łyżek cukru pudru – na lukier *** Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto. W razie potrzeby można dodać więcej mąki *** *** Ciasto cieniutko rozwałkowujemy i wycinamy jajeczka. W co drugim jajeczku wycinamy kurczaczka lub jeśli nie mamy foremki to kółeczko za pomocą np. kieliszka. Gotowe ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia *** *** Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)ZAJĄCZKI – PASZTECIKI WIELKANOCNE PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZA BABKA MAJONEZOWA PRZEPIS TUTAJ JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ Artykuł Kruche ciasteczka wielkanocne
Blog z Apetytemmnie był straszny, szybko przed seansem najadłam się popcornu, bo potem miałam strach:)! Czasami chowałam się pod ramionami mojego Lubego i pod moją kurtką. Ale po za tym dałam radę, byłam dzielna:). Późnym wieczorem zajechaliśmy do domku, dzień udany jak najbardziej, pyszny i kochany :). Dzisiaj miałam gości, więc upichciłam z rana ciasto, na które zapraszam :). Składniki na biszkopt: 6 jajek(...)mleka 1-2 łyżeczki cukru 1/3 kostki masła Wykonanie: Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Przestudzić. Zmiksować z masłem na gładką masę. Wylać na pierwszą część biszkoptu, przykryć drugą. Przejść do masy raffaello. Składniki na masę rafaello: 1/2 l śmietany kremówki 36% 2 śnieżki na mleko 100 g płatków migdałowych 100 g wiórków kokosowych Wykonanie: Kremówkę ubić na sztywno
Trufelkowoobficie oliwą z oliwek, syropem klonowym, oprószamy cynamonem, solą i kolendrą. Na blaszkę dodajemy czosnek w łupinach aby również się upiekł Paprykę pozbywamy gniazd nasiennych i również układamy na drugiej blaszce. Smarujemy olejem. Blaszki wstawiamy do piekarnika. Temp. 200 stopni C czas od 30 do 45 minut. Blaszkę z dynią wyciągamy po 30 minut, będzie już miękka i złota(...)ogniu, doprawiamy solą, chili, możesz też dodać łyżkę miodu. Na patelni zrumień pokrojony w kostkę chleb bądź bułkę, polej obficie oliwą z oliwek. Pamiętaj, że oliwa w tym daniu jest bardzo ważna to ona nadaje smak zupie i grzankom. Każdy tłuszcz bowiem jest nośnikiem aromatów, a zupę robimy z warzyw, więc dobór dobrej oliwy jest dość ważny. Zupę
SMYKWKUCHNIczarną od słońca aronie by przygotować ciasto lata. O tym, że owoce zawierają dużo cennych witamin i mają właściwości lecznicze to chyba każdy wie. Tego smaku owoców lata nie da się zapomnieć i powracamy do niego co rok. ~~SKŁADNIKI~~ biszkopty okrągłe 1 mała paczka śmietana kremówka 36 % 1 l. serek mascarpone 250 g. żelatyna 2 łyżki + woda do pokrycia(...)może dojść do wrzenia żelatyny - straci właściwości żelujące ). Dodajemy do śmietany i mieszamy energicznie szpatułką lub rózgą kuchenną. Masę dzielimy na 3 równe części. Do jednej dodajemy aronie, do drugiej mus malinowy, a do 3 brzoskwinie. Na biszkopty wykładamy najpierw masę z aronią. Następnie masę malinową i brzoskwiniową. Ozdabiamy owocami i wstawiamy do lodówki na noc. #MyVictorinox
Kuchnia Paulettesczujecie jesienne klimaty? W górach już można raczyć się śniegiem więc pewnie chłodek i deszcz dał Wam się we znaki. Jednak są też piękne strony tej pory roku czyli klimatyczne, jesienne żarełko :D Właśnie dlatego proponujemy Wam przepis na kasztanowe eklerki nadziane pastą z orzechów włoskich ( recenzja ) oraz waniliowym kremem jaglanym . Skusicie się na takie apetyczne cudeńka? :) Składniki: Kasztanowe eklerki(...)rozcierać łyżką ok 1 minutę. Ciasto wyłożyć płasko do jakiegoś naczynia i umieścić w lodówce aby się schłodziło. Gdy to nastąpi miksować ciasto wraz z jednym jajkiem, a drugie dodać po dokładnym rozprowadzeniu pierwszego. Ciasto należy przełożyć do foliowego sztywnego woreczka, odciąż jeden z rogów tworząc niedużą dziurę i wyciskać partiami na blachę, tworząc kształt eklerków. Piec
Candy Pandasporcji tzw. tradycyjnych dań, to będzie prawdziwe odświeżenie i orzeźwienie dla naszych kubków smakowych. A skoro mowa o orzeźwieniu, to cytryna pierwsza przychodzi mi na myśl. Jej zdecydowana i pewna siebie obecność w tym marokańskim daniu bardzo mi się podoba. Sprawia, że mięsne pulpeciki (przyznajmy - to brzmi swojsko) stają się czymś zupełnie innym - daniem egzotycznym. Spróbujcie(...)koniecznie! PS Próbowałem dowiedzieć się kim jest Grzegorz, ale bezskutecznie ;) PPS Tak się złożyło w tym świątecznym czasie, że Marzeny i moje dania spotkały się na jednym stole. Pierwszoplanową rolę grały jednak potrawy naszej koleżanki, która jest równie utalentowana kulinarnie, co skromna w ocenie swoich dokonań. Niesłusznie! Dorotko - dziękujemy za super przyjęcie :) Składniki: 500 g mielonego mięsa z indyka
zadanie-gotowanietrudne decyzje i wymyślanie świątecznego menu, a więc przychodzę Wam z pomocą :) Od dziś (przez cały miesiąc) będziecie mogli znaleźć na blogu mnóstwo inspiracji na świąteczne, a następnie sylwestrowe dania. A więc zaczynamy! Na dobry początek prezentuję znakomite ciasto bez pieczenia, które nazwałam: pomarańczowy puch! Ma konsystencję delikatnej, rozpływającej się w ustach pianki (a’la ptasie mleczko), pięknie pachnącej(...)startej, gorzkiej czekolady Wykonanie: Formę o wymiarach ok. 26x26 cm (może też być troszkę mniejsza) wykładamy szczelnie folią aluminiową (spód i boki). Na dnie układamy herbatniki (jeden obok drugiego). Galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy do niej zimną, ale wciąż płynną galaretkę pomarańczową cały czas miksując masę na wolnych obrotach
MyCookBook.plkraju, czyli jaglaną i ryżową. Są dosyć neutralne w smaku (uwaga na jaglaną, ponieważ w zależności od producenta jedna będzie gorzkawa, a druga „delikatna”- to ta druga opcja jest pożądana), dzięki czemu smak banana i kokosa będzie dominował… w końcu chlebek bananowy musi troszeczkę „dawać” bananem Gotowy chlebek jest delikatnie korzenny, a przeważa(...)łyżeczka sody 1 łyżka nasion chia + 2 łyżki wrzątku (wymieszane i odstawione na 5 minut) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 100g wiórków kokosowych Wykonanie: 1 Do malaksera daj wszystkie mokre składniki i zmiksuj (zostaw tylko jednego banana, ponieważ posłuży później do ozdoby). Ewentualnie rozgnieć składniki w misce za pomocą widelca. 2 Dodaj suche składniki i ponownie zmiksuj
BlendmanDziś wpis o szefie kuchni, który jest moim autorytetem w kwestiach kulinarnych i o człowieku, którego temperament i ekspresja sprawia, że jedni go kochają, a drudzy nienawidzą - Gordon Ramsay. Gotowaniem interesowałam się od zawsze i możecie się śmiać lub nie, ale zaczęło się od... telezakupów! Wszystkie te magiczne urządzenia do krojenia, siekania, pieczenia etc. Oglądałam każdy program z zapartym tchem(...)myśli. ;) Gordon mnie fascynuje, może dlatego, że tak jak ja jest niespełnionym sportowcem (grał zawodowo w piłkę nożną), a może dlatego, że mimo, że jest ostry jak brzytwa, to da się lubić. Lubię jego styl gotowania, mam dużo jego książek i choć przyznam, że nie są one idealne na polskie realia, to korzystam z wielu podstawowych przepisów
Cooking Monstergotuj do miękkości wszystkich mięs i warzyw - ok 1,5 godziny (cielęcina powinna łatwo odchodzić od kości). W międzyczasie usuń nadmiar szumowiny, np. łyżką cedzakową lub zwykłą. Drugą połówkę cebuli pokrój drobno. Wątróbkę oczyść i umyj. Osusz ją lekko ręcznikiem papierowym i pokrój na mniejsze kawałki. Olej i masło rozgrzej na dużej patelni i wrzuć cebulkę. Zeszklij(...)dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa z drobnym sitem. Do zmielonej masy dodaj majeranek, pieprz mielony i sól. Spróbuj masę mięsną przed dodaniem soli. Ilość soli jest przybliżona, możesz dać mniej lub więcej, według uznania. Czosnek niedźwiedzi rozetrzyj w dłoniach lub w moździerzu i dodaj do masy. Na koniec wsyp bułkę tartą i wlej wywar z gotowania mięsa. Oddziel białka
Anioszek w kuchnimnie, na blogu znajduje się już kilka jego wersji. Ciasto, które chcę dziś pokazać wygląda jak popularna "chatka", smakuje jak maxi king! A jak smakuje? Tego się nie da opisać, to trzeba spróbować! Ciasto wygląda niezwykle apetycznie: trójkątne kawałki z karmelowym sercem, otulone mlecznym kremem, polewa z gorzkiej czekolady i grubo-siekane orzechy na wierzchu-mmmm! Aby ciasto nie było(...)utrzeć na puch, stopniowo dodając naprzemiennie serek i mleko. 18 krakersów ułożyć na folii aluminiowej, blisko siebie, w 3 rzędach, po 6 sztuk. Wyłożyć połowę kremu, delikatnie rozsmarować. Przykryć drugą warstwą krakersów, rozłożyć resztę kremu. Karmel przełożyć do rękawa cukierniczego, na środku wycisnąć dekoracyjny "wałeczek". Pomagając sobie folią zewnętrzne warstwy krakersów unieść do góry i złożyć w chatkę. Ciasto
6nieboopiniom internautów - kredka do brwi Brow Satin w kolorze Medium Brown. Kredka jest dwustronna - z jednej strony mamy cienką, wykręcaną kredeczkę, która pomaga precyzyjnie wyznaczyć linię brwi, a z drugiej strony - puder w gąbeczce, który idealnie wypełnia brew. Jestem ciekawa jak będzie wyglądała nasza współpraca, póki co zapowiada się dobrze. Kredka jest trwała, nie rozmazuje się. Podkreśla brwi delikatnie(...)Cena standardowa: 9,49 zł Cena w promocji -49% : 4,80zł Na tym etapie to wszystkie nasze zakupy, teraz czekamy na pudry i podkłady. Życzymy Wam udanych zakupów! Dajcie znać, co kupujecie i polecacie
two broke sisterskażdej z nich przewidzian o jedną nagrod ę Garnek granitowy Ballarini LUCCA z 2 uchwytami Kategoria pierwsza - podaj przepis na swoją ulubioną włoską zupę i prześlij jej zdjęcie Kategoria druga - opisz swoją największą kulinarną porażkę Dodatkowym atutem będzie polubienie funpage’a firmy Ballarini oraz bloga Kulinaria potrawy z różnych stron świata na Facebooku. Rozwiązanie konkursu prosimy przesłać na adres(...)Ballarini. 7. Nagroda zostanie wysłana przez firmę Ballarini tylko na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej, na adres podany przez Zwycięzcę konkursu. 8. Warunkiem otrzymania nagrody jest wysłanie przez zwycięzcę konkursu danych niezbędnych do wysyłania nagrody (imię i nazwisko, miejsce zamieszkania, kod pocztowy, numer telefonu dla kuriera) w terminie do 3 dni od daty ogłoszenia wyników. 9.Jeśli zwycięzca nie prześle niezbędnych
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajest danie, które przygotowuję zawsze, gdy jestem bardzo głodna, ale nie mam czasu bądź chęci na sterczenie w kuchni. Jest supertanie, ze składników, które niemalże zawsze są w domu. Idealnie komponuje się z ryżem, chociaż M. próbował też z makaronem (ale On łączy wiele smaków, których ja bym nie połączyła). PIERŚ KURCZAKA W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM(...)według uznania. Trzeba smakować i wyczuć idealną dla siebie ilość). Gdy mięso lekko się zarumieni wlewamy na patelnię keczupową mieszankę. Pozwalamy mięsu gotować się w sosie na małym ogniu. Drugą cebulę kroimy w piórka i razem z pokrojonymi owocami oraz sokiem z puszki, wrzucamy na 2-3 minuty do reszty potrawy. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakupracy o tym zapomniałem i zgłodniałem. A że weekend był to mogliśmy nieco więcej fajnych rzeczy zrobić. Tak więc powstały właśnie te rolady z polędwiczki, do tego - jako kolejne danie - klops nadziewany w sosie grzybowym i ziemniaki boulangère. Prawdziwym hitem były właśnie te ziemniaki. Niby prosta rzecz: krojone w talarki i pieczone w bulionie(...)nacinamy polędwicę. Nie bardzo wiedziałem jak to opisać, więc pokazuję na zdjęciach. Chodzi o to, żeby z jednej strony naciąć polędwiczkę wzdłuż do połowy głębokości. Przekręcamy i nacinamy z drugiej strony, ale w innym miejscu. Również wzdłuż, ale tak przy krawędzi, jakieś 2 cm od każdego boku. Rozchylamy nacięte płaty mięsa. Robimy to po to, żeby polędwiczka zwiększyła swoją
Marder&Marder ManufactureFasolka po bretońsku to polskie danie, które zawiera fasolę , sos pomidorowy i kiełbasę. Poniżej przedstawiam przepis na błyskawiczną fasolkę po bretońsku, ponieważ aby skrócić czas przygotowania użyłam fasoli konserwowej. W oryginalnej recepturze do fasolki po bretońsku dodaje się jeszcze wędzony boczek i majeranek. Składniki: 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka białej(...)razie potrzeby doprawić. Na sam koniec dodać kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego i zioła prowansalskie (bądź majeranek). Gotować jeszcze kilka minut. 3. Fasolka po bretońsku najlepiej smakuje na drugi dzień (lekko zgęstnieje
Ugotowaćreakcjach biochemicznych Pełni funkcję ochronną dla mózgu, rdzenia kręgowego oraz gałki ocznej Skąd organizm czerpie wodę? Źródła są trzy. Oczywiście pierwsze co nam się nasuwa to płyny, które wypijamy. Drugie - woda zawarta w pokarmach. Przeciętny Polak w samym pożywieniu dostarcza 500 - 1000 ml wody dziennie. Dodatkowo około 200-300 ml powstaje w naszym ciele w wyniku spalania(...)Szacuje się, że łącznie z pożywieniem musimy dostarczać około 2 000 - 2 500 ml płynów dziennie. Jest to wartość uśredniona, dokładniejsze wyliczenia przedstawione są w tabeli poniżej. Są to dane pochodzące z Norm żywienia dla populacji polskiej z 2012, opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia. Dotyczą osób o umiarkowanej aktywności fizycznej, przebywających w otoczeniu o umiarkowanej temperaturze. Z tabeli
Powiedz dietom nieżałuję. Polecam wszystkim tym, którym znudziła się standardowa bułka z szynką i serem :) Przepis Pascala z Kuchni Lidla. Składniki: (4 porcje) 2 pory – białe części – drobno posiekane (dałam 1 duży) 20g masła 100g śmietany 30% sól i świeżo mielony pieprz 1 łyżka chrzanu 4 bułki z dynią serek ze szczypiorkiem 1 cytryna cebulka dymka 30g pistacji 100g łososia(...)każdy segment i pokroić na mniejsze kawałki. Bułki przekroić. Spód każdej posmarować serkiem. Nałożyć por, a na nim kawałki cytryny. Ułożyć kawałki łososia. Posypać cebulką i posiekanymi pistacjami. Przykryć drugą połówką bułki. The post Kanapka z łososiem, serkiem, duszonym porem z chrzanem i pistacjami appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjawbrew pozorom nie zajmuje wcale tak dużo czasu. Mam swój sprawdzony, szybki przepis, Jednak czasem najdzie człowieka ochota na coś innego. Czasem mała pierdoła wystarczy, aby danie nabrało nowego smaku. Ale zanim pogotujemy, poczytacie skąd pomysł. Na naleśniki. Na bloga. I na nową serię. Mam nadzieję, że się przyjmie. Pozytywnie(...)pierwszej stronie, jeszcze wtedy w wersji I like it! Bo teraz to tylko psy na niej wieszają i koty drą. Ech, nie lubi Polak jak się drugiemu powodzi ;( Tyle , że ze mną wcale było inaczej. Serio :( Miałam mały epizod kiedy to początkowe oczarowanie, w momencie zmiany wizerunku, przerodziło się w zawiść. Wchodziłam na bloga, czytałam i łapałam się
bastalenaWspaniały przepis na obiad. Za jednym zamachem przygotowujemy pełne danie dla całej rodziny. Mięso jest bardzo soczyste a ryż aromatyczny. Samo przygotowanie również nie zabiera dużo czasu. Składniki - 7 udek - 2 szklanki ryżu - ½ kostki margaryny - 1 litr bulionu drobiowego - 5 ziaren ziela angielskiego - mały koncentrat pomidorowy - pieprz - przyprawa do kurczaka - duża cebula Drogi internauto - jeżeli przepisy(...)temperaturze 200 o C Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także na mój drugi kanał Patentowo gdzie przedstawiam ciekawe patenty pomagające znieść trudy życia codziennego :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Świat SmakuMam taki dzień w miesiącu że nic mi się nie chce. Nic, poza jedzeniem. Pochłonęłabym wszystko to, co tłuste i lekkie, chrupiące i miękkie, zdrowe i
Karo in the KitchenKolorowy obiad bez mięsa? Jeśli mam wybór – wybieram bakłażana. Żeby był zdrowszy niż ten w wersji smażonej, który ‘pije’ dużą ilość tłuszczu, wystarczy go tylko posmarować
Karo in the KitchenCodziennie rano moja mama wcina jaglankę, a ja jakoś nie mogę się do niej przekonać. Jednak wiem, jak zdrowa i potrzebna w naszym jadłospisie jest kasza
Corner With RecipesCzy widzieliście, że zrobienie twix`a w domu jest na tyle proste, że z jego przygotowaniem poradzi każdy? Ja sam się zdziwiłem, że jest tak
Kuchnia Łukaszakażdym miejscu. 8 milimetrowe dno gwarantuje optymalną dystrybucję ciepła oraz brak odkształceń nawet przy bardzo wysokich temperaturach. Równomiernie nagrzewanie sprawdziłam np. podczas smażenia naleśników – gdy przewracałam placek na drugą stronę, cały był rumiany dokładnie w takim samym stopniu. A już traciłam wiarę w to, że to możliwe. Odpinany uchwyt Czy może być coś wygodniejszego niż patelnia z odpinaną(...)patelnia zajmuje zdecydowanie mniej miejsca i bez problemu mieści się w szufladzie. Szklana pokrywka w zestawie Lubię, gdy producenci oferują mi pełen pakiet, bym mogła bez przeszkód cieszyć się danym sprzętem. Firma Woll traktuje klienta poważnie i do każdej zakupionej patelni tytanowej w zestawie dołącza szklaną pokrywkę. Nie jest to wcale takie oczywiste, bo wiele razy byłam w sytuacji, gdzie
Na-talerzu.plziemniaczane z dodatkiem cebuli, bez jajek - polane dressingiem czosnkowym Nie znam osoby, która by nie lubiła chrupiących placków ziemniaczanych. Każdy je zna, każdy je lubi, proste danie a takie smaczne. A jakie powinny być idealne placuszki, na pewno chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. A co tyczy się dodatków to już sprawa(...)ziemniaki na pół, pierwszą część ziemniaków ścieramy na małych oczkach ( użyłam do tego specjalnej tarczy w blenderze do szatkowania) i wykładamy na sitko, pod sitko podkładamy jakieś głębsze naczynie. Drugą część ziemniaków oraz cebulę ścieramy na najdrobniejszych oczkach. Tak jak pokazane na zdjęciu. 2. Kiedy z 1 części ziemniaków odcedzimy nadmiar wody, wodę odlewamy a skrobia która
Mój pomysł najest. Biszkopt nie rośnie wysoki, jednak gdy chcemy mieć większy tort to podwajamy porcję i na biszkopt i na masę. Delikatne, puszyste... bez glutenu i laktozy, a da się nawet bez cukru! Osoby uczulone powinny sprawdzić odpowiednie oznaczenia na produktach. Biszkopt kukurydziany: 1 szkl. mąki kukurydzianej 4 średnie jajka 3 łyżki cukru trzcinowego/kokosowego lub ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Studzimy najlepiej przez dobę i kroimy na pół. Mleczko kokosowe ubijamy z cukrem. Masło orzechowe i czekoladę rozpuszczamy i dodajemy do masy. Ponownie miksujemy. Przekładamy jeden biszkopt masą. Nakładamy drugi i ponownie nakładamy masę. Dekorujemy orzechami lub suszonymi owocami (u mnie pokrojone suszone śliwki
CzarnawisienkaPrzede wszystkim oryginalne połączenie ryby z pomarańczą. Idealne danie obiadowe dla wegetarianów i zdrowa przekąska. Czas trwania: 40 min Ilość porcji: 2 porcje Składniki: 200 g filetów rybnych (np. miruna – 3 szt) 100 g płatków kukurydzianych (3 szklanki) 100 g bułki tartej (2/3 szklanki) 2 łyżki mąki 1 jajko ½ szklanki mleka ½ łyżeczki(...)płatkami. Piec w piekarniku na papierze do pieczenia przez ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni (po 12 minutach przewrócić na drugą stronę). Najlepiej skropić papier odrobiną oliwy, aby kawałki ryby się nie przykleiły. Dip: Dobrze wymieszać mleko z mąką, doprawić pieprzem i solą. Gotować na wolnym ogniu przez
KuchniaWeDwoje.plKolejna pozycja na szerokiej liście dań, które można wykonać z czerstwego chleba. Kolejna po stronie kuchni włoskiej. niewątpliwie wynika to z faktu, jaką pozycję ma tam chleb. Jak ktoś był w Rzymie i poczęstował się małymi kawałkami chleba leżącymi na stole w restauracji to wie jaki on jest cenny :) Ciężko zlokalizować twórcę straty, nie jest nim bynajmniej Alessandro(...)zaby uzyskać charakterystyczny zapach. Składniki: - czerstwe pieczywo - mąka - koncentrat pomidorowy - pieczarki - cebula - oregano Wykonanie: Są dwie metody wykonania straty. Starsza zakłada układanie kromek chleba warstwowo na przemian z farszem. Druga, ta nowsza i moim zdaniem ciekawsza, to mieszanie pokrojonego w kostkę pieczywa z farszem. Taką też zastosowałem :) Cebulę i pieczarki kroimy i podsmażamy razem według starej polskiej receptury :) Dodajemy
Kryzysowa Książka Kucharskawoda w której ugniatamy masło będzie po prostu czysta. Następnie do masła dodać sól, ja daje tak ze 2-3 szczypty ale jeśli ktoś lubi bardziej słone masło może dać więcej. I jeszcze raz ugniatać masło razem ze solą. Sól sprawi, że z masła pozbędziemy się resztek wody. I mamy gotowe masełko, które możemy już zajadać. Z 2 litrów śmietanki(...)lodówką skwaśnieje jeszcze szybciej. Z takiej śmietany też można zrobić masło tylko z tego co zauważyłam to zdecydowanie dłużej trzeba ją ubijać. Na pierwszym zdjęciu świeże masełko, na drugim zamrożone osełki. Każda porcja zrobiona z 2 litrów śmietanki. Tak wyglądają etapy powstania masełka począwszy od powstawania pierwszych małych grudek
Monia miesza i gotujeFilety z dorsza zapiekane w piekarniku z marchewką i porami. Prosty pomysł na bardzo smaczny i dość dietetyczny obiad. Poniżej podaję przepis na 4 porcje. 4
Bulliokwaśne to nasze życie - jak ten tu pleśniak z rabarbarem. Trzeba dodać mu smaku, nikt nam szczęścia nie da, jak sami go nie ugnieciemy sobie. "Ty, Bóg, dasz mi szczęście? Aha, mało masz... " W doczesnym wymiarze szczęście chwilowe możemy sobie zafundować piekąc ciasto pleśniak. Aktualnie najlepiej z rabarbarem, póki jest. Potrzebujemy: - 2 szklanki mąki - 1 szklankę cukru(...)umieszczam w blaszce wysmarowanej masłem. Używam blachy o wielkości około 25 na 40 centymetrów. Może się lekko rwać, nie szkodzi, "łatam" rwanymi kawałkami i jest dobrze. Do drugiej części dodaję kakao, trzecią najlepiej umieścić w lodówce. Zagniatam ciasto z kakao, do uzyskania brązowej jednolitej barwy. Dobrze już teraz włączyć piekarnik i rozgrzewać do 180 stopni. Zanim przyjdzie pora
I tu będę miała takie tePieczone jabłka - deser klasyka :-) i oczywiście znów jest to jedno z tych dań, które każdy robi po swojemu, a zawsze wychodzi pysznie :-) Już sam zapach pieczonych jabłek powoduje, że nie ruszam się z kuchni póki nie wyjmę ich gotowych z piekarnika :-) a w połączeniu z bakaliami są wprost obłędne... Ja sama robię je w różny sposób, a najczęściej(...)takie zostają) i mieszamy razem, a następnie wsypujemy w dziurkę po gnieździe nasiennym, zalewamy miodem lub syropem i posypujemy cynamonem lub kardamonem (a najlepiej jednym i drugim). Przykrywamy odciętą górą, przypinamy ją wykałaczką. Jabłka wkładamy do kokilek lub do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 - 25 minut (pieczemy bez przykrycia
Czary - gary w kuchniSkładniki: 100g fasoli mung 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 3 łyżki prażonego słonecznika 3 łyżki prażonego sezamu 2 szalotki 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju ryżowego
Łycha smakówNajwspanialsze mięso do wszelkich duszonych potraw .Świetnie się komponuje z różnymi sosami i smak tego mięso każdego potrafi zniewolić.Ja uwielbiam po prostu karkówkę czy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiFilety z dorsza zapiekane w piekarniku z marchewką i porami. Prosty pomysł na bardzo smaczny i dość dietetyczny obiad. Poniżej podaję przepis na 4 porcje. 4
Bullio500 g śledzi marynowanych 200 ml śmietany 18% 200 ml jogurtu naturalnego 1 cebula 1 jabłko sól pieprz 1-2 pieczone lub gotowane buraczki 1 łyżka
Gotowanie jest łatweimprezy czy przyjęcia. Po prostu niezawodny, niezastąpiony! Gorąco polecam. Składniki: Ciasto kruche: 3 szkl mąki pszennej 250 g zimnego masła 1 szkl cukru (dałam 3/4) 3 łyżki kakao 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1,5 kg gładkiego, mielonego twarogu 10 jajek(...)Pierwszą część ciasta zetrzeć do blaszki o wymiarach 23x39 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze poprzyklejać w dno formy. Na spód wylać masę serową, na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec w 170st.C około 60 minut, aż sernik będzie ścięty z wierzchu (polecam piec w kąpieli wodnej. Jak to się robi możecie przeczytać TUTAJ ). Po tym czasie uchylić piekarnik
Nastoletnie WypiekanieTo już kolejna propozycja na zagospodarowanie pysznej cukinii. Cukiniowy okres dopiero przed nami, ale w sklepach jest ona już od dawna dostępna. Zapraszam do wykorzystania tego
Smaki Ewystary żeby nie trzeba było dodawać drożdży, tak pewnie minimum z pół roku musi mieć. Jeśli mamy dość młody zakwas to jednak z 5-8 gram drożdży trzeba będzie dać. No i tak: wszystkie składniki łączymy ze sobą w dużej misce i wyrabiamy ciasto. Przez 15-20 minut. A jak mamy specjalny mikser (a właściwie specjalną końcówkę) to pewnie wystarczy(...)grzecznie aż ostygnie. A jeśli faktycznie ktoś ma młody zakwas i doda troszkę drożdży, to proces wyrastania będzie znacznie szybszy, myślę, że po 2 godziny na pierwsze i drugie rośnięcie trzeba by poświęcić. Jakoś tak bardzo niedługo, w najbliższym czasie, zrobię też chleb orkiszowy z automatu, z maszyny chlebowej. Bo doszły mnie słuchy, że moje czytelniczki się tego
Marder&Marder ManufactureNaleśniki to danie, które kojarzy mi się z dzieciństwem. Proste do przygotowania i niesamowicie smaczne. Jeszcze kilka lat temu nie potrafiłam usmażyć naleśników, ponieważ ciasto ciągle przywierało do patelni. Dopiero po jakimś czasie zdałam sobie sprawę, że za słabo rozgrzewam olej ;) Poniższe naleśniki podałam z mięsem z kurczaka (piersi i udka z rosołu), przesmażoną cebulką(...)kawałki. Cebulę drobno posiekać. Na patelnię wylać odrobinę oleju. Najpierw przesmażyć cebulę, a gdy ona się zeszkli dodać mięso z kurczaka. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Zdjąć z ognia.Na drugiej rozgrzanej patelni (z odrobiną oleju) usmażyć naleśniki. Na połowę każdego naleśnika ułożyć przesmażone mięso z cebulką (dodatkowo farsz możecie posypać startym żółtym serem). Naleśniki zwinąć, formułując trójkąty. Podawać
UgotowaćTakie inne danie, wątróbka z jabłkiem jest stosunkowo popularna, ale z rabarbarem, nigdy nie słyszałam i tak mi przyszło do głowy, rabarbar kwaskowy, jabłka najlepiej pasujące do wątróbki też są kwaskowe, dlaczego by nie zaryzykować i nie spróbować takiego połączenia! Jak dla mnie był to strzał w dziesiątkę, czasem warto eksperymentować. Dzieci zajadały się z apetytem(...)zwiększyć ogień. Dodać wątróbkę z mlekiem, zasypać mąką i podsmażyć mieszając. W momencie, gdy mąka zacznie przypalać się do patelni dolać szklankę mleka. Dusić, aż wątróbka będzie miękka. Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić pokrojone jabłka i rabarbar, smażyć, aż jabłka się zrumienią, a rabarbar będzie pół twardy. Dodać jabłka i rabarbar do wątróbki, zostawić troszkę do ozdobienia
dom-agi.ploleju Masa: 400 ml śmietany 36% pół szklanki cukru pudru (50 g) 3 łyżeczki cukru waniliowego (wanilinowego) 250 g serka mascarpone 2 płaskie łyżki żelatyny Polewa: 200 g czekolady (dałam mleczną, może być gorzka) 50 g masła 3 łyżki wody 1 łyżeczka oleju Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jajka ubijamy z cukrem. Następnie wlewamy olej i krótko miksujemy i wsypujemy mąkę wymieszaną(...)Biszkopt przekrawamy na dwa placki. Dolny placek smarujemy połową masy, polewamy połową polewy czekoladowej, wyrównujemy i wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut. Następnie polewę smarujemy pozostałą masą, przykrywamy drugim plackiem i smarujemy pozostałą polewą. Placek odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny
e-PrzepisyKulinarneoleju Masa: 400 ml śmietany 36% pół szklanki cukru pudru (50 g) 3 łyżeczki cukru waniliowego (wanilinowego) 250 g serka mascarpone 2 płaskie łyżki żelatyny Polewa: 200 g czekolady (dałam mleczną, może być gorzka) 50 g masła 3 łyżki wody 1 łyżeczka oleju Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jajka ubijamy z cukrem. Następnie wlewamy olej i krótko miksujemy i wsypujemy mąkę wymieszaną(...)Biszkopt przekrawamy na dwa placki. Dolny placek smarujemy połową masy, polewamy połową polewy czekoladowej, wyrównujemy i wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut. Następnie polewę smarujemy pozostałą masą, przykrywamy drugim plackiem i smarujemy pozostałą polewą. Placek odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny
e-PrzepisyKulinarneKOTLETY MIELONE to popularne i chętnie serwowane danie kuchni polskiej .Ja oprócz tradycyjnych przypraw dodaję: paprykę, oregano i odrobinę vegety. Można dodać również bazylię. Najczęściej używam mięsa wieprzowego- łopatki, które mielę na średnich oczkach. Zapewniam, że kotlety są miękkie i bardzo smaczne. SKŁADNIKI: 0,8 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 bułka(...)nadawała się do formowania, Z garści masy mięsnej formować spłaszczone kule. Smażyć na średnim płomieniu bez przykrycia ok. 15-20 min. od czasu do czasu przewracając każdy kotlet na drugą stronę, aby dobrze się zarumieniły, a w środku były dobrze uduszone
Kuchnia BeatyPrzepis na wegański dip czosnkowy - dla Andżeliki :)) Króla brokuła znają wszyscy. Piękny zielony, źródło wapnia i witaminy C; po trosze też innych witamin i minerałów. Najlepiej
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEJeszcze w świątecznym klimacie. W planach miałam struclę makową, jednak tym razem ciasto drożdżowe sprawiło mi psikusa. Już w chwili wyrabiania czułam, że coś jest nie tak. Dałam mu jednak szansę na wyrośnięcie. Niestety trud był daremny, pozostało wykorzystać opcję z ciastem kruchym i nie żałuję, bo wyszedł pyszny migdałowy makowiec. Składniki na ciasto kruche: - 500g mąki tortowej - 250g(...)pomarańczową – mieszamy. Wsypujemy płatki migdałowe, , rodzynki, żurawinę, wlewamy śmietankę – dokładnie masę mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do następnego dnia. Masę makową mamy prawie gotową, więc szykujemy ciasto (ja zrobiłam na drugi dzień i chłodziłam przez godzinę, ale polecam zrobić wieczorem). Do miski przesiewamy mąkę tortową, proszek do pieczenia i cukier puder – mieszamy składniki, dodajemy pokrojoną na kawałki margarynę (lub masło
mojewypiekiinietylkoszynki parmeńskiej6 listków laurowych4 łyżki oliwy z oliwek extra virgine + dodatkowo do serwowaniasól morska i świeżo zmielony czarny pieprzDodatkowo:sznurek (najlepiej wędliniarski) 6 kawałków po około 30 cm każdyWyjątkowe danie, które na pierwszy rzut oka wygląda na skomplikowane, ale wcale takim nie jest. Dodatkowo jest niezwykle reprezentacyjne i może stanowić doskonałą potrawę na ciepło, z okazji(...)świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wymieszać.Na desce rozłożyć szynkę parmeńską tak aby plasterki nachodziły na siebie, na środek położyć jeden kawałek łososia, na wierzch ułożyć ciasno ryż, przykryć drugim filetem. Zawinąć końce filetów pod siebie, zwijając łososia w roladę.Zawinąć szynkę wokół rolady i związać kawałkami sznurka w 6 miejscach. Pod sznurek powciskać listki laurowe. Za pomocą pędzelka
Świat Domowej KuchniDzisiaj tartaletki z pitają (smoczym owocem), o której pisałam w poprzednim wpisie. Jak już wspomniałam, owoc w smaku nie zachwyca, ale łącząc go z innymi składnikami
Oryginalny smakKopytka : 6 srednich ziemniakow 1,5 szklanki maki pszennej 1/4 szklanki maki ziemniaczanej 2 jajka sol Rano gotujemy ziemniaki i pozostawiamy do ostygniecia lub moga byc z drugiego dnia Ziemniaki przepuszczamy przez praske lub bardzo dobrze ugnaiatamy ( moze sie udac za pomoca miksera) Wysupujemy ziemniaki na stolnice Wbijamy jajka, dodajemy stopniowo make pszenna (wpierw wsypac jedna szklanke(...)Dodac siemtany i wszystko razem podgrzac ok 5 min bez przykrycia Kopytka z sosem: Kopytka wykladamy na talerz Polac sosem kopytka I danie gotowe Smacznego
Klaudynkowa kuchniaCzarna fasola ma fantastyczny smak, kolor nie każdego przekonuje, ale tylko do czasu aż jej sam nie posmakuje. Ja serwuje ją jako sypką fasole z
Apetyczna babeczka