polski obiad ! W zeszłym tygodniu byłam w Polsce! Jedliśmy obiad na promie i zgadnijcie co ja zamówiłam? Oczywiście golonkę! Nigdy nie byłam jej zwolenniczką. Uważałam golonkę za typowo męskie danie. Teraz, kiedy wiem jak ją przyrządzić aby wydobyć z niej jak najlepszy smak zmieniłam zdanie. Golonka w piwie to naprawdę smaczny kąsek. Oczywiście golonka w piwie(...)Natnij skórkę na golonkach. Rozgrzej masło dodaj olej na patelni. Ułóż golonki skórką do dna i zrumień. Wlej piwo i miód, dodaj angielskie ziele i laurowy liść. Zagotuj. Na drugiej patelni zeszklij, a następnie lekko zrumień cebulę pokrojoną w piórka. Dodaj czosnek, dopraw solą i pieprzem. Wyjmij kapustę na durszlak i opłucz zimną wodą. Dodaj do cebuli i smaż
codojedzeniaMnóstwo przygotowań ale efekt powalający. Pyszne rozgrzewające danie!!! Zainspirował mnie przepis znaleziony w "Ekonomii gastronomii" ale zmieniłam składniki i proporcje. Tagine z dyni i ziemniaków z soczewica kilka łyżek oliwy po 500 g dyni hokkaido i ziemniaków (już po obraniu), pokrojone w kostkę o boku ok 3 cm 3 ząbki czosnku, posiekane 1 czerwona cebula(...)mocno pachnieć, musimy uważać by nie spaliły się. Studzimy je i mielimy. 1/4 przyprawy posypujemy kawałki dyni i obsmażamy je na złoto na patelni, na łyżce oleju. W drugim rondlu podsmażamy czosnek z cebulą. Po kilku minutach dorzucamy papryki oraz obsmażoną dynię. Podsypujemy 1/4 przypraw, mieszamy i zalewamy pomidorami. Zagotowujemy. Dusimy na niewielkim ogniu ok. 15 minut. Soczewice
Dzieje kuchennej Wiewiórybazie mleka roślinnego lub sorbety. Te drugie składają się głównie z wody i owoców, zazwyczaj mają mniej kalorii i tłuszczu niż tradycyjne lody. Zarówno jedne, jak i drugie, lepiej robić samemu w domu. Unikacie w ten sposób składników, które widoczne są na etykiecie poniżej (sorbet gruszkowy popularnej firmy). Szczególnie dotyczy to oczywiście całej masy cukru(...)leniwych, czyli zmiksowanego arbuza przelałam do małych foremek na lody. Nie musiałam wtedy pamiętać o mieszaniu, a w efekcie uzyskałam pyszne lizaki lodowe. Prościej już chyba się nie da. CZY ARBUZ JEST ZDROWY? Arbuz kojarzony jest głównie z dużą zawartością wody. I słusznie, bo zawiera jej aż 90%, czasem nawet więcej. Ale to nie oznacza, że nie ma żadnych wartości
Powiedz dietom niezimę. Jeśli jednak zapas się skończy, sięgam po całe pomidory z puszki (ale to tylko w ostateczności). Pomidory to dobre źródło magnezu i potasu. Warto jednak pamiętać, że ten drugi, najlepiej przyswajalny dla organizmu, pochodzi z pomidorów po obróbce cieplnej. Składniki : 1 kg świeżych pomidorów (najlepiej pelati, denar lub malinowy, ale mogą być każde inne mało wodniste), świeże pomidory(...)się nie przypalił, mieszając od czasu do czasu. Mówi się, że długie podgrzewanie pomidorów sprawia, że uzyskują lepszy smak. Coś w tym jest. ;) Dodatkowo pomaga uzyskać optymalną na dane potrzeby gęstość. Dla pizzy lepiej, by sos nie był wodnisty. Na koniec próbuję sosu, jeśli jest za kwaśny, dodaję odrobiny cukru, doprawiam pieprzem i szczyptą ziół (np. ziołami prowansalskimi z lawendą
Ale ProsteBardzo smaczne, wyraziste kacze mięso, które można podać na wiele sposobów. Możemy podać je jako danie główne z ryżem, możemy zawinąć w tortillę, albo po prostu potraktować jako dodatek do bułki. W każdym przypadku jest smacznie. I najważniejsze - jak już piersi do wolnowaru wstawimy, niczego nie trzeba pilnować. Tak lubię. Polecam! Na podstawie przepisu(...)Rozgrzać patelnię z grubym dnem, ułożyć piersi skórą do dołu, smażyć na niewielkim ogniu 3 - 6 minut aż skóra zbrązowieje a tłuszcz się wytopi. Odwrócić i smażyć z drugiej strony kolejne 3 - 6 minut. Odłożyć na bok, Odlać wytopiony tłuszcz, zostawiając ok łyzki. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, i pokrojony w plasterki seler. Podsmażać
Stare Garypiwo to coś do jedzenia. Jak piwo to paluszki. Jak piwo to orzeszki ziemne. Jak piwo to chipsy. Jak piwo to drugie piwo . Ale czyż życie musi być tak okrutne i czy musimy być skazani tylko na zimne przekąski do piwa? Otóż nie. Nic tak nie poprawia humoru jak kawałek mięsa na piwnym ssaniu. Kababowi i chamburgerowi skrytożercy(...)Lublina . Do wyboru do koloru . I nie ma coś się sugerować nazwą danej mieszanki - przyprawa do ziemniaków. Najważniejszy jest skład - sól, czosnek, papryka, kminek, pieprz, majeranek, cukier. Unikajcie oczywiście sklepowych mieszanek popularnych marek, w których składzie znajdziecie glutaminian sodu i inne paskudztwa. Kwestia wyobrażenia sobie jak dana mieszanka będzie komponować się z naszym produktem. I ot to cała
Right Behind The KitchenZazwyczaj przepisy, które się tu pojawiają są sprawdzone. Dania przygotowuję kilkukrotnie, wprowadzam drobne modyfikacje, aby osiągnąć jak najlepszy i najsmaczniejszy efekt końcowy i dopiero wtedy dzielę się z Wami przepisem. Czasem jednak lubię poeksperymentować w kuchni, zaszaleć i zrobić coś zupelnie nowego. I zdarza się, że wychodzi coś tak pysznego, że nie bawię się już w żadne modyfikacje(...)wyjdzie mi niesmaczny, suchy wiór, ale zupełnie niepotrzebnie. Autorka dokładnie opisała sposób przygotowania mięsa, aby było soczyste i rozpływające się w ustach. Zrobiłam dwie wersje-jedną z kaczką, drugą wegetariańską z samymi warzywami. Obie wyszły pyszne i bardzo aromatyczne. Mogę was zapewnić, że zakochacie się w tym smaku :) Porcja dla 2-3 osob: 2 pojedyńcze piersi z kaczki
Zawsze głodna!wreszcie w mojej piwniczce też stoją słoiczki napełnione tym bułgarskim przysmakiem. Pasta pomidorowo bakłażanowo paprykowa. Wyszła bardzo smaczna. Robiłam z nieco mniejszej ilości składników niż podano w oryginalnym przepisie. Dałam trochę więcej ostrej papryki i myślę że następnym razem dodam jej jeszcze więcej. Moje papryki i bakłażany opiekałam na grillu i to był znakomity pomysł - skórka szybko się zwęgliła, obieranie(...)grillu. Ponakłuwać je lekko aby wypuściły soki i nie pękły w trakcie pieczenia. Opiekać aż skóra będzie czarna. I w jednym i w drugim przypadku opieczone warzywa włożyć do papierowej lub plastikowej torby, zamknąć i poczekać aż ostygną. Wystudzone warzywa obierać ze skórki. Papryki pozbawić też nasion, i zachować sok który wycieka
Stare GaryMoje ulubione greckie danie Mussaka, musaka czyli zapiekanka grecka z bakłażanem SKŁADNIKI: 2 szt. bakłażana kilka ziemniaków 1 kg mięsa mielonego ( oryginalnie powinna być jagnięcina) kilka pomidorów lub pomidory z puszki 1 cebula 3 ząbki czosnku przyprawa do musaki ( my mieliśmy oryginalną mieszankę przywieziona z wakacji, ale podaje skład: oregano,bazylia, pietruszka, cynamon, ziele angielskie(...)Oprószyć solą i skropić resztą oliwy, wstawić na górną półkę piekarnika i grillować przez około 10 minut lub do czasu aż bakłażany będą miękkie i lekko zrumienione, przewrócić na drugą stronę i grillować przez kolejne 5 minut Na dużą patelnię wlać olej, dodać drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, zeszklić. Zwiększyć ogień, dodać zmielone mięso i mieszając dokładnie obsmażyć przez
MarciochaKucharzyDawno deserów u mnie nie było, skupiłem się ostatnio na daniach obiadowych. Myślę, że przez okres wakacyjny będzie ich zdecydowanie więcej się pojawiać :) A dziś pierwszy z nich :) Deser z owoców: truskawki, kiwi żółte, borówki, winogrona bezpestkowe oraz płatki żytnie, mięta czekoladowa i waniliowy serek homogenizowany, a wszystko w wafelku posmarowanym w środku kajmakiem :) Brzmi smacznie ? To zapraszam(...)myjemy i osuszamy. Pojemnik do ryżu układamy na 1 poziomie parowaru i włączamy urządzenie na 5 minut. Na spód miseczek waflowych rozprowadzamy po łyżeczce kajmaku - kremu mlecznego. Drugą łyżeczką smarujemy boki i wsypujemy do miseczek płatki żytnie. Serek homogenizowany roztrzepujemy widelcem by był bardziej puszysty. Kiedy parowar się wyłączy, owoce z pojemnika przekładamy do wafelków. Nakładamy
Parowar Facetagodziny. Morele odsącz na sicie i pokrój na ćwiartki. Orzechy pokrój na drobniejsze kawałki, a z pistacji usuń łuski, jeśli one mają. W jednej połowie wody rozpuść drożdże, w drugiej połowie - sól. Możesz użyć wody, w której moczyły się morelki, chleb będzie miał wtedy więcej ich aromatu.Przesiej mąkę pszenną chlebową i żytnią do dużej miski, dodaj mąkę graham(...)połowie czasu, po 30 minutach, przebij ciasto.Wyłóż ciasto na blat roboczy i podziel na dwie części. Z każdej z nich uformuj kulę. Obie kule przykryj folią spożywczą i daj ciastu odpocząć 10 minut.Spłaszcz kule ciasta i uformuj z nich podłóżne bochenki. Posmaruj chleby roztopionym, ale ostygniętym masłem i włóż do foremek. Oprósz delikatnie mąką żytnią i odstaw
Grahamka, weka i kajzerkapewno większość z Was miała okazję spróbować szwedzkich klopsików Köttbullar w popularnej sieciówce z artykułami wyposażenia wnętrz:) Danie to stało się kilka lat temu bardzo popularne w Polsce i raczej nie za sprawą swojej wyjątkowości, lecz dlatego, że wygłodniali klienci sklepu po czasem kilku godzinach wędrówki, obładowani zakupami, rzucali się na w miarę "domowy" obiadek, który(...)łyżki mąkiWYKONANIE:KLOPSIKI:Bułkę kajzerkę wsadź do kubka lub miseczki i zalej mlekiem (możesz ją rozerwać na pół).Boczek pokrój w pastry i posiekaj drobniutko, tak drobno jak się da, by się nie rozpadał. Zrumień boczek na złoto za rozgrzanej patelni (gdyby boczek przywierał do patelni, dodaj 1 łyżeczkę oleju). Uprażony odlóż na bok.Na tej samej patelni rozgrzej 1 łyżkę
Słodko-Słony Świat Ilonyutrzymywanie świeżości warzyw i owoców zachowywanie aromatu kawy i herbaty marynowanie mięs i ryb wydłużanie przydatności mleka i koktajli zapobieganie zsychaniu się makaronu i pierogów przechowywanie półproduktów i niespożytych dań gotowych przechowywanie produktów sypkich oraz pokarmów dla dzieci i niemowląt przechowywanie rzeczy wartościowych zachowywanie porządku w lodówce Jak pisałam już wyżej, mój zestaw zawierał podane niżej pojemniki(...)aromat produktów zostaje zachowany, a w lodówce nie roznoszą się zapachy. Każdy pojemnik próżniowy Dafi vacuum wyposażony jest w specjalną silikonową uszczelkę, która zapewnia wyjątkową szczelność. Po drugie OSZCZĘDNOŚĆ Dzięki pojemnikom próżniowym nie marnujemy produktów spożywczych i przedłużamy żywotność rzeczy wartościowych. Po trzecie FUNKCJONALNOŚĆ I ESTETYKA Nowoczesny kształt i odpowiednio dobrana kolorystyka sprawiają, że pozostawione na wierzchu pojemniki
Z Kuchni Do KuchniSKŁADNIKI: - 280g ryżu (nieugotowany) - 250 g piersi z kurczaka - 1 łyżka przyprawy do drobiu - opakowanie warzyw na patelnię -pół łyżeczki curry -pół łyżeczki kurkumy - 5-6
Dziś Ja gotujeSKŁADNIKI: - 280g ryżu (nieugotowany) - 250 g piersi z kurczaka - 1 łyżka przyprawy do drobiu - opakowanie warzyw na patelnię - pół łyżeczki curry - pół łyżeczki kurkumy - 5-6
Dziś Ja gotuje