 30-40 minut. W połowie pieczenia można obrócić burgery na drugą stronę. Podawać z bułkami (w lżejszej wersji tylko połówka bułki + kotlet buraczany) i wybranymi dodatkami - u mnie kiełki, awokado, ostry sos chili, pomidor, sałata) Smacznego! Inspiracja od Agaty , przepis

Pełny talerz
GOLONKA GOTOWANA 140

Danie dla prawdziwych mężczyzn, choć przyznam się Wam bez bicia, że sama też lubię skubnąć kawałeczek, albo nawet i dwa. Szczególnie takiej dobrze odgotowanej.Mięsko soczyste, mięciutkie, wręcz rozpływa się w ustach. Gotujemy w aromatycznym rosole pomału,spokojnie, ok 3 godz. Potem możemy zapiec lub nie...Jak kto lubi.Ostatnia godzina gotowania może upłynąć wyrównywaniem wygotowującego się(...)biała piwo- niekoniecznie sól, pieprz czarny mielony D podania z musztardami ROLESKI Wykonanie: Golonki oczyszczamy, myjemy, osuszamy. Dobrze nacieramy solą i pieprzem.Odkładamy na min. noc do lodówki. Na drugi dzień zagotowujemy bulion, dokładamy obrane warzywa i przyprawy. Golonkę gotujemy na średnim ogniu ok 3 godzin. Jak ubywa płynu, dolewamy, aby golonki były cały czas zakryte. Po dwóch godzinach gotowania

Z Majeczką w kuchni
Placki z twarogiem 170

chcę dzisiaj opisać to nie maja konkretnego przepisu ,zawsze coś w nich zmieniam ,to w plynnych składnikach , to w rodzajach sypkich. Zawsze próbuje coś innego . Często robie tego typu dania ,ponieważ są stosunkowo proste i mało pracochłonne , a dzieci lubią wszelkiego rodzaju placuszki Skladniki  na 10 plackow 1,1/2 szklanki mąki 150 g kefiru 2 jajka 1 łyżeczka(...)środek ciasto ( ja stosuje łyżkę do sosów- mała wazowa) pozwalam aby swobodnie rozpłynęło się . Placek powinien mieś średnicy ok,15cm. ( jeśli jest większy to też nie problem)  Do drugiej miski wkładam twaróg , jogurt mieszam aby składniki polączyły się , dodaje pokrojone w kostkę pomidory i ogórki ,jeszcze raz mieszam ,doprawiam solą i pieprzem i przekladam na placki . dwie albo

Eli Gotowanie
Łosoś zapiekany w cieście francuskim ze szpinakiem 124

zawsze mi się to udaje, to przynajmniej próbuję. Dzisiaj łosoś zapiekany w cieście francuskim. Zrobiłam jeden błąd, bo nie zrobiłam zdjęcia po przekrojeniu całości. Musicie uwierzyć na słowo, że danie pięknie wyglądało. Tak pochłonęło mnie pałaszowanie ryby, że zapomniałam o zrobieniu zdjęcia. Składniki: Kawałki łososia ( u mnie były dwa, ale zawsze można zwiększyć lub zmniejszyć ) Gotowe(...)praskę czosnkiem. Z ciasta francuskiego odcinamy tyle ciasta ( razem z papierem ), aby każdy kawałek był w nim dokładnie zamknięty. W połowie ciasta kładziemy rybę, na nią szpinak i przykrywamy drugą częścią. Brzegi porządnie zlepiamy. Na górze w cieście robimy małe otworki aby ewentualna para miała gdzie się wydobywać. Łososia pieczemy na nagrzanym piekarniku, zgodnie z napisem na opakowaniu

Smaki Ewy
Dorsz z warzywami w mleku kokosowym – bez laktozy 151

Kolejny niesamowicie smaczny przepis na rybkę – tym razem dorsza.Uduszony , a potem jeszcze podsmażony , by skórka była chrupiąca , podany z warzywami w mleku kokosowym i aromatycznych

Ostra na Słodko
BARSZCZ WIGILIJNY- NAJLEPSZY, BEZ CUKRU 341

ocet/ ocet jabłkowy/ winny/ sok z cytryny (dowolnie) - majeranek - natka pietruszki do posypania (nie trzeba) Warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować (ja dałam tylko część z tych 4,5l). Doprawić solą i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok.40 minut (do miękkości warzyw). Do dużego garnka wsypać garść suszonych grzybów, dodać ziele angielskie(...)octu. Zamieszać. Buraki powinny być całe zanurzone w wodzie. Garnek zestawić z palnika, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na całą noc. Ja po wystudzeniu odstawiłam do lodówki. Na drugi dzień całość zagotować, przecedzić, doprawić do smaku octem, solą, ksylitolem (lub cukrem) i świeżo mielonym pieprzem. Grzybki dorzuciłam do barszczu, można je zużyć również do przygotowania uszek. Ja dodałam dodatkowo

Smaczne Zdrowe
NAJLEPSZE MAŚLANE CIASTECZKA, SUPER KRUCHE, BEZGLUTENOWE, BEZ JAJEK 225

250g zimnego masła - 100g syropu z buraka cukrowego lub dowolnego innego syropu np.ryżowego, orkiszowego - 80g skrobi kukurydzianej -120g wiórków kokosowych - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego - 40g amarantusa ekspandowanego (dałam z melasą) W misie miksera umieścić mąki: ryżową, kukurydzianą, z nasion amarantusa i skrobię kukurydzianą, dodać wiórki kokosowe, zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki, syrop z buraka cukrowego, ekstrakt waniliowy(...)kokosowych i amarantusie U nas wszystkie wersje cieszą się takim samym powodzeniem. Zapełnioną blaszkę proponuję wstawić na kilka minut do lodówki. Ja wstawiam pierwszą blaszkę, w tym czasie przygotowuję drugą i trzecią. Blaszka z lodówki wędruje do piekarnika a na jej miejsce wstawiam następną. 12 minut chłodzenia w zupełności wystarcza. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C, na termoobiegu

Smaczne Zdrowe
Bufallo wings 289

możemy je zachować np. na rosół. Do miski dodajemy 1 łyżeczkę sproszkowanego czosnku, 1 łyżeczkę ostrej papryki, sok z połówki cytryny, pieprz. Wrzucamy skrzydełka i dokładnie mieszamy. Do drugiej miski dodajemy 300 gram mąki, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę czosnku sproszkowanego, 1 łyżeczkę słodkiej papryki. Mieszamy wszystko razem. Następnie obtaczamy skrzydełka we wcześniej przygotowanej mące z przyprawami. W garnku(...)cukru i około 200ml ketchupu. Dodajemy 1 łyżeczkę ostrej papryki, 1 łyżeczkę czosnku. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż się zredukuje. Skrzydełka polewamy sosem i nasze danie jest już gotowe

Animelka Blog
Recenzja wafli GoodFood 165

też byłam ciekawa nowych smaków. Do przetestowania dostałam dwa smaki wafli ryżowych z kukurydzą Rizo&Go: o smaku Barbecue Brazilian oraz o smaku Mango Chutney. Troszkę sobie pochrupaliśmy, dałam też posmakować nowych wafli rodzince oraz znajomym. Na profilu  GoodFood , już wcześniej wspominali o nowych smakach. Nazwy mango i barbecue oraz wafle ryżowe obiły mi się o uszy(...)pierwszym kęsie oba smaki wydały mi sie podobne i nawet sprawdziłam opakowania czy nie otworzyłam dwóch takich samcyh. No ale jak się bierze gryza jednego a zaraz potem gryza drugiego to nie ma się co dziwić :P Jednak po dłuższej konsumpcji wyszło jednak ze smaki są inne, ale oba bardzo intensywne. Wafelki o smaku Mango Chutney składniki: pełnoziarnisty ryż brązowy

Monia miesza i gotuje
Jeszcze raz SER Z ZIEMNIAKA, sprawdzona prosta BAZA z 3 składników 160

niczym innym zastąpić". Cóż, pomyślałam sobie, kefiru sojowego nie mam, bo grzybka tybetańskiego też nie mam i jakoś nie czułam pociągu do zdobycia i hodowania go, a skoro nie da się niczym innym zastąpić to trudno, z lekkim żalem ale odpuściłam sobie ten cholerny ser. Wiele miesięcy później okazało się, że jednak można zrobić "ser" z ziemniaka bez grzybka(...)ziemniaków!). Drugi najważniejszy składnik to podsmażona/zeszklona na oleju cebula. Wierzcie mi, bez cebuli, choćby dosypać do ziemniaków i pół paczki płatków drożdżowych, nie otrzyma się TEGO smaku, co najwyżej drożdże podane na zmiksowanych ziemniakach. Specjalnie próbowaliśmy kiedyś robić ser najpierw bez cebuli i nawet dosypując coraz więcej drożdży, to nie było to. W drugą stronę - skosztujcie kiedyś samych

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Pyszny sernik na bezglutenowym, kruchym spodzie – przepis krok po kroku 148

zisiaj przepis na kolejne ciasto, za które nie jeden dałby się pokroić Do przygotowania tego przepisu i upieczenia sernika zainspirował mnie mój znajomy Bloger kulinarny, Karol, który prowadzi bloga Kosą po patelni (zaglądnijcie do niego, bo ma naprawdę świetne przepisy! :)). Przepis może nie należy do gatunku tych prosty i szybkich, ale smak sernika wynagradza wszystko! Sernik piekłam w tortownicy(...)spód sernika). 18. Dodajemy pianę do masy serowej i delikatnie wszystko mieszamy. 19. Całość przekładamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni bez termoobiegu, na drugi poziom od dołu, na 30 minut. 20. Po upływie tego czasu, zmniejszamy temperaturę piekarnika do 160 stopni i pieczemy przez kolejne 30 minut. Góra nie powinno się w tej temperaturze zbytnio

Okiem Blondynki by McBlondi
KULINARNE WYZWANIA FAIRY z Grzegorzem Łapanowskim, 14.06.2013, Warszawa. 171

więc poszukała studia, jak się okazało, znajdującego się kawałeczek za Dworcem Centralnym. Całe studio to po prostu przerobione mieszkanie do tychże celów, w starej warszawskiej byłej fabryki serów na drugim piętrze, pośród zabudowań i magazynów innych firm, gdzie potworzyło wię mnóstwo różnych małych lokali takich jak np., studio craft czy tym podobne, co teraz jest na topie. Wnętrze(...)robimy jedno, dwa dania, uczymy się, szlifujemy swój kunszt. Wiele znów nowych rzeczy Karmel-itka się dowiedziała oraz nauczyła i tak, ale przede wszystkim chodziło o dobrą zabawę, miłą atmosferę i o robienie tego, co się kocha, co jest naszą pasją. Karmel-itka miała to szczęście, że Grzegorz bardzo jej pomagał i praktycznie przygotowywali dania wspólnie, chociaż

W kuchni Karmel-itki
Snikers 240

Pyszne bardzo słodkie ciasto. Czas wykonania: 1 h 30 min + 6-8 h oczekiwania Ilość porcji: 16 – 20 kawałków (forma 22 x 27 cm

KuchniaWeDwoje.pl