kolejna propozycja z wykorzystaniem szpinaku ( jest on ulubionym warzywem w moim domu ). Dzisiejsze danie jest szczególnie efektowne no i smaczne. Pyszne jest na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto na naleśniki 2 jajka 1 ½ szklanki mleka Ok. 2 szklanki mąki ¼ łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Farsz szpinakowy 2 opakowania mrożonego szpinaku rozdrobnionego 1 cebula(...)odrobiną oleju szklimy pokrojoną cebulę i czosnek przepuszczony przez praskę. Dodajemy do tego odsączony szpinak, przyprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec dodajemy pokruszony twaróg, fetę i śmietanę. Mieszamy. Na drugiej patelni wlewamy odrobinę oleju, dodajemy pomidory z puszki, przesmażamy aby zmniejszyć ilość wody. Doprawiamy solą i pieprzem i ząbkiem czosnku. Na koniec dodajemy odsączony groszek. Okrągłą blaszkę ( tortownicę ) smarujemy
Smaki EwySzwajcarska zapiekanka ziemniaczana, prosto z patelni. Składniki 1 kg ziemniaków 1 łyżeczka soli 2 łyżki masła 100 g boczku parzonego 2 łyżki mleka Przygotowanie Ziemniaki ugotowałem
R'n'G Kitchenśrodku) podany z melonem~ Dziękuję za wczorajsze życzenia powrotu do zdrowia :) Warzywa i owoce (+kurkuma) działają cuda i już czuje się o wiele lepiej :) Na tyle dobrze, że dałam radę usmazyć tego pysznego omleta ;) PRZEPIS /1 porcja/ ~150g ugotowanej fasoli (może być z puszki) ~jajko ~łyżka kakao ~30g mąki gryczanej ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~cukier/stevia do smaku (ja muszę(...)się, aby nie wyciekło poza omlet), przykrywamy pozostałą masą i smazymy na małym ogniu do momentu aż wierzch nieco się zetnie (można smażyć pod przykryciem). Następnie przewracamy omlet na drugą stronę i smażymy jeszcze kilka minut. Smacznego
breakfast of dreamsWiele razy przymierzaliśmy się do zrobienia tego dania i oto w końcu pojawiło się i u nas Ratatoille każdy przyrządza inaczej – jedni tną warzywa w plasterki a inni jeszcze w paseczki czy kosteczkę. Nasze ratatoille pokroiliśmy w kosteczkę Składniki: - 1 cukinia zielona - 1 cukinia żółta - 1 bakłażan - 4 pomidory - 1 papryka żółta - 1 papryka czerwona - 1 papryka pomarańczowa(...)się zeszkli wrzucamy posiekany czosnek a na koniec pół czerwonej papryki pokrojonej w kostkę. Jak wszystko nam się udusi miksujemy blenderem i odstawiamy. W dużym garnku roztapiamy drugą łyżkę masła i wrzucamy pozostałą cebulę a następnie wrzucamy pokrojone w kostkę papryki. Gdy lekko zmiękną dodajemy naszego bakłażana odsączonego z nadmiaru wody a potem cukinie pokrojone w kostkę. Wszystko dusimy
Kuchenne WariacjePyszne kotleciki z selera z grzybowym nadzieniem. Potrzebujemy: 1 duży seler, grzyby suszone, świerze lub mrożone, 1 jajko, 1 cebula, bułka tarta 2
Jadło i czytadłoPyzy to idealna propozycja obiadowa. Okraszone skwarkami z boczku smakują wybornie. SKŁADNIKI: Farsz : 1/2 kg szynki wieprzowej bez kości, 1 cebula, 1 jajko, oliwa, sól
Tradycyjna kuchnia Kasijedno ma imię, jest tak samo pojęciem względnym, jak prawda, sprawiedliwość czy gust smakowy i muzyczny. Każdy z nas jest inny, posiada inne wartości i co innego rozumie pod danymi pojęciami. Ale nikt mi nie zaprzeczy, że szczęście smakuje świeżym ciastem. Najlepiej jeszcze upieczonym dla kogoś. BABECZKI KARPATKOWE /własny;/ na 13-15 sztuk 250g masła 4 szklanki mąki pszennej(...)gładkie, elastycznie ciasto, które łatwo odchodzi od rąk. Zawijam w folię spożywczą i na 30 minut wstawiam do lodówki. Połowę mleka zagotowuję z obydwoma rodzajami cukru, a w drugiej części rozrabiam mąkę pszenną i ziemniaczaną. Kiedy mleko w garnku zacznie wrzeć, dodaję masę mączno-mleczną i wszystko trzymam na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do uzyskania gęstej
W kuchni Karmel-itkidanie jest jednym z tych, które wyglądem nie powala, ale smak wszystko wynagradza :) Mam nadzieję, że i Wam posmakuje! Przepis znalazłam jakiś czas temu w internecie. Składniki: 1 filet białej ryby (u mnie dorsz) 1/4 małej główki kapusty pekińskiej 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki masła 2 łyżki oleju(...)kapustę, lekko posolić i chwilę dusić. Dodać koperek, wlać ok 1/4 szklanki wody i dodać śmietanę, wymieszać. 4. Na kapuście ułożyć rybę, dusić, po jakimś czasie rybę przewrócić na drugą stronę. 5. Ryba świetnie smakuje z duszonymi ziemniaczkami. Polecam i smacznego
Kuchnia domowa Anismakiem ale nie na tyle, żeby przygotowywać ją raz w tygodniu… Miseczka fasolki po bretońsku, doprawionej na ostro a do tego kawałek świeżego chleba i rozgrzewające, sycące danie na jesienny wieczór jak znalazł Fasolka po bretońskuSkładniki:500 g fasoli Jaś400 g kiełbasy250 g boczku wędzonego3 cebule, pokrojone w kostkę1 puszka pomidorów lub 400 ml soku(...)powyżej poziomu fasoli. Są dwie szkoły: jedna mówi, żeby fasolę gotować w tej samej wodzie w której się moczyła aby skorzystać z wszystkich dobrodziejstw, które fasola oddaje do wody. Druga szkoła mówi, żeby po namoczeniu wodę z fasoli odlać, fasolę przepłukać i gotować w czystej wodzie aby uniknąć sensacji jelitowych. Każdy robi jak chce Do wody dodać listki laurowe
UgotujmyTo.plDynia z każdym rokiem staje się coraz bardziej sławna i bardzo słusznie, bo to wspaniałe warzywo o wielu "twarzach" :) Pomysłów na dania z dyni jest wiele, ja podzielę się z Wami moją wersją tarty z dynią, cukinią, fetą i pomidorami. Składniki:Ciasto: http://tasteofmyday.blogspot.com/2013/06/ciasto-na-quiche-wytrawna-tarte.htmlNadzienie: dynia, ok 0,5kg mała cukinia 2/3 opakowania sera feta pomidor 3 łyżki(...)stopni przez ok godzinę. Tarta jak niemal każdy inny wypiek tego rodzaju doskonale smakuje zarówno na ciepło, bezpośrednio po upieczeniu, jak i na zimno czy odgrzewana na drugi dzień :) Na obiad, kolację, przystawkę czy przegryzkę. Zachęcam Was do spróbowania!Smacznego
Taste Of My DayRewelacyjny pomysł na szybkie i pyszne danie. Makaronu jak zwykle możemy użyc dowolnego, ja wybrałam grube wstążki. Składniki: - 200 g makaronu - pół paczki (ok. 6 brykietów) mrożonego szpinaku - 2-3 ząbki czosnku - 2 pomidory - kulka mozarelli - 1 pierś z kurczaka - olej do smażenia - żółty ser do posypania - chilli, słodka papryka, bazylia, oregano, sól, pieprz, łyżka oleju(...)przeciskamy przez praskę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Następnie na lekko podsmażony (pilnujcie, by się nie przypalił!) czosnek wrzucamy szpinak i czekamy, aż brykiety się rozpadną. Tymczasem na drugiej patelni smażymy naszego kurczaka. Gdy szpinak jest już ładnie podsmażony, dodajemy do niego pomidory i mieszamy, czekając aż się rozpadną i puszczą sok. Gdy zaś kurczak się usmaży, zostawiamy
Kulinarne zapędy KokosaDrożdżówka, wszyscy ją lubią, a drożdżówka z jabłkami podana z zimnymi lodami, to prawdziwe niebo w gębie. Przepis naprawdę warty wypróbowania! Składniki: Nadzienie: 3 duże jabłka
Kuchnia Łukaszabazyliowym bulgurem i mozzarellą , z zielonym kuskus i mozzarellą , z pęczakiem , tabbouleh ) lub jako dania jarskie. I dziś chciałam Was zaprosić na takie właśnie jarskie danie, pyszny sycący pęczak z dodatnim szpinaku i pomidorów. Pęczak ze szpinakiem i pomidorami Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1/2 szklanki suchego pęczaku(...)przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, aż bulion się wchłonie. Szpinak dokładnie płuczemy. Suszone pomidorki kroimy w paseczki, czosnek miażdżymy, a pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy czosnek i delikatnie go przesmażamy, uważając, aby go nie przypalić, bo będzie gorzki. Po chwili do czosnku dodajemy suszone pomidorki, sos rybny
Kulinarne przygody GatityTakie moje małe eksperymenty kuchenne. Połączyłam kurczaka z pomarańczami i podałam z makaronem spaghetti. Wyszło pysznie:) składniki: 1 nieduża podwójna pierś kurczaka 1 opakowania makaronu spaghetti
Monia miesza i gotujeszczęście gusta się zmieniają i dzisiaj nierzadko odbywamy walkę o placki. Niby każdy z dobroci serca tego ostatniego placka oddaje drugiemu, ale w głębi serca, mamy nadzieję, że ta druga osoba powie: „nie, zjedz Ty!” I wtedy szybko wbijamy własny widelec w placucha i zaciągamy go na swój talerz. Zwycięstwo! {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http(...)ręczniczek papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy z dżemem, cukrem, owocami 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/delikatne-placuszki-maslanka-jablkiem/ MieszamWGarnku Artykuł Delikatne placuszki z maślanką i jabłkiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku