smakowo się komponują i do tołpygi idealnie pasują. Groszek, który jest na parze przygotowany, a potem zamrażany, w kilka min się gotuje i dzięki temu bardzo dobrze smakuje. To danie jest kolorowe i w smaku wyjątkowe. Składniki 6 porcji: p uree: 250 g groszku zielonego gotowanego na parze Bonduelle, 1 łyżka masła, sól(...)wcieramy sól i doprawiamy pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło klarowne i podsmażamy na nim rybę od str. skóry. Ryba powinna być podsmażona do ¾ jej grubości. Następnie odwracamy ja na drugą str. i pozostawiamy na ok. 30 sek. Tołpygę przekładamy na blachę do pieczenia, skórą do góry. W małym rondelku zagotowujemy 100 ml wody, dodajemy groszek, posiekany ząbek czosnku
Moniki Smakołykipozostaje tylko włożenie łososia do piekarnika i upieczenie go. Łosoś był dość syty, szczególnie gdy poprzedzony został wyśmienitym pierwszym daniem, jakim był Krem z groszku podanym z jabłkiem , i dlatego nie wymagał żadnego towarzystwa. Jeśli jednak nie planujecie pierwszego dania, to polecam podać Piracką rybę w towarzystwie sałatki ze świeżych warzyw z delikatnym dressingiem i chrupiącą bagietką. Składniki(...)przykryj kołderką z przygotowanej pasty. Blachę przykryj pokrywą lub owiń folią (aluminiową lub spożywczą), aby zapachem rybnym nie przeszły inne produkty i wstaw na całą noc do lodówki. Na drugi dzień piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Piecz rybę przykrytą pastą przez około 50 minut (ja piekłam 40 minut). Podawaj na gorąco. The post Piracka ryba, czyli łosoś pod pierzynką
Moja Delicjasię również z zamiennikiem w postaci bobu), obtoczonej w sezamie z dodatkiem aromatycznych przypraw, a następnie smaży się je na złoty kolor. Są one jednym z moich ulubionych wegańskich dań. Tym razem falafel przygotujemy w towarzystwie: surówki z marchewki z dodatkiem imbiru oraz kolendry, smakowitego hummusu przygotowanego dzień wcześniej oraz chleba arabskiego typu pita (tym razem w wersji(...)przypadku hummusu ciecierzycę należy namoczyć przez noc, jednak jej nie gotujemy. Jeśli nie mamy tyle czasu, to polecam zalać ją dwukrotnie wrzątkiem (pierwszy raz, odczekać godzinę i drugi raz znów odczekać godzinę). Następnie ciecierzycę razem z cebulą i czosnkiem mielimy w malakserze lub maszynce do mielenia mięsa. Dodajemy posiekaną drobno pietruszkę i wszystkie przyprawy. Wszystko razem mieszamy i dodajemy
Food SquareWitam Kochani Dziś przychodzę do Was z trochę zmienionym przepisem na ciasto,które niedawno ukazało się na blogu . Mowa tu o szarlotce z orzechami
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPrzepis na dziś jest równie prosty, co interesujący i rzadko spotykany. Chciałbym Was dziś zainteresować pastą brokułowo-serową, która nadaje się na kanapki, ale nie tylko
Proste-przepisy.plNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Połączenie muffinów i kawy to coś idealnego w trakcie niezbyt udanego dnia ;). Ważne, żeby kawa
Corner With Recipespodsmaż go dość mocno. Kiedy kalafior będzie miał już oznaki działania wysokiej temperatury, czyli będzie mieć złoto – brązowy kolor, wyjmij go łyżka z dziurami na talerzyk. Po drugie wrzuć do rondla cebulę, chwilę podsmaż, dodaj czosnek, chwilę podsmaż, teraz dodaj pomidorki, cynamon i kalafior, wlej kubek wody, zagotuj, zmniejsz temperaturę i gotuj pod przykryciem jakieś 25 minut(...)tylko z Polski, ale z całego świata. Świetne zdjęcie profesjonalistów, ale także amatorów. Zapraszam Cię w to jedyne w swoim rodzaju miejsce na FB Oczywiście to nie jedyne danie z Grecji , które znajdziesz na mojej stronie. Czy wiesz, że… Oliwa z oliwek ma wysoką temperatura „dymienia” (około 210ºC) i jest znacznie wyższa niż
RafalCookniezbyt śródziemnomorski składnik, ale do takich batoników pasuje bardzo). Wyszły przepyszne! - nie kruszą się i nie rozpływają i są odpowiednio słodkie. Jeśli macie ochotę, możecie modyfikować przepis - dać same suszone daktyle, czy migdały zamiast orzechów włoskich. Pilnujcie jednak proporcji pomiędzy suszonymi owocami i pozostałymi składnikami batoników. Domowe batoniki z orzechów i suszonych owoców Składniki / na 18 sztuk: 150 g suszonych(...)talerz i zostaw do ostygnięcia, a na patelnię wsyp orzechy włoskie i również praż je przez minutę lub dwie, aż zaczną intensywnie pachnieć. Orzechy przesyp na drugi talerz i zostaw do ostygnięcia. Gdy orzechy włoskie ostygną, drobno je posiekaj. Suszone owoce odsącz z wody, przełóż do miski i zblenduj na gładką masę. Do zmiksowanych suszonych owoców dodaj wszystkie
Chilli Czosnek i OliwaUwielbiamy pizze pod wszelakimi postaciami, bo można dodać do niej ulubione składniki a potem zajadać pyszny obiad, kolację czy śniadanie. Dziś do ciasta dodałam pure z
Moje Małe Czarowaniekońcowy egzamin, więc jest niezwykle nerwowa i roztrzepana. Ostatnio musiałam ratować ją plastrami, nożyczkami do paznokci i czystymi skarpetkami... Ale to już nie jest historia na blog kulinarny. Z drugiej strony pogłębiam znajomości już nawiązane, wyznając starą, dobrą zasadę, że z ludźmi, którzy cię karmią, należy żyć dobrze. Więc żyję. Piwo nawet wypiję (ja w końcu mam końcowy egzamin(...)orzeszki . Kremowe nadzienie (na które trzeba uważać, bo lubi wypływać) smakuje obłędnie, a w połączeniu z lukrem kawowym to prawdziwa uczta. C. zabrał dwanaście sztuk do pracy; dali im radę we czterech. I jeszcze było im mało! Zostałam obwołana pączkową królową i obsypana taką ilością komplementów, że zarumieniłam się po same czubki uszu. Tego po prostu musicie spróbować! Pączki
Pożeraczka, czyli raz adobrzejajek czy mleka, smażone bez tłuszczu i podawane z rukolą oraz pieczonymi paprykami, cukiniami i marchewką, wszystko polewając sosami jogurtowymi. W ten nieskomplikowany sposób zaserwowałam proste, zdrowe i odżywcze danie, które kusiło kolorami oraz smakiem Składniki na 6 dużych naleśników (smażonych na patelni o śr. 28 cm): 1 szklanka (150 g) mąki gryczanej 2 lekko czubate(...)gorącą patelnię, kulistymi ruchami patelni równomiernie rozprowadzić ciasto cienką warstwą po całej powierzchni. Smażyć około minutę, kiedy brzegi naleśnika zaczną odchodzić, naleśnik delikatnie podważyć szeroką łopatką i przewrócić na drugą stronę, smażyć jeszcze około pół minuty. Kontynuować do wyczerpania ciasta. Na gotowe naleśniki wykładać rukolę lub np. listki młodego szpinaku oraz upieczone warzywa, składać w kieszonki lub zawijać
Even Better FoodLeczo do słoików na zimę. Jak zrobić leczo na zimę? Leczo z cukinii w słoikach. Leczo to bardzo łatwe i szybkie danie. Doskonale leczo smakuje późnym latem i jesienią, gdy pomidory i papryka jest najtańsza. A dzięki pasteryzacji możemy przygotować leczo do słoików na zimę, z cukinii, papryki i pomidorów również zimą. Podaję Wam mój sprawdzony(...)duszone. Warzywa myjemy i osuszamy. 2 cebule pokrojone w piórka szklimy na oleju. 8 dużych pomidorów nacinamy na krzyż i parzymy wrzącą wodą, ściągamy skórę. Połowę pomidorów miksujemy, a drugą połowę kroimy w ósemki i całość dodajemy do cebuli, chwilkę dusimy (ok. 5 minut), dodajemy 1 dużą cukinię ze skórą, ale bez gniazdek nasiennych pokrojoną w kostkę, oraz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDawno nie robiłam zapiekanek bo jakoś lepiej było mi przygotowywać dania z patelni np. takie jak risotto <--klik czy spaghetti <--klik :) Jak widać zapiekanka ta nie jest zbyt fotogeniczna ;) ale smakowała nam bardzo, a podałam ją w towarzystwie mizerii :) Składniki na 3-4 osoby: 5-6 ziemniaków 1/2 drzewka brokułowego 1/2 drzewka kalafiora duża garść(...)wykładamy dno plasterkami ziemniaków na nie wykładamy (posypujemy) połową, pokrojoną w kawałeczki fasolkę szparagową. Następnie dajemy część brokuła i część kalafiora. Skrapiamy oliwą obsypujemy całość koperkiem. Następnie wykładamy drugą warstwę, tak samo jak poprzednią skrapiamy całość oliwą i obsypujemy koperkiem. Wystające różyczki kalafiora i brokuła obsypujemy bułką tartą (możecie również całość posypać bułką, ja wolałam posypać tylko różyczki
Gotowanie...to proste !Jak już można się domyśleć, w weekendy kombinujemy ze śniadaniami :) Tym razem cukinia w roli głównej od dłuższego czasu z nami - nie wiem co będzie dzisiaj
Gotowanie z pasjąNie ma nic lepszego niż ziemniaczana zapiekanka zjedzona latem, popita zimną maślanką:). 1 kg ziemniaków 300g kiełbasy 2 duże cebule 1 pęczek koperku 1/2 puszki
Szefowa kuchni