drugie danie - 14640 przepisów (strona:525/976)

Biszkopt z masą śliwkową i bitą śmietaną. 272

metra później wkładamy z powrotem do piekarnika do wystudzenia. Gdy wystygnie przecinamy na dwie części. Masa Śliwkowa: 1 kg śliwek (mogą być mrożone) 1 galaretka cytrynowa 1 kisiel (ja dałam poziomkowy - ale w zasadzie może być też inny) Śliwki dusimy na małym ogniu dzieląc na mniejsze części Blendujemy na gładka masę, Przekładamy z powrotem do garnka i dodajemy sypki kisiel(...)wrzącej) wodzie(1/4 szkl) i studzimy. Śmietanę ubijamy, pod koniec dajemy cukier puder i żelatynę. Na masę śliwkową wylewamy większą część śmietany, zostawiając trochę na wierzch ciasta. Kładziemy drugi blat biszkoptu, nasączamy i wylewamy resztę bitej śmietany. Na górę możemy zetrzeć gorzką czekoladę. Smacznego

Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...
Biszkopt z masą śliwkową i bitą śmietaną. 272

metra później wkładamy z powrotem do piekarnika do wystudzenia. Gdy wystygnie przecinamy na dwie części. Masa Śliwkowa: 1 kg śliwek (mogą być mrożone) 1 galaretka cytrynowa 1 kisiel (ja dałam poziomkowy - ale w zasadzie może być też inny) Śliwki dusimy na małym ogniu dzieląc na mniejsze części Blendujemy na gładka masę, Przekładamy z powrotem do garnka i dodajemy sypki kisiel(...)wrzącej) wodzie(1/4 szkl) i studzimy. Śmietanę ubijamy, pod koniec dajemy cukier puder i żelatynę. Na masę śliwkową wylewamy większą część śmietany, zostawiając trochę na wierzch ciasta. Kładziemy drugi blat biszkoptu, nasączamy i wylewamy resztę bitej śmietany. Na górę możemy zetrzeć gorzką czekoladę. Smacznego

Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...
Chleb na zaczynie biga 188

źródło : kulinarne szaleństwa maniusi Z podanego przepisu wychodzą dwa bochenki chleba zaczyn : 800g mąki pszennej typ 750 544 g wody o temp. 27st. C 0,6g suszonych drożdży (ja dałam ok.1/6 łyżeczki świeżych drożdży) ciasto : 200g mąki pszennej chlebowej typ 750 206g wody o temp. 41st. C 22g soli ok 1/2 łyżeczki świeżych drożdży lub 2 g świeżych cały zaczyn(...)minutach, a drugi raz po 60). Po upływie 3 godzin stolnicę oprószamy sporą ilością mąki i wykładamy połowę ciasta. Ciasto rozciągamy lub wałkujemy na prostokąt i składamy je jak kopertę, następnie powtarzamy to jeszcze ok 3 razy. Miskę posypujemy mąką i wkładamy do niej nasze ciasto. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta i wkładamy je do drugiej

charlotte gotuje
Bułkowy kotlet 135

tradycyjnych naszych schabowych prawie zawsze zostaje jajko i bułka tarta . wystarczy to wymieszać szczyptę dosolić i usmażyć . kotlet gotowy. dzieciaki go uwielbiają. U mnie on się przerodził w samodzielne danie , które robie w różnych ze tak powiem odsłonach.  Dzisiaj było to śniadanie Składniki 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 1/4 szklanki mleka sól, pieprz tłuszcz(...)temat- całkowita dowolność  Cebulę ,pieczarki i paprykę pokroiłam drobno i podsmażyłam , posoliłam to na patelni aby szybciej zmiękło i na placuszek . Ja jem z keczupem , moja druga polowa (czyli mąż) kroi dodatkowo pomidora . Przystawka w 5 minut gotowa

Eli Gotowanie
Szynka pieczona (ze skórą) 134

się przy odbiorze Oscara. Podziękowałabym wszystkim, uroniła kilka łez i zapewne, znając swojego pecha, z gracją runęła na ziemię zahaczając obcasem o coś, o co teoretycznie zahaczyć się nie da. No dobra, ale miał być przepis. SZYNKA PIECZONA Składniki: - 1,5 kilograma szynki - 100 gram wędzonego boczku - 4 ząbki czosnku - 2 cebule - vegeta (Nie wiem, jak długo już obiecuję(...)wedle własnego uznania. Później kładziemy na szynce plastry cebuli. Całość odstawiamy na 1 godzinę. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 2 godziny. Po 1 godzinie odwracamy mięso na drugą stronę. Po zakończeniu pieczenia szynka musi odpocząć pod folią aluminiową (20-30 minut), aby nie straciła soczystości. Mięso spożywane od razu po wyjęciu z piekarnika będzie oddawało soki zamiast

Życie zamknięte w smaku
Omlet z kurkami, rukolą i camembertem 184

przyrządzić takiego omleta również z grzybów mrożonych. Połączenie kurki + rukola + camembert widziałem swego czasu na… pizzy. Była swoją drogą bardzo dobra, ale postanowiłem wykorzystać tę inspirację w daniu, które możemy bardzo szybko i łatwo przygotować w domu (co nie znaczy, że nie napiszemy w przyszłości niczego na temat pizzy). Omlet, i to taki w dość podstawowej postaci – jajka(...)ważności), bo łatwiej go wtedy kroić. Dodatkową rolą masła jest nadanie omletowi ładnego, lekko rumianego koloru. Można użyć zarówno masła „zwykłego”, jak i klarowanego – pamiętajmy jednak, że to drugie ma bardzo intensywny smak i szybciej zarumieni nam omleta, gdyż osiągnie wyższą temperaturę. Dlatego masła klarowanego użyjmy nieco mniej i nie rozgrzewajmy tak bardzo patelni w pierwszej fazie smażenia

Kulinarna Pokusa
o zakwasie słów kilka(dziesiąt) i przepis 186

chleba na zakwasie. To wcale nie jest trudne, wierzcie mi! Okej, przejdźmy do sedna sprawy ;) Czysto teoretycznie : zakwas to mieszanka kultur bakterii, której zadaniem jest przeprowadzanie fermentacji odpowiedniej dla danego procesu technologicznego - zakwas jest nie tylko na chleb, ale mamy również zakwas mleczarski (np. do jogurtów, kefirów), zakwas maślarski (ukwasza śmietankę), zakwas gorzelniczy (wykorzystywany przy produkcji drożdży stosowanych w fermentacji(...)smak. Zakwas pszenny będzie dobry do bułeczek czy ciast. Łatwiejsza do zakwaszania jest mąka razowa. Zakwas robiłam dwa razy - z mąk żytnich. Pierwszy z mąki żytniej typu 720, a drugi z mąki żytniej typu 2000. Zakwas razowy najlepiej jest robić z mąki jak najwyższego typu (najwyższy typ to 2000). Przechowywanie zakwasu Zakwas powinien być umieszczony we wcześniej wyparzonym, suchym już

chili & sugar
Nie tylko dla dzieci 184

Dorośli - generalnie rzecz biorąc - lubią torty. Wiadomo, nie codziennie, bo po pierwsze zdrowy rozsądek, a po drugie nawet największy łasuch by wymiękł, jakby miał dzień w dzień pałaszować kawał ciacha z obłędnie słodkim kremem. Niemniej, od czasu do czasu, każdy z nas z przyjemnością sięga po kawałek tortu. Oczywiście, preferencje są różne - krem maślany, śmietanowy, a może(...)dwie i grzecznie podziękują, albo po prostu uciekną się bawić. Czym więc zadowolić wybredne podniebienia małych smakoszy? Odpowiedź jest, wbrew pozorom, prosta: babeczkami . Najlepiej w wersji mini. Takimi, które da się łatwo złapać w biegu, które nie wybrudzą wszystkiego i wszystkich, a najlepiej, żeby jeszcze były kolorowe. Takie maleństwa znikają w małych brzuszkach zaskakująco szybko, a i starsi biesiadnicy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Makaron z Kurkami, Pomidorami i Pietruszką 185

sezon na te grzyby już za nami użyłam kurek mrożonych. Podczas przygotowywania dania musiałam po prostu dłużej redukowac nadmiar płynu :) Źródło przepisu: Kwestia Smaku.Przypominam, że każdy czerwony wyraz w tekście każdego mojego postu to link, można kliknąc i przenieśc się na stronę z danym produktem lub tematem, którego dotyczy słowo :)Składniki na 3 osoby:ok. 140 g makaronu(...)łyżkę oliwy extra vergin. Na rozgrzany tłuszcz wrzuciłam ząbki czosnku starte na tarce o drobnych oczkach i cebulę pokrojoną w kosteczkę i smażyłam do czasu zeszklenia cebuli. Następnie dołożyłam drugą łyżkę masła i łyżkę oliwy, włożyłam kurki i smażyłam kilka minut. Tak jak wspomniałam w opisie moje kurki były mrożone, więc puściły wodę, musiałam dodatkowo odparowac nadmiar płynu

Blondynka Gotuje
Indyjskie placki roti 205

Indyjskie placki roti... Płaskie chlebki indyjskie. Pięknie puchną podczas smażenia. Lekko chrupiące, cieniutkie. Niezastąpniony dodatek do dań kuchni indyjskiej. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej + mąka do podsypywania; 1/2 szklanki ciepłej wody; Szczypta soli; Olej do skropienia ciasta i posmarowania gotowych placków. Sposób wykonania: Mąkę wsypać do miski (u mnie od robota kuchennego), dodać sól i wymieszać. Dodać wodę(...)średnicy około 12 cm. Placki smażyć na suchej, gorącej patelni. Jak placek zacznie zmieniać kolor, spód będzie miał jasnobrązowe kropki, a na wierzchu pojawią się bąble, przewrócić na drugą stronę. Kiedy na drugiej stronie pojawią się kropki i wybrzuszenia, placek ponownie przewrócić na poprzednią stronę i delikatnie nacisnąć łopatką na wybrzuszenia, dzięki czemu rozejdą się one po placku

Gospodyni Miejska
Chleb Kwiat - pszenny na starterze Tang Zhong 178

proporcji 30 g mąki i 150 g mleka. Jeśli go robisz do natychmiastowego użycia, daj mu ostygnąć do temperatury pokojowej, jeśli zaś przygotowałeś wcześniej i przechowywałeś w lodówce - daj mu się ocieplić do temperatury pokojowej. W dużej misce wymieszaj Tang Zhong i mleko z mąką i mlekiem w proszku. Mieszaj do uzyskania ciasta o jednolitej strukturze, przykryj folią spożywczą(...)ostudzone do temperatury pokojowej masło i wyrabiaj dopóty, dopóki tłuszcz nie zostanie całkowicie wchłonięty. Ciasto waży około 600g. Podziel ciasto na trzy części - jedną o wadze 380 g, drugą o wadze 170 g i trzecią o wadze 50 g. Do największej części ciasta dodaj barwnik zielony, do średniej dodaj barwnik żółty, a do najmniejszej części ciasta barwnik czerwony. Każdą

Grahamka, weka i kajzerka
Fasolka w sosie pomidorowym 180

Może u mnie dzisiaj mało wiosennie, ale na smaczny obiad nigdy nie ma nieodpowiedniej pory. Zresztą pogoda od wczoraj kiepska więc rozgrzewające danie jednogarnkowe z fasolą w roli głównej pasuje w sam raz ;) najlepiej smakuje podane ze świeżym pieczywem choć są pewnie i tacy, którzy wolą je zjeść z ziemniakami ;) A j utro zapraszam po przepis(...)łyżka ksylitolu lub cukru świeża bazylia sól, pieprz do smaku olej do podsmażenia cebuli Przygotowanie: Fasolę namoczyć dzień wcześniej, najlepiej zostawić ją w wodzie na min 12 h. Na drugi dzień odlać wodę w której się moczyła i gotować w świeżej przez 60-90 minut do momentu kiedy będzie miękka, ale nie będzie się rozpadać. Po ugotowaniu odlać wodę, dodać

Ze smakiem i z pasją
walentynkowe muffinki-pingwinki z oreo i inne cupcakes 184

Witam Kochani tego zimowego dnia :-)  Dziś przychodzę do Was z niezawodnym przepisem na najlepsze muffinki :-)  Są lekkie,puszyste i wilgotne w środku. Jako,że

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto Rafaello bez pieczenia + film 1110

Miłośnicy białej czekolady i kokosu na pewno zachwycą się smakiem tego ciasta. Pyszne rafaello z białą czekoladą, wiórkami kokosowymi i bitą śmietaną na krakersach to niezwykły

Smakowite Dania
Naleśniki zapiekane w budyniu 137

Naleśniki zapiekane w budyniu Takie naleśniki podaje się całkiem schłodzone. Gorące naleśniki zaraz po przygotowaniu, będą się rozlewać i nie da się ich pokroić. Szybkie i sycące naleśniki z dżemem łowicz, zapiekane w budyniu, pod puchową pierzynką. Przepis zaczerpnięty z ruskiej strony. Składniki: Ciasto: 3 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka sól 1 łyżeczka cukru 3 szkl(...)proszkiem do pieczenia,  dodać do mleka, zmiksować. Smażyć na tłuszczu naleśniki, smarować dżemem, zwijać w rulony. Formę do pieczenia wysmarować masłem, układać w niej jedno na drugim naleśniki, posypać rodzynkami. Budyń: Budynie wsypać do garnuszka, wlać trochę mleka, rozmieszać. Pozostałe mleko przelać do garnka, zagotować z cukrem. Rozmieszany budyń, wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić

Kuchnia Danusi