Połączenie mozzarelli i pomidora znają chyba wszyscy. Dlaczego więc nie dodać jeszcze piersi z kurczaka, sałaty, kiełków rzodkiewki i nie zamknąć tego w smacznej bułce? Tak
Programista w kuchniHej! Od kilku dni jestem szczęśliwą właścicielką wolnowara. Kiedy przeglądałam niektóre blogi, napotykałam się na przepisy potraw z wolnowara. No i co tu mówić, pozazdrościłam. Teraz
Tylko pysznie„Kapusta w spiżarni ukiszona, do Świąt już niecałe cztery tygodnie czas zabrać się za gotowanie bigosu. U nas jest zazwyczaj wersja staropolska czyli taka na bogato
Wiem co jemPierwsze zapiski o burakach pochodzą z 722 r. p.n.e. z Babilonii. W nowej erze królowały na greckich stołach, a dwieście lat później docenili je Rzymianie. Pierwsze
My Chcemy JeśćJuż nie chroniona, więc można się delektować. Inne nazwy to :szmaciak gałęzisty, siedzuń sosnowy - nazwy wymienne w zależności od regionu. Można podać z ziemniakami i np
R'n'G KitchenZdrowy i smaczny sznycel z indyka w chrupiącym sezamie. Propozycja na szybki obiad, do którego można wybrać którąś z surówek z działu "Surówki i sałatki" .
Kuchcik gotujeSKŁADNIKI: 900- 1000 g schabu- mi wyszło 15 plastrów 250 g suszonych śliwek 250 g suszonych daktyli pomidory koktajlowe czerwone i żółte 4 łyżki musztardy francuskiej
ClauditteMissCookingPęczek szparagów Olej truflowym Sól Pieprz świeżo Bagietka Grana Padano Jeśli mamy już te kilka składników, Frittata szparagowa czeka, by ją zjeść na śniadanie Po pierwsze dzień dobry. Po drugie przygotuj szparagi, odłam zdrętwiałe końcówki i wyrzuć. Nożem odetnij główki szparagów, łodygi szparagów pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do blendera, dodaj łyżkę oliwy truflowej i zmiksuj. Aaa zrób(...)frittata się zetnie. Na koniec dodaj główki szparagów, by się zagrzały. W międzyczasie podpiecz bagietkę w tosterze i posyp, startym Grana Padano. Jeśli spodobał Ci się mój przepis, proszę, daj mi znać w komentarzu o tym, będzie mi bardzo miło. To nie jedyne danie z Chorwacji , które znajdziesz na mojej stronie, na którą Cię Zapraszam. Moją
RafalCookniezastąpionym produktem spożywczym, szczególnie te swojskie z chowu ściółkowego, z pomarańczowym żółtkiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Jajo sadzone smażone wewnątrz parówki 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Śniadanie Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 2 porcje Przygotowanie 5 min. Smażenie 10 min. Kalorie 190 kcal Jaja sadzone smażone wewnątrz parówki. Śniadaniowy pomysł na przygotowanie jajka(...)całe jajko. Smaż aż białko jaj całkowicie się zetnie, możesz smażyć pod przykrywką. Jeśli białko nie chce się ściąć u góry, w między czasie przewróć jajka w parówce na drugą stronę. Pod koniec oprósz solą, pieprzem i siekanym szczypiorkiem. Podawaj samodzielnie lub na kanapce posmarowanej masłem. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Jajo sadzone sma\u017cone wewn\u0105trz
ProstePesto.plprzy oglądaniu ulubionego filmu Do tego naprawdę prosta w przygotowaniu. Polecam i życzę Wam miłego dnia W przepisie wykorzystałam przyprawy od Smaki Natury. Przyprawy są pozbawione glutaminianu sodu, nadają danią wyjątkowy smak, mają szerokie zastosowanie (idealne do sosów, makaronów, zapiekanek itd). Warto odwiedzić stronę Smaki Natury Uwaga! Dla czytelników bloga 10% rabatu na zakupy w sklepie. Pamiętajcie o wpisaniu kodu(...)Przygotowanie: Pieczarki obieramy, pozbawiamy ogonków (potrzebujemy samych kapeluszy). W misce mieszamy 7 łyżek mąki kukurydzianej, z mąką pszenną, 2 jajkami, mlekiem i przyprawami. Powinna nam powstać gęsta masa. Do drugiej miseczki wsypujemy samą mąkę kukurydzianą – będzie w niej obtaczać na koniec pieczarki. Kapelusze grzybów maczamy w gęstym cieście, następnie obtaczamy w mące kukurydzianej. Smażmy z obu stron
Słodkie okruszkiCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na makaron z kalmarami w delikatnym sosie cytrynowo-maślanym. Jeśli lubicie dania z owocami morza, koniecznie sprawdźcie również przepis na makaron z krewetkami w sosie śmietanowym . Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebujemy: - porcję makaronu - 200 g mrożonych kalmarów - kilka pomidorków koktajlowych - 2 ząbki czosnku - pół papryczki chili bez pestek - sok z połowy cytryny(...)patelni lądują mrożone kalmary, które podsmażamy do czasu, aż wyparuje nadmierna ilość wody. 4. Następnie dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, sok z cytryny, wodę z gotowania makaronu oraz drugą łyżkę masła. 5. Całość jeszcze przez chwilę podsmażamy, aby smaki dokładnie się połączyły, przyprawiamy, dodajemy odcedzony makaron, mieszamy i podajemy ze świeżym szczypiorkiem. SMACZNEGO
Bez Cebuliwcale nie jest łatwe pytanie bo ileż można jadać kanapki! Paprykarz zawsze kojarzył mi się z rybą a tymczasem wersja wege jest jeszcze pyszniejsza! I idealnie sprawdza się jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia roślinna dla każdego" autorstwa Eryka Wałkowicza. Paprykarz wegański 3/4 szklanki suchego ryżu (u mnie czerwonego) 1 puszka(...)całość z koncentratem i papryką oraz doprawiamy solą i pieprzem. Chwile podgrzewamy. Paprykarz jest pyszny i na zimno i na ciepło. Ja i Córcia jadłyśmy go jako danie samo w sobie
Dzieje kuchennej WiewióryIdealne ciasto, gdy zostały nam białka z innych wypieków czy deserów i szukamy pomysłu co z nimi zrobić, bo przecież nie da się cały czas robić tylko Pavlovej , prawda?. Przy okazji przypominam Wam, że białka można mrozić także nie musicie wykonywać ciasta od razu. Można zamrozić białka, a do przepisu powrócić po jakimś czasie. Więcej pomysłów na wykorzystanie białek znajdziecie(...)łyżki masła pół szklanki płatków migdałowych Wykonanie ciasta: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać kakao i mąkę, a następnie zmiksować. Ciasto będzie miało dość sypką konsystencję. W drugiej misce ubić na sztywno białka. Białka delikatnie dodać do ciasta, delikatnie mieszając, aż do połączenia składników. Piec ok. pół godziny w temp. 180 stopni. Najlepiej w tortownicy o średnicy
Mania Wypiekaniabłąd. Dobrze przygotowany ozór jest przepyszny. Bardzo delikatny. Mogę tylko polecić. Jeżeli zobaczycie w sklepie ozór wołowy nie miejcie oporów aby go kupić, można z niego wyczarować pyszne danie. Składniki: 1 ozór wołowy 2 marchewki Kawałek korzenia selera Pietruszka Sól Pieprz ziarnisty Liść laurowy Ziele angielskie Woda Sos Wywar z gotowania Chrzan tarty ze słoika Śmietana(...)zimnej wodzie. Wyjmujemy i obieramy (skóra stała się biała i bardzo łatwo można ją usunąć). Bulion przelewamy przez sito, około ½ l odlewamy do sosu, pozostały pozostawiamy w drugim garnku. Ozór kroimy w poprzek włókien na plastry około ½ cm. Umieszczamy w bulionie. Do pozostałego, odlanego wywaru dodajemy śmietanę ( ok. 100 ml ) oraz 2-3 łyżeczki mąki ( warto odlać trochę
Smaki Ewyciasto jest naprawdę przepyszne :) Biszkopt: 6 jaj 12 płaskich łyżek cukru 6 płaskich łyżek mąki Masa : 3 szklanki mleka 100 gram wiórek kokosowych 3-4 bułki kajzerki, ja dałam cztery 1 szklanka cukru 1 kostka masła Posypka: 100 gram wiórek kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżka masła Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę dodając porcjami cukier na zmianę(...)temperaturze pokojowej ucieram z cukrem na puch i dodaję po łyżce wystudzoną masę z bułek . Na desce układam pierwszą część biszkoptu, na to wykładam 2/3 masy , przykrywam drugim biszkoptem, wykładam resztę masy. Wiórki kokosowe, masło i cukier podsmażam na patelni, aż wiórki się zrumienią. Mieszając studzę i posypuję wierzch ciasta. Całość schładzam w lodówce przez kilka godzin
Ciasteczkowy Potwórbardziej niż proste. Słowa rzucane w pędzie. I tylko to co przede mną trzyma mnie mocno w pionie i nie pozwala na bunt. W innym czasie i miejscu nie dałabym się tak wciągnąć, ale tu i teraz podoba mi się. Jest dobrze. Inaczej. Chłonę świat inny niż mój. Inny, ciekawy, inspirujący. Całkiem możliwe, że znajdę w nim przejście(...)może wiązanka baloników. Każde porównanie do nich pasuje. Są trochę jak przepustka do dzieciństwa, gdy najbardziej liczył się kolor i kształt, a smak był już na drugim planie. Niezwykle proste w wykonaniu, pozwalają rozbudzić wyobraźnię, gdy przychodzi do ich dekorowania. Robiąc je, naprawdę odpoczęłam. Potrzebny był mi ten czas na turlanie kuleczek i zdobienie ich kolorową
KUCHARNIAMyślę jednak, że niezależnie jak bardzo się różni, warto go upiec i po prostu skosztować. Jedyne moje odstępstwa od oryginalnego przepisu, to dodanie 3 g słodu jęczmiennego, oraz przy drugim wypieku zmiana mąki na typ 650, czyli mąkę z odrobinę większą ilością popiołu. Nie jestem pewien, ale chyba mi wtedy chleb troszeczkę bardziej smakował. I na koniec(...)masła odrobina roztrzepanego jajka do poglazurowania Przygotowanie chleba: Do miski włóż jak najbardziej rozdrobniony na kawałki preferment, zalej go wodą i rozetrzyj go, jak najbardziej się tylko da. Dodaj pozostałe składniki z wyjątkiem masła i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Jeśli używasz miksera, zajmie to około 3 minut. Dodaj roztopione wcześnie, i ostudzone masło. Wyrabiaj ciasto aż do całkowitego wchłonięcia
Grahamka, weka i kajzerkaMoją wielką pasją jest pieczenie i mam bardzo dużo radości z odkrywania coraz to nowszych przepisów i technik cukierniczych. Moją drugą pasują są podróże. Swego czasu potrafiłam nawet ścierpieć fakt, że do niektórych miejsc jechałam autobusem, czasami kilkanaście godzin (przy mojej chorobie lokomocyjnej nie jest to proste). Z wiekiem stałam się jednak bardziej wygodna, jeżeli to jest(...)wieś. Pamiętam, że miałam takie momenty, że bokiem już mi wychodziło ciągłe pakowanie i rozpakowywanie się. Mimo, że obiecałam sobie, że jako dorosła osoba nie będę tak robić, nie dało mi się dotrzymać postanowienia. Dzisiaj również 3 -4 razy do roku śmigam autem po Europie. W sumie zmieniła się tylko wielkość bagaży i zwiększyła odległość. Los ludzki potrafi być przewrotny
ciastkarnia na kruchym spodzie