drugie danie - 14640 przepisów (strona:523/976)

Pieczona papryka z serem feta w oliwie z oliwek 261

Nadziewana papryka świetnie sprawdzi się na zimno jako przekąska na imprezę lub jako ciepły dodatek do dania głównego. Przepis śródziemnomorski, z aromatycznymi przyprawami i samymi zdrowymi składnikami, które każdy powinien włączyć do swojego codziennego jadłospisu.  Od kilku lat staram się dbać o swoje (i moich bliskich) nawyki żywieniowe. Monotonne jedzenie nie pomaga nam w walce o zdrowie(...)łyżka oregano 1 łyżeczka czosnku granulowanego Oliwa z oliwek Przygotowanie: Paprykę kroimy na pół, odcinamy ogonek i wyciągamy biały środek z pestkami. Ponownie kromy na pół i podobnie obrabiamy drugą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 25-35 min.W miseczce mieszamy jogurt z serem feta i doprawiamy pieprzem, bazylią, oregano i czosnkiem granulowanym. Faszerujemy paprykę

Czarnawisienka
Światowy Dzień Muffina - Ciasto muffin mocno czekoladowe (Torta muffin al cioccolato) 137

mokre składniki: jaja z mlekiem i olejem. **** Per preparare degli muffin prendete due ciotole. In una ciotola montate le uova con il latte e l'olio di semi. W drugiej misce mieszamy suche składniki: m ą kę   pszenn ą,  kakao, cukier i proszek do pieczenia. **** In un'altra ciotola mescolate la farina, il cacao, lo zucchero(...)muffinek.  Ciasto pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pojedyncze muffinki pieczemy ok. 15-20 minut. **** Versate il composto ottenuto in una tortiera da 12 cm di diametro. Potete realizzare una torta muffin grande oppure creare circa 20 muffin piccoli. Cuocete la torta in forno preriscaldato a 180 gradi per circa 35-40 minuti, invece

La grande e la piccola cuoca
KAKAOWE NALEŚNIKI Z BUDYNIOWYM KREMEM 164

Naleśniki...przysmak każdego dziecka, a i nie jeden dorosły nie przejdzie obok nich obojętnie 😉 Mogą być wytrawne lub na słodko. To danie uniwersalne, podawane na śniadanie, obiad, kolację czy deser. Dziś u mnie są naleśniki na słodko w trochę odmienionej wersji...kakaowe z kremem z serka mascarpone i budyniu śmietankowego gotowanego na soku przecierowym. Palce lizać(...)serka mascarpone 3-4 łyżki cukru kokosowego cukier puder (do posypania) Wykonanie: Ciasto: Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z mlekiem i wodą mineralną. W drugiej misce łączymy składniki suche: przesianą przez sitko mąkę z kakao, szczyptą soli i cukrem kokosowym. Składniki suche dodajemy porcjami do mokrych i mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem na gładkie ciasto

Kuchnia MagdaLeny
Szybkie faraonowe parówki 138

Idealny pomysł dla dzieci. Zwijane parówki w cieście francuskim są przepyszne, u mnie zniknęły naprawdę szybko. Wnuki pokochały to danie i prosiły o dokładkę, a teraz kiedy tylko przyjadą do mnie w odwiedziny pytają o Faraona :D Są szybkie w przygotowaniu i naprawdę bardzo PYSZNE(...)kroimy w niedużej wielkości paseczki. Możemy użyć do tego ozdobnego noża. Parówki owijamy paseczkami ciasta francuskiego. W niektóre miejsca dajemy po małym kawałeczku sera żółtego. Parówki układamy jeden obok drugiego na posmarowanej margaryną brytfannie. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy poszatkowanym szczypiorkiem. Wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut na 180 st. Po tym czasie wyjmujemy. Z keczupu robimy oczy

Gotuję Testuję
domowa karpatka z ciepłymi lodami w kremie kakaowym z dżemem z ciemnych winogron... 155

trakcie gotowania na mniejszym ogniu do powstania kuli, ciasto wystudzić do zimnego ciasta wbijać po jednym jajku (jeśli masz mniejsze jajka "L" lub "M" to 5 i 6 sztuk dać) w trakcie wyrabiania mikserem blaszka z piekarnika wyłożona papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować na blaszce piekarnik elektryczny nagrzany na 220 C, grzanie góra/dół, ciasto piec przez 10 minut(...)masłem mikserem na gładki krem, na połowę ciasta rozsmarować dżem z ciemnych winogron lub jaki lubisz, nałożyć połowę kremu, poukładać ciepłe lody, rozsmarować resztę kremu na lodach i przykryć drugą połową ciasta na ciasto położyć papier do pieczenia, położyć dwa talerzyki deserowe i schować do lodówki najlepiej na całą noc przed podaniem karpatkę posypać cukrem pudrem - karpatka smakuje wyśmienicie

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto z truskawkami 106

Sezon na truskawki w pełni, w Katowicach, od niedzieli koszyk truskawek można kupić już za 5 zł, korzystam więc ile się da i przygotowuje desery, o których marzę przez cały rok. Dzisiaj zrobiłam ciasto z truskawkami i kruszonką, bez miksera, bardzo łatwe w przygotowaniu i pyszne, bo wilgotne dzięki truskawkom. Ciasto z truskawkami Składniki: na ciasto 1 i 1/2 szklanki(...)część cukru (np. 100 g) 2 części mąki (np. 200 g) do wysmarowania blachy masło bułka tarta Przygotowanie: Przygotowujemy dwie miski. W jednej mieszamy wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre. Mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy. Formę do pieczenia smarujemy masłem i posypuejmy bułką tartą. Ciasto przekładamy do wysmarowanej formy, na wierzchu układamy truskawki. Z mąki, cukru

Moja smaczna kuchnia
Simit (tureckie obwarzanki) w marcowej piekarni 140

czyli simit. Przepis pochodzi z bloga Moniki Gotuje, bo lubi – klik ! Składniki: 7 g drożdży instant 200 ml letniej wody 100 ml mleka 2 łyżki oliwy 2 łyżki cukru (dałam jedną) 650 g mąki 1 jajko 1 łyżeczka soli 3/4 szklanki siemienia lnianego (u mnie mieszanka ciemnego i złocistego, bo nie znalazłam w mieszkaniu ani ziarnka sezamu) 1/3 szklanki pekmezu(...)kulek rozwałkować rękami na wałeczek o długości mniej więcej 70 cm (ja najpierw wałkowałam na ok. 50 cm wszystkie kulki, a potem wałkowałam ponownie na dłuższe wałki; drugie wałkowanie było znacznie szybsze i łatwiejsze, bo ciasto nie było sprężyste). Złożyć wałek na połowę i skręcić delikatnie dookoła własnej osi, aż otrzyma się świderek (robiłam 10-11 skręceń). Złączyć

Weekendy w domu i ogrodzie
wega szarlotka z daktylowym karmelem 157

kuchnią wegańską. Jak na razie zaobserwowałam, że większość osób chwali nowe, do tej pory mało znane dania i słodkości, jednak związanie z wyznaczonymi kiedyś sobie szablonami sprawia, że sami nie mają odwagi stanąć w kuchni i zacząć eksperymentować. Myślę, że małymi kroczkami da się, wyjść do szerszego grona odbiorców i choć w minimalnym stopniu wpłynąć na polepszenie zdrowia niejednej(...)składniki na ciasto mieszamy razem, dodajemy mleko i olej, po czym dokładnie razem ugniatamy.  Powstałe ciasto dzielimy na dwie części. Jedna z nich przekładamy do formy do pieczenia, drugą ugniatamy na płaski prostokąt, z którego wycinamy paseczki. Daktyle zalewamy wrzątkiem na ok 5 min, następnie razem z wodą blendujemy. Jabłko obieramy, kroimy w płaskie plasterki, po czym układamy

healthy dreams
Dorsz z cytryną i oliwkami 130

Dorsz z cytryną i oliwkami Dzisiaj mam dla Was prosty pomysł na dorsza. Danie jest szybkie, pachnące cytryną z dodatkiem oliwek i cebuli. Ryba jest delikatna i bardzo aromatyczna. Jako dodatek polecam ryż lub kaszę kuskus. Ja dorsza podsmażyłam bardzo krótko, ale możecie też włożyć go od razu do piekarnika i wydłużyć ciut czas pieczenia. Zresztą(...)wina (wytrawnego lub półwytrawnego) 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól i pieprz olej do smażenia Cebulę obrać, pokroić w piórka. Połowę cytryny pokroić w plasterki. Z drugiej połowy zetrzeć ok. ½ łyżeczki skórki cytrynowej. Cytrynę odłożyć na bok do wyciśnięcia soku. Skórkę cytrynową wymieszać z mąkami w płaskim naczyniu. Dodać połowę tymianku. Odstawić na bok. Piekarnik rozgrzać

Pełny talerz
Cannelloni ze szpinakiem 118

miałam ochotę od dłuższego czasu. Zbierałam się do jego przygotowania i zebrać się nie mogłam. Aż w końcu nadszedł ten dzień i mimo, że jest to bardzo czasochłonne danie opłacało się. Wyszło bardzo smacznie ;-) Jest to jedna z moich ulubionych zapiekanek.   I jestem pewna, że będzie smakować każdemu. Wielbiciele mięsa mogą przygotować wersję(...)Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy, aż   będzie miękki. Pod koniec dodajemy ser.   Dokładnie mieszamy i czekamy aż ser się rozpuści. W drugim garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy tak aby nie było grudek.   Następnie wlewamy mleko. Mieszamy i gotujemy kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej

Passion of Cooking
Biszkopt z masą śliwkową i bitą śmietaną. 292

metra później wkładamy z powrotem do piekarnika do wystudzenia. Gdy wystygnie przecinamy na dwie części. Masa Śliwkowa: 1 kg śliwek (mogą być mrożone) 1 galaretka cytrynowa 1 kisiel (ja dałam poziomkowy - ale w zasadzie może być też inny) Śliwki dusimy na małym ogniu dzieląc na mniejsze części Blendujemy na gładka masę, Przekładamy z powrotem do garnka i dodajemy sypki kisiel(...)wrzącej) wodzie(1/4 szkl) i studzimy. Śmietanę ubijamy, pod koniec dajemy cukier puder i żelatynę. Na masę śliwkową wylewamy większą część śmietany, zostawiając trochę na wierzch ciasta. Kładziemy drugi blat biszkoptu, nasączamy i wylewamy resztę bitej śmietany. Na górę możemy zetrzeć gorzką czekoladę. Smacznego

Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...
Biszkopt z masą śliwkową i bitą śmietaną. 292

metra później wkładamy z powrotem do piekarnika do wystudzenia. Gdy wystygnie przecinamy na dwie części. Masa Śliwkowa: 1 kg śliwek (mogą być mrożone) 1 galaretka cytrynowa 1 kisiel (ja dałam poziomkowy - ale w zasadzie może być też inny) Śliwki dusimy na małym ogniu dzieląc na mniejsze części Blendujemy na gładka masę, Przekładamy z powrotem do garnka i dodajemy sypki kisiel(...)wrzącej) wodzie(1/4 szkl) i studzimy. Śmietanę ubijamy, pod koniec dajemy cukier puder i żelatynę. Na masę śliwkową wylewamy większą część śmietany, zostawiając trochę na wierzch ciasta. Kładziemy drugi blat biszkoptu, nasączamy i wylewamy resztę bitej śmietany. Na górę możemy zetrzeć gorzką czekoladę. Smacznego

Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...
Chleb na zaczynie biga 194

źródło : kulinarne szaleństwa maniusi Z podanego przepisu wychodzą dwa bochenki chleba zaczyn : 800g mąki pszennej typ 750 544 g wody o temp. 27st. C 0,6g suszonych drożdży (ja dałam ok.1/6 łyżeczki świeżych drożdży) ciasto : 200g mąki pszennej chlebowej typ 750 206g wody o temp. 41st. C 22g soli ok 1/2 łyżeczki świeżych drożdży lub 2 g świeżych cały zaczyn(...)minutach, a drugi raz po 60). Po upływie 3 godzin stolnicę oprószamy sporą ilością mąki i wykładamy połowę ciasta. Ciasto rozciągamy lub wałkujemy na prostokąt i składamy je jak kopertę, następnie powtarzamy to jeszcze ok 3 razy. Miskę posypujemy mąką i wkładamy do niej nasze ciasto. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta i wkładamy je do drugiej

charlotte gotuje
Bułkowy kotlet 139

tradycyjnych naszych schabowych prawie zawsze zostaje jajko i bułka tarta . wystarczy to wymieszać szczyptę dosolić i usmażyć . kotlet gotowy. dzieciaki go uwielbiają. U mnie on się przerodził w samodzielne danie , które robie w różnych ze tak powiem odsłonach.  Dzisiaj było to śniadanie Składniki 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 1/4 szklanki mleka sól, pieprz tłuszcz(...)temat- całkowita dowolność  Cebulę ,pieczarki i paprykę pokroiłam drobno i podsmażyłam , posoliłam to na patelni aby szybciej zmiękło i na placuszek . Ja jem z keczupem , moja druga polowa (czyli mąż) kroi dodatkowo pomidora . Przystawka w 5 minut gotowa

Eli Gotowanie
Szynka pieczona (ze skórą) 138

się przy odbiorze Oscara. Podziękowałabym wszystkim, uroniła kilka łez i zapewne, znając swojego pecha, z gracją runęła na ziemię zahaczając obcasem o coś, o co teoretycznie zahaczyć się nie da. No dobra, ale miał być przepis. SZYNKA PIECZONA Składniki: - 1,5 kilograma szynki - 100 gram wędzonego boczku - 4 ząbki czosnku - 2 cebule - vegeta (Nie wiem, jak długo już obiecuję(...)wedle własnego uznania. Później kładziemy na szynce plastry cebuli. Całość odstawiamy na 1 godzinę. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 2 godziny. Po 1 godzinie odwracamy mięso na drugą stronę. Po zakończeniu pieczenia szynka musi odpocząć pod folią aluminiową (20-30 minut), aby nie straciła soczystości. Mięso spożywane od razu po wyjęciu z piekarnika będzie oddawało soki zamiast

Życie zamknięte w smaku