szkolnej ławy. Były przesmaczne:) Te również takie wychodzą. Są mięciutkie i puszyste. Najlepiej smakują od razu po przygotowaniu, jeszcze lekko ciepłe. Wychodzi ich całkiem sporo, ale spokojnie – dacie im radę:) 600 g twarogu (ja wykorzystałam serek twarogowo-kanapkowy Mój ulubiony z Wielunia) 4 żółtka 100 g cukru 500 g mąki tortowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 150 g kwaśnej, gęstej(...)podaniem oprószamy cukrem pudrem. Uwagi: Oponki nie potrzebują zbyt wiele czasu na patelni, smażą się szybciutko, dlatego najlepiej jest przygotowywać je we dwie osoby – jedna wałkuje, wykrawa kółka, druga osoba wrzuca je na olej, przewraca na drugą stronę. Ewentualnie wykrawamy wszystkie oponki, układamy je na lekko oprószonych mąką talerzach i po skończonej pracy smażymy. Małe kółeczka, wykrojone
Smaki Na Talerzucukierków Werther’s Original? Odpowiedzi proszę umieszczać w komentarzu pod postem do środy 29 listopada (włącznie). W czwartkowym poście opublikuje wybrane, najciekawsze komentarze. Wybrane osoby proszę o przysłanie swoich danych adresowych na e-mail: mala.cukierenka@gmail.com Cukierki będą wysyłane na polski adres. Jedna osoba może dodać dwa komentarze. Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)proszku Bezy: 1. Na papierze do pieczenia, przyciętym do rozmiaru blachy do pieczenia (blaszka od wyposażenia piekarnika) narysować 6 okręgów o średnicy około 6cm ( patrz FILM ). Papier odwrócić na drugą stronę i położyć go na blaszce do pieczenia. 2. Białka przełożyć do suchej, czystej miski i ubijać mikserem. Gdy białka się spienią powoli wsypać cukier i ubijać, aż cukier
Mała Cukierenkajakiegoś czasu miałam ochotę na tradycyjne gołąbki. No może nie takie tradycyjne, bo bez mięsa. Zbierałam się do tego dość długo, bo nie jestem fanką przygotowywania tego dania. W końcu udało mi się je przyrządzić w wersji wegańskiej. Chciałam, żeby jak najbardziej przypominały te mięsne, dlatego farsz w moich gołąbkach to połączenie zielonej soczewicy i tofu wędzonego z dodatkiem(...)głąb ze środka kapusty i włóż ją do dużego garnka z wrzątkiem (wyciętą stroną do dołu). Gotuj przez 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie przewróć kapustę na drugą stronę i gotuj kolejne 5 minut. Wyjmuj z wody i ostudź. Ugotowaną soczewice zblenduj razem z trzema łyżkami oleju i przyprawami. Następnie dodaj usmażona cebulę, ugotowany ryż i pokruszone
wegujemymożliwość wygrzania się w ciepłych promieniach. Była tam, gdy się wprowadziliśmy; straszliwie zaniedbana, z martwym konarem, który wysysał z niej ostatnie życiowe siły. Pierwszej jesieni w naszym nowym domu dała zaledwie kilka jabłek; średnio nawały się do jedzenia, bo są dość kwaśne, ale za to kruche i idealne do ciast. Na wiosnę więc C. zajął się jabłonką; dość brutalnie pozbawił(...)wróciłam ledwo żywa, a we wtorek miałam w perspektywie wycieczkę do Kopenhagi, i jednego, i drugiego dnia upiekłam ciasto. Z jabłkami z naszej nie tracącej nadziei jabłonki. Pierwsza wersja była migdałowa; z mielonymi migdałami w cieście i migdałowymi płatkami na wierzchu. Przy drugiej postawiłam na nieco bardziej charakterny smak, i migdały zastąpiłam orzechami laskowymi. C. nie potrafił się zdecydować
Pożeraczka, czyli raz adobrzejest to wypiek na tyle popularny w tym kraju, że 4 października został ustanowiony Dniem Kanelbullar. Robi się je błyskawicznie! Są mega łatwe i mega pyszne! Koniecznie sprobujcie i dajcie znać ile zjedliście ;) Bo, że będą smakować – to ja wiem! SKŁADNIKI : ( ok. 12-15 szt ) * maka pszenna – 550 g * drożdże świeże – 30 g * masło(...)wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę, rozwałkowujemy na 1 cm prostokąt. MASA CYNAMONOWA: Masło rozcieramy z cukrem i cynamonem na jednolitą masę. CAŁOŚĆ : Ciasto smarujemy masą, zakładamy jedną połowę na drugą ( wzdłuż dłuższego boku ) , lekko dociskamy i kroimy na długie ok. 2 cm paski. Z każdego zwijamy ozdobne, skręcone ślimaczki, układamy na blasze wyłożonej papierem, dostawiamy do podrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym
Ostra na Słodkowlewamy 2,5 litra wody i wrzucamy umytą i obraną włoszczyznę (2 marchewki, 1 pietruszka, ćwierć selera, mały por). Doprawiamy solą i gotujemy około 20 minut pod przykryciem. Do drugiego garnka przelewamy 3 puszki pomidorów. Mogą być krojone lub całe. Zrywamy listki bazylii, płuczemy je pod wodą i dorzucamy do garnka. Blendujemy pomidory wraz z bazylią i zagotowujemy. Gotujemy(...)Zupę można jeść z makaronem, ryżem lub bez dodatków. Jeśli chcemy przygotować tą zupę dla niemowlaka możemy przed dodaniem cebulki z zasmażką odlać porcję dla dziecka. Takie danie można przygotować dla 10-miesięcznego niemowlęcia
Dieta bez mlekaWYKONANIE: Masło, mąki, proszek do pieczenia, jajka, miód i cukier zagniatamy szybko w jednolite i gładkie ciasto. Dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy żurawinę i zagniatamy. Do drugiej czekoladę i zagniatamy, Każde ciasto owijamy folią i wstawiamy na 20 minut do zamrażalnika. Po tym czasie wyjmujemy ciasto czekoladowe, wałkujemy na blat i wycinamy ciastka dość cienkie. Układamy(...)kolor przez 25 minut. Ciastka studzimy na kratce. Gdy będą całkowicie zimne (około 5-6 godzin), schowaj do szklanego, szczelnego słoja, będą idealne do jedzenia przez tydzień. Smacznego i daj znać czy smakowały pociechom, i czy dały radę przygotować razem z Tobą
SMYKWKUCHNIsobie na śniadanie tosty z figami i serem i nie mam ich dosyć. Tym razem przygotowałam udka z kurczaka w sosie balsamiczno-musztardowym z miodem, zapieczone właśnie z figami. Danie jest bardz late i szybkie w przygotowaniu, więc można pokusić się o przygotowanie go nawet w zapracowanym tygodniu. Polecam! Scroll down for recipe in English Kurczak(...)rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę oleju, włóż kurczaka skórą do dołu i smaż aż skórka będzie porządnie zarumieniona i chrupiąca, przez 6 do 8 minut. Przełóż kurczaka na drugą stronę i wrzuć figi. Zalej przygotowanym sosem balsamicznym i włóż do piekarnika na 10-12 minut. W połowie pieczenia polej kurczaka sosem. Po wyjęciu z piekarnika dopraw solą
karmelowyDziś kolejne danie obiadowe, rzadko łącze schab z makaronem, ale się zdarza. Chyba każdego pierwsza myśl przy daniu ze schabu, to schabowy z ziemniakami plus surówka :) Moim zdaniem do makaronu tez świetnie pasuje. Dziś użyłem japońskiego makaronu pszennego Somen, który ma bardzo krótki czas przygotowania. Doskonale nadaje się również do zup, sałatek czy na zimno(...)minut przed końcem parowania mięsa. Makaron Somen przekładamy do pojemnika do gotowania ryżu, lub do pojemnika do przechowywania żywności odpornego na wysokie temperatury. Zalewamy go wrzątkiem i wkładamy na drugi poziom parowaru na 4 minuty przed końcem parowania innych składników. Natkę pietruszki karbowanej myjemy, osuszamy i siekamy. Po wyłączeniu parowaru, makaron odcedzamy i nakładamy wszystkie składniki na talerz, dodając pomidory
Parowar Facetaczyli zapiekanka z bakłażanów. Wspaniałe danie kuchni włoskiej, idealnie wpasowujące się w sezon na oberżyny. Jest to rarytas dla wszystkich fanów tego wspaniałego warzywa. Przygotowaliśmy je w ramach wspólnego gotowania wraz z Mirabelka i Bartoldzikiem . Składniki : 3-4 bakłażany 3-4 ząbki czosnku 2 puszki krojonych pomidorów 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 100ml przecieru pomidorowego (pasaty(...)zmiksować. Bakłażana op łukać z soli i osuszyć. Rozgrzać dużą patelnię, plastry bakłażana smarować oliwą i smażyć kilka minut aż oberżyna zmięknie i lekko się przyrumieni, posmarować drugą stronę oliwą i odwrócić, smażyć przez kolejne kilka minut aż się przyrumieni. Zdjąć z patelni i smażyć kolejne porcje. Żaroodporne naczynie wylać niewielką ilością zmiksowanego sosu pomidorowego
Codzienne Gotowaniesobą suche składniki 'układamy' na zmianę ze startymi jabłkami, na koniec warstwa masła, garść płatków migdałowych i siup- na 1 godzinkę- do piekarnika. Prościej się już chyba nie da, prawda?! :) Ciasto w tym czasie sobie wyrasta, wierzch się ładnie zarumienia- tworząc chrupiącą skorupkę- a w domu rozchodzi się niesamowity zapach... Tradycyjnie to ciasto robi się z 1 szklanki mąki(...)tortownicy (wyłożonej papierem, a boki wysmarowane masłem i oprószone kaszą manną)- wysypać jedną część suchych składników, a na nią warstwę startych jabłek. Na jabłkową warstwę ponownie wysypać drugą część suchych składników, ułożyć jabłka i zasypać ostatnią warstwą suchych składników. Na wierzchu 'pokruszyć' (lub zetrzeć zamrożone na tarce) miękkie masło oraz posypać płatkami migdałowymi. Piec przez 1 godzinę, aż wierzch
Kraina Miodem Płynącaskończył się dość dawno, wraz z końcem innego ważnego dla mnie romansu, zdarza mi się tęsknić. Ze względu na sytuację rodzinną, bardziej nawet za tym pierwszym romansem niż tym drugim :) Z każdej podróży przywożę w głowie ulubione smaki. Ranch dressing jest tym, który najtrudniej mi odtworzyć na naszym gruncie. Jest on kategorią samą w sobie. Może być sosem(...)przeczesaniu internetu okazało się oczywiście, że ile przepisów, tyle opcji, ale udało mi się wyodrębnić pewne cechy wspólne. Składniki: Majonez – 1 filiżanka (cup, ha ha! – ja dałam oczywiście „na oko) Śmietana – połowa tej ilości Ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Posiekana pietruszka – 1/4 filiżanki Posiekany koperek – 2 łyżki Posiekany szczypiorek -1 łyżka Sos Worcestershire
PatchworkDzisiaj studencki, szybki obiad - makaron z bobem, w sosie śmietanowym. Jeśli nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu, jest to propozycja idealna. A że mamy
psgotujemyJeśli szukacie pomysłu jak uatrakcyjnić ziemniaka obiadowego to nic prostszego, a jednocześnie bardziej smakowitego, jak przygotować domowe talarki. Tym razem wykonał je od początku do końca
Kuchnia po mojemudobrze możecie przygotować je bez dodatków lub na przykład z kminkiem. Główne szkoły przygotowania chlebków naan są dwie: ta, według której przygotowałam swoje skraca czas przygotowania do minimum. Druga szkoła zakłada użycie drożdży i czekanie przez cały dzień, aż ciasto wyrośnie. Żyjemy w czasach pośpiechu, dlatego też na co dzień proponuję wersję błyskawiczną. Potrzebne nam (na 8 chlebków(...)blasze wyłożonej papierem i z wierzchu posmarować pozostałym masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 10 minut (po upieczeniu powinny być rumiane). Podawać jako dodatek do dań mięsnych i rybnych
W poszukiwaniu inspiracji