Wołowina z warzywami. Ta potrawa często przewija się w waszych komentarzach z prośbą o przepis. Wołowina z warzywami to prawdopodobnie nasze ulubione danie weekendowe. Choć wymaga trochę czasu to jednocześnie jest banalnie proste. Spodoba się każdemu kto nie do końca czuje wołowinę, można wstawić naczynie do zapiekania(...)czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki powideł śliwkowych 1 główka czosnku kilka suszonych grzybów 6 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 łyżeczki soli – jedna do przyprawienia mięsa, drugą dodaj do sosu 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego 200 ml wody 3 łyżko oleju roślinnego Mięso z obu stron przypraw solą i pieprzem. Następnie
kuron.com.plmaju rabarbaru nigdy dość, podobnie jak szparagów, choć te drugie znikają zanim sięgnę po aparat, już kilkakrotnie czyniłam starania o ich sfotografowanie kiedy unurzane w sosie holenderskim z jajkiem poche lądują w majowym menu śniadaniowym, jednak w konfrontacji z domowymi miłośnikami takiego śniadania zawsze jestem za wolna. Częściej jednak udaje mi się zapisać na SD widok różowawych łodyg(...)wersjami pitnymi, kocham rabarbar miłością absolutną, w maju właściwie wszystkie wypieki kończą się z jego udziałem, a dziś bardzo gęste, kleiste brownie na spodzie, kremowy ser i karmelizowany rabarbar - dadzą radę w ten weekend. Składniki na formę 37/20 Czas przygotowania: 45 min + 1 h pieczenie Spód brownie 300 g gorzkiej czekolady 100 g masła 1 1/4 szklanki
Słodki Kompromisdodaj 3 łyżki octu winnego, doprowadź do wrzenia. Uwaga ! Wody nie solimy ! Rozbij jajko do małej miseczki i ostrożnie przelej do wody – w miejscu najintensywniejszego wrzenia. Podobnie zrób z drugim jajkiem. Jajka gotuj około 2 – 3 minut. Jajka wyjmij ostrożnie za pomocą łyżki cedzakowej. Nierówności można przyciąć nożem, by nadać jajku ładny kształt. Grzanki: Na patelni rozgrzej Fithie(...)gorąco do podjęcia wyzwania Fithia i udziału w KONKURSIE SMAK WYZWOLONY . Zasady: 1. Użyj nie więcej, niż 5 składników i dowolnego produktu Fithia 2. Przygotuj swoje danie w mniej niż 30 minut 3. Zrób zdjęcie i pamiętaj, by znalazł się na nim produkt Fithia, który został wykorzystany do gotowania 4. Wrzuć zdjęcie wraz ze zgłoszeniem
Moja pasja smakuchcemy, aby lody miały kawałki owoców – można po prostu rozgnieść widelcem). Dodajemy jogurt, ekstrakt i mieszamy, aż dokładnie się połączą. Puszkę mleka skondensowanego wyjmujemy z lodówki i w drugiej misce ubijamy (trwa to ok. 10 minut na wysokich obrotach – będzie bardzo puszyste – pamiętajcie, że nieschłodzone mleko się nie ubije). Dodajemy ubite mleczko do masy truskawkowej(...)lody były bardziej kremowe. Jak zapomnicie o miksowaniu, lody także powinny się udać, dzięki ubitemu mleczku. Przed podaniem lody truskawkowe muszą postać 10-15 minut w temperaturze pokojowej, aby dały się nakładać. Z przepisu otrzymamy ponad 2 litry lodów truskawkowych. Post Lody truskawkowe bez maszynki pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuniecodzienne danie, które zadziwia już samym wyglądem, to burger jaglano-buraczany w tofu jest pozycja obowiązkową. Przekonajcie się sami, jak cudownym połączeniem jest to danie :) Burger jaglano-buraczany w tofu Przepis na ok. 6 burgerów Potrzebujemy: 3 kostki tofu naturalnego (z tego wyjdzie nam 6 małych burgerów) 1/3 szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej(...)buraka odkrajamy 6 plasterków, a resztę ścieramy na tartce do miski, w której będziemy robić masę na kotlety. Marchew kroimy na pół - jedną część kroimy wzdłuż na plastry, drugą część ścieramy na tartce do miski. Cebulę kroimy w kostkę. Ostudzoną kaszę dodajemy do buraczków i marchewki, dodajemy cebulę i przyprawy oraz mąkę.Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy kotleciki
Bananowe Polepodawana w tabeli wartości odżywczych. Zbyt dużo sodu w diecie zwiększa ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego, udaru mózgu, zawału serca, a nawet raka żołądka. Zalecenia to jedno, smak potraw to drugie. Co zamiast soli? Zioła. Jakie? To zależy. Zależy od potrawy. Wołowina dobrze czuje się w towarzystwie liścia laurowego, majeranki, gałki muszkatołowej, cebuli, szałwii, pieprzu i tymianku. Cielęcina smakować(...)oregano,natką pietruszki i pieprzem. Lubczyk dodany do zupy zastąpi nie tylko sól, ale słoną maggi, którą niektórzy sowicie doprawiają. Bazylia wzbogaca dania z pomidorów, sałatki, mięsa i ryby. Estragon to idealna przyprawa do drobiu oraz dań z jajek. Kolendrę najlepiej dodać do dań rybnych, mięsnych i z roślin strączkowych. Majeranek i tymianek to uzupełniające
Kucharzycazakupy, bo szkoda mi czasu na chodzenie po sklepach w tygodniu. Wczoraj oprócz zapasu cytrusów, do koszyka trafił też indyk w atrakcyjnej cenie :) A ponieważ lubię słodkie akcenty w daniach obiadowych pomyślałam, że przygotuję indyka z pomarańczami. Aromatyczny, z owocową nutą, bardzo dobry. Do tego ryż jaśminowy polany sosem pomarańczowym, kiełki oraz posiekana kolendra. Lekki niedzielny obiad. A jeżeli(...)następnie pokroić w krążki. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć cebulę i jedną pomarańczę, na to wyłożyć indyka (zalewę, w której się moczył zachować, bez przypraw), a na mięso drugą pomarańczę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok. godzinę, polewając co jakiś czas marynatą. Upieczone mięso wyłożyć na talerz. Z naczynia przelać do garnka powstały
zadanie-gotowanieObiad jednogarnkowy - nieskomplikowany i mało pracochłonny Pomysł na dzisiejszy przepis na obiad podwędziłam swojej Rodzicielce :) Przepadam za tym daniem i zawsze niecierpliwie wyglądałam dnia, kiedy lądowało ono na naszym obiadowym stole. Kolorowa papryka i pyszna, krucha karkówka na talerzu - czegóż chcieć więcej! Składniki na solidne porcje dla 4-5 osób - jak mniej solidne(...)Każdy kawałek skropić z obydwu stron olejem, lekko posolić, obsypać obficie słodką papryką i lekko papryką ostrą. Tak przygotowane mięso odstawić pod przykryciem na noc do lodówki. Na drugi dzień plastry karkówki obsmażyć krótko z obydwu stron na mocno rozgrzanej patelni - nie potrzeba podlewać jej w ogóle olejem . Odpowiednio obsmażone mięso na wstępie, to więcej niż połowa sukcesu dobrze uduszonej
Grunt to przepis!ostygnięcia, najlepiej na całą noc. Całkowicie wystudzić. Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony. Krem czekoladowy: 5 jajek 1,5 szklanki cukru (ja dałam 1 szklankę) 4 czubate łyżki kakao 500 gr masła miękkiego (ja użyłam 375 gr (osełka z Biedronki tyle ma)) 50 ml spirytusu Do średniej wielkości garnka wlać około litr zimnej wody(...)umieściłam w robocie i miksowałam 10-15 min na najwyższych obrotach miksera. Masa ma całkowicie ostygnąć . W przeciwnym wypadku, jeżeli dodamy ją do masła, cała masa zwarzy się. W drugiej misie umieścić miękkie masło, zmiksować na puszystą masę, dodać kakao, zmiksować.Wyłączyć mikser i dodawać powoli masę jajeczną, łyżka po łyżce. Dodać 50 ml spirytusu. Nasączenie: 2 galaretki wiśniowe
moj przepis naużyte do tego przepisu można zastąpić jagnięciną, wołowiną lub indykiem. Mięso podałem z sosem paprykowym i sosem czosnkowym oraz frytkami i sałatką z białej kapusty. Wyszło pysznie. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mięsa z piersi kurczaka, 4 goździków, 4 ziarenek ziela angielskiego, 1 łyżeczki suszonych ziaren kolendry, 2 łyżeczek kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 1 łyżeczki(...)łyżek koncentratu pomidorowego, 2 cebul, 2 łyżek octu winnego białego, 500 gram białej kapusty, 1 marchewki, 1 łyżeczki cukru, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu, 500 gram frytek. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania sosów oraz sałatki, które potrzebują nieco czasu, aby nabrać należytego smaku. Bakłażana, 2 czerwone papryki, 1 cebulę i 3 ząbki czosnku wraz z łupinkami umieściłem w piekarniku
Wyprawy kulinarneOstatnio razem z Oleje Świata przygotowaliśmy gulasz wieprzowy z dynią. Dzisiaj coś na słodko z wykorzystaniem drugiego produktu tej firmy tzn. oleju z orzechów laskowych , który użyliśmy w naszych muffinkach z orzechami laskowymi i czekoladowym kremem Olej ten powstaje z wysokiej jakości orzechów laskowych i charakteryzuje się wyjątkowym, delikatnym smakiem oraz subtelnym orzechowym aromatem. Dodatkowo mamy wrażenie, że jeszcze można(...)jest minimum 65%. Kwas oleinowy ma korzystny wpływ na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu, szczególnie „złego” cholesterolu (LDL), dzięki czemu wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy i krążenie więc nie da się ukryć, że ma znakomite właściwości zdrowotne. Składniki: Ciasto na babeczki: - 200g mąki pszennej tortowej - 100g musu z jabłek - 70g drobnego cukru trzcinowego - 50g mielonych orzechów laskowych - 40g oleju laskowego
Kuchenne Wariacjeząbek czosnku starty na tarce 1 garść prażonych pestek słonecznika 1 garść prażonych ziaren sezamu 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej i quinoa (według tego przepisu) 1 garść otrąb (dałam żytnie i orkiszowe) 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1 jajko od szczęśliwej kury 3 łyżki mąki orkiszowej (dlaczego warto używać mąki orkiszowej napisałam tutaj ) garść poszatkowanej natki pietruszki szczypta(...)masy i lepimy płaskie okrągłe kotlety. Kotlety układamy na blasze do pieczenia. Blachę z kotletami wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut. W połowie pieczenia kotlety delikatnie przewracamy na drugą stronę. Kotlety świetnie smakują jako vegeburgery w bułce z sałatą, cebulą, pomidorem. Jako dodatek do ziemniaków i kapusty. Wyobraźnia nasza jest nieograniczona i można podawać
Naturalna Kuchnianiedzielę 24 sierpnia odbył się w Lublinie po raz drugi piknik blogerów zwany Piknikiem Smakoszy! Przez to, że przez ostatnie 2 tygodnie posiadałam komputer tylko z ,,doskoku" tzn jak mi go użyczył szacowny Małżonek mało mnie widać było i na fejsiku i na blogu... przez co bardzo przepraszam! Ale nie znaczy to, że w życiu blogowym i prywatnym nic się(...)Kultury, co nie przeszkodziło we wspaniałej zabawie Tym razem razem ze mną i moją ekipą obecny był na pikniku Kuchenny Ryś dzięki któremu mam wspaniałe zdjęcia. Jako moje popisowe dania w tym roku wystąpiły: Tartaletki z burakiem ćwikłowym i kozim serem - które niewątpliwie były mistrzem całego stołu i rozeszły się w parę minut Sałatka z tuńczykiem podana w makaronie
sierotka maRysia w kuchniszklanki cukru kryształu 2 x 500 ml wódki Wiśnie przebrać, umyć i osuszyć. Następnie wydrylować ! Po tych czynnościach wsypujemy wiśnie do dużego słoja, zasypujemy cukrem ( ja dałam tym razem 2,5 szkl. cukru ) i zalewamy tak aby wódka przykryła wiśnie ( u mnie to było 3/4 z 500 ml ). szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na około 4-5 tygodni(...)nadają ! Filtry te nie przepuszcza nalewki ze względu na zbyt duże zagęszczenie cukru w nalewce. Po przefiltrowaniu dolewamy resztę wódki która nam pozostała na początku tworzenia nalewki oraz drugie 500 ml. Szczelnie zamykamy i potrząsamy aby dokładnie cala zawartość się wymieszała ( najlepiej to robić w słoiku w którego używaliśmy już na początku ). Na sam koniec pozostaje nam rozlać
Gotowanie...to proste !Nogi z kurczaka pieczone z boczkiem i cytryną 2015-08-30 13:38:28 Zachęcające smakiem i wyglądem nogi z kurczaka zapieczone z boczkiem i cytryną. Proste, lecz efektowne danie nie tylko na „szybki obiad”. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 3 średnie nogi z kurczaka (1 kg, mogą być również same udka lub podudzia(...)mięso, tak aby było dobrze pokryte płynem. Przykrywamy i umieszczamy w lodówce na kilka godzin. W międzyczasie warto raz czy dwa zamienić kawałki mięsa miejscami i odwrócić je na drugą stronę. Na dość silnym ogniu rozgrzewamy na sucho patelnię. Kładziemy na niej wyjęte z marynaty kawałki kurczaka. Zmniejszamy nieco ogień o obsmażamy mięso ze wszystkich stron przez
Kulinarna Pokusadrodzy, jakże miło jest otrzymać od innego blogera wirtualną nagrodę "za dobrze wykonaną pracę", czyli Liebster Blog Award. Ja otrzymuję ją już po raz drugi. Tym razem udało mi się znaleźć chwilkę czasu i udzielić odpowiedzi na zadane pytania. Dziękuję serdecznie autorce bloga "Cukry proste" za to wyróżnienie. * logo z moimi drobnymi poprawkami pochodzi z tej strony Zasady nominacji(...)młot pneumatyczny, gdy usilnie starałam się uczyć do najważniejszego egzaminu. Ulubiona piosenka na poprawę humoru? ... "Bałkanica" - przywołuje wspomnienia mojej małej pociechy tupiącej nóżką w rytm muzyki ;) Znienawidzone danie z przedszkola? ... nie chodziłam do przedszkola. Miałam, to szczęście, że delektowałam się w tym czasie domowymi, ulubionymi smakołykami. Ulubiony kolor? ... od lat ten sam - błękit nieba. Znienawidzony zespół
Słodkie okruszkimakaron. Oliwę zastąpiłam tu klarowanym masłem, ale nie jest to konieczne. Dodałam trochę białego wina (co bardzo polecam) i dorzuciłam krewetki. Na koniec odrobina soku z limonki i pyszne danie gotowe. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu tak samo, jak nam. :) Składniki na 2 porcje: 250 g świeżego czarnego makaronu - farbowanego atramentem z kałamarnicy(...)czosnek i chili. Podsmażyć na średnim ogniu przez 2 minuty. Czosnek lekko się zezłoci, ale nie powinien brązowieć. Dodać wino, doprowadzić do wrzenia. Wrzucić krewetki, po minucie odwrócić na druga stronę. Smażyć kolejna minutę.** Wymieszać z natką pietruszki, doprawić szczyptą soli. Dodać ugotowany i odcedzony makaron, wymieszać. Skropić sokiem z limonki i od razu podawać. Smacznego! * Mrożone krewetki wcześniej
Pełny talerzwalorach spożywania jego wafli. Informuje nas o tym, iż wafle są niskotłuszczowe, bezglutenowe, o niskiej zawartości węglowodanów prostych (czyli tych złych ;), a wysokiej zawartości błonnika (7,2%!). Pychotka! Na druga turę zostawiłam 2. WAFLE EXTRA CIENKIE - RYŻOWE NATURALNE Odwracam opakowanie, by zajrzeć na etykietę i od razu zadowala mnie fakt, że wafel ryżowy jest 100% waflem ryżowym(...)nareszcie powstały wafle ekstra cienkie, o zaledwie 6mm grubości, które przyjemnie chrupią i doskonale nadają się na przekąskę, do śniadania, na podwieczorek, czy lekką kolację. Urozmaicą każde danie czy też staną się idealną podstawą do stworzenia super smacznej imprezowej przekąski. Jedno jest pewne - do mojego codziennego menu wkradną się zapewne na dobre! Wierzcie
Sajkofanka smakuMoja rodzina bardzo lubi szpinak a ja znalazłam przepis na efektowne danie ze szpinakiem w roli głównej :) Domownicy byli zachwyceni formą podania a ciasto znikało ze stołu w oka mgnieniu. Polecam taki oto przepis na ciasto ze szpinakiem : Ciasto : 3 szklanki mąki pszennej pół szklanki letniej przegotowanej wody dwie łyżki(...)maśle, dodać ser feta doprawić solą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Z wyrośniętego ciasta rozwałkować 2 okrągłe placki. Farsz układamy jak na zdjęciu : Następnie przykrywamy drugim plackiem miseczką oddzielamy środek ciasta, brzegi dociskamy widelcem. Następnie ciasto trzeba pociąć na równe kawałki i uformować jak na zdjęciu przekręcając każdy kawałek pod kątem tak aby było
W kuchennej krainiewystarcza to, co się wytopi z boczku, choć bywa tego niewiele. Nadmiar tłuszczu nie jest konieczny, ważny jest natomiast smak wysmażonych skwarek, bez nich to nie byłoby takie samo danie. Więc nie jest aż tak źle z tą kalorycznością... tak się przynajmniej pocieszam... :-) Składniki: - 1800g obranych ziemniaków (po odciśnięciu miałam 1270g) - 4 jajka - 150g mąki żytniej(...)być suche wióry), przekładamy do czystej miski i w ten sam sposób postępujemy z resztą masy ziemniaczanej. Warto zważyć to co nam pozostało, byśmy tak orientacyjnie wiedzieli ile dać mąki i jajek. Z miski zlewamy delikatnie wodę, a to co zostanie na dnie - skrobia zimniaczana, dodajemy do odciśniętych ziemniaków. Dodajemy do masy jajka, wsypujemy mąki ziemniaczaną, żytnią i część orkiszowej
Smaczne Zdrowealkoholu: To świetne połączenie odkażających właściwości alkoholu i silnego przeciwzapalnego działania propolisu który dodatkowo wybija: bakterie, wirusy i grzyby. Kupcie sobie w sprayu taki roztwór propolisu a efekty na drugi dzień będą zdumiewające!SZAŁWIA: znana wszystkim roślina wspomagająca leczenie zapalenia gardła która posiada antyseptyczne właściwości jednak by dawała pożądane efekty musicie zrobić solidny wywar i nim płukać gardło w wolnej(...)który świetnie zaleczy gardło jak i szybko przegoni przeziębienie.Polecam zaopatrzyć się w te produkty i nie lecieć od razu po tabletki od bólu gardła które wam nic nie dadzą - to tylko złudzenie przy ssaniu takiej tabletki że Was mniej boli. Przełykanie śliny i jakiegokolwiek płynu pozwala zapomnieć chwilowo o swędzeniu, pieczeniu czy bólu. Pomyślcie o tym że ssając chemiczne
Kuchnia PROzdrowotnawiększej ilości jabłek) 1 łyżka masła Masa orzechowa: 200g mielonych orzechów włoskich 250g margaryny 1 szkl mleka 3-5 łyżek cukru pudru - w zależności jak słodkie chcemy mieć (ja dałam 3) Dodatkowo: polewa czekoladowa Przygotowanie: Ciasto : Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy wałek i dzielimy go na pół. Każdą część rozwałkowujemy na wielkość blachy, podsypując(...)puszystą masę, następnie stopniowo, po 1 łyżce dodajemy budyń orzechowy w dalszym ciągu ucierając masę. Przełożenie ciasta : Kruche ciasto --> masa jabłkowa (proponuję najpierw wyłożyć połowę gorącej masy, a drugą część rozsmarować jak masa w garnuszku nam trochę zgęstnieje - to zdecydowanie ułatwia sprawę, bo nic się nie rozpływa :)) --> kruche ciasto --> masa orzechowa --> polewa czekoladowa ze sprawdzonego
charlotte gotujepęczek pietruszki zielonej, bądz nawet dwa ( pokrojony). Można dodać trochę selera naciowego listków. 2 szklanki octu JAMAR 10% 3 szklanki oliwy lub oleju jaki lubicie np.rzepakowy, słonecznikowy itd. Ja dałam pół na pół oliwę i olej. 2 łyżki soli 3 łyżki cukru 2 łyżki papryki mielonej słodkiej KAMIS WYKONANIE: Najpierw wydrążyć w przekrojonych wzdłoż ogórkach gniazda nasienne aby powstały łódeczki(...)paprykę mieloną KAMIS i wymieszać najlepiej rękami. Pozostawić na całą noc pod przykryciem typu gaza lub siatka-chodzi tylko o muszki, komarki i inne takie stwory latające. Na drugi dzień papryke pokroić w paski oraz cukinię w dyski,plasterki lub po prostu posłużyć się robotem z tarczą do szatkowania. Dodać posiekaną natkę pietruszki i selera. Wymieszać rękami dokałdnie
Z Kuchni Do Kuchniporadzenie sobie tym problemem – trzeba wodę z owoców zagęścić, robiąc z nich frużelinę. Takie potraktowanie malin sprawi, że po zamrożeniu i krystalizacji nie będą twarde jak kamień a lody dadzą się łatwo formować. Przygotowanie lodów zaczynamy od odważenia i odmierzenia sobie wszystkich potrzebnych składników – mleko skondensowane i śmietanę schładzamy – mocno, do ubijania powinny być naprawdę bardzo zimne. Maliny przebieramy, wrzucamy(...)skórką startą z cytryny. Miksując, dolewamy do niego schłodzone mleko skondensowane i całość miksujemy na wysokich obrotach 3-4 minuty, do dobrego połączenia i lekkiego napowietrzenia. W drugiej misce ubijamy śmietanę – do tych lodów musimy ubić ją na sztywno, żeby uniosła ser i nadała lodom sernikowej kremowości. Bardzo mocno schłodzoną śmietanę najpierw ubijamy przez 30 sekund na niskich
Karo in the Kitchentaka straszna. Ba, próbując nowych rzeczy i szukając zamienników otwieramy się na nieznane dotąd smaki i urozmaicamy swoja dietę. Dzisiejszy post to taki miniprzewodnik zbierający alternatywy dla najpopularniejszych odzwierzęcych dań i produktów. Mam tu na myśli głównie te, które możemy przygotować sami w domowym zaciszu, choć nie zabrakło też sklepowych gotowców. Większość z nich testowałam, pozostałą część(...)oczywiście w zamian wprowadzamy mleko roślinne. Takie mleko możecie przygotować w domu (jeśli macie blender) lub kupić gotowe, wybór jest spory. Pierwsza opcja jest tania i prosta, a druga daje nam możliwość zakupu mleka wzbogaconego w wapń (którego może nam nagle zabraknąć jeśli wykluczymy mleko krowie i jego przetwory). Zawsze czytajcie składy, unikajcie zbędnych dodatków chociażby
Powiedz dietom nieCzasem mam takie dni kiedy mam straszną ochotę spędzić dzień w kuchni robiąc coś dobrego. Tak było i dziś. Rano pobiegłam na rynek Łazarski po gruszki
Emskie SmakiPokrywka czajnika - zazwyczaj nie zwracamy uwagi na taki drobiazg, a jest to dość istotne dla naszego bezpieczeństwa. Na rynku spotkamy trzy rodzaje pokrywek. Pierwsze z nich wymagają ręcznego otwarcia, drugie możemy otwierać automatycznie poprzez naciśnięcie przycisku umieszczonego na pokrywce lub na uchwycie. Trzeci rodzaj pokrywek, to te które musimy przekręcić, aby otworzyć lub zamknąć czajnik. Jak nie trudno(...)producent zapewnia m.in. w czajnikach Breville High Gloss VKJ944X ) Miarka poziomu wody - posiada ją niemal każdy czajnik elektryczny. Dzięki niej możemy wlać do czajnika dokładnie tyle wody, ile w danym momencie potrzebujemy. W niektórych modelach jest ona dodatkowo podświetlana, co ułatwia korzystanie w słabo oświetlonych pomieszczeniach. Uchwyt - powinien być dobrze wyprofilowany i wykonany z nienagrzewającego się, antypoślizgowego materiału. Podstawa
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataoznacza, że nie jedna patelnia pojdzie w ruch :-) jeśli szukacie pomysłu na śniadanie dla ukochanego lub ukochanej pędzę do Was z dwoma propozycjami na skodko i na słono. Dajcie znać która wersja jest bliższa Waszemu sercu :-) Składniki na placuszki: 1 szklanka mąki 3 łyżeczki cukru lub cukru waniliowego jajko 2 łyżki oleju 1/2 szklanki mleka 2 banany czerwony barwnik(...)czubek małej łyżeczki do herbaty. Placki smażymy bez tłuszczu na rozgrzanej teflonowej patelni z obu stron. Jeżeli placuszek pokryje się pęcherzykami to znak że powinniśmy go przekręcić na drugą stronę. 100 ml mleczka kokosowego gotujemy razem cukrem pudrem, sokiem oraz skórką z limonki lub cytryny. W drugiej połowie mleczka mieszamy mąkę ziemniaczaną. Następnie wlewamy do gotującego sie mleka
Życie zaczyna się w kuchnimąk zawiera mąkę jaglaną dającą niewielkie wrażenie goryczki, jest to o tyle potrzebne w tym wydaniu, że dzięki temu nie ma na końcu efektu przesycenia cukrem i w rezultacie danie nie staje się mdłe. Polecam. Składniki na ciasto: 100 g mąki gryczanej 100 g mąki jaglanej 20 g mąki ryżowej (1 łyżka) 20 g skrobi ziemniaczanej(...)Staramy się, by naleśniki były dość cienkie, więc wylewamy na patelnię niepełną chochelkę. Smażymy króciutko, jak zaczną odchodzić od brzegów, przerzucamy na talerz. Potem, razem z farszem obsmażamy z drugiej strony, na maśle. 3. W misce przy pomocy widelca rozdrabniamy twaróg, słodzimy tyle ile potrzebujemy, następnie dodajemy łyżkę śmietany, żółtko i mieszamy. Farsz gotowy. 4. Na usmażonym z jednej
Kawa z mlekiemCIASTO: `~~~~~~~~ 2(NIEPEŁNE)SZKL.MĄKI 1SZKL.MLEKA 1 SZKL.WODY 2 JAJKA SÓL 2 ŁYŻKI OLEJU `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ WSZYSTKIE SKŁADNIKI ZMIKSOWAĆ.UPIEC NALEŚNIKI. MUS JABŁKOWY: `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 4 KWAŚNE
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidodawajcie, dla mnie na tyle zjedzonych różnych wersji omletów przyszedł czas na ten z dodatkiem sera. Bo lubię. Opcjonalnie możecie dodać także pieczarki. Przygotowanie łatwe i szybkie, a danie syte – do tego pasują prawie wszystkie dodatki, warzywa, owoce, sery, wędliny, nawet smakuje na słodko z twarożkiem lub ulubioną konfiturą. Dla dzieci i nie tylko(...)międzyczasie na patelni roztapiamy masło, wlewamy jajka i smażymy na małym ogniu przez 3-4 minuty aż zobaczymy, że jest lekko ścięty na górze, omletu nie przewracamy na drugą stronę, patelnię unosimy do góry i lekko potrząsamy, by omlet się odkleił, wtedy ukladamy na nim dwa plastry żółtego sera i nasz pomidorowo-cebulowy farsz, chwilkę smażymy, zwijamy omlet drewnianą
Zasmakuj Kuchniprzygotować typowe danie chińskie z ryżem? Sposobów jest wiele. My przedstawimy Ci te najlepsze. Gdy mówimy o typowym „chińczyku” z ryżem, mamy na myśli głównie dania kuchni kantońskiej. Bo to właśnie w tym regionie Państwa Środka dominują potrawy powstające z drobno posiekanych składników, podsmażanych szybko w woku. I to właśnie wok – głęboka patelnia, najczęściej żeliwna(...)gotujemy „na sypko” (można w woreczkach), a następnie wysypujemy do miseczki, gdzie następnie umieszczamy całą potrawkę, lub też podsmażamy z pozostałymi składnikami, by przesiąknął ich aromatem. To w tej drugiej postaci ryż jest najbardziej doceniany przez miłośników dobrego smaku. Co do ryżu? Wersji typowych chińskich potrawek jest bardzo wiele – każdy kucharz ma swój własny przepis. Oto kilka kompozycji, które
Kuchcik gotujesmaków i aromatów umila czas spędzony w kuchni. Przygotowując posiłki musimy mieć świadomość jakości produktów, których używamy. Warzywa i owoce są szalenie ważne w naszej diecie, plasując się na drugiej pozycji w piramidzie żywienia. Są bowiem skarbnicą składników odżywczych i źródłem witamin, a jednocześnie stanowią podstawę każdej diety odchudzającej. Niestety te w supermarketach (a nawet na bazarkach) często pochodzą(...)szpinakiem i czosnkiem . Jest to dodatek zdecydowanie w moim guście. Nie mam na myśli wykorzystania ich tylko do kanapek! Zastanawiacie się zatem jakie dania można przygotować z ich wykorzystaniem? Oto pyszna, wielokolorowa propozycja czterech dań przygotowanych przez amabasadora marki Almette Davida Gaboriaud. 1. Frittata z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz szynką długo
Tradycyjna KuchniaIdealne ciepłe śniadanie na weekendowy leniwy poranek. Delikatny, puszysty smak omlet z dodatkiem aromatycznych pomidorków i cebuli. Opcjonalnie możecie dodać także pieczarki. Przygotowanie łatwe i szybkie, a danie syte - do tego pasują prawie wszystkie dodatki, warzywa, owoce, sery, wędliny, nawet smakuje na słodko z twarożkiem lub ulubioną konfiturą. Dla dzieci i nie tylko z pewnością fajna(...)międzyczasie na patelni roztapiamy masło, wlewamy jajka i smażymy na małym ogniu przez 3-4 minuty aż zobaczymy, że jest lekko ścięty na górze, omletu nie przewracamy na drugą stronę, patelnię unosimy do góry i lekko potrząsamy, by omlet się odkleił, wtedy układamy nasz pomidorowo-cebulowy farsz, chwilkę smażymy, zwijamy omlet drewnianą łyżką lub płaskim talerzem na pół
Zasmakuj Kuchnifunkcji dolna grzałka. 2. Reszta warzyw: Pierwszą cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać kapustę kwaszoną i 2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku i krótko smażyć. Drugą cebulę pokroić w piórka, marchewkę zetrzeć na grubym oczku. Dołożyć do reszty warzyw. Dusić pod przykryciem 10 minut. 3. Drążenie talerzy: Z obu połówek upieczonej dyni wydrążyć miąższ(...)funkcji termoobiegu. W takim zestawieniu dynia piżmowa traci swój naturalnie mdły smak. Kwaśna kapusta nadaje jej wyrazistego charakteru, a mozzarella wspaniale dopełnia kompozycji i zamyka danie
Pij soki wyciskaneSkładniki: mięso mielone drobiowe 1 kg, bułka namoczona w mleku 1 duża, jajka 2 sztuki "L", kucharek 1 łyżka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, pieprz czarny
W Mojej Kuchni Lubiędawna. Obserwuję również fanpage na facebooku i często korzystałem z przepisów tam zamieszczanych. Problematyczne było jedynie „dogrzebanie” się do przepisu po jakimś dłuższym czasie np. aby komuś dać linka, gdy nawał nowych przepisów przysypywał ten, którego akurat szukamy. Czasem spędzałem na blogu długie minuty szukając tego, co mnie interesuje. Bezskutecznie. Jak to mawiają – „diabeł przykrył ogonem(...)które wykonują w domu koktajle dzielą się z grubsza na dwie grupy. Pierwsza to ta, która wie, co i dlaczego wrzuca i jakie są konsekwencje spożycia takiego koktajlu. Grupę drugą, która wrzuca składniki trochę bez wiedzy na tzw. czuja można podzielić znów na trzy mniejsze. Jedna, która wrzuca składniki, które po prostu lubi i preferuje je smakowo. Druga
Mr. Tasteśmiało możecie popić np. czerwonym barszczem. Nadzienie mięsne również można zastąpić na swoje ulubione – świetnie sprawdzi się warzywne albo serowe. Koniecznie wypróbujcie! Dla mnie czebureki to taki danie, którego nigdy nie odmawiam i do którego zawsze z przyjemnością wracam! Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 1 i 3/4 szkl * woda – 0,5 szkl * sól(...)oraz majeranek. Wlewamy kefir i doprawiamy do smaku. CAŁOŚĆ: Schłodzone ciasto ponownie wyrabiamy, odrywamy kawałek, wałkujemy na cieniutki, okrągły placek . Na połowę nakładamy porcję farszu ( ok. 1 cm ), zamykamy drugą połową i zalepiamy pierogi. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony ( na rumiano ). Podajemy gorące! Smacznego
Ostra na SłodkoMoja druga propozycja z wykorzystaniem kaszy jaglanej od EcoBlik i zarazem kolejna z serii "Zdrowe słodycze" - tarta z kremem jaglanym z przepisu Marty Dymek z Jadłonomii . Najbardziej zaskoczyło mnie "ciasto" na tartę, które jest bardzo pomysłowe - proste, smaczne i bardzo plastyczne - świetnie nadałoby się również do uformowania np. babeczek. Sam "krem jaglany" okazał się bardziej jaglanym budyniem, dzięki czemu(...)soli morskiej *u mnie 1 szkl orzechów i 1 szkl mieszanki płatków migdałów, wiórek kokosowych i pestek słonecznika Masa jaglana: 3 szklanki mleka 1/2 szklanki kaszy jaglanej (ja dałam kaszę jaglanej z suszonymi wiśniami od EcoBlik ) 1/4 szklanki brązowego cukru 3 łyżki oleju/2 łyżki masła 1-2 łyżki kakao słoik wiśni drylowanych garść płatków migdałów 1. Daktyle namoczyć w ciepłej
Kto ugości moich gości?zawsze w zapasie i taki szybki obiad lub kolację serwuję mojej Rodzinie często, jednak w większości przypadków sięgam po zdrowszy makaron razowy, który bardzo Wam polecam również do tego dania :) SKŁADNIKI (na 2-3 porcje): 200-250 g makaronu spaghetti (można użyć innego rodzaju) około 150 g krewetek 2 łyżki oliwy z oliwek 1,5 łyżki masła(...)osuszone na ręczniku papierowym krewetki i smaż je około 2 minuty z jednej strony. Posól, popieprz, dodaj płatki chili, drugi ząbek czosnku starty na tarce i pozostałe 0,5 łyżki masła. Zamieszaj i smaż krewetki kolejne 2 minuty z drugiej strony. Dodaj teraz pokrojone na pół pomidorki, wymieszaj wszystko dokładnie i przesmaż całość jeszcze 2 minuty
Słodko-Słony Świat IlonyPropozycja obiadowa idealna na chłodne zimowe dni. Aksamitny i aromatyczny sos, kruche i delikatne mięso - pyszny i prosty gulasz, który "robi się sam". Składniki: 1 kg
Nie tylko w kuchnidodać do suchych składników, następnie dodać przestudzoną lekko czekoladę i alkohol. Wszystko dokładnie wymieszać, po czym wstawić do lodówki, bo inaczej cisto absolutnie odmawia współpracy i nie chce dać się rozwałkować. Po około 1 godzinie, rozwałkować ciasto na stolnicy obsypanej cukrem, na grubość ~1 cm i wykrawać ciasteczka. Zostawić do wysuszenia na minimum 6h (lub tak jak ja na całą(...)cukrem, na grubość ok 7 mm. Wykrawać gwiazdki i zostawić na min. 6h (lub na całą noc). Ja wyrobiłam ciasto wieczorem, na obydwa rodzaje ciasteczek. a piekłam je na drugi dzień. Piec również 6 min. w 200 C. Bea w przepisie zaproponowała jeszcze posmarowanie gwiazdeczek lukrem, ja się jeszcze zastanawiam :} Dla chętnych do zrobienia lukru potrzebujemy 1 białko + 175g cukru
Przepysznik - BLW i nie tylkopieczenia oraz pokruszone wafelki i mieszamy drewnianą łyżką, by składniki się połączyły. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy (boków nie smarujemy, ewentualnie na dno możemy dać papier do pieczenia) i wkładamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika, piekąc ok 25-30 minut, aż do suchego patyczka. 3. Przygotowujemy masę makową. Śmietankę ubijamy, dodajemy(...)czasie, warstwę brzoskwiniową możemy zrobić dzień wcześniej. Na dno tortownicy wykładamy folię spożywczą, na to płat wafla i dalej jak w opisie- brzoskwinie oraz tężejąca galaretka. Na drugi dzień gotową warstwę delikatnie przenosimy na masę makową. Efekt końcowy
Kuchnia w czekoladziesucro ( do nabycia w internecie) 400 ml likieru kawowego. Z kalafiora wyciąć same różyczki ( nóżki można wykorzystać do bulionu ). Sparzyć różyczki w osolonej wodzie. Blanszować kilka minut. Do drugiego garnka wlać mleko, śmietankę i rozkrojoną łaskę wanilii. Zacząć podgrzewać. Odcedzić kalafiora z wody i przełożyć do mleka. Gotować kilka minut do miękkości. Doprawić solą. Kiedy kalafior będzie miękki, dodać biały(...)zapach!!! Tak prezentowały się polędwiczki wieprzowe. A efekt końcowy dostojnie prezentował się na talerzu. Pieczone polędwiczki wieprzowe z aromatycznym winnym sosem z czekoladą i kawą. Ja przy tym daniu zaniemówiłam. Mowę odebrała mi kompozycja smaków. Kiedy skończyliśmy degustować przyrządzone dania, naszym zadanie było poczuć się kiperem smaku kawy. Pan Marcin zaparzył 12 filiżanek rożnych gatunków
AZgotuj!Jola z bloga http://smakmojegodomu. blox.pl/html Gosia z bloga http://kochamgary. blogspot.com/ piekłyśmy duńskie, maślane bułeczki, Tebirkes. Przyznam się, że to mój drugi raz z tym wypiekiem, pierwszy raz piekłam je dla Mamy, "na drogę". Po prostu nie mogła się oprzeć, kiedy je zobaczyła, a ja nie mogłam się przecież oprzeć prośbie matki(...)mąki pszennej 1 łyżeczka cukru Ciasto właściwe: wyrośnięty rozczyn 50 g bardzo miękkiego masła 10 g soli morskiej 20 g cukru ok. 200 g mąki pszennej (dałam ok. 230 g, bo ciasto było trochę za rzadkie do formowania) ok. 100 g masła do posmarowania ciasta (roztopiłam w garnczku, bardzo krótko trzymając na płycie) Nadzienie serowe o smaku lemon
Kuchnia Prezydentowejciasta. Jest to spowodowane tym, że przyrządzaniem deserów w moim domu zajmuje się głównie moja osoba. Jak wyfrunę z gniazdka wówczas będę mogła nieco bardziej poszaleć z nie-słodkimi daniami :) Karpatkę zna chyba każdy. I pewnie wielu z Was ma swój niezawodny przepis na ten wypiek. Ja dzisiaj prezentuję swoją wersję. Krem wzbogaciłam o cytrynę, aby nabrał bardziej zdecydowanego charakteru(...)przybrać nieco jaśniejszą barwę. Ciasto rozsmarowujemy na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Pieczemy około 20 - 30 minut w temperaturze 220 stopni aż ciasto się zezłoci. W ten sam sposób przygotowujemy drugi placek. * Podana porcja jest na jeden blat ciasta. Pieczemy dwa takie same placki - w tym celu podwajamy ilość podanych składników. Krem: 2 budynie waniliowe 3/4 litra mleka 5 łyżek
My simple kitchenłyżka cukru pudru aromat cytrynowy 1 galaretka agrestowa [ wiśniowa] 4 płaskie łyżki żelatyny Warstwa owocowa 1/2kg dowolnych owoców 2 galaretki brzoskwiniowe Poncz 2-3 gałązki mięty [ nie dałam] 1/2 szkl.gorącej wody 1-2 łyżeczki prawdziwego miodu sok z cytryny Jajka z cukrami ubić na puch. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać i wylać do formy (24/36(...)cukrem, dodać kilka kropel aromatu i serek, dobrze wymieszać. Do śmietany dodać pokrojoną galaretkę i rozpuszczoną żelatynę. Krótko zmiksować wszystko razem i szybko wyłożyć na przygotowane ciasto. Przykryć drugim i lekko docisnąć. Wstawić do lodówki. Galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w trzech szklankach wody i schłodzić. Wsypać owoce i gdy galaretka zacznie tężeć wylać na ciasto. Wstawić do lodówki
Moje domowe kucharzeniemiesiac szparagow.Jedzmy je jak najczesciej,bo sa po prostu zdrowe.Oto moja nastepna propozycja na naprawde wykwintne szparagi .Sa lekkie,swieze,pachnace cytryna i tymiankiem.To niezwykle proste i eleganckie danie z powodzeniem wykonana nawet poczatkujacy kucharz.Zapraszam do wyprobowania przepisu.Skladniki na dwie porcji:500 g bialych szparagow1 cytrynatymianek cytrynowygruba sol2 lyzki masla gheeWykonanie:Szparagi umyc,odlamac zdrewniale koncowki.Oblamywanie(...)lyzeczke cukru.Gotowac w zaleznosci od grubosci szparagow od 10-15 minut.Sprawdzac w trakcie gotowania,bo za miekkie sa niesmaczne.Powinny byc lekko chrupiace. 2)podsmazyc na patelni.Zdecydowanie wybieram ten drugi sposob.Na rozgrzanym masle krotko je obsmazyc i dusic pod przykryciem.Czas uzalezniony jest oczywioscie od grubosci szparagow.Moje byly gotowe po 8 minutach.Pod koniec smazenia dodac 2 lyzki wycisnietego soku z cytryny,posiekany
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zamiast obgotowania kapusty to ją przesmażyłam… jak szaleć to szaleć…;) Zapiekanka okazała się jednak całkowitym sukcesem, bo smakowała wszystkim bez wyjątku. Na pewno warta powtórzenia! To danie idealne na jesienną słotę czy zimowe dni Zapraszam więc, oto pyszna zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i kapustą kiszoną…:)Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i kiszoną(...)grubsze.)2. Jedną cebulę obrałam, pokroiłam w kostkę i podsmażyłam. Jak cebula zmiękła dodałam mieloną wołowinę i smażyłam, mieszając około 8-10 minut. Doprawiłam solą, pieprzem, ziołami i czosnkiem.3. Drugą cebulę obrałam, pokroiłam i podsmażyłam na patelni. Dodałam odsączoną kapustę (można ją pokroić ) i doprawiłam pieprzem, papryką i majerankiem. Smażyłam około 10 minut.4. Naczynie żaroodporne o wymiarach
UgotujmyTo.plsię znakomicie. Mnóstwo pysznego jedzenia z różnych stron świata. Byli goście z Polski, Hiszpanii, Turcji, Estonii, Niemiec, Włoch, Francji, Anglii, Ukrainy, i sama już nie wiem, skąd jeszcze. Przynieśli dania charakterystyczne dla swoich krajów, ale też te ulubione, własne. Najadłam się... Aż wstyd się przyznać, jak bardzo. Bardzo. Mmm... Poza tym rozmawiałam z wyjątkowo ciekawymi ludźmi, i ogromnie(...)babeczek (a i tak zmniejszyłam ilość cukru o połowę). Biała czekolada w połączeniu z palonym masłem nadała babeczkom orzechowo-karmelowego smaku - coś pysznego. Zabrałam jedną do szkoły na drugie śniadanie, podzieliłam się z koleżanką, która natychmiast zażądała przepisu - tak jej zasmakowały. Na brunch przygotowałam je w formie na muffiny (bardziej podzielna - wyszło 12 sztuk) i z jagodami zamiast
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNie zdarza się to często, ale czasami rezygnuję z tradycyjnej owsianki na śniadanie, jednak taka decyzja wymaga godnego, równie pysznego zastępstwa. I wcale nie trzeba się
peanutbuttermonster