całości z lateksu – dzięki temu zachowują swoje właściwości. Nie powinny mieć żadnych dodatkowych elementów metalowych czy plastikowych. Tym właśnie różnią się od taśm typu expander (choć jeden i drugi rodzaj taśm często bywa sprzedany jako taśmy do ćwiczeń/gumy oporowe). Do wyjątków należą taśmy do ćwiczeń materiałowe, przeznaczone głównie do ćwiczeń fitness. Jak działają gumy do ćwiczeń? Działanie(...)dodatkowo. Użycie taśm w tym pomaga. Kolory gum oporowych Bardzo ważną sprawą dla osób chcących nabyć taśmy są ich kolory. Producenci zaznaczają w ten sposób poziom oporu, jaki daje dana taśma. Im jest on większy, tym większego wysiłku wymaga wykonanie ruchu. Warto jednak wiedzieć, że ten typ oznaczenia nie jest wystandaryzowany . Tzn. nigdzie nie jest powiedziane, że jeden
Żyję by jeśćjest trudno ją zweganizować Kluczem do przyrządzenia gambo jest zasmażka złożona z mąki podsmażonej na oleju. Do tego dużo warzyw, przyprawy, roślinne kiełbaski i gotowe Bardzo sycące danie podawane zwykle z ryżem. W sam raz na obiad lub ciepły lunch do pracy. I wiem z autopsji, że także goście na rodzinnej imprezie będą nim zachwyceni. Polecam(...)mąki – jeśli zobaczymy bąbelki to znaczy, że temperatura jest odpowiednia. Wówczas, dosypujemy mąkę, ale UWAGA: po jednej łyżce. Po wsypaniu pierwszej dokładnie mieszamy aż będzie jednolita. Następnie, dodajemy drugą i mieszamy, a potem kolejną i znowu mieszamy. W czasie gotowania całość będzie zmieniać kolor na coraz bardziej brązowy. Im bardziej intensywny kolor, tym głębsze w smaku gambo
Lamarida.plmięsa z bananem, ale zapewniam, że to idealny duet. Zresztą zerknijcie na przyrządzanego przeze mnie kurczaka curry lub też egzotyczną zupę krem . Ten słodki owoc świetnie sprawdza się w daniach wytrawnych! Wracając do przepisu... Tak upieczony kurczak jest przeeepyszny, bardzo soczysty i kuszący aromatem masła. Banan nie jest zbytnio wyczuwalny, a jedynie nadał całości lekko słodkiego posmaku. Do tego(...)połowy banana, kurczaka i resztę banana. Całość obłożyć wiórkami masła i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 70-90 minut w 180 stopniach. W trakcie pieczenia mięso obrócić na drugą stronę i z 2-3 razy polać wytwarzającym się maślanym sosem
Di gotujeSycylii podawany często dzieciom oraz w dni wyjątkowe i świąteczne, których we Włoszech nie brakuje. Jak zachęcić dziecko do zjedzenia warzyw? Podać mu kokardki pod pierzynką . Do dzieła, danie jest przepyszne! Możecie je ze sobą wszędzie zabrać w pudełku! Zjeść chłodne lub odgrzać w pracy. I tak i tak będzie pysznie smakowało! Składniki orientacyjnie(...)pozbawiać jej smaku kiełbasy, czy papryki. Uzyskaną masę przełóż do miski. Odstaw na bok.Ugotuj różyczki brokuła. Rozgrzej patelnię z niewielka ilością oleju kokosowego, podsmaż pokrojoną na kawałeczki cukinię. Na drugiej, większej patelni podsmaż pokrojonego w paski pora oraz śliwkę.Możesz podlać rosołkiem z indyka. Pora ze śliwką przełóż na patelnię , na której lekko podsmażyliśmy ugotowanego brokuła. Starajmy się
Z Kuchni Do KuchniGrillowane bakłażany zwinięte w ruloniki przypominające cannelloni, zapiekane z farszem z ricotty i parmezanu z dodatkiem pomidorków koktajlowych, to moja propozycja wegetariańskiego dania na dziś. Przygotowanie : 20 min Pieczenie: 35 min Porcja dla 6 osób: ● 3 bakłażany ● 500 g ricotty ● 40 g parmezanu ● 250 g pomidorków koktajlowych ● 1/2 pęczka bazylii ● 1 ząbek czosnku ● oliwa z oliwek ● sól, pieprz(...)pozostaw do ostygnięcia. Ustaw piekarnik na 180°C. Umyj i osusz pomidorki koktajlowe. Posmaruj plastry bakłażanów farszem z ricotty i delikatnie zwijaj w rulony. Ułóż je ciasno jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym, dodaj pomidorki koktajlowe. Posól i popierz, skrop oliwą z oliwy i wstaw do nagrzanego piekarnika piecz przez około 15 minut. Podawaj natychmiast po wyjęciu z piekarnika. * Jeśli
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaKochamy tradycyjne placki ziemniaczane. Kartofle w tej wersji też smakują wybornie. Składniki 750 g ziemniaków 1 duża cebula 2 ząbki czosnku pół pęczka dymki ze
R'n'G Kitchenniej czujemy. Z kaszy jaglanej można przygotować różne posiłki na śniadanie, obiad, deser. Można zrobić z niej danie główne albo może być dodatkiem do jakiegoś dania, czy też deseru. Ja dzisiaj mam dla Was przepis na placki z kaszy jaglanej, która została mi z poprzedniego dnia. Przepis łatwy a placki smaczne... Składniki(...)tłuszcz i kładłam łyżką niewielkie placuszki. Raczej cieńsze niż grubsze. Po chwili zmniejszyłam gaz i już na średnim ogniu smażyłam na złoty kolor. Delikatnie podważyłam łopatką i przewróciłam na drugą stronę. Po usmażeniu przełożyłam na półmisek i przykryłam, żeby zabezpieczyć przed wystudzeniem. Chociaż, te placuszki są pyszne zarówno ciepłe jaki i zimne. Do takich placuszków idealnie pasuje syrop klonowy
Kuchnia u KrysiJulie&Julia . Brownie Lady Jesteś gotowy zasmakować podcastu z brownie w tle? Poznaj historię Meridy Volz, która by utrzymać swoją rodzinę zajęła się pieczeniem ciasta z dodatkiem marihuany . Daj się ponieść jej głosowi i przenieś się do lat 1969, kiedy opuszcza rodzinne Milwaukee i przeprowadza się do San Francisco. Prowadząc małą cukiernię, dzięki jej wypiekom z ekstra dodatkiem, udało(...)Jude. Belgian Waffles To dopiero jest historia! Chrupiąca i pachnąca jak gofry belgijskie. A konkretnie jest to podcast o tym, jak Amerykanie pokochali te wypieki. W 23 minutowej rozmowie, Dan Pashman znany ze świetnych podcastów o jedzeniu, przeprowadza wywiad z MariePaule Vermersch. Rok 1964 – kobieta jako nastolatka pomagała swoim rodzicom w przy rodzinnym biznesie, którym była sprzedaż gofrów
Pink EnvelopeMagdalena – rosyjska sałatka z buraczkami i wędzonymi śliwkami Magdalena to rosyjska sałatka, w której główną rolę grają buraczki i wędzone śliwki. Te pierwsze, razem z marchewką
Trzeci talerzdrugą, a do niedawna nad pierwszą co do długości rzeką jest sobie takie państwo jak Egipt. Każdy słyszał pewnie o zbudowanych tam piramidach, które były doskonałym źródłem budulca dla ludności miejscowej, a skarby tam zgromadzone zasiliły zbiory muzealne wielu europejskich państw, że o prywatnych kolekcjach nie wspomnę. Budowle te fascynowały ludzi do tego stopnia, że wielu naukowców wysnuwało hipotezy(...)Deca-Durabolin, Viagra i Cialis. Jedno z bardziej popularnych dań podawanych w ramach opcji "all inclusive" jest właśnie koshari nazywane też kushari. Choć istnieje anegdota, że do powstania tego dania przyczynili się w 1914 roku Włosi, dużo bardziej prawdopodobna wydaje się historia, że danie powstało w wieku XIX, kiedy to Egipt był szybko
Kryzysowa Książka Kucharskapodsypywać mąkę stopniowo . Wykrawać kubkiem koliste placki. Ja najpierw zużywam ciasto do zrobienia wszystkich możliwych placków, a dopiero potem biorę się za lepienie pierogów . Placki można kłaść jeden na drugim na kilku stertach, by nie obsychały . Ścinki ciasta połączyć i wyrobić na gładkie ciasto, by je ponownie rozwałkować i wykroić placki. Przygotować miseczkę z przegotowaną wodą i pędzelkiem(...)którym zatrudnia się w Biurze Przesyłek Niedoręczonych. Jej zadaniem jest segregowanie worów listów i innych przesyłek, które lądują w Biurze z powodu błędnych adresów, nieznanych adresatów lub braku wszelkich danych poza np. informacją, że list ma dotrzeć do św. Mikołaja. W biurze poznaje dużo starszą od siebie Milę (Milenę), która niektóre listy kolekcjonuje i stara się pomóc ich adresatom
Weekendy w domu i ogrodzieNaprawdę polecam, bardzo nam smakowały. Z tej porcji wychodzi 8 średniej wielkości klopsów. Jak chcecie większe lub więcej radzę zrobić z podwójnej porcji. Jajka ugotować na
Kuchnia Pokoleńjestem "na swoim" nie miałam okazji go jeść. Stąd mój kolejny powrót do smaków przeszłości (swoją drogą chyba powinnam zrobić osobną serię takich wpisów :p). Klops to bardzo wdzięczne danie, bo można go jeść na ciepło oraz na zimno i w obu wersjach jest równie smaczny. I tak jednego dnia podałam go na obiad z dodatkiem(...)natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy wyłożyć połowę mięsa, a na nim wzdłuż foremki poukładać ugotowane na twardo, obrane jajka i delikatnie wcisnąć. Na wierzch wyłożyć drugą połowę mięsa. Piec ok. godziny w temperaturze 190 stopni C z termoobiegiem, aż do zrumienienia skórki
Simply Foodkanapki: 200g wołowiny (kawałek jak na stek) Kmin rzymski Pieprz Sos na 4 kanapki: 200 ml śmietanka 30 lub 36% (opcjonalnie 18%, ale lepsza jest tłustsza do tego dania) 2 łyżeczki marynowanego pieprzu Sól Pieprz Dodatkowo: Kilka suszonych pomidorów Ser z niebieską pleśnią Rukola lub roszponka lub świeży szpinak Przygotowanie: Składniki na ciasto dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto(...)talerzyku ułożyć dwa gofry. Na jednej części ułożyć sałatę, pokrojony ser pleśniowy, pokrojone suszone pomidory, odrobinę chutney’u z cebulu i kilka plastrów steka. Całość polać sosem. Przykryć drugim gofrem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówpestki. Opcjonalnie: morele posypać cukrem. Nastawić wodę na gotowanie knedli. Zmielone ziemniaki uformować w półkulę. Podzielić ziemniaczaną półkulę na ćwiartki. Wyjąć jedną ćwiartkę ziemniaków i uzupełnić mąką ziemniaczaną. Wyjąć drugą ćwiartkę ziemniaków i uzupełnić mąką pszenną. Wbić jajko. Połączyć wszystkie składniki i wyrobić krótko, ale dokładnie. Ciasto uformować w zgrabny wałek. Pokroić wałek na części. W moim przypadku(...)kluski tuż przed podaniem. ----- Podobne: Kluski śląskie Pyzy Kluski jaglano-dyniowe "Tylko ciebie chcę" to kolejny tytuł Federico Mocci . Książkę przeczytała w ramach kolorowego wyzwania u magdalenardo i by dać kolejną szansę autorowi. Książka jest kontynuacją "Trzy metry nad niebem". Step wraca do Rzymu po dwuletnim pobycie w Nowym Jorku. Dla dawnych znajomych jest owiany pewnego rodzaju legendą i wielu
Weekendy w domu i ogrodziedosłownie wszystko są dobrą alternatywą na obiad. U nas zazwyczaj były na słodko lub tradycyjnie z serem. Ale postanowiłam dzisiaj zrobić coś zupełnie innego. Jak wyszło?? Sami oceńcie i dajcie znać. Zakupy: Na ciasto naleśnikowe - mąka tortowa - mleko - 1 jajko - olej - szczypta soli - olej do smażenia (ja smażę na kokosowym) Na farsz - pieczarki - ser żółty Na sos: - koncentrat pomidorowy(...)drewnianą łyżką naleśnik na druga stronę. Nie polecam przewracać naleśników metodą jak na filmach bo może zawisnąć na suficie hahahahaha. Gdy będzie złoto - brązowy można go ściągnąć z patelni. Dodajemy na środek farsz czyli nasze podsmażone pieczarki i ścieramy ser żółty i zwijamy naleśnik w rulon. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i układamy jeden na drugim. Gdy naczynie
Tanio smacznie i prostomyślą o zbliżających się świętach wypróbowałam kilka przepisów na ciasta i dania na tę okazję. W gazetce "101 przepisów" ze Świata Kobiety wypróbowałam sernik na wafelkach. Spodobał mi się przepis i wzięłam się za to ciasto. Sporo pozmieniałam, ale efekt końcowy wyszedł w pełni zadowalający. Sernik smakuje pysznie. Spód jest sztywny i kruchy, masa serowa delikatna(...)średnicy 26 cm. Schłodzić w lodówce około 15 minut. Galaretkę do musu brzoskwiniowego rozpuścić w 250 ml gorącej wody, ostudzić i wstawić do lodówki, aby stężała. Z drugą galaretką na masę serową postąpić tak samo, ale rozpuścić ją w 500 ml gorącej wody. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder i tężejącą galaretkę (tę z większą ilością
Zakątek rozkoszy kulinarnychKarkówka pieczona w rękawie... Przygotowuje się ją bardzo szybko, a później robi się już sama ;) Potrzebne będą: karkówka 1 cebula 3 ząbki czosnku listki laurowe ziele
Pelusiowa KuchniaŚwietnie smakuje na ciepło jako dodatek do klusek, albo na zimno z świeżym chlebkiem. Polecam. Składniki: 1,5 kg karkówki 5-6 łyżek musztardy 3 ząbki
magiczna kuchnia KasiDziś propozycja na pikantnego kurczaka z warzywami, oczywiście na parze :) Miał być jeszcze ryż, ale że to był bardzo, bardzo późny obiad, to sklepy były już
Parowar FacetaJeden z tych obiadów na szybko. Na usmażenie dwóch steków, naszykowanie sałaty i szparagów nie potrzebujecie więcej niż 20 minut. Wróciliśmy z rowerów. Zmęczeni. To była
Karo in the KitchenDomowy chleb najsmaczniejszy.. 700 g mąki 40 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 płaskie łyżeczki soli 1 łyżka oliwy 0,5
Moje domowe kucharzenieDzisiejszym tematem będą owoce prosto z działki: pyszne czereśnie, agrest, świeża mięta czy też płatki róży. Przygotujemy idealną sałatkę na lato która będzie bez tłuszczu
Kuchnia PROzdrowotnaCałe spotkanie podzielone było na dwie części: pierwszą – dostępną tylko dla osób zawodowo zawiązanych z rynkiem wina w Polsce, wraz z komentowaną degustacją - prowadził ją Tomasz Prange – Barczyński. Druga część dostępna była dla miłośników wina, podczas której można było degustować wina oraz bezpośrednio porozmawiać z właścicielami winnych gospodarstw, co dla wielu z nas było nie lada gratką: np. spotkanie(...)jako prawnik w Lizbonie potrafi znaleźć czas i przede wszystkim pasję jako producentka wina. Z czerwonych win warto wspomnieć o znanej już w Polsce i dość popularnej winnicy Quinta da Alorna. Degustowana Reserva Tinto 2010 to wino o wspaniałym i o intensywnym kolorze rubinu, soczystym aromacie dojrzałych czerwonych owoców i dość długim, lekko szorstkim posmaku, wynikającym z dość młodego wieku
królestwo garówda się zrobić gorsze ciasto na pierogi,niż w kupionych pierogach kiepskiej jakości? Doskonale wiem, że tak. Sama stworzyłam kilka takich. I nie wiem, ile ciast na pierogi już zepsułam. Kombinowałam z różnymi proporcjami i miksami. Do szału doprowadzały mnie instrukcje typu "dodać tyle wody, ile mąka zabierze"(chociaż sama stosuję to przy drożdżówkach:) W końcu jednak się udało(...)wychodzi ok. 50-70 pierogów. Wszystko w zależności od grubości cista. Jeżeli pierogi mają być bardzo cienkie, trzeba doliczyć do farszu jeszcze 100 - 150g sera, cukier i ewentualnie drugie żółtko. Ciasto 3 szklanki mąki poznańskiej 1 szklanka gorącej wody 1 łyżeczka masła szczypta soli dodatkowo mniej niż łyżka oleju do posmarowania blatu Mąkę przesiać do miski i wymieszać
Pełny talerzAromatyczne, soczyste w środku i z zapieczoną skórką na zewnątrz, takie udka smakują najlepiej. 3 - 4 ładne udka z kurczaka 4 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku
Kuchcik gotujerodzaju dyniami.Dynie duże … dynie małe … dynia zwyczajna … dynia piżmowa … dynia hokkaido … dynia japońska … dynia makaronowa i wiele wiele innych.Z każdej możemy przyrządzić przepyszne dania zarówno na słodko … jak i na ostro.Ja dziś mam dla Was przepis na mój ulubiony sernik dyniowy na zimno.Miąsz dyni w połączeniu z kremowym waniliowym serkiem .. tworzy(...)uzyskania jednolitej konsystencji.W 100 ml wrzątku rozpuszczamy dokładnie 30 g żelatyny, studzimy.Wlewamy powoli do masy serowo – dyniowej ciągle miksując blenderem.Wylewamy do tortownicy (18 cm).Wstawiamy do zamrażarki , by stężało.DRUGA MASA :W 50 ml wrzątku rozpuszczamy 10 g żelatyny, studzimy.Wlewamy do musu z cytryną.Mus wylewamy na zastygniętą masę serową.Chłodzimy kilka godzin w lodówce.Smacznego
Ostra na SłodkoNasi milusińscy też wkraczają w Nowy Rok .Od jedzenia bardziej lubią zabawy, dlatego proponuję danka ,które mogą polubić.Danie główne: Kurczaczek z "łasuchem". Składniki:1 pierś kurczaka2 ziemniaki2-3 marchewkiolej do smażeniasól, curryketchup Ziemniaki i marchewki obrać i robimy "łasucha".Wzdłuż ziemniaka wyciąć klin, taką literę V, dochodząc do połowy bulwy.Pokroić ziemniaki na plastry(...)plastry 8mm,nabić na patyczek, oblać czekoladą i do lodówki.Najlepiej robić to w 2 etapach. Najpierw oblać jedną stronę kiwi, położyć na folii spożywczej. Jak stężeje, to oblać drugą stronę.Ten prosty, orzeźwiający deser, zadziwi swoim smakiem nie tylko dzieci. Życzę wspaniałego Sylwestra wszystkim starszym i młodszym łasuchom
Kulinarny karnet Christopheraniej Sigara Böreği , które były świetne), ale niestety z tym przepisem miałam trochę problemów. Przygotowałam ciasto zgodnie z wytycznymi w przepisie i niestety okazało się zbyt rzadkie, aby dało się z niego uformować okrągłe pączki. Dlatego też dodałam do ciasta więcej mąki (w sumie ok. 10 łyżek), aż uzyskałam pożądaną konsystencję. Uformowanie idealnych "kobiecych pępków" nie jest proste(...)jeżeli wszystkie pączki nie zmieszczą się w garnku (a nie powinno się ich upychać za dużo na raz), należy najpierw ostudzić olej i dopiero wtedy włożyć do niego drugą partię. Tureckie pączki nasączone słodkim syropem na podstawie przepisu z Vegetarian Mediterranean Cooking Beverley Jollands na ok. 12 sztuk czas przygotowania: syrop - 15 min. plus chłodzenie, ciasto - 30 min. plus
Chilli Czosnek i OliwaNaleśniki - jedno z najprostszych dań, znakomite na śniadanie, nadają się na obiad, pasują na kolację. Można podawać je na słodko - ze śmietaną, owocami, dżemem, cukrem pudrem, białym serem czy kremem czekoladowym lub w wersji wytrawnej - ze szpinakiem, pieczarkami, po meksykańsku, z mieszanką warzyw. Dzisiaj przedstawię Wam mój przepis podstawowy na naleśniki i małą wariację na ich temat(...)ażurowe 1. Przygotowałam ciasto w wersji podstawowej, odstawiłam je na 15 minut. 2. Po tym czasie z połowy ciasta usmażyłam małe naleśniki, z których potem wycięłam serduszka, zaś z drugiej części usmażyłam z dwóch stron ażurowe wierzchy (ciasto przelałam do "strzykawki" do dekorowania ciast i na rozgrzaną patelnię wylewałam ciasto rysując wzór w kształcie serca). 3. Naleśniki podałam
Kulinarny PamiętnikCzas na pyszności! czyli 2ga czekolada na walentynki :). Świetne połączenie białej czekolady z bananem i własnoręcznie zrobionym sosem karmelowym oczaruje Wasze kubki smakowe bez dwóch zdań
Kuchnia PROzdrowotnaniezwykle miękkie, tak wilgotne że nawet nie trzeba ich popijać kawą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Babeczki czekoladowe z twarożkiem i owocami leśnymi 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Wypieki Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 15 sztuk Przygotowanie 20 min. Pieczenie 25 min. Kalorie 130 kcal Babeczki kakaowo – czekoladowe z nadzieniem twarogowym z dodatkiem(...)misy przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i gorzkie kakao. Dodaj cukier oraz posiekaną nożem mleczną czekoladę, po czym wszystkie suche składniki wymieszaj ze sobą łyżką. W drugim naczyniu umieść mokre składniki: wbij jajka (całe, bez rozdzielania na żółtka i białka), wlej mleko i olej. Składniki rozbij rózgą kuchenną, pozbywając się wyczuwalnych glutów z jajek. Mokre składniki przelej
ProstePesto.plzaczyna być po prostu nietaktowne, a umiejętność twórczego wykorzystywania resztek- doceniana i pożądana. Statystyki nie kłamią. Do śmietników na całym świecie trafia 1,3 miliarda ton żywności rocznie.Marnujemy co drugie jabłko i co trzecią wyłowioną z morza czy z jeziora rybę. Tyle jedzenia wystarczyłoby do wykarmienia 3 miliardów ludzi. Europa marnuje 88 milionów ton żywności rocznie(...)czasu. Teraz już się z tego wyleczyłam. Pomogła mi w tym genialna książka Sylwii Majcher https://www.gwfoksal.pl/gotuje-nie-marnuje-kuchnia-zero-waste-po-polsku.html W książce znajdziesz nie tylko fantastyczne przepisy na dania z resztek, ale także pomoc w planowaniu jadłospisu i układaniu listy zakupów. Dowiesz się, jak ograniczyć kupowanie za dużej ilości jedzenia, a także jak najlepiej przechowywać produkty spożywcze. Co i jak mrozić
Z Kuchni Do Kuchninabicie ciasta na wykałaczki i studzenie do góry nogami!). Dlatego proponuję Wam dużo prostszą, a także smaczną alternatywę - mini panettone upieczone w foremkach na muffinki. Do babeczek możecie dać mieszankę Waszych ulubionych bakalii. Dość popularnym dodatkiem do tradycyjnego panettone jest kandyzowana skórka pomarańczowa, którą ją omijam szerokim łukiem i wymieniłam na rzecz rodzynek, żurawiny, suszonej moreli, a także kwaskowych(...)moreli skórka otarta 1 cytryny oraz 1 pomarańczy 35 g płatków migdałowych Przygotowanie muffinek panettone : W pierwszej misce ubij 3 jajka oraz 1 żółtko z wanilią (białko zachowaj). W drugiej misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodaj do nich ciepłe mleko i mieszankę jajeczną i wszystko wymieszaj. Następnie wyrabiaj przez kilka minut do uzyskania gładkiego ciasta. Możesz wyrabiać
Chilli Czosnek i OliwaIndyjskim posiłkom zawsze towarzyszy chleb, który doskonale nadaje się do wybierania gęstych sosów curry oraz stanowi uzupełnienie pikantnych dań, jak również dodatek do zup.Różni się od dobrze znanego nam bochenka, i jest go wiele rodzajów. Ja swoją przygodę zaczęłam od najprostszego z możliwych czyli od przaśnych chlebków czapati. Robi się je bardzo szybko, w między czasie gotowania(...)najlepsza. Patelnia powinna aż dymić. Potem zmmiejsz ogień do połowy i smaż placki z każdej strony do momentu aż zaczną się pojawiać „bąble”. Po przewróceniu na drugą stronę dociśnij lekko każdy place np. dużą drewnianą łyżką, Smacznego! Artykuł Indyjskie chlebki Czapati pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfnożem. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Ciasto pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po czym odstawiamy do wystygnięcia. **** Foderate con carta da forno uno stampo per crostata di circa 20 cm di diametro. Versate l'impasto dentro lo stampo punzecchiandolo con una forchetta. Infornate la crostata per circa 15 minuti(...)frullate le uova con la panne e il parmigiano grattugiato. Aggiustate di sale, pepe e curcuma. Tarta Plasterki bakłażana, marchwi i cukinii układamy na podpieczonym cieście, jeden na drugim, tworząc okrąg . **** Torta Sulla superficie della torta disponete a cerchio le fettine di carote, melanzane e zucchine. Warzywa pokrywamy przygotowanym jajecznym sosem z kurkum ą . Tartę pieczemy
La grande e la piccola cuocaogródek lub babcię z ogródkiem wie, że nie ma nic lepszego od swojskich warzywek. Są tak aromatyczne i same w sobie tak smaczne, że nie trzeba tworzyć wymyślnych dań, aby wszystkim domownikom ślina ciekła na widok obiadu :) Po wizycie u babci w naszej kuchni ostatnio króluje szparagówka z masełkiem lub sadzone wiejskie jajko z ziemniakami i mizerią(...)każdej strony, do zrumienienia. Placki są fantastyczne same, ale można je podać z ulubionym sosem, śmietaną lub jogurtem. U nas jedno z nas najbardziej lubi polane jogurtem greckim, drugie bez niczego - rękami prosto z talerze ;) Smacznego
Kuchnia od dwojgaSkładniki na ciasto: 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 150 g masła 5 jajek szczypta soli Składniki na krem: 2 opakowania budyniu 1 litr mleka 5 łyżek cukru (dajcie więcej jeśli lubicie słodsze kremy) 2 kostki masła (400 g) Jeśli decydujemy się na krem budyniowy warto wcześniej przygotować sobie budyń. Budyń rozpuszczamy w niewielkiej ilości mleka. Resztę mleka gotujemy(...)każdym razem. Połowę ciasta rozsmarowujemy szpatułką na blaszce. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym na 200 stopni (nie można go otwierać, żeby ciasto nie upadło). Powtarzamy z drugim spodem. Czas, kiedy ciasto jest w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie kremu. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę. Dodajemy po łyżce zupełnie zimny budyń (jeśli budyń będzie ciepły, rozpuści
Ciastkozercyjajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia pianka 600 ml śmietanki 30 % 3 galaretki o róznych kolorach; ja dałam cytrynową, agrestową i wiśniową 750 ml gorącej wody 5 kostek gorzkiej czekolady Przygotować biszkopt. Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Blaszkę o wymiarach 25x28 natłuścić masłem i posypać(...)sztywno. Następnie do śmietanki dodać tężejącą galaretkę agrestową. Zmiksować do połączenia składników. Masa jest jeszcze lekko płynna więc należy ją odstawić aby zaczęła lekko tężeć. W tym czasie w drugiej misce ubić kolejne 200 ml śmietanki i dodać do niej galaretkę wiśniową. I w trzeciej misce ubić ostatnie 200 ml śmietanki i połączyć z galaretką cytrynową. Następnie na biszkopt
Monia miesza i gotujewiem jak Wy ale ja lubię wracać do sprawdzonych przepisów. Jeśli coś mi smakowało to czemu nie zrobić jeszcze raz. A może da się jeszcze lepiej, smaczniej? Przepis na rybę w pomidorach przetestowałam na doradzie https://mamazmiasta.wordpress.com/2016/04/27/dorada-w-pomidorach/ . Niestety teraz nie mogę jej znaleźć w sklepie więc przeprosiłam się z pstrągiem. Ale żeby było inaczej użyłam zamiast własnej marynaty gotowej(...)naczyniu żaroodpornym. Zalać winem i obłożyć pomidorkami i oliwkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-25 min. Po 10-15 min kiedy rybka się lekko zrumieni przełożyć na drugą stronę i jeśli trzeba podlać niewielką ilością wody. Mi osobiście bardzo smakowała ta rybka w towarzystwie sosu tzatziki. Smacznego
Mama z miastaświąteczne, a ja dzisiaj proponuję świąteczny obiad - roladki z sznycli indyczych nadziewane gruszką, serem pleśniowym oraz suszonymi pomidorami, w panierce z płatków kukurydzianych, podane na puree z awokado. To danie z pewnością zaskoczy Twoich gości! Produkty znajdziecie w najnowszych gazetkach: Biedronki , Netto , Lidla oraz Intermarche Składniki: 400 g sznycli z indyka => Biedronka 1/2 gruszki(...)suszone w kostkę. Na środku sznycelka ułożyć słupki gruszki, sera pleśniowego oraz kawałki pomidora suszonego. Zawinąć najpierw boki, a następnie zwinąć w rulon. W jednej misce przygotować mąkę, w drugiej - rozbełtane jajko, a w trzeciej - płatki kukurydziane zmielona na miałko. Każdą roladę obtaczać w mące, następnie w jajku, a na końcu w zmielonych płatkach kukurydzianych. Smażyć na rozgrzanym oleju
Kuchnia MagdaLenyprzepisie zaskoczyła nas duża ilość śmietany oraz brak pieczarek i kiszonych ogórków. Zdecydowaliśmy się więc na mały eksperyment - jedną cześć przygotowaliśmy trzymając się ściśle receptury z 1963 roku, a drugą doprawiliśmy po swojemu dodając ogórki kiszone, musztardę, Vegamite, a w przypadku Pawła także.... zielony groszek. Składniki - wg oryginalnego przepisu 60 dag polędwicy (może być od "głowy(...)pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki i podsmażonych na oleju 1 łyżeczka musztardy (w naszym wypadku Colmans ) 1 niepełna łyżeczka Vegamite , która doskonale podkreśla smak wszelkich dań mięsnych (Vegamite możecie zastąpić Marmite). Paweł dodatkowo do swojej porcji dodał 1 małą (200 g) puszkę konserwowego zielonego groszku Uwaga: jeśli macie problem z kupieniem musztardy Colmans, ekstraktu drożdżowego Vegamite
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJBcomm Sp. z o.o. również nasza dwójka ponownie wzięła udział w warsztatach, które tym razem były sponsorowane przez firmę Drosed . Warsztaty odbyły się pod fachowym okiem Sebastiana Olmy, zwycięzcy drugiej edycji Top Chef ( szefa kuchni Zielony Niedźwiedź w Warszawie). A gwiazdą tego spotkana był… Kurczak kukurydziany , którego większość z nas nigdy sama nie obrabiała, a nawet nie jadła, gdyż(...)przecedzania rosołu, i rząd misek na rosół z drobno pokrojoną marchewką i posiekanym lubczykiem. Gotowana w sous-vide Pierś kurczaka Kukurydzianego z pęczakiem, pasternakiem i kasztanami. Przy okazji tego dania, pierwszy raz zjadłam kasztany, a i frytki z Pasternaka też jadłam po raz pierwszy. Sebastian stwierdził, że bardzo sprawnie mi poszła rozbiórka drobiu. Pieczone dramstiki (pałki) drobiowe z pikantnym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięchyba nawet dumny. Zresztą sami oceńcie. ;) A i oczywiście, jeśli mieszkacie w Warszawie lub macie zamiar wpaść do stolicy w odwiedziny, to nie zapomnijcie również "przepłynąć" na tę drugą stronę Wisły. Cudny wystrój i fajna szama mówią same za siebie, że warto tam zajrzeć, bo jest po prostu bosko. ;) Oliwki marynowane Kanapka z wędzonym łososiem, twarożkiem(...)garść cennych informacji. Michałowi za bycie najlepszym oświetleniowcem na świecie. Jak i wszystkim pozostałym uczestniczkom: Natalii, Karolinie i Monice, bez których nie byłoby tak wesoło. Uwielbiam to, że dane jest mi pracować z tak kreatywnymi i wspaniałymi ludźmi, których śmiało mogę nazwać przyjaciółmi i nie mogę się doczekać kiedy zawojujemy razem cały Internet
Food Squarejazzem w empiku, jak nie wiadomo co to ca muzyka, to do jazzu ją, i tak samo z puddingiem, jak są jaja, mleko i mąka to pudding. Danie to może być zarówno słodkie słone, z mąką, kaszą manną itd. Ten deser jest banalnie prosty i szybki do wykonania, ja zrobiłam go wczoraj wieczorem i zjadłam(...)banana Zblenduj wszystko razem na w miarę jednolitą masę. Wrzuć wszystko do dużej miski razem z jednym startym jabłkiem. Dokładnie wszystko wymieszaj, najlepiej jak użyjesz do tego miksera. Drugie jabłko pokrój w plasterki i dodaj je na samym końcu, ale całość przemieszaj tylko łyżką. Przełóż całość do żaroodpornego naczynia delikatnie wysmarowanego olejem Piecz w temp
greenscarfJBcomm Sp. z o.o. również nasza dwójka ponownie wzięła udział w warsztatach, które tym razem były sponsorowane przez firmę Drosed . Warsztaty odbyły się pod fachowym okiem Sebastiana Olmy, zwycięzcy drugiej edycji Top Chef ( szefa kuchni Zielony Niedźwiedź w Warszawie). A gwiazdą tego spotkana był… Kurczak kukurydziany , którego większość z nas nigdy sama nie obrabiała, a nawet nie jadła, gdyż(...)przecedzania rosołu, i rząd misek na rosół z drobno pokrojoną marchewką i posiekanym lubczykiem. Gotowana w sous-vide Pierś kurczaka Kukurydzianego z pęczakiem, pasternakiem i kasztanami. Przy okazji tego dania, pierwszy raz zjadłam kasztany, a i frytki z Pasternaka też jadłam po raz pierwszy. Sebastian stwierdził, że bardzo sprawnie mi poszła rozbiórka drobiu. Pieczone dramstiki (pałki) drobiowe z pikantnym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięustach pomagały smarować pędzelkiem ziemniaczki. To była naprawdę smaczna i co najważniejsze pełna uśmiechu rodzinna niedziela. Zapraszam Was serdecznie na obiad z piekarnika, który mi i moim bliskim dał tyle smaku i radości. ... ziemniaczki takie jak lubię - pyszna, chrupiąca skórki z miękkim środkiem, a całość dopełnia wspaniała, złocista kiełbasa. Wyśmienity obiad. Spróbujcie. Składniki: około 12 szt. ziemniaków 2 długie kiełbasy(...)nacinamy dość głęboko i układamy na blasze wraz z ziemniakami. Blachy wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut. Po tym czasie obracamy naszą kiełbasę na drugą stronę, zwiększamy ilość stopni na 220 i dopiekamy całość kolejne 20 minut. Pieczone ziemniaczki z kiełbasą idealnie smakują same lub z ulubioną surówką, np. kapustą kiszoną. Smacznego
Słodkie okruszkiNemhauser jest szczęśliwie żonaty, przy czym jego żona dąży usilnie do tego, by być niezależną, a poza tym jest ojcem szalonych bliźniaków, kłócących się zajadle o wszystko co się da. Cisza i spokój jest zatem ostatnią rzeczą jaką udaje mu się osiągnąć. Szczególnie, że tuż przed długim weekendem majowym, ginie znany ekolog, którego mógł zabić właściwie każdy, bo facet miał(...)takie moje być może marzenie dziewczyny kochającej pieczenie i gotowanie. W każdym razie przez większość detektywistycznej części książki nasz bohater miota się z jednego punktu miasta do drugiego i choć jest to pewnie całkiem realistyczne, to jednak jako czytelnik troszkę się pogubiłam w trakcie lektury, a dziwnie brzmiące nazwiska migały mi przed oczami bez większej refleksji. Ostatecznie stwierdzam jednak
Przepysznik - BLW i nie tylkoprzygotowania wstępne: a w nim przepisy na makaron jajeczny, makaron z nadzieniem, kluski ziemniaczane, ciasto francuskie, ciasto kruche, ciasto drożdżowe oraz biszkopt. Drugi rozdział to sosy , a w nim przepisy na buliny, wywary, sosy oraz majonez. Trzeci rozdział to mięsa a w nim przepisy, pokazane i opisane(...)przepisy najpopularniejszych, włoskich dani takich jak: makarony, pizze, risotto czy tiramisu. Ja osobiście uwielbiam kuchnię włoską, a dzięki tej książce mogę poszerzyć swoją wiedzę, lepiej ją poznać, ucząc się przy tym wielu nowych tajników i trików kuchennych. Przy każdym przepisie umieszczone są fotografie, które ilustrują krok po kroku jak przygotować daną potrawę. Na chwilę
Marta GotujeCzas na wyjątkowe śniadanie w kolorze pomarańczy. Dawno nie robiłam żadnych dań tego typu i muszę przyznać, że tak za nimi tęskniłam, że... zjadłam podwójną porcję. ;_; Omlet pełnoziarnisty, mus z owocem kaki i sok pomarańczowy... raj na dzień dobry! (1 porcja) 2 jajka 2 łyżki pełnoziarnistej mąki szczypta soli klarowane masło do smażenia mus: 1 małe kaki(...)rozgrzaną patelnię z masłem, po czym zmniejszamy ogień niemal do minimum i smażymy omlet z jednej strony około 3 minut. Po tym czasie delikatnie przekładamy placek na drugą stronę i smażymy już nieco krócej. Przekładamy go na talerz. 3. Finał Gotowy omlet smarujemy musem, po czym zamykamy go i rozkoszujemy się smakiem połączonym z sokiem pomarańczowym tymbark. :) Wersja
Kuchenna Kontrrewolucyawiaderka u mnie naturalny, 1 kg 4 duże jaja- cale pół szklanki oleju Skworcu – u mnie 2 łyżeczki niecała szklanka cukru 1 budyń waniliowy lub śmietankowy.Dałam waniliowy bo ser był naturalny sok z 1 połówki cytryny – usunąć szumowiny przez sitko. 450 ml zimnego mleka pełnotłustego Na górę będą potrzebne jeszcze białka, które nam zostały z ciasta , 3 sztuki(...)doprowadzić do powstania bezy. Dlatego ten końcowy proces pieczenia należy śledzić. Wyciągnąć sernik, odłożyć do wystygnięcia. Po jakimś czasie pojawią się na serniku krople złotej rosy. Idealny na drugi dzień i prosto z lodówki. Inspirowałam się przepisem od Margarytki
Z Kuchni Do Kuchnisklepach jak i w restauracjach mam ogromny, więc musiałem zdobyć przepisy na lokalne potrawy z ryb. Poniżej jeden z nich możliwy do przygotowania w polskich warunkach. W oryginale danie to nosi nazwę tajin samak bi tahina . Nie wiem jaki jest rodowód tej potrawy, ale w różnych wariantach znana jest zarówno w Arabii Saudyjskiej(...)minut w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać olej i na ostrym ogniu podsmażyć filety, tak aby skórka była chrupiąca (średnio po 3-4 minuty na każdą stronę filetu). Na drugiej patelni podsmażyć na oleju przez około 5 minut posiekaną cebulę, kiedy zacznie zmieniać kolor dodać posiekane chili i jeszcze chwilę podsmażać. Z pasty sezamowej, wody oraz soku
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapostanowiłam podczas jego nieobecności spędzić czas jak najbardziej kreatywnie. Zazwyczaj nie chce mi się gotować dla jednej osoby, ale stwierdziłam, że warto wykorzystać ten czas na przygotowywanie dań, których mój ukochany nie jada. I tak właśnie powstał krem z buraczków. Bardzo dawno nie jadłam zup, postanowiłam więc zacząć właśnie od tej. Wyszła smaczna, bardzo gęsta i sycąca. Chips(...)przestudzić i zmiksować blenderem na gładką masę. Na suchej patelni położyć plasterki szynki i postawić na małym gazie. Gdy zrobią się z jednej strony chrupiące, delikatnie obrócić je na drugą stronę i również przyrumienić. Zupę nalać do talerzy, do każdego włożyć po jednym chipsie i posypać grzankami
W poszukiwaniu inspiracjizajęcie, więc Wam nie powiem. Z tych bardziej kreatywnych, to pewnie się domyślacie - wiadomo, pewnie połowę 'ferii' spędzę w kuchni, a jak się uda to nawet tworząc prawdziwe dania za sprawą nowej płyty indukcyjnej. Co prawda jeszcze jej nie wybrałam - może macie jakieś dobre, sprawdzone? Całe życie gotowałam na gazowej, będzie mi ciężko przestawić się na indukcyjną(...)arachidowychłyżeczka ekstraktu pomarańczowegoSposób przygotowania:Masło i cukier wrzucamy do miski i ucieramy na najwyższych obrotach, następnie dodajemy kolejno po jednym jajku i ekstrakt pomarańczowy - w dalszym ciągu ucierając.W drugiej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia. Orzechy, żurawinę i rodzynki siekamy na małe kawałki, czekoladę mleczną i czekoladę gorzką kroimy na drobno i dodajemy do mąki razem
Słodkie PrzyjemnościMyślę sobie "jeśli lekarz tego nie diagnozuje to znaczy, że problem nie istnieje". A jednak, chyba właśnie sama się sobie podłożyłam. Zadowolona fotografowałam kurę, to z jednej to z drugiej strony, piekłam, podlewałam sosikiem... Potem zgrałam zdjęcia na kompa i na dużym ekranie zobaczyłam, że niedowidzę! Gdzie ta ostrość? Tak pieczołowicie kręciłam obiektywem, że aż co najmniej połowa zdjęć(...)szpary 6. Piec pod folią 40 minut, a potem jeszcze minimum 30 minut bez folii, ale podlewając po wierzchu sosem co jakieś 10 minut 7. Przed podaniem dobrze jest dać mięsu chwilę odpocząć Dało się zauważyć moje niedowidzące oczy
Matka Żywicielkawypadku omlet wystarczył na obiad dla 2 osób;) Danie jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Składniki: 675 g liści boćwiny (u mnie 2 pęczki botwiny, bez łodyg i małych buraczków) 4 łyżki oliwy 1 duża cebula pokrojona w plasterki (u mnie czerwona) 5 jajek (ja dałam 6) sól i świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowanie: Liście(...)przykrywkę, następnie przykrywamy omlet odwróconą do góry dnem patelnią (ewentualnie odsączając wcześniej do zlewu pozostały na patelni olej!) i trzymając przykrywkę w jednej ręce a patelnię w drugiej, odwracamy całość. Patelnię z omletem stawiamy na ogniu jeszcze na 2-3 minuty. Gotowy omlet zsuwamy na duży talerz. Możemy go jeść na ciepło oraz na zimno. Smacznego
Chilli Czosnek i Oliwa