drugie danie - 14640 przepisów (strona:542/976)

TARTA Z PIECZONYM CZEKOLADOWYM JOGURTEM GRECKIM I OWOCAMI 188

się zmieściła masa. Składniki kruchego ciasta: - 220g mąki orkiszowej typ750    (lub 200g typ700) - 30g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 90g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 30g smalcu (dałam 20g masła klarowanego i 10g oleju kokosowego bezzapachowego) - 3 łyżki ksylitolu (lub cukru) - 3 łyżki zimnej wody - szczypta soli Dodatkowo: - ok.150-200g suchego grochu* lub fasoli (do obciążenia tarty) Wszystkie składniki(...)wkładam ciasto pomiędzy dwa arkusze papieru)  rozwałkować na okrągły placek o grubości ok.3mm. Zdjąć jedną część papieru, ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej formy i wykleić dokładnie formę, usunąć drugi arkusz papieru, nadmiar ciasta zagiąć do wewnątrz lub odciąć i dokleić w miejsce gdzie jest go mniej. Formę z ciastem wstawić na 5-10 minut do lodówki. Po tym czasie

Smaczne Zdrowe
Risotto z jarmużem i grzybami 152

ryż nadaje się do przyrządzenia tego włoskiego dania. Kremowy ryż z jarmużem i grzybami to wspaniałe połączenie. Często pojawia się ono w moich przepisach. Prawdziwa eksplozja smaku. Super danie dla smakoszy ryżu i włoskiej kuchni. Risotto z jarmużem Składniki: 4 porcje 250 ml ryżu, u mnie arborio 100 g jarmużu 200 g grzybów, u mnie(...)rodzaju ryżu. Dopraw risotto solą i pieprzem. Oddziel jarmuż od grubych łodyg i grubo pokrój. Podsmaż na oleju z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodaj otartą skórkę z cytryny. Na drugiej patelni usmaż oczyszczone grzyby. Dodaj do jarmużu, dopraw solą i pieprzem. Kiedy risotto jest już kremowe dodaj jarmuż z grzybami i lekko wymieszaj. Podaj do mięsa lub ryby

codojedzenia
Cannelloni alla chili con carne . 151

nadziewane mięsem , przekładane mieszanką warzyw chili con carne którą dostałam od firmy Bonduelle . Do mięsa użyłam przypraw od firmy  Skworcu i  firmy Eco Blik . Zapraszam na pyszne danie :)  Składniki : około 300 g cannelloni  1 kg mięsa mielonego z szynki 1 puszka chili con carne Bonduelle 1 duża cebula 4 pieczarki 1/2 szklanki(...)zostało przekładamy do garnka   , dodajemy 2 łyżki oliwy i lekko podsmażamy , wlewamy gotowy sos boloński i chwilkę gotujemy , następnie połowę wykładamy na chili con carne , następnie wykładamy drugą warstwę rurek i znowu zalewamy mięsnym sosem . Wierzch posypujemy startym parmezanem . Zapiekamy w temperaturze 180 stopni około 45/ 50  minut aż rurki będą miękkie . Upieczone cannelloni posypujemy starty

Sama słodycz i szczypta chili
Meksykańska zapiekanka z quinoa i przepis miesiąca 392

składników. Przepisy na quinoa powinny być opatrzone bannerem przepis miesiąca. Możecie je dodawać w komentarzach do tego wpisu. Zapiekanka z czarnej fasoli, białej quinoa i kurczaka to kolejne danie z tymi bardzo zdrowymi nasionami. Przyprawiłam je na ostro, a rzymski kmin i kolendrę jak zwykle uprażyłam i zgniotłam w moździerzu. Zapach podgorących przypraw jest niesamowitych. Chyba(...)płatków wędzonej chili 100 g sera cheddar, utartego 100 g papryki, w różnych kolorach szczypiorek do popisania tortilla do podania Czarną fasolę namocz w zimnej wodzie przez noc. Na drugi dzień ugotuj fasolę w lekko osolonej wodzie i odcedź. Wypłucz komosę ryżową w zimnej wodzie, pocierając nasiona między palcami. Wysyp quinoa na żaroodporne naczynie. Cebulę i czosnek pokrój w drobną

codojedzenia
Soczewica z boczkiem 83

Zjedzmy dziś coś zdrowego z odrobiną boczku. Smak tego dania opiera się na szczegółach. Drobne "zabiegi kulinarne" sprawią, że zwykła soczewica stanie się świetnym daniem. Składniki: Soczewica 250 gr, Boczek wędzony, Buraczki 3 sztuki, Cebula 2 sztuki, Jabłko 1 duże, Czosnek niedźwiedzi, Sól. Gotujemy soczewicę. W tym samym czasie wstawiamy do piekarnika dwie całe, umyte cebule oraz pokrojone(...)Ugotowane buraczki obieramy ze skórki i wkładamy do blendera, dodajemy upieczone jabłko oraz upieczoną, obraną ze skóry cebulę. Dodajemy 2 łyżeczki tłuszczyku z boczku i miksujemy w blenderze. Dodajemy drugą upieczoną cebulę do soczewicy i chwilę wszystko gotujemy, aby przeszło aromatem pieczonej cebuli. Wykładamy na talerz buraczkowy/jabłkowo/cebulowy krem na to kładziemy soczewicę oraz chrupiące plastry smażonego boczku

Smaki Przyprawy i Kolory
Syrop sosnowy niskosłodzony 150

używany jako środek podnoszący odporność organizmu, bakteriobójczy, wykrztuśny, uzupełniający przy kuracjach antybiotykowych.  Poza tym, że jest naturalnym lekiem, może być używany w kuchni. Sprawdzi się we wszystkich daniach do których zazwyczaj dodajecie rozmaryn lub jałowiec. Może zastąpić miód i cukier w dresingach, marynatach, zimnych i gorących i napojach. Cudownie komponuje się w deserach, w najprostszej formie(...)włożyć do rondla, zasypać cukrem, odstawić w ciepłe miejsce na minimum 2 dni.  Dodać wodę, gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu 15 minut, zostawić pod przykryciem. Drugiego dnia czynność powtórzyć, tj. gotować na małym ogniu przez 15 minut. Trzeciego dnia również gotować przez 15 minut a później odcedzić na sicie. Sosnowy syrop zagotować, gorący przelać do małych słoiczków

SzczyptaSmaQ
Ciasto malinowo-różane z waniliowym kremem 125

wymieszać. Przestudzić. Maliny można przetrzeć przez sito, żeby nie było pestek. Trzeba to zrobić zanim dodamy żelatynę. Składniki na krem: 8 żółtek; 100 g cukru; 500 ml mleka pełnego (dałam 3,2%); 1 cukier waniliowy; 2 łyżki żelatyny rozrobione w 0,25 szklanki gorącej wody); 500 ml śmietany 30% ( u mnie "Łaciata"); Wykonanie: Żółtka utrzeć z cukrem kryształem i cukrem(...)łyżeczkach wody); Wykonanie: Sok cytrynowy, wodę i cukier zagotować. Do gorącego soku dodać żelatynę, dobrze wymieszać. Przestudzić. Przełożenie ciasta: jeden blat biszkoptu; 1/2 masy malinowej; 1/2 kremu jajecznego; drugi blat biszkopta; 1/2 masy malinowej; 1/2 kremu jajecznego; glazura cytrynowa. Wierzch udekorować malinami. Ciasto dobrze schłodzić w lodówce. Uwagi: Ciasto trzeba składać dosyć szybko, bo poszczególne warstwy szybko tężeją. Podczas przygotowywania

In my kitchen
Roti z wiórkami kokosowymi - kuchnia lankańska 207

roti przygotowywanymi na wszelkie możliwe sposoby. Sabeetha  i Sujeewa przyrządzały je równie sprawnie, jak my robimy naleśniki. Roti to właśnie odpowiednik naszych naleśników, można jeść je jako samodzielne danie lub z nadzieniem warzywnym, mięsnym albo na słodko. Poniżej przepis na roti z wiórkami kokosowymi , które można serwować zarówno do kurczaka na ostro, jak i podawać(...)wody lub mąki. Ciasto nie powinno być zbyt wilgotne.   Następnie ciasto podzielić na kulki o średnicy około 2 cm Spłaszczyć na posypanej mąką desce (najłatwiej to zrobic dociskając drugą deską do krojenia) . .  Jeśli roti mają być bardziej chrupiące ciasto można rozwałkować na cieńsze placki za pomocą wałka do ciasta . Smażyć na średnim ogniu tak jak nasze naleśniki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Dorsz w sosie tysiąca wysp 119

reguły w czwartek lub piątek właśnie. Nie jest tanio, ale chętnych nie brakuje...Świeża rybka nastraja wakacyjnie, przypomina o szumie fal i widokach cudownego morza. Ja dzisiaj proponuję danie nie do końca obiadowe, choć oczywiście można podać je na ciepło. Sos tysiąca wysp pasuje bowiem idealnie do grillowanych mięs, ryb, pieczonych ziemniaków czy  frytek...Serdecznie(...)papierowym ręcznikiem i przekroić na mniejsze porcje. Natrzeć solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Odstawić pod przykryciem na godzinę do lodówki. Do miseczki wbić jajka i dokładnie roztrzepać, do drugiej wsypać mąkę. Rybę panierować najpierw w mące, potem jajku i na koniec jeszcze raz w mące. Na patelni  dobrze rozgrzać olej i ułożyć kawałeczki ryby. Smażyć na złoty

Gosia gotuje
Schab zapiekany pod pierzynką warzywno-serową 278

można przygotować dzień wcześniej, a później tylko przełożyć do naczynia żaroodpornego i dalej wszystko robi się samo .  Dzięki temu stanowi idealną propozycję na leniwy niedzielny obiad lub jako danie dla gości. SKŁADNIKI (na ok 40-50 dag mięsa - porcja dla 3 osób) 40-50 dag schabu* w plastrach 30 dag pieczarek 1 papryka czerwona(...)tartce na dużych oczkach. Wszystkie warzywa zeszklić, poddusić oraz posolić do smaku. Uwaga: tak przygotowane mięso i warzywa można schować do przykrywanych pojemników i resztę potrawy przygotować na drugi dzień.  3. Mięso rozłożyć płasko w naczyniu żaroodpornym. Wyłożyć na to warzywa. 4. Keczup wymieszać w kubku z majonezem, rozsmarować dokładnie na warzywach. 5. Całość piec

Kto ugości moich gości?
Zapiekane naleśniki 179

nazwać nie mogę :) Ale popołudnie będę mieć wolne i będę szykować na pewno jakiś deser. Jeżeli jeszcze nie zaplanowaliście, co podacie na podwieczorek, to polecam zapiekane naleśniki. Fajne popularne danie, lekko podkręcone, albo zakręcone - jak wolicie :) Lekka wariacja godna polecenia!"Składniki600 g mąki300 ml mlekawoda2 łyżki cukru waniliowegołyżeczka masła3 jajkadodatkowo:2 łyżki kakao3 łyżki cukru cynamonowegodżem(...)miseczki, dodajemy cukier cynamonowy i cynamon i mieszamy. Jeżeli używacie chudy ser, dodajcie łyżkę śmietany, albo mleka. Kakaowe naleśniki, smarujemy białym serem, białe - dżemem. I jedne i drugie rolujemy i układamy w naczyniu żaroodpornym warstwami, najpierw rząd ciemnych później jasnych i tak do wyczerpania zapasów :)Jeżeli chcecie mieć miękkie naleśniki wszystko zalewamy śmietanką lekko posłodzoną cukrem, Jeżeli

Słodkie Przyjemności
Soczewica z boczkiem 121

Zjedzmy dziś coś zdrowego z odrobiną boczku. Smak tego dania opiera się na szczegółach. Drobne "zabiegi kulinarne" sprawią, że zwykła soczewica stanie się świetnym daniem. Składniki: Soczewica 250 gr, Boczek wędzony, Buraczki 3 sztuki, Cebula 2 sztuki, Jabłko 1 duże, Czosnek niedźwiedzi, Sól. Gotujemy soczewicę. W tym samym czasie wstawiamy do piekarnika dwie całe, umyte cebule oraz pokrojone(...)Ugotowane buraczki obieramy ze skórki i wkładamy do blendera, dodajemy upieczone jabłko oraz upieczoną, obraną ze skóry cebulę. Dodajemy 2 łyżeczki tłuszczyku z boczku i miksujemy w blenderze. Dodajemy drugą upieczoną cebulę do soczewicy i chwilę wszystko gotujemy, aby przeszło aromatem pieczonej cebuli. Wykładamy na talerz buraczkowy/jabłkowo/cebulowy krem na to kładziemy soczewicę oraz chrupiące plastry smażonego boczku

Kulinarna rozmowa
Owsiankowanie #1 W pakiecie czy bez, śniadanie ważna rzecz! 249

nastało po... Gizmolu. Wcześniej nie zwracałam większej uwagi jak, gdzie i kiedy jem.  Śniadanie. To kawa wypita gdzieś pomiędzy wciskaniem w dżinsy, a myciem paszczaka.  Drugie. Kawa. Pączek. Kawa. I praca. I kawa. I praca. Bo pracoholiczką jestem. I kawopijem. Obiad. Z biegu. W biegu. Lub wcale. A kolacja... hmm. Bez komentarza. Jedzona grubo po dopuszczalnych(...)coś między dojeniami. W tym krótkim powiek zmrużeniu. Bo sen jego heh, teoretyczny ;) Po secundo. Wypadało coś zrobić. I to nie tak na odwal się sumienie. Chciałeś, to masz. Daj mi spokój. Matka, poza bezgraniczną miłością przekazuje swemu dziecku jak trzej Królowie dary. Wyssane z mlekiem zdrowie. Inteligencję. Odporność. A to się z powietrza nie bierze. Jak zaraza. To wymaga

bastalena
Tajski ramen z kurczakiem i warzywami 348

Są takie zupy, których jedzenie po prostu wciąga. Taki jest ten ramen w tajskim stylu. Esencjonalny wywar i mięso z kurczaka w roli sporej dawki białka

Karo in the Kitchen
KLUSKI Z BATATÓW PODANE ZE ŚLIWKAMI W MIODOWYM KARMELU 181

klonowy. Zrobiłam kluseczki kładzione, którą są bardzo delikatne i mięciutkie, rozpływają się w ustach. Aby podbić ich smak podałam je z prażonymi śliwkami w miodowym karmelu z dodatkiem cynamonu. Danie jest co tu dużo gadać - palce lizać! PRZEPIS NA KLUSKI KŁADZIONE Z BATATÓW: potrzebujesz: - 4 spore ziemniaki bataty - 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej - mąkę pszenną (poniżej(...)pomocą dwóch łyżek formuj kluseczki i wkładaj na wodę.  Opiszę jak to robimy dokładnie, dla tych, którzy będą je robić pierwszy raz, nabieramy całą łyżkę masy, a drugą łyżką z góry, zbieramy nadmiar masy, tworząc coś jakby trójkąt z masy na łyżce, łyżkę z masą  ( z tym trójkątem) wkładamy do wody i ściągamy łyżką całą masę (trójkąt

SMYKWKUCHNI