drugie danie - 14640 przepisów (strona:580/976)

Robimy marokańskie kiszone cytryny! 260

wykorzystać we wszystkich przepisach, w których występuje sok lub skórka z cytryny - dodać do sałatkowego dressingu, dipu, kuskusu, warzywnego gulaszu, czy pieczonej ryby. Z ich pomocą możemy przygotować fantastyczne dania marokańskie i północno-afrykańskie, a nawet indyjskie. Za 4 tygodnie , kiedy to pokaże Wam, jak wyglądają gotowe kiszone cytryny, podam Wam więcej informacji na temat ich wykorzystania w kuchni(...)słoika (i bardziej przypominają odmianę wykorzystywaną do kiszenia w Maroku). Możecie przygotować dowolną ilość cytryn - ogólna zasada jest taka, aby połowę cytryn ponacinać i nafaszerować solą, a z drugiej połowy wycisnąć sok, którym zalewamy cytryny. Jeżeli soku cytrynowego będzie niewystarczająco, aby zakryć cytryny, można dopełnić słoik wrzącą wodą (albo wycisnąć więcej cytryn ;)). Najważniejsze jest to, aby cytryny były całkowicie

Chilli Czosnek i Oliwa
Czekoladowe ciasto z truskawkami 404

Korzystam z truskawek ile się da :) nie przejadły mi się jeszcze , dlatego proponuje tym razem czekoladowe ciasto z truskawkami. Bardzo smaczne jest połączenie czekolady z truskawkami , przełożone lekkim kremem.  Wymiary blaszki: 24 x 28 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 20 minut Składniki: 4 jajka 180 g cukru 1 op. cukru wanilinowego 16 g 120 g mąki(...)budyniu , przygotowujemy gęsty krem. Masę studzimy i miksujemy z miękkim masłem na gładki krem.   Czekoladowe ciasto z truskawkami: Połowę budyniu wykładamy na spodzie biszkoptu. Krem przykrywamy drugim blatem Wierzch smarujemy resztą kremu. Truskawki myjemy. wyjmujemy szypułki, kroimy na mniejsze kawałki i układamy je na cieście. Foremkę z ciastem wkładamy do lodówki . Wcześniej przygotowaną , tężejącą galaretkę wylewamy

Słodkości i nie tylko
Babeczki czekoladowe z kremem czekoladowym 217

Nadszedł czas na hiper mocne czekoladowe babeczki z czekoladowym kremem. Podwójna czekoladowa radość 😊   U nas w wersji wielkanocnej z jajkami,  ale można je ominą

Kolizje Smaków
Torcik szpinakowy z kurczakiem i sosem beszamelowym 193

Torcik szpinakowy to moja propozycja podania makaronu rurki otoczonego ciągnącą mozzarellą, w towarzystwie szpinaku z pikantną cebulką i czosnkiem, delikatnego fileta z kurczaka i sosu beszamelowego

Szalona Kuchnia Eweliny
Karpatka z kremem budyniowym 181

Karpatka to jedno z ulubionych ciast mojego męża i ma taką niemal magiczną moc: znika w mgnieniu oka Czas wykonania: 1

KuchniaWeDwoje.pl
Szarlotka babci 214

Szarlotka z bitą śmietaną Szarlotka, czyli jabłecznik, to obowiązkowa pozycja deserowa jesienią. Smak ciasta z jabłkami chyba wszystkim kojarzy się z dzieciństwem i podwieczorkiem u babci

Korniszonki
puszysty omlet z gruszką 189

Jeśli macie trochę więcej czasu na śniadanie niż przysłowiowe 5 minut to polecam z całego serca. Omlet jest mega puszysty i delikatnie słodki. Dodatek gruszki w

Gotowanie z pasją
Kaczka w sosie jeżynowym 147

Świetne połączenie mięsa ze słodyczą owoców.  Składniki 2 piersi kaczki Marynata:• 2 gałązki tymianku skórka otarta z 1 pomarańczy 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu

R'n'G Kitchen
Nocna owsianka z nasionami chia 192

Owsianka to pomysł na zdrowe i sycące śniadanie. Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania nocnej owsianki. Uwierzcie mi, że płatki owsiane i nasiona chia będą idealnie miękkie

Ugotować
Kiełbasa biała pieczona w piwie 229

Kiełbasa biała pieczona w piwie... Potrzebne będą: 8 kiełbas białych surowych 4 cebule 1 piwo (500 ml) lub bulion przyprawy: sól, pieprz, papryka, majeranek czosnek... takie

Pelusiowa Kuchnia
Łosoś faszerowany z fasolką i pomidorami 220

Bardzo lubię łososia i staram się go robić na różne sposoby. Zawsze wtedy smakuje inaczej. Tym razem jest z fasolką i z pomidorami, bardzo był dobry

Kuchnia Pokoleń
Pyszny twarożek z warzywami i orzechami 319

Twarożek, zwłaszcza ten o niskiej zawartości tłuszczu, jest dobrym źródłem białka dla naszego organizmu, dlatego warto by był obecny w naszej codziennej diecie :) Ostatni moim ulubionym

Taste Of My Day
Śledzie po wiejsku – lekka sałatka śledziowa 334

grubą kostkę. Ziemniaki szorujemy dokładnie pod bieżącą wodą, nie obieramy ich. Kroimy wzdłuż na połowy i gotujemy aż będą miękkie w osolonej wodzie. Odcedzamy, lekko studzimy i gdy dadzą się już bez poparzeń pierwszego stopnia pewnie utrzymać w dłoni – ściągamy im skórkę i wyrzucamy ją. Z ciepłych ziemniaków powinna bardzo łatwo zejść. Ostudzone ziemniaki kroimy w kostkę odrobinę większą niż(...)wszystko razem delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Przekładamy gotową sałatkę do szczelnego pojemnika i chowamy w lodówce – zapominamy o niej na 12 godzin. Tak naszykowane śledzie najlepsze są na drugi dzień. Sałatkę można przechowywać w lodówce dość krótko, do 3 dni – z każdym kolejnym dniem cebula zacznie być bardziej i bardziej gorzka, a długo leżące gotowane ziemniaki robią się po prostu

Karo in the Kitchen
Środa: Domowa pitta z kurczakiem i sałatką tri colores 228

jakichś kebabach. To dziwne, że w kraju, w którym na każdym rogu ulicy stoi jakiś „kebap” (to pisownia oryginalna – znajdziecie taki przy rondzie Waszyngtona w Warszawie), pitta jest daniem tak rzadko spotykanym. A przygotowanie placków jest łatwiejsze niż sądzicie! Sprawdzony przepis na domowe pitty Szczególnie polecamy Wam poniższy przepis na domową pittę, wypróbowany i wyselekcjonowany z kilku innych(...)upieczona pierś z kurczaka Jedna trzecia czerwonej papryki Jedna trzecia żółtej papryki Jedna trzecia zielonej papryki Pół puszki cieciorki ( zobacz przepis na sałatkę, w której możesz wykorzystać drugie pół puszki cieciorki ) Trzy garście szpinaku ( zobacz przepis na pęczotto z grzybami, w którym możesz wykorzystać resztę szpinak u) Dresing 3 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu (opcjonalnie) 1 łyżeczka

Niedzielny kucharz
Delikatne waniliowo-ryżowe placuszki (na mące ryżowej) 271

czyli mieszanka wspomagająca trawienie – to popularna w Indiach mieszanka pięciu przypraw. Tradycyjnie mieszanki tej używa się w całości, nigdy się jej nie mieli. Może być używana zarówno do dań wegetariańskich jak i mięsnych. Bywa również używana do przygotowywania indyjskich marynat. Skład: kmin rzymski, koper włoski, kozieradka, czarnuszka, gorczyca. Mąka ryżowa – wytwarzana z drobno zmielonych ziaren ryżu(...)rozpuszczonym (niewielka ilość) olejem kokosowym. Placuszki smażymy na małym ogniu. Aby łatwiej się później obracały smażmy je pod przykryciem (pokrywką). Gdy pojawiają się bąbelki odwracamy je ostrożnie na drugą stronę i jeszcze chwilę smażymy (już bez pokrywki). Podajemy w towarzystwie ulubionej herbaty oprószone cukrem pudrem z listkami świeżej mięty. Smacznego

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania