zawsze myślałam, że pieczenie pieczywa na zakwasie to już wyższa jazda i nie dam sobie z tym razy. Do momentu, aż nie spróbowałam... i mogę stwierdzić ze ręką na sercu, że żadne pieczywo na drożdżach, nawet to najlepsze, nie dorówna temu na zakwasie... Ale od początku, czyli zaczynamy od przygotowania zakwasu. Przewertowałam wiele stron w internecie oraz w książkach kucharskich(...)bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (ok 25-27st.C) na 24 godziny. Jeśli zauważymy, że zakwas niebezpiecznie zbliża się do "ucieczki" ze słoika, należy go zamieszać. Drugi dzień rano: Dokarmiamy zakwas, czyli znów dodajemy 1/2 szklanki mąki i 1/2 wody, mieszamy i ostawiamy w ciepłe miejsce. Jeśli zakwas bardzo szybko rośnie, możemy do zamieszać. Trzeci dzień rano: Dokarmiamy
Kuchnia domowa Animnie idealna pierś z kaczki to t soczysta, miękka i różowa w środku. Jest to wykwintne, ale i szybkie danie bo nie wymaga dodatkowego pieczenia w piekarniku. Wspaniale komponuje się zarówno smakowo, jak i wizualnie z puree brokułowym, którym łatwo podbijać dodatkowy tłuszcz w makro. Składniki: 4 piersi kaczki ze skórą sól himalajska pieprz czarny świeżo(...)się patelni w zależności od wielkości i grubości piersi ok 6-7 minut od strony ze skóry, zmniejszając w trakcie ogień by mięso nie przypaliło się. Następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 4-5 minut. Gotowe piersi zdjąć z patelni i odstawić na 5 minut. Po tym czasie można je podawać w całości lub pokrojone w plastry
Ola la LCHFrozdrobnić w palcach. Rozrzucić na sałacie. Sałatkę posypać kiełkami rzeżuchy i grubą solą. Całość polać dwiema łyżkami oliwy i skropić sokiem z cytryny. Po przeczytaniu " Niewinności " Deana Koontza postanowiłam dać autorowi jeszcze jedną szansę. I muszę przyznać, że to była dobra decyzja, bo "Przepowiednia" mnie pochłonęła 😎 W miasteczku Snow Village w stanie Kolorado pewnej burzowej nocy 9 sierpnia(...)porodówkę Rudy natknął się jednak na dziwnego klauna, Konrada Beezo. Jego żona Natalie też znalazła się na porodówce z zagrożoną ciążą. Dyżurujący lekarz kursował między jedną pacjentką a drugą i nie udało mu się uratować życia Natalie. W odwecie klaun zastrzelił lekarza i jedną z pielęgniarek. Rudy, zszokowany świadek zdarzenia, wręczył Konradowi zawiniątko z jego synem i to nieco
Weekendy w domu i ogrodzietygodnia , kiedy nie chce nam się wydziwiać w kuchni , a z braku czasu łatwiej coś odgrzać , niż mozolnie przyrządzać . Duszonego kurczaka, można zrobić nawet dzień wcześniej . Polecam , to proste danie Składniki : 1 świeży kurczak 50 ml słodkiej śmietanki mąka rozrobiona z woda , do zagęszczania sosu ( około ,łyżka od zupy na 1/2 szklanki ) 1 ząbek czosnku sól(...)dodajemy do momentu ,aż stwierdzimy ,że konsystencja nam odpowiada , dusimy jeszcze 5 minut . Dolewamy śmietankę , delikatnie mieszamy i wyłączamy gaz . Posypujemy pieprzem i możemy podawać lub zostawić i odgrzać drugiego dnia Smacznego ! Post Duszony kurczak w jasnym sosie pieczeniowym pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyDzisiaj mam dla Was przepis na danie z indyka. Postanowiłam go zapiec w kapuście, dodałam pieczarki i wszystko otuliłam aromatem ziół i przypraw. Wyszło pyszne danie Składniki: filet z indyka (około 800 g) 1 średnia główka kapusty 300 g pieczarek 1 cebula (brak na zdjęciu) 2 pomidory 2 ząbki czosnku 3 łyżki(...)cebuli, posoliłam. Dusiłam na średnim ogniu i kiedy kapusta puściła sok dodałam pokrojone pomidory i przecier pomidorowy. Wymieszałam i po chwili duszenia zdjęłam z gazu. Na drugiej patelni rozgrzałam łyżkę masła i wrzuciłam pieczarki. Chwilę podsmażyłam na średnim ogniu. Posoliłam, oprószyłam pieprzem i zdjęłam z ognia. Mięso wyjęłam z lodówki i przełożyłam na rozgrzany na patelni olej
Kuchnia u KrysiDlaczego wczorajsza , wychodzę z założenia aby nie marnować i wyrzucać jedzenia , kiedy zrobi mi się np. kotletów mielonych za dużo ,zawszę na drugi dzień wykorzystuję to w zapiekance , bardzo fajnie się sprawdza takie wykorzystanie jedzenia tak aby nie wyrzucić go , zapraszam do wypróbowania , naprawdę smakuje rewelacyjnie . Składniki ( dla 4 osób(...)stopniach przez 25 minut , po koniec naszego czasu posypujemy na wierzch serem żółtym i pieczemy około 5 minut aż ser nam się rozpuści . I danie mamy gotowe do podania
Mój Smakzawsze wychodzi i co najważniejsze nie pęka zbyt mocno podczas parowania. U mnie wersja na słodko, ale ciasto jest na tyle uniwersalne, że spokojnie możecie zrobić wytrawną wersję dania z tymi kluseczkami. Zatem zapraszam do wspólnego gotowania na parze. Składniki na 12-15 porcji: 500 g mąki (użyłam mąki Typu 650) pół łyżeczki soli ok. 3 łyżki(...)bezpośrednio do mąki ). 2. Wlewamy mleko i oliwę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto ( jeśli wyrabiamy mikserem – najpierw kilka minut na pierwszym biegu, później jeszcze chwilę na drugim). 3.Ciasto przekładamy do naoliwionej misy i pozostawiamy do wyrośnięcia (ma podwoić objętość) u mnie sprawdzony czas oczekiwania to 1,5 godziny. 4. Po tym czasie ciasto dzielimy
vaniliowoczekoladowarewolucje spowodowały, że kąt nie wchodzi już w grę jako lokum dla rabarbaru. Pełni obaw wykopaliśmy go, kiedy zaczął wypuszczać pierwsze liście i władowaliśmy do wielkich donic. Mniejsze, które dało się logistycznie ogarnąć, powędrowały w świat (dostałam cynk, że jeden się przyjął! :-D). Większe zajmują pół tarasu- bo rabarbar nic sobie nie zrobił z przeprowadzki i urósł wielki jak zwykle(...)tego, że tego drożdżowca przygotowuję w robocie planetarnym. Dlatego nie denerwuje mnie kiedy masa początkowo jest dość rzadka- zostawiam ją do wyrośnięcia i ewentualnie dodaję mąki przy drugim wyrabianiu. Jeśli polegacie na sile swoich rąk, może się okazać, że trochę mąki trzeba będzie dodać przy pierwszej obróbce ciasta- byle dodatek nie był zbyt duży, ponieważ ciacho nie będzie
les mirabellesktóre ciężko dostać w stacjonarnych supermarketach, głównie na herbacie matcha... Posłuchajcie więc jak to u mnie wyglądało ;) Już na wejściu, by cokolwiek zrobić musiałam się zalogować podając większość standardowych danych. To akurat dobrze, bo o ile w większych miastach dowiozą nam dosłownie wszystko- łącznie z nabiałem, mięsem i alkoholem, tak w odległe regiony z tym akurat jest problem. Podając(...)robię zakupy. Chciałam jednak sprawdzić jak taka paczka będzie wyglądać i czy obsługa zadba o to, by spożywka była "jakoś" zabezpieczona. Doręczenie: Zamawiając do południa jednego dnia, na drugi dzień paczka była już u mnie. Wszystko oczywiście zmieściło się w jednym pudełku. Z wielką ciekawością zabierałam się za otwarcie i sprawdzenie swojego zamówienia. Zgadzało się wszystko, ale... Moje przypuszczenia
Kuchnia w czekoladziedanie, które każdy bez trudu przygotuje w domu. Przepyszne, soczyste kacze piersi z sosem śliwkowym z wyczuwalną pomarańczą i imbirem, podane z figami. Po prostu danie doskonałe. Polecam! Scroll down for recipe in English Piersi kacze w sosie śliwkowym z figami (2 porcje) Składniki: 6 śliwek, bez pestek i pokrojonych w ósemki(...)każdej strony solą i pieprzem i posmaruj oliwą. Rozgrzej na dużym ogniu patelnię, ułóż na niej kaczkę skórą do dołu, smaż 3 minuty z jednej i 2 z drugiej strony. Przenieś piersi do naczynia żaroodpornego, wstaw na 10 minut do piekarnika, na ostatnią minutę możesz włączyć funkcję grilla. Ja posiadam patelnię przystosowaną do pieczenia w piekarniku (polecam!), w przepisach
karmelowywakacji w Chorwacji chyba się od niego trochę uzależniłam... Ajwar to pikantny sos z pieczonych warzyw - bakłażana, papryki i pomidorów z dodatkiem chili i czosnku. Genialnie podkręca smak delikatnych dań - pieczonych na grillu ryb, kurczaka albo po prostu na grzance z chleba i sera. Można go podać do tortilli, burgerów albo jako pikantny dip do maczania pasków(...)ułożyć pomidory przekrojone na pół. Wstawić na średnią półkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Wyjąć do przestudzenia i zdjąć skórkę z pomidorów. Na drugiej blasze ułożyć pokrojone na 4 części papryki - skórką do góry. Wstawić do piekarnika na górną półkę. Włączyć górną grzałkę i nastawić na 200 stopni. Kiedy skórka na papryce się
Kulinarne Inspiracjedałam masło) 140 g cukru (dałam 110) +3-4 łyżki do posłodzenia jabłek oraz do posypania wierzchu 2 jajka o temperaturze pokojowej, lekko roztrzepane 1 łyżeczka esencji waniliowej (dałam ekstrakt) 1 kg kwaśnych, winnych jabłek obranych i bez gniazd nasiennych, starta skórka z cytryny sok z całej cytryny 30 ml rumu, winiaku, brandy lub innego wysokoprocentowego alkoholu płatki(...)się połączy). Jabłka wymieszać w misce, zlać sok. 3. Nałożyć cienką warstwę ciasta na dno tortownicy (ja robiłam to za pomocą dwóch łyżek i nakładałam kupki ciasta jedna obok drugiej), na to połowę jabłek, następnie kolejną cienką warstwę ciasta (to będzie bardzo trudne, bo ciasto klei się bardzo do jabłek) i resztę jabłek - ostatnią warstwę powinno stanowić ciasto; jeśli
Kuchnia Prezydentowejklasyczny sos pomidorowy, sos serowy czy beszamelowy. I inne, np. sos z owoców morza czy fasolowy, różnego rodzaju pesto. Początkującym przydadzą się też na pewno instrukcje, jak przygotować buliony. Drugą część książki stanowią przepisy, podzielone tematycznie, według rodzajów makaronów z poprzednich rozdziałów. Np. tagliatelle możemy przygotować z prostym sosem borowikowym lub bardziej ambitnie - w sosie z dzika :) To prawdziwa(...)jacket potatoes, turkey pot pie, samosa, sushi... jeśli to brzmi tajemniczo - przestanie :) Wszystkie przepisy z pierwszej części książki, czyli ok. 170 stron zobrazowane są instrukcjami "krok po kroku", jak daną potrawę przygotować. Ostatnie 70 stron to dodatkowe przepisy ze zdjęciami, ale już bez szczegółowych instrukcji, na kolejne potrawy z każdego omawianego wcześniej regionu. Doskonałe źródło pomysłów na obiady
Kraina Tysiąca SmakówKurczak piccata to na pozór zwykły sznycel, a tak naprawdę to danie z mega powerem smakowym, które spokojnie możesz podać na co dzień i od święta. Czas : 20 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Jest coś takiego w kuchni włoskiej, że proste jedzenie zamienia w magię. Kurczak piccata jest tego najlepszym przykładem. Ot, kawałek panierowanego(...)zwróć uwagę, że na sznycle, schabowe panierowane kładzie się plaster cytryny, żeby po wyciśnięciu, sok zmiękczył skorupkę panierki. Tu całą robotę bierze na siebie sos. Kurczak piccata to danie bardzo proste. Najpierw pokrój kurczaka na cieńsze plastry mięsa, a następnie jeszcze dodatkowo rozbij je młotkiem. Słowo „piccata” można przetłumaczyć jako rozbity na placek:) Potem panierujesz mięso
Niedzielny kucharzNa jutrzejsze śniadanie polecam pyszny omlet z cukinią i pomidorem. Omlet jest szybki i łatwy do przygotowania. Ze świeżym pieczywem smakuje wybornie. SKŁADNIKI: 1 mała cukinia
Tradycyjna kuchnia Kasi