pyszne ! " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Makarony uwielbiam w różnej postaci… Zapiekane, w zupach i te z sosami… Dlatego też przygotowałam właśnie to danie, delikatne a zarazem aromatyczne, które sprawdzi się na codzienny i niecodzienny obiad. Proste do przygotowania, smakowite, idealne dla zabieganych. Polecam " class="wp-smiley" style="height(...)czerwonym pieprzem (tylko od strony mięsa) i skropić sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i położyć łososia skórą do dołu. Smażyć przez 5 minut, następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze około 4 minut. Przełożyć na talerz (patelni nie myć). Na patelnię po łososiu wrzucić startą na dużych oczkach cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilkę
Oryginalny smakprzychodzi to łatwo. Myślę sobie czasami, jak to będzie fajnie jak będzie już jadło to, co jemy my. A wiadomo, że dla malucha raczej nie będą to schaby co drugi dzień :). Dlatego z przyjemnością przeglądam już książki z propozycjami zdrowych i lekkich obiadów dla dzieci i dorosłych. Podoba mi się taka lekka kuchnia, która nie musi być nudna(...)jedna z wielu książek, które lubią kurzyć się na półce. Jest ona pięknie wydana: gruba okładka, wysokiej jakości papier i estetyczne zdjęcia, które przedstawiają rzeczywiście to danie, które opisane jest w przepisie . Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówPyszny i szybki sposób na soczystego kurczaka. By go przygotować wiele nie potrzeba, wystarczy kawałek papieru do pieczenia, mięsko i nasze ulubione przyprawy. Gwarantuję, że wyjdzie
magiczna kuchnia KasiPrzepis pochodzi od Kasi [*], która była wielbicielką kuchni śląskiej. Kotlety są niesamowicie pyszne, soczyste i oczywiście bardzo sycące. Koniecznie spróbujcie. Składniki 2 kotlety schabowe (po
R'n'G Kitchenmnie 360g (masa Gostyń) - 125g masła - 2 budynie waniliowe - 750ml mleka (3 szklanki) - 1/4 szklanki cukru (dałam trzcinowy) - 500ml kremówki 36% (schłodzonej w lodówce) - 100g mascarpone - 1 łyżka pudru (dałam trzcinowy) - kilka kostek czekolady (do starcia na wierzch) Dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy dokładnie ciastkami, na ciastkach rozsmarowujemy masę krówkową w temp.pokojowej lub lekko podgrzanej - gdy jest twarda(...)Jeszcze gorącą masą maślano-budyniową zalewamy warstwę krakersów. Na masie układamy kolejną (3 już) warstwę krakersów lub ciastek. Dociskamy i odstawiamy w chłodne miejsce (najlepiej na całą noc). Na drugi dzień (ciacha super zmiękły, sprawdzałam, także górna warstwa) w misie miksera umieszczamy kremówkę razem z mascarpone i łyżką pudru i całość ubijamy. Ubitą masę wykładamy na ciasto, wyrównujemy i posypujemy
Smaczne Zdroweprzyprawę do piernika i mieszamy a na końcu wsypujemy marchewkę i rozdrobnione orzechy. Jeszcze chwilę wszystko miksujemy by powstała gęsta gładka masa. Ja dokonałam drobnych zmian i dałam mniej orzechów niż to jest w przepisie a zastąpiłam tą część miksem bakalii, których resztkę jeszcze miałam plus suszone śliwki, rodzynki i migdały - tak aby zgadzała się gramatura z przepisu(...)jest bardzo miękkie, puszyste i wilgotne. Nie sposób mu się oprzeć :) Oto końcowy efekt. Powiedzcie, że całkiem smakowity kąsek:) Ciasto rzeczywiście jest mięciutkie i wilgotniutkie - nawet na drugi dzień. Smacznego
Ukojenie PodniebieniaW związku z tym, że nie mogę m.in. glutenu wszystko w moim życiu, czyli kuchni musiało ulec zmianie. Skończył się raj jedzenia wszystkiego. Nadal jednak lubię
Humanistka w kuchniSkładniki: 1/2 średniego brokuła 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 0,5 cebuli 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju ryżowego 2 łyżki mąki gryczanej 0,5
Łycha smakówmojego przepisu… to ten jest bardzo podobny. Różnica polega na tym, że teraz masę bezową podzieliłam na dwie części i piekłam troszkę krócej, w niższej temperaturze, no i dałam świeże maliny. Deser ma wielką przewagę nad innymi ciastami, jeżeli nauczymy się go robić to dojdziemy do wniosku, że w stosunku do innych ciast robi się go bardzo szybko(...)śmietany 30 % schłodzonej 400 gr malin Nagrzać piekarnik do 180 st. Przygotować dwie blaszki, wyłożyć je papierem do pieczenia, narysować dwa okręgi, jeden o średnicy 15 cm, drugi o średnicy 20 cm. Białka ubić na sztywno. Uwaga, białka bardzo łatwo przebić, szczególnie jeżeli używacie mikserów planetarnych, dlatego warto co jakiś czas zatrzymać mikser i sprawdzić czy przy przechylaniu miski, białka
moj przepis nastołowe sake lub wytrawnego cherry lub czystej wódki pieprz, mielona trawa cytrynowa i ostra papryka do smaku Sprzęt patelnia o dużej średnicy - wołowinę smażymy kładąc jeden plasterek mięsa obok drugiego bardzo ostry nóż Przygotowanie Mięso lekko zamrozić, a następnie pokroić na jak najcieńsze plasterki - vide zdjęcie nr 1 Pokrojone mięso marynować w marynacie z sosu sojowego, wody, alkoholu, miodu(...)łyżkami sosu sojowego i niewielką ilością wody (około 1/2 szklanki). Podawać z makaronem ryżowym, ryżem lub warzywami (dobrze komponuje się z brokułami) Uwaga - nie dodaję do tego dania soli, ponieważ sos sojowy jest dość słony wołowinę pokroić na jak najcieńsze plasterki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataLublinie . W bardzo miłej atmosferze wraz z dziewczynami : Marta, Karina, Gosia, Edyta, Eliza i Marlena. Podczas rozmowy z szefem dowiedziałyśmy się wiele o nowych w karcie dań stekach i ich przygotowywaniu, między innymi T-Bone, Flank (oba Black Angus Australia) i New York Strip (Black Angus USA). Nadal istnieje możliwość zamówienia steka argentyńskiego Na początek porozglądałyśmy się(...)się również ze sosy przygotowywane są na miejscu . Jako pierwszy na stole pojawił się stek T-Bone -z kością w kształcie litery T. Z jednej strony polędwica, z drugiej rostbef. Bardzo dobry chociaż trafiały się tam żyłki czy małe kosteczki ale tak to wygląda przy tego typu steku Ten juz oczyszczony bez kości. Następny był stek argentyński. Wersja
Gotowanie jest łatwe2 piersi z kurczaka 1 cebula 100 g grzybów leśnych (opieńki) 1 papryka sól pieprz pieprz ziołowy staropolski oregano bazylia 60 g żółtego sera mieszanka
Gotowanie jest łatwemiejsca , to pewnie hodowałabym krowy , kury i świnie .. " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> No ale wróćmy do rzeczywistości i tego co się ma i przerobić da " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Poniżej niedźwiedzi schab , czyli pyszny soczysty kawał mięcha na kanapki ; ) Składniki : 2,5 kg świeżego schabu 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego(...)płukamy pod bieżącą zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem . Upychamy w siatkę wędliniarską , obtaczamy w mieszance czosnku niedźwiedziego i papryki – gęsto oklejając mięso . Odstawiamy na noc do lodówki . Drugiego dnia parzymy wędlinę w piekarniku w temperaturze 100 C , obracając co jakiś czas . Czas wolnego pieczenia to około 1,5 godziny . Upieczony schab przekładamy po ostygnięciu do lodówki
Ogrodnik w podróżyMoże nie mają idealnego kształtu i wyszły bardziej kształtu drożdżówek, ale są przepyszne ! Zamrożenie malin w sezonie było dobrym pomysłem, teraz wzbogacają moje wypieki :) Składniki (8
Corner With Recipespieczenia (mama kazała mi wcześniej narysować na nim 2 kółka o średnicy 10 cm). Jeden blat zrobiłam prosty i dodatkowo rękawem naniosłam okrąg (miał służyć za spód), na drugim blacie zmieniając końcówkę tylki zrobiłam do okoła wzorek . Tak przygotowane blaty piekłyśmy z mamą 15 min w tem. 150 stopni, po czym mama zmniejszyłą tem do 80 stopni(...)duże uproszczenie dzięki temu potem będzie wam łatwiej kroić później tort bezowy i nie będzie się bardzo kruszył). Tak pokrojony blat ułożyłyśmy na masie, na środek dałyśmy resztę masy, udekorowałyśmy pozostałymi truskawkami i polałyśmy pozostałą 1/4 rozpuszczonej czekolady. SMACZNEGO
Lili w kuchni