drugie danie - 14640 przepisów (strona:552/976)

Pączki polskie tradycyjne 187

Trzecie podejście do pączków zakończone sukcesem! :) Muszę dodać, że pierwsze miało miejsce 13 lat temu, drugie w zeszłą sobotę, a trzecie wczoraj. Pączki wyszły idealne, a to za sprawą: a) genialnej receptury na ciasto, które podała Ela z książki Kuchnia Polska, PWE 2005. b) złotych rad złotej Mamy Ewy , dzięki którym uniknęłam błędów z ostatniego razu, mianowicie: - obniżać(...)szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (dałam własny, waniliowy ekstrakt, 2 1 łyżkę) szczypta soli 3 szklanki mąki tortowej (dałam nieco mniej) 2/3 szklanki mleka otarta skóra z 1 pomarańczy zaczyn 8 dkg masła 1 łyżka spirytusu 1/2 słoika gęstego dżemu lub mały słoik róży ucieranej lub 1 słoik osączonej konfitury z wiśni (dałam bardzo gęstą konfiturę z owoców dzikiej

Kuchnia Prezydentowej
Puszyste pączki nadziewane budyniową nutellą 82

się na moich. Zastosowując się do poniższych instrukcji, wszystko pójdzie gładko. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Puchate pączki drożdżowe z kremem z Nutelli 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Wypieki Kuchnia: Polska Trudność: Trudne Ilość 20 sztuk Przygotowanie 30 min. Smażenie 30 min. Kalorie 260 kcal Przepis na puszyste pączki drożdżowe z charakterystyczną bladą obrączką(...)ziemniaczanej POLEWA I POSYPKA 4 łyżki soku z cytryny 140 g cukru pudru kandyzowana pomarańczowa skórka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: NADZIENIE Z NUTELLĄ Nadzienie czekoladowe rozpocznij przygotowywać podczas drugiego 30 minutowego wyrastania pączków (poniżej punkt numer 9). W rondelku doprowadź do wrzenia 200 ml mleka wraz z kremem Nutella. Krem orzechowo – czekoladowy rozpuści się i stworzy z mlekiem

ProstePesto.pl
Orientalne pstrągi z patelni 123

się upiec w piekarniku w folii, ale równie dobrze można je ugotować na patelni. Wcale nie trzeba mieć jakiś super sprzętów, piekarników i parowarów, żeby przyrządzić apetycznie rybę. Dziś danie z patelni, ale nie smażone. Zobaczcie zresztą sami. Składniki na 2 porcje : 2 sprawione pstrągi (ok. 200g każdy) 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka czarnuszki(...)stron pstrągów. Przygotować marynatę, mieszając wszystkie składniki w miseczce. Pstrągi wyłożyć do płaskiego naczynia i pokryć marynatą. Wstawić do lodówki na godzinę, w tym czasie ryby raz przewrócić na drugi bok. Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć łyżkę czarnuszki. Po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, mleko kokosowe i koncentrat pomidorowy. Wymieszać i doprowadzić

Dietolog
Schab z pasztetem 201

chęcią zajadaliśmy się krokietami i popijaliśmy barszczem. Wiele jednak osób w taki dzień woli zajadać się solidną porcją mięsa . Schab z pasztetem i serową pierzynką na pewno zadowoli tych drugich. Mięso przygotowane w ten sposób zaskakuje wyglądem i smakiem. Spróbujcie sami! Składniki: 6 plastrów schabu 2 opakowania po 190 g pasztetu pieczonego z żurawiną "DUDA" 1 duża cebula(...)kroimy w cienkie  plastry. Mięso wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdy kawałek schabu kładziemy po kilka plastrów pasztetu. Wierzch przykrywamy masą serowo-cebulową. Danie zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopnic C do czasu aż ser się rozpuści i ładnie zarumieni. #Duda #ŚwiętazDuda #GotujzDuda źródło: przepis własny Ilość porcji: 6 szt. Czas

Pobite gary Barbary
Bezglutenowe ciasteczka z pestek dyni i słonecznika 159

Przepis na te pyszne ciasteczka pochodzi z książki " Słodka kuchnia roślinna ". Ciasteczka są kruche, na bazie pestek dyni i słonecznika. Najlepsze na drugi, trzeci dzień. Bardzo proste w przygotowaniu. Jak pestki będziecie mielić dłużej, to będą bardziej gładkie, ja zostawiłam mniej zmielone. Z podanego przepisu wychodzi 10 sztuk, ja od razu robiłam podwójną porcję. Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki(...)miski i dorzucić pozostałe składniki suche i wymieszać. Dodać roztopiony olej kokosowy i znowu delikatnie wymieszać.  3. Powoli dodawać mleko roślinne, ugniatając ciasto (mleka dodajemy tyle, żeby ciasto dało się lepić). 4. Lepimy kulki i spłaszczamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ozdabiamy pestkami słonecznika i dyni. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut

kruche babeczki
Nalewka z rabarbaru – rabarbarówka 200

kora cynamonu. Początkowo nie byłam przekonana do niej, ale sami musicie zrobić i spróbujcie. Ten smak! Ten kolor! Róbcie jak najszybciej, żeby zdążyć nastawić jeszcze w tym sezonie drugą porcję, o ile tylko ta nalewka spotka się z Waszym uznaniem. Nalewka jak to nalewka. Im dłużej postoi tym smak ma lepszy a i kolor się jej zmieni. Korzystajmy(...)gazą na 1 miesiąc. Po tym czasie odcedzamy rabarbar i mocno go wyciskamy. Zlewamy do butelek. Jeśli damy radę, odstawiamy. Jak nie dajemy rady, degustujemy 4.13 http://mieszamwgarnku.pl/nalewki/nalewka-rabarbaru-rabarbarowka/ MieszamWGarnku Artykuł Nalewka z rabarbaru – rabarbarówka pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Wielkanoc 2017: Kremowy serek ziołowy z jogurtu greckiego lub gęstego jogutu naturalnego 111

blogu Kasi Guzik . Kremowy serek ziołowy z jogurtu greckiego lub gęstego jogurtu naturalnego Przygotuj średniej wielkości sitko, miskę, nóż i deskę do krojenia, łyżkę, gazę (w miarę duży, aby dał się złożyć na 3 części), talerzyk, sznurek. Przygotuj składniki: 2 duże jogurty greckie lub gęste jogurty naturalne (700-800 g), 1 pęczek natki pietruszki, 1 pęczek koperku, 1 pęczek szczypiorku(...)kranie lub na uchwycie szafki, pamiętając, aby pod sakiewkę postawić talerz lub miseczkę). Tak przygotowaną sakiewkę pozostaw na 12 godzin. Po upływie tego czasu gazę można związać drugim sznurkiem – mniej więcej 1 cm pod pierwszym sznurkiem. Całość należy ponownie zostawić na kolejne 12 godzin.* Po tym czasie sakiewkę z serkiem włóż na minimum 12 godzin do lodówki. Schłodzony

blog.moje-pasje.info
NAJPROSTSZY GULASZ Z KASZĄ GRYCZANĄ 246

KASZĄ GRYCZANĄ Gulasz to danie rozgrzewające, syte i treściwe. Jest to najprostsza i najszybsza wersja gulaszu. Nie zawsze każdy ma czas, by tworzyć w kuchni dania wymyślne, chodź bardzo by się chciało. Nieraz jesteśmy zmęczeni, zabiegani. Jednak to, że przepis jest prosty nie zmienia faktu, że pyszny !  ~~SKŁADNIKI~~ (3 porcje) mięso wieprzowe np. szynka(...)przysmażamy, mieszamy. Dolewamy 1/2 szkl. wody. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 40 min. na bardzo małym ogniu.  Kaszę gotujemy według wskazówek na opakowaniu.  Kiedy mięso zmięknie dolewamy drugą połowę wody ( jeżeli chcecie więcej sosu, więcej wody + 1 łyżka mąki więcej do zaklepki ). Przekręcamy gaz na większy, aby woda zaczęła bulgotać. Przygotowujemy zaklepkę i dodajemy do sosu

Kuchnia Paulettes
Kalmary z warzywami i makaronem 129

Pyszne danie jednogarnkowe, które przygotowuje się ekspresowo. Wbrew pozorom nie jest również kosztowne, bo dominującym składnikiem są tanie warzywa takie jak marchewki. Warto więc spróbować. Porcja dla 2 osób. SKŁADNIKI 225 g pierścieni kalmarów 450 g mrożonej mieszanki warzyw europejskich (u mnie marchew żółta, marchew czerwona, brokuł, fasola) 1/2 cytryny 3 łyżki oliwy 2 łyżki mąki(...)pieprzem, posypać mąką i wymieszać. Na głębokiej patelni podgrzać oliwę, dodać kalmary (tylko kalmary, zaś powstałą zalewę zostawić) i smażyć około 10 minut obracając je w połowie czasu na drugą stronę. Usmażone kalmary wyciągnąć do nowej miseczki. Do miski gdzie została zalewa po kalmarach wsypać warzywa, doprawić ponownie solą i pieprzem, wymieszać i wsypać do patelni, gdzie wcześniej smażyliśmy

Passions hobbies life
Kulinarne podróże Magalie - Morawy cz. II 142

osobne pomieszczenia, pierwsze z murowanym kominkiem, na którym znajduje się grill i przygotowywane są na nim między innymi mięsa zamawiane przez gości, wszystko w nieco mrocznym, pubowym klimacie.  Druga sala zaś promienieje sama w sobie - bo jest dla odmiany ... biała! A raczej biało - niebieska, urządzona w stylu żeglarskim, z marynistycznymi dodatkami.  Wynika to z faktu, iż właściciel(...)Wszystko napisane w jasny, przejrzysty sposób, bez zbędnych językowych ozdobników, a co najważniejsze - również w języku polskim! Nie będziecie mieć większego problemu, aby zamówić coś pysznego!  Polecam dwa dania, których miałam okazję próbować - grillowaną pierś z kaczki z gnocchi z szynką i szpinakiem oraz marynowane żeberka wieprzowe z sosem z owoców dzikiej róży, konfiturą z czerwonej cebuli

Garniec Magalie
Kopytka 197

Kopytka to szybkie i proste danie, ale kto ich nie lubi, jedni wolą gotowane a inni odsmażane ale w każdej postaci są przepyszne. Kopytka Składniki: - 1 kg ziemniaków - 300-350 g mąki - 1-2 jajka - sól Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i gorące dokładnie ugniatamy aby nie było grudek lub przeciskamy przez praskę i układamy(...)partiami kluski, zamieszamy i po wypłynięciu gotujemy ok. 2 min. Gotowe kluski wybieramy łyżką cedzakową i odsączamy. Najlepiej smakują podane z podsmażonym boczkiem i cebulką lub na drugi dzień odsmażone na patelni. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Gravlax 181

Gravlax (w dosłownym tłumaczeniu "pogrzebany łosoś") to tradycyjne danie kuchni skandynawskiej, które jest przyrządzane z surowego łososia peklowanego w soli, cytrynie i koperku. Jeżeli chcecie podać poniższego łososia jako przekąskę sylwestrową to należy go przygotować co najmniej 2 dni przed podaniem.  Składniki: około 3/4 kg świeżego, surowego łososia 1/2 szklanki soli morskiej (gruboziarnistej) 1 pęczek(...)talerzu ułożyć czystą ściereczkę, którą należy posmarować marynatą (tylko tam, gdzie będzie położony łosoś). Następnie położyć pierwszy kawałek ryby - skórą do dołu. Ponownie wierzch łososia posmarować marynatą. Ułożyć drugi kawałek ryby (skórą do góry) i posmarować pozostałą marynatą. Przygotowanego łososia zawinąć w ściereczkę. Następnie na zawiniętego łososia położyć deskę i obciążyć ją, np. naczyniem żaroodpornym. Tak przygotowanego

Ugotować
Panettone (najlepszy przepis) 200

przepisie :)  Jestem przekonana, że Wy również uznacie właśnie ten przepis za najlepszy na wykonanie panettone :) Składniki: 1 szklanka rodzynek w rumie 2/3 szklanki kandyzowanej skórki z pomarańczowej/ cytrynowej (dałam 4 łyżki domowej kandyzowanej skórki pomarańczowej, wersja domowa wydaje mi się bardziej intensywna) 3 i 3/4 szklanki mąki + kilka łyżek do obtoczenia rodzynek i podsypania ciasta 2/3 szklanki cukru pół(...)mniejszych form do panettone o śr. 13,4 cm Przygotowanie: Rodzynki odsączyć z rumu. Do miski wsypać kilka łyżek mąki i obtoczyć w niej rodzynki i kandyzowaną skórkę. W drugiej misce wymieszać wszystkie składniki suche, tj. mąkę, cukier, skórkę cytrynową, drożdże i sól. W misie miksera wymieszać jajka, miód, ekstrakt waniliowy i wodę. Następnie (dalej miksując mieszadłem płaskim) dodawać

Domowa Cookierenka Agi
Ciasto marchewkowe z kremem serowym 209

jednak opanować i zmniejszyłam ilość cukru w cieście i w kremie. Efekt, mój mąż zachwycony, on lubi ciasta z kremem, dla mnie ciasto odrobinkę za suche, chyba następnym razem dam więcej marchewki. Składniki na tortownicę 20 cm: 2/3 szklanki mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody 1/4 lub 1/2 szklanki cukru do wypieków 1 łyżeczka cynamonu(...)marchewki Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Marchewkę umyć, obrać, zetrzeć, ananasa pokroić, orzechy pokroić. Goździki i ziele zmielić. W dużej misce wymieszać rózgą jajka i olej. W drugiej małej misce wymieszać mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę, cukier. Do mokrych składników dodać suche, wymieszać łyżką tylko do połączenia składników, następnie dodać marchewkę, ananasa i orzechy, wymieszać. Przelać

moj przepis na