drugie danie - 14640 przepisów (strona:596/976)

Ciasto dyniowe z orzechami 163

aromat . Ciasto dyniowe z orzechami wspaniale pachnie wanilią i karmelem. Ciasto jest długo wilgotne, aromatyczne, o pięknym kolorze. Ciasto jest smaczne nawet kilka dni po upieczeniu. Piotrek pierwszy raz dał się przekonać do zjedzenia czegoś z dyni, ma jakąś fobię z dzieciństwa, dynia tak jak szpinak źle mu się kojarzą. Do zupy z dyni nie chciał się przekonać(...)zimnej wody orzechy do posypania Przygotowanie: W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę ze szczyptą soli, sodą, posiekaną drobno skórką kandyzowaną, zmielonymi orzechami i karmelem z wanilią. Do drugiej miski wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i ubijamy za pomocą trzepaczki, wlewamy olej i jogurt grecki, dokładnie łączymy cały czas ubijając trzepaczką. Do trzeciego naczynia ścieramy dynię- ok. 2 szklanek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kasza z jarmużem i jajkiem sadzonym 90

kury zielononóżki, gatunku hodowanego w Polsce od prawie 100 lat. Jaja te są bardzo cenione, głównie dzięki zmniejszonej zawartości cholesterolu w stosunku do innych gatunków. http://www.kuryzielononozki.pl/galeria.html Drugim rodzajem jaj są jajka przepiórcze, znacznie mniejsze gabarytowo, z charakterystycznymi brązowymi plamkami na skorupkach. Również bardzo cenione jakościowo, ze względu na zmniejszoną zawartość cholesterolu, jak i łatwo strawnego białka(...)Podsumowując, faktycznie niedaleko pada jajko od kury. To, czym żywi się kurka i w jakich warunkach jest hodowana ma niesamowity wpływ na jakość jaj przez nią znoszonych. Dlatego nie dajmy się "zrobić w jajo", starajmy się zaopatrywać w produkty najwyższej jakości, z certyfikowanych hodowli, bez dodatków uzdatniaczy i od "szczęśliwych" zwierząt. Bo im szczęśliwsza kura tym bardziej zadowolony konsument

Moja Mama Gotuje
Surówka z cykorii do obiadu 77

Surówka z cykorii do obiadu to prosty pomysł na sałatkę zimą i na przednówku wiosny, gdy bardzo tęsknimy już za świeżymi warzywami. Wybór cykorii czy brukselki

Wiszniówka
Placki ziemniaczane 139

placki ziemniaczane. Przed Tobą tradycyjny, smaczny i łatwy w wykonaniu przepis na placki ziemniaczane. Zaczynamy! Placki ziemniaczane mogę zaliczyć do znanych przez wielu i najbardziej tradycyjnych dań obiadowych . Zapewne pamiętacie to danie ze swoich rodzinnych domów. Ja, najszczęśniejszej wspominam placki podawane z kwaśną śmietaną – właśnie takie jak w tym przepisie. Ale również jako(...)krokiem, który będziesz musiał uczynić, to tarcie ziemniaków. Ja zawsze ziemniaki ścieram na duże oczka. Do tarcia ziemniaków użyj tarki jarzynowej, lub maszynki do tarcia. Osobiście jestem zwolennikiem tego drugiego rozwiązania. Na tej samej tarce, ale do osobnej miski zetrzyj cebulę i czosnek, które później dodasz do masy na placki ziemniaczane. Ziemniaki możesz również zetrzeć na tarce jarzynowej o małych

ugotuj-przepis.pl
Murzynek z jabłkami, biszkoptami i masą budyniową z kokosem 315

pieczenia. Przelewamy do niej ciasto. Pieczemy około 30 - 35 minut. Do tzw. "suchego patyczka" Studzimy, kroimy na dwa blaty. Składniki masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1 galaretka (ja dałam cytrynową) 1. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do garnka i podsmażamy. zdejmujemy z gazu, dodajemy suchą galaretkę, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Składanki masa z kokosem(...)łyżki mleka 1 łyżka masła  Czekoladę, mleko i masło dajemy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przełożenie ciasta: blat ciasta - masa z jabłkami - biszkopty - masa kokosowa - drugi blat ciasta - polewa czekoladowa Ciasto najlepiej włożyć na całą noc do lodówki. Smacznego

kruche babeczki
Golonka w piwie z kiszoną kapustą 163

polski obiad ! W zeszłym tygodniu byłam w Polsce! Jedliśmy obiad na promie i zgadnijcie co ja zamówiłam? Oczywiście golonkę! Nigdy nie byłam jej zwolenniczką. Uważałam golonkę za typowo męskie danie. Teraz, kiedy wiem jak ją przyrządzić aby wydobyć z niej jak najlepszy smak zmieniłam zdanie. Golonka w piwie to naprawdę smaczny kąsek. Oczywiście golonka w piwie(...)Natnij skórkę na golonkach. Rozgrzej masło dodaj olej na patelni. Ułóż golonki skórką do dna i zrumień. Wlej piwo i miód, dodaj angielskie ziele i laurowy liść. Zagotuj. Na drugiej patelni zeszklij, a następnie lekko zrumień cebulę pokrojoną w piórka. Dodaj czosnek, dopraw solą i pieprzem. Wyjmij kapustę na durszlak i opłucz zimną wodą. Dodaj do cebuli i smaż

codojedzenia
Tagine z dyni i ziemniaków z soczewica 135

Mnóstwo przygotowań ale efekt powalający. Pyszne rozgrzewające danie!!!  Zainspirował mnie przepis znaleziony w "Ekonomii gastronomii" ale zmieniłam składniki i proporcje. Tagine z dyni i ziemniaków z soczewica kilka łyżek oliwy po 500 g dyni hokkaido i ziemniaków (już po obraniu), pokrojone w kostkę o boku ok 3 cm 3 ząbki czosnku, posiekane 1 czerwona cebula(...)mocno pachnieć, musimy uważać by nie spaliły się. Studzimy je i mielimy. 1/4 przyprawy posypujemy kawałki dyni i obsmażamy je na złoto na patelni, na łyżce oleju. W drugim rondlu podsmażamy czosnek z cebulą. Po kilku minutach dorzucamy papryki oraz obsmażoną dynię. Podsypujemy 1/4 przypraw, mieszamy i zalewamy pomidorami. Zagotowujemy. Dusimy na niewielkim ogniu ok. 15 minut. Soczewice

Dzieje kuchennej Wiewióry
Czy arbuz jest zdrowy? Przepis na szybkie lizaki lodowe bez cukru. 147

bazie mleka roślinnego lub sorbety. Te drugie składają się głównie z wody i owoców, zazwyczaj mają mniej kalorii i tłuszczu niż tradycyjne lody. Zarówno jedne, jak i drugie, lepiej robić samemu w domu. Unikacie w ten sposób składników, które widoczne są na etykiecie poniżej (sorbet gruszkowy popularnej firmy). Szczególnie dotyczy to oczywiście całej masy cukru(...)leniwych, czyli zmiksowanego arbuza przelałam do małych foremek na lody. Nie musiałam wtedy pamiętać o mieszaniu, a w efekcie uzyskałam pyszne lizaki lodowe. Prościej już chyba się nie da. CZY ARBUZ JEST ZDROWY? Arbuz kojarzony jest głównie z dużą zawartością wody. I słusznie, bo zawiera jej aż 90%, czasem nawet więcej. Ale to nie oznacza, że nie ma żadnych wartości

Powiedz dietom nie
Najlepszy sos pomidorowy do pizzy 476

zimę. Jeśli jednak zapas się skończy, sięgam po całe pomidory z puszki (ale to tylko w ostateczności). Pomidory to dobre źródło magnezu i potasu. Warto jednak pamiętać, że ten drugi, najlepiej przyswajalny dla organizmu, pochodzi z pomidorów po obróbce cieplnej. Składniki : 1 kg świeżych pomidorów (najlepiej pelati, denar lub malinowy, ale mogą być każde inne mało wodniste), świeże pomidory(...)się nie przypalił, mieszając od czasu do czasu. Mówi się, że długie podgrzewanie pomidorów sprawia, że uzyskują lepszy smak. Coś w tym jest. ;) Dodatkowo pomaga uzyskać optymalną na dane potrzeby gęstość. Dla pizzy lepiej, by sos nie był wodnisty. Na koniec próbuję sosu, jeśli jest za kwaśny, dodaję odrobiny cukru, doprawiam pieprzem i szczyptą ziół (np. ziołami prowansalskimi z lawendą

Ale Proste
Kacze curry z wolnowaru 155

Bardzo smaczne, wyraziste kacze mięso, które można podać na wiele sposobów. Możemy podać je jako danie główne z ryżem, możemy zawinąć w tortillę, albo po prostu potraktować jako dodatek do bułki. W każdym przypadku jest smacznie. I najważniejsze - jak już piersi do wolnowaru wstawimy, niczego nie trzeba  pilnować. Tak lubię. Polecam! Na podstawie przepisu(...)Rozgrzać patelnię z grubym dnem, ułożyć piersi skórą do dołu, smażyć na niewielkim ogniu 3 - 6 minut aż skóra zbrązowieje a tłuszcz się wytopi. Odwrócić i smażyć z drugiej strony kolejne 3 - 6 minut. Odłożyć na bok, Odlać wytopiony tłuszcz, zostawiając ok łyzki. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę,  i pokrojony w plasterki seler. Podsmażać

Stare Gary
Złoty, soczysty, pikantny kurczak - przekąska do piwa jak znalazł 168

piwo to coś do jedzenia. Jak piwo to paluszki. Jak piwo to orzeszki ziemne. Jak piwo to chipsy. Jak piwo to drugie piwo . Ale czyż życie musi być tak okrutne i czy musimy być skazani tylko na zimne przekąski do piwa? Otóż nie. Nic tak nie poprawia humoru jak kawałek mięsa na piwnym ssaniu. Kababowi i chamburgerowi skrytożercy(...)Lublina . Do wyboru do koloru . I nie ma coś się sugerować nazwą danej mieszanki - przyprawa do ziemniaków. Najważniejszy jest skład - sól, czosnek, papryka, kminek, pieprz, majeranek, cukier. Unikajcie oczywiście sklepowych mieszanek popularnych marek, w których składzie znajdziecie glutaminian sodu i inne paskudztwa. Kwestia wyobrażenia sobie jak dana mieszanka będzie komponować się z naszym produktem. I ot to cała

Right Behind The Kitchen
Kaczka po tajsku 281

Zazwyczaj przepisy, które się tu pojawiają są sprawdzone. Dania przygotowuję kilkukrotnie, wprowadzam drobne modyfikacje, aby osiągnąć jak najlepszy i najsmaczniejszy efekt końcowy i dopiero wtedy dzielę się z Wami przepisem. Czasem jednak lubię poeksperymentować w kuchni, zaszaleć i zrobić coś zupelnie nowego. I zdarza się, że wychodzi coś tak pysznego, że nie bawię się już w żadne modyfikacje(...)wyjdzie mi niesmaczny, suchy wiór, ale zupełnie niepotrzebnie. Autorka dokładnie opisała sposób przygotowania mięsa, aby było soczyste i rozpływające się w ustach. Zrobiłam dwie wersje-jedną z kaczką, drugą wegetariańską z samymi warzywami. Obie wyszły pyszne i bardzo aromatyczne. Mogę was zapewnić, że zakochacie się w tym smaku :) Porcja dla 2-3 osob: 2 pojedyńcze piersi z kaczki

Zawsze głodna!
Ljutenica - bułgarska pasta z pomidorów, bakłażanów i papryki 180

wreszcie w mojej piwniczce też stoją słoiczki napełnione tym bułgarskim przysmakiem. Pasta pomidorowo bakłażanowo paprykowa. Wyszła bardzo smaczna. Robiłam z nieco mniejszej ilości składników niż podano w oryginalnym przepisie. Dałam trochę więcej ostrej papryki i myślę że następnym razem dodam jej jeszcze więcej. Moje papryki i bakłażany opiekałam na grillu i to był znakomity pomysł - skórka szybko się zwęgliła, obieranie(...)grillu. Ponakłuwać je lekko aby wypuściły soki i nie pękły w trakcie pieczenia. Opiekać aż skóra będzie czarna.  I w jednym i w drugim przypadku opieczone warzywa włożyć do papierowej lub plastikowej  torby, zamknąć i poczekać aż ostygną.  Wystudzone warzywa obierać ze skórki. Papryki pozbawić też nasion, i zachować sok który wycieka

Stare Gary
Mussaka, musaka czyli zapiekanka grecka z bakłażanem 261

Moje ulubione greckie danie Mussaka, musaka czyli zapiekanka grecka z bakłażanem SKŁADNIKI: 2 szt. bakłażana  kilka ziemniaków 1 kg mięsa mielonego ( oryginalnie powinna być jagnięcina) kilka pomidorów lub pomidory z puszki 1 cebula 3 ząbki czosnku przyprawa do musaki ( my mieliśmy oryginalną mieszankę przywieziona z wakacji, ale podaje skład: oregano,bazylia, pietruszka, cynamon, ziele angielskie(...)Oprószyć solą i skropić resztą oliwy, wstawić na górną półkę piekarnika i grillować przez około 10 minut lub do czasu aż bakłażany będą miękkie i lekko zrumienione, przewrócić na drugą stronę i grillować przez kolejne 5 minut Na dużą patelnię wlać olej, dodać drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, zeszklić. Zwiększyć ogień, dodać zmielone mięso i mieszając dokładnie obsmażyć przez

MarciochaKucharzy
Owocowy deser z parowaru 186

Dawno deserów u mnie nie było, skupiłem się ostatnio na daniach obiadowych. Myślę, że przez okres wakacyjny będzie ich zdecydowanie więcej się pojawiać :) A dziś pierwszy z nich :) Deser z owoców: truskawki, kiwi żółte, borówki, winogrona bezpestkowe oraz płatki żytnie, mięta czekoladowa i waniliowy serek homogenizowany, a wszystko w wafelku posmarowanym w środku kajmakiem :) Brzmi smacznie ? To zapraszam(...)myjemy i osuszamy.  Pojemnik do ryżu układamy na 1 poziomie parowaru i włączamy urządzenie na 5 minut.  Na spód miseczek waflowych rozprowadzamy po łyżeczce kajmaku - kremu mlecznego. Drugą łyżeczką smarujemy boki i wsypujemy do miseczek płatki żytnie. Serek homogenizowany roztrzepujemy widelcem by był bardziej puszysty.  Kiedy parowar się wyłączy, owoce z pojemnika przekładamy do wafelków. Nakładamy

Parowar Faceta