życiu bywa, zebrałam same ochy i achy. Nie wiem, czy tylko tak u mnie w domu bywa, ale bardzo często tak jest, że gdy kombinuję i obmyślam super danie przez tydzień, to słyszę, że dobre, a jak robię coś z niczego to się rozpływają. Nawet nie miałam pomysłu jak to nazwać, go najważniejszy jest(...)wielkości (max 3 cm kawałki) Na jednej patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż na złoto pokrojone w kostkę tofu (5-8 minut) a pod sam koniec dorzuć nerkowce. Na drugiej rozgrzej 2 łyżki oleju i wrzyć wszystkie warzywa, smaż je 3 minuty mieszając od czasu do czasu, po czym dodaj przyprawy, a po kolejnych 5 minutach dodaj mleko kokosowe/sojowe
greenscarfwkąłdamy do piekarnika na drugą półkę od góry. Ważne, aby pod kratkę włożyć blaszkę, ponieważ z ryby może ściekać marynata. Pieczemy przez 5 min z jednej i drugiej strony. Po tym czasie włączamy funkcję grilla na 2 min. Aby stała się chrupiąca od zewnątrz. Na tym etapie nie zostawiamy ryby "samej", bo może bardzo łatwo sie przypalić, Wyciągamy(...)sezamowy - bardzo krótko przesmażamy, można dodać ziarenek sezamu, ale nie jest to konieczne. Przesmażenie makaronu spowoduje, że nie będzie on suchy, ani nie będzie się plątał. Składamy danie - na makaron wykładamy warzywka, na wszystkim układamy rybę. Można posypać kolendrą, ziarnami sezamu lub posiekaną ostra papryczką. Smacznego
Kuchnia od dwojgaWtedy właśnie sięgam do spiżarni po różne, kolorowe sałatki. Otwieram słoik a tam smaki, zapachy i kolory lata. Sałatka z cukinii jest pyszna, chrupiąca i aromatyczna. Pasuje do wielu dań obiadowych, ale również jako dodatek do kanapek. Napisz recenzje Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 25 min Czas gotowania 25 min Czas przygotowania 50 min Czas przygotowania(...)dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Odstawiamy na 30 minut. W tym czasie myjemy i wyparzamy słoiki i pokrywki. Pokrywki wycieramy do sucha. Warzywa odsączamy z soku, przekładamy do drugiej miski . Dodajemy posiekany koperek. Wszystkie składniki zalewy łączymy ze sobą i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy zalewę do warzyw i dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły
Wędrówki po kuchniręce ekspertów i wziąć udział w degustacji oliwy bądź warsztatach kulinarnych. Takie szkolenia prowadzi np. Marco Ghia , szef Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie, gdzie oliwa króluje niepodzielnie. Po drugie, zawsze czytajcie etykietę. Na etykiecie musi widnieć nazwa marki, producenta i/lub dystrybutora, informacja dotycząca procesu produkcji, pochodzenia oliwek i miejsca produkcji, a także krótka charakterystyka produktu. Wymagana prawem jest(...)smakowo-zapachowych, o czym wyrokują specjalnie w tym celu wyszkoleni testerzy, klasyfikując świeżo wytłoczoną oliwę jako extra vergine. Charakterystyczną cechą dobrej extra vergine jest bardzo intensywny smak wyróżniający daną odmianę oliwek i jednocześnie wskazujący na wczesny okres ich zbioru. Taka oliwa ma przyjemny, zdecydowany zapach gaju oliwnego, świeżo skoszonej trawy, zielonego pomidora, a nawet migdała. Pozostawia uczucie silnego drapania
Codzienna kuchnia niecodziennadanie, które nie dość, że jest pyszne to pięknie się prezentuje na stole. Miła odmiana od kiełbasy dodawanej do żurku czy zwyczajnie gotowanej. Możecie przygotować kilka kiełbas w jednej wielkiej plecionce czy wieńcu lub każdą osobno. Efektowna propozycja na Wielkanoc. Składniki: 4 białe kiełbasy 500g mąki pszennej 250g jogurtu 250g masła szczypta(...)kiełbasy. Następnie układamy paski ciasta tworząc plecionkę. Gotową plecionkę dociskamy do ciasta, odcinamy odstające paski. Układamy pionowe paski ciasta, następnie układamy na nich poziome paski. Układając poziome podnosimy, co drugi pionowy pasek. Jest to bardzo łatwe, a prezentuje się niesamowicie efektownie. Ciasto smarujemy mlekiem, wkładamy do rozgrzanego piekarnika 190*C na 12-15 minut
Gotowanie i blogowaniekruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę, wodę różaną i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 części - ¾ i ¼ – wkładamy do woreczków i przez noc chłodzimy w lodówce. Na drugi dzień porcję ¾ rozwałkowujemy na prostokąt wielkości blaszki (u mnie o wym. 39cm x 30 cm). Najwygodniej jest robić to układając rozpłaszczoną porcję ciasta między dwa arkusze papieru do pieczenia(...)budynie w proszku – dodajemy do masy serowej. Miksujemy ponownie „żyrafą”, aż masa będzie zupełnie gładka. Dodajemy namoczone, odsączone z wody i oprószone mąką rodzynki lub suszoną żurawinę (ja dałam ¾ żurawiny i ¼ rodzynków) – mieszamy i przelewamy do blaszki na upieczony spód półkruchy. Blaszka będzie pełna, aż po „szczyt”, ale nie musimy się obawiać. Ciasto „nie wykipi” , bo nie wyrośnie
mojewypiekiinietylkostwierdził co następuje: "Wyglądają jak lody waniliowe... Pachną jak lody waniliowe... Żeby były dobre, trzeba je włożyć do lodówki... Dziwne ciasteczka..." :D Największym nawet dziwakom trzeba jednak dać szansę, zatem spróbował i... się zakochał. Chyba jestem zazdrosna :] Cranberry Noë l 225g miękkiego masła 1/2 szkl. cukru pudru 2 łyżki mleka 1 łyżeczka esencji waniliowej (ja wlałam cały flakonik(...)minut. Część ciasteczek piekłam na blasze, a część w foremce do ciasta postawionej na kratce i okazało się, że te pierwsze troszkę za mocno przypiekły się na spodzie, drugie natomiast były idealne. Ot, taka konkluzja i podpowiedź na koniec. Smacznego! Przepis dołączam do akcji Świąteczne prezenty oraz Ciasteczkowy potwór
Przepysznik - BLW i nie tylkosłyszał, jadalne kasztany są trudno dostępne, a migdały - zbyt drogie. Czasy jak widać się zmieniają, także i w kuchni. Może i jadano bardziej tłusto, ale królowały kasze wszelakie, pierogi, dania mączne, a przede wszystkim to, co pole oferowało w sezonie. Dziś tego brakuje. "Zupa nic" to wielkie coś! Nigdy nie jadłam czegoś równie dobrego biorąc pod uwagę(...)dodając cynamon i cukier puder. W garnku zagotowuję mleko uważając, by nie wykipiało. Kiedy zawrze, zmniejszam ogień i na powierzchni układam po łyżce ubitych białek. Po minucie przewracam na drugą stronę i po kolejnej minucie wyjmuję z garnka, układam na talerzu. Postępuję tak do wyczerpania piany z białek. Do pozostałego, gotującego się mleka wsypuję umyte, przebrane i pozbawione ogonków
W kuchni Karmel-itkiPopularne u nas kotlety mielone, zyskały nowy letni smak. Mała zmiana przypraw i pyszne danie gotowe. Takie mielone świetnie sprawdzają się jako danie obiadowe, ale idealne są również na zimno - do kanapek. Składniki na ok.10 sztuk: - 1 kg mielonego mięsa wieprzowego (u mnie samodzielnie mielona łopatka z minimalną ilością karkówki) lub dowolnego(...)odkładamy na talerz. Mnie z podanych składników wyszło 10 klopsów. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i/lub masło klarowane i smażymy nasze mielone, po kilku minutach mięso przewracamy na drugą stronę i smażymy dalej. W trakcie smażenia przewracamy mięso kilka razy. Ja smażę zwykle ok.15 minut. Nasze mielone podałam z upróżoną na oleju kokosowym i maśle klarowanym cebulą. Pychotka ;-) Smacznego
Smaczne ZdroweWitajcie, Kochani! W pierwszych słowach jeszcze raz dziękuję za Wasze wsparcie, a w drugich donoszę, że pracuje mi się dobrze i mam nadzieję, że będzie coraz lepiej. Jestem niezmiernie szczęśliwa, że mogę wychodzić do pracy i wracać z pracy, nie mieć na nic czasu i chociaż zmęczona, obolała, czasem nawet bez uśmiechu, to jednak przepełnia mnie przekonanie(...)świątki, piątki ani niedziele. Dziś podzielę się z Wami fantastycznym daniem - tortilkami ziemniaczanymi z boczkiem, pieczonymi w formie do muffinów. Proste, pyszne, oryginalne i bardzo ekonomiczne - możecie wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia i wiele innych zalegających resztek produktów i składników
Kuchnia Prezydentowejpiorunujące wrażenie, wyszłam z kina wstrząśnięta i poruszona, nie należę do osób łatwo się wzruszających i płaczących na filmach, zwłaszcza publicznie, jednak w przypadku tego filmu nie da się zareagować inaczej, łzy lały mi się strumieniami.. z całego serca polecam Wam ten film, których choć po części przybliżyła tragedię tamtych dni. *** Nie wiedziałam czy dodawać przepis(...)omlet smażymy na DUŻEJ, rozgrzanej, teflonowej patelni (na której rozpuściliśmy 0,5 łyżeczki masła) smażymy na małym ogniu i kiedy omlet zacznie się ścinać staramy się go przewrócić na drugą stronę jabłko obieramy i kroimy w kostkę smażymy z niewielką ilością wody, 1 łyżką miodu i 1 łyżeczką cynamonu, aż zmiękną, a woda, miód i sok z jabłek
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpyszne, aromatyczne danie z ryby. Myślę, że w ten sposób można przygotować także filety pstrąga, czy łososia. Podczas przygotowania na patelni powstaje pyszny, aromatyczny sos - który można zbierać z talerza kawałkiem świeżej ciabatty. Składniki: 4 filety okonia morskiego (lub innej ryby) płaska łyżka masła klarowanego łyżka oliwy z oliwek płatki suszonej chilli 2 ząbki czosnku(...)usmażyć rybę. Zdejmujemy z patelni czosnek. Układamy filety na patelni skórką do dołu. Smażymy tak rybę przez 5-7 minut w zależności od grubości fileta. Przekładamy rybę na drugą stronę, dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, chwilkę smażymy. Skrapiamy całość sokiem z cytryny, posypujemy posiekanym koperkiem, a po chwili dodajemy białe wino - skórka ryby nie powinna być
Kulinarne Inspiracjekolejne urządzenie - tym razem parowar, więc przyszedł czas na eksperymenty. Na pierwszy ogień (a właściwie na pierwszą parę) poszedł łosoś, bo to jedno z najprostszych i najszybszych dań. Czas przygotowania to raptem 10 minut i 15 minut parowania. Składniki (proporcje na dwie osoby) 400 g filetów z łososia skórka z 1/4 kiszonej cytryny ( link do przepisu(...)małe kawałki skórki z kiszonej cytryny (lub 2 plasterki świeżej cytryny) - znowu 2 plasterki masła i 2 plasterki cebuli Całość zawijamy w folię i w ten sam sposób przygotowujemy drugą połówkę filetu Parujemy około 15 minut. Po podaniu wyjmujemy plastry cebuli i posypujemy filet szczypiorkiem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKażdy kto lubi barcelońskie gambas in oil albo andaluzyjskie gambas pili pili doceni to danie. A kto nie zna ten pewnie też polubi. SKŁADNIKI (porcja na 2 osoby) 16 dużych krewetek 5 dużych ząbków czosnku 2 łyżki masła garść świeżej kolendry ok. 6 papryczek suszonych papryczek pili pili ok. 4 cm świeżej czerwonej papryczki chilli(...)razu dorzucamy krewetki uważając przy tym by czosnek się nie zrumienił. Zawartość patelni posypujemy papryką pimenton – ostrą i łagodną oraz kuminem. Po 2 minutach przekręcamy krewetki na drugą stronę. Smażymy kolejne 2 minuty na dużym ogniu. Zdejmujemy krewetki wraz z oliwą do gorącego naczynia wyjętego z piekarnika. Dodajemy masło, które szybko się rozpuści. Całość posypujemy świeżą, posiekaną kolendrą
OstryKęsniecierpliwych,bo ta pyszna pieczona jarzynka robi sie wlasciwie sama.Dodatek slodkiej brzoskwni w niebywaly sposob podnosi jej smakowitosc i czyni danie bardziej egzotycznym.Brzoskwinia przelamuje smak do jakiego przywyklismy w tradycyjnej kuchni.Wysmienita do wszystkich dan miesnych i rybnych.Dla wegetarian smaczny dodatek do makaronu,ryzu lub kaszy.Skladniki na 4 porcje:2 male zielone cukinie1 mala zolta cukinia2(...)koncu mocno skropic oliwa.Wlozyc do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut.Cukinia powinna pozostac al dente.Przed podaniem posypac swiezo startym parmezanem.Jarzynki mozna przygotowac od razu wiecej i zuzyc na drugi dzien.Resztki przelozyc do garnuszka dodac 2 lyzki koncentratu pomidorowego i 3-4 lyzki wody lub bulionu oraz spora szczypte cukru.Podrzewac pod przykryciem.Swietne do makaronu lub ryzu albo kaszy.Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!