żurawinę i jej walory prozdrowotne. Zasięgnąłem więc " języka " i okazało się, że żurawina jest tutaj bardziej popularna niż myślałem. Na bazie żurawiny przygotowuje się m.in. gulasz drobiowy, serwowany jako danie rozgrzewające, zwłaszcza zimą, kiedy temperatura w Arabii Saudyjskiej spada nawet do.... + 15 stopni C Gulasz ten najlepiej smakuje podgrzany następnego dnia, kiedy nabierze odpowiedniego aromatu(...)natka pietruszki do dekoracji ewentualnie niewielka ilość mąki do zagęszczenia sosu, ale nie sądzę, żeby była potrzebna Przygotowanie Kawałki kurczaka podsmażyć na oleju na złoty kolor. Na drugiej patelni podsmażyć na oleju pokrojoną cebulę, aż lekko zbrązowieje. Dodać kurczaka, papryczkę chili, kardamon i cynamon i smażyć jeszcze około 2 minut, aż przyprawy zaczną wydzielać aromat. Dodać bulion drobiowy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki: mięso mielone wieprzowe 1 kg, jajka 1 sztuka, bułka tarta 1 szklanka, woda 3/4 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 2 łyżeczki, boczek parzony
W Mojej Kuchni Lubiępolecam wersje "gyrosowa".Przepis na tzatziki pochodzi z gospodarstwa ekologicznego na Krecie.Co prawda aromat mojego ogrodowego tymianku nie moze rownac sie tym oslawionym tymiankiem z Krety,ale gyrosowy smak dania zostal odtworzony Polecam.Skladniki na 4-6 porcji:1 kg karczku3-4 lyzki oleju lub oliwy1,5 lyzeczka soli1 plaska lyzeczka cukru1/2 lyzeczki ostrej papryki2 czubate lyzeczki slodkiej paparyki1 lyzeczka(...)jesli podeszla woda) i piec na mocno rozgrzanej duzej patelni,az straci surowy charakter i sie zrumieni .Mozesz podzielic smazenie na dwie porcje,jesli nie dysponujesz wystarczajaco duza patelniana drugiej patelni zrumienic posiekana cebule z czosnkiem .Mieso polaczyc z podsmazona cebula,podlac szklanka wody ,przykryc patelnie pokrywka i dusic do miekkosci - okolo 20-30 minut.Pod koniec zdjac pokrywe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki na ciasto:25 dag mąki12 dag masła (bądź margaryny)1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki soli1 jajko3 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%Wszystkie składniki
upichcicPrzepyszna szarlotka z bezą (pianką) na kruchym spodzie. Jej smak, delikatny zapach cynamonu… obłędny. Rewelacyjnie smakuje podana na gorąco z domowymi lodami śmietankowo-waniliowymi. Szczerze
Oryginalny smakZapiekanka powstała bardzo spontanicznie, robi się ją ekspresowo, a znika jeszcze szybciej. Po kuchni roznosi się fantastyczny zapach, a smakuje wybornie. Aromat pieczonego chorizo jest boski
Apetyczna babeczkaDziś zacznę od wykładu ;) odnośnie tłuszczu pewnie na słowo tłuszcz każde z nas ma gęsią skórkę ....Stety czy też dla nie których niestety nie da się ich całkowicie wykluczyć z naszego życia Tłuszcze dzielimy na kilka grup, warto je znać i odróżniać i wyeliminować te, które są dla naszego organizmu nie zdrowe... Tłuszcze roślinne(...)kawasy Omega-3 . Głównym źródłem są nasiona lnu, kukurydza, nasiona słonecznika, nasiona soi, olej słonecznikowy, orzechy włoskie oraz ryby tj. łosoś, makrela, sardynki i tuńczyk. Jedne i drugie są korzystne dla naszego zdrowia, obniżając dodatkowo poziom złego cholesterolu LDL. Z drugiej strony zwiększają poziom dobrego cholesterolu HDL, który przeciwdziała powstawaniu zatorów w żyłach
NaKońcuJęzykadzierżę kuchenną chochlę, postanowiłam odświeżyć smakowe wspomnienia Ojca. I tym samym, trochę pokombinować ze świeżymi truskawkami, których sezon właśnie rozpoczynamy. To dodatek truskawek stanowi tu mój wkład w danie, zmienia je całkowicie, ale tak, że idealnie trafia w gust nas obojga. Nie powiem, wersja z jabłkami i cynamonem też jest bardzo lubiana (jedyna możliwość by mój(...)zaczyna bulgotać, zmniejszam ogień. Często mieszam, aby nie przypalić mleka. Truskawki płuczę, odcinam szypułki i kroję w kostkę. Kiedy ryż zaczyna wpijać mleko, uzupełniam jego ubytek. Wlewam połowę drugiej szklanki, ciągle mieszam. Kiedy znów ryż wciągnie płyn, dodaję tym razem kremówki. Resztę mleka zostawiam jako rezerwę, w razie gdyby potrzebny był jeszcze płyn. Ryż gotuję do miękkości
W kuchni Karmel-itkiSzybkie ciasta to coś co lubię najbardziej :). W godzinę czasu można nakarmić siebie i gości jeszcze ciepłym ciastem. Co prawda wiele finezji w tym nie ma
Kuchnia PROzdrowotnaPyszny domowy hamburger z dużą ilością warzyw, smażony na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu jest super alternatywą dla gotowych fast foodów. Uwielbiany przez dzieci, szybki w
Smakowite Daniaposmakowały, że przygotowuję sobie takie danie jako normalny obiad (jem cały talerz sama! 😀). Wystarczy dodać w środek kubeczek np. z ketchupem do maczania i super danie gotowe. Dzięki pieczeniu w piekarniku placki są twardsze i dobrze trzymają farsz. Smakują dobrze zarówno świeżo wyjęte z piekarnika jak i na zimno. Można(...)posypania na wierzch. 5. Naleśniki lub placki kroimy na pół i napełniamy farszem, zawijamy w formę koperty i układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepiej jedna koło drugiej odwrócone, wtedy przy posypywaniu serem nic się nie zmarnuje. Zapiekamy 20 min w 180 stopniach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości odżywcze: 1013 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzudoskonałą bazę do sałatki). Mrożę – ok, czasem zdarza się, że się przeliczymy i mamy za dużo jedzenia. Wkładam je wtedy do pojemników i mrożę. Dzięki temu mam gotowe danie w kryzysowe dni, gdy nie mam czasu na gotowanie. A jakie Wy macie sposoby na niemarnowanie? Dzisiejszy przepis na Dietetyczny krem z batatów to sposób(...)dokładnie zmiksuj. Do słoiczka lub wysokiej szklanki wyłóż 1/4 kremu z batatów, wyrównaj wierzch. Następnie dodaj twaróg i przykryj go 1/4 kremu z batatów. W ten sam sposób przygotuj drugą porcję. Przed podaniem deser udekoruj świeżymi lub suszonymi owocami. Smacznego Artykuł Dietetyczny krem z batatów pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchniu0142ka ubite na pian\u0119.\r","Mieszamy \u0142y\u017ck\u0105.\r","Po\u0142ow\u0119 ciasta przek\u0142adamy ju\u017c do blaszki, do drugiej dodajemy kakao i mieszamy.\r","Drug\u0105 po\u0142ow\u0105 wyk\u0142adamy do drugiej blaszki.\r","Pieczemy w 180 stopniach ok 40 min do suchego patyczka.\r","\r"," Krem\r","1 szkl. mleka zagotowujemy(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy ocet. Dodajemy 4 białka ubite na pianę. Mieszamy łyżką. Połowę ciasta przekładamy już do blaszki, do drugiej dodajemy kakao i mieszamy. Drugą połową wykładamy do drugiej blaszki. Pieczemy w 180 stopniach ok 40 min do suchego patyczka. Krem 1 szkl. mleka zagotowujemy z cukrem i laską wanilii, z której
Mieszam w Garnkulievito per dolci. Montate a neve gli albumi con un pizzico di sale, poi incorporateli all'impasto. Foderate uno stampo (30 cm x 40 cm) con carta da forno e versate al suo interno l'impasto. Infornate la torta in forno preriscaldato a 180 gradi per circa 30-40 minuti. Lasciate raffreddare la torta su una gratella(...)ottenere una consistenza omogenea. Fatela raffreddare in frigorifero per circa 1 ora. Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na 2 blaty. Na pierwszym blacie rozsmarowujemy krem czekoladowy, przykrywamy go drugim blatem. Ciasto dekorujemy pozostałym kremem czekoladowym. ***** Una volta raffreddata, tagliate la torta in due strati. Distribuite la crema su primo disco, chiudete con il secondo. Decorate
La grande e la piccola cuocaczuła sie na tyle dobrze by z nami pojechać. Niespodziewanie, bo zdecydowałam się w ostatniej chwili. Niestety zabrakło fotografa :( Jeden potencjalny fotograf wyjechał w góry i zdobywał Orla Perć, drugi biegał nad zalewem na zalewem Nakło-Chechło. Nie ma więcnaszych zdjęć potraw, nie ma ... może ktoś jednak zrobił fotkę? Narazie znalazłam kilka naszych fotek na stronie Dziennika Zachodniego. Autorką(...)własnej roboty) Nakrywamy jabłka czapeczką i zapiekamy. Przed podaniem pod czapeczkę wkładamy wiśnie lub inne owoce w likierze, posypujemy płatkami migdałowymi. Podajemy z sosem czekoladowym. Niestety mimo wykwintnych dań nie zmiesciliśmy się w pierwszej trójce, ale przyjemność gotowania na dziedzińcu zameczku w Koszęcinie pod estradą na której śpiewali soliści zespołu Śląsk była ogromna! Mamusia była zachwycona, bo jest
Gotuj Sam!