Dzisiaj mam dla Was drugi z czterech przepisów na faszerowane warzywa, jaki znalazł się w październikowym wydaniu magazynu Dbam o zdrowie. Dynia – wspaniałe warzywo, które daje mnóstwo możliwości kulinarnych. Można używać jej na wiele sposobów, czy to wytrawnie czy na słodko. Ja swoją dynię postanowiłam nafaszerować i to samymi pysznościami! A do tego wygląda obłędnie, zresztą, spróbujcie sami(...)skóry, pokrój w kosteczkę, skrop sokiem z cytryny. Wyjmij dynie z piekarnika, na wierzchu ułóż awokado i skrop całość olejem rydzowym. Smacznego! P/s. Danie to bardzo dobrze smakuje również na zimno. Polecam Wam również pozostałe trzy przepisy - znajdziecie je w październikowym Dbam o zdrowie
Garniec MagalieHreczanyki to danie pochodzące z Kresów Wschodnich. Są to niewielki kotlety z ugotowanej kaszy gryczanej i mięsa mielonego, doprawione solą, pieprzem i czosnkiem. Wydaje się, że takie połączenie składników to nic specjalnego, a jednak! Kotlety są bardzo smaczne i aromatyczne. I nie tylko kasza nadaje im smak, ale przede wszystkim czosnek, który idealnie pasuje do takiego(...)świeżego pieprzu. Z tych składników wyrobić masę, z której dłońmi zwilżonymi wodą formować niewielkie, lekko spłaszczone kotleciki. Smażyć na patelni, na rozgrzanym oleju. Kiedy spód się zrumieni obrócić na drugą stronę i również usmażyć. Przed podaniem odsączyć z nadmiaru tłuszczu kładąc hreczanyki na papierowym ręczniku. Przepis bierze udział w akcji
Trzeci talerzWyjątkowo smaczny i oryginalny pomysł na podanie zwykłej piersi z kurczaka. Robi się go całkiem prosto i szybko. Polecam zarówno na co dzienny obiad lub kolację
Podróż w kulinariaCo jeść na śniadanie zamiast owsianki? Odpowiedź jest prosta. Kuskusiankę! Białko, kwasy tłuszczowe, błonnik, wapń, sód, żelazo - to wszystko znajduje się w tym prostym śniadaniowym przysmaku
My Chcemy Jeśćananasowy: 1 puszka ananasów 1,5 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny (z górką) (dałam galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 1/3 szklanki wrzątku) 200 - 250 gramów śmietany kremówki 30% (dałam 400 g) Dodatkowo: 1 galaretka cytrynowa (rozpuściłam wg przepisu na opakowaniu, do tortu zużyłam połowę a resztę zjadł mąż :)) 1 duża cytryna ewentualnie sok z cytryny Sposób przygotowania: 1. Białka(...)lodówki do częściowego stężenia kremu, ma mieć konsystencję ubitej śmietanki. Pierwszy blat kakaowy nasączyć 3 łyżkami zimnej zalewy ananasowej, rozprowadzić na nim połowę kremu. 2. Następnie przykryć drugim blatem biszkoptowym, nasączyć do tak jak poprzednio. Potem wyłożyć resztę kremu, wyrównać powierzchnię, wsadzić do lodówki do całkowitego stężenia. W tym czasie galaretkę rozpuścić w 200 ml wrzątku, wlać
Na Ciasteczkowych PapierachŚliwki znane są od tysiącleci. W Europie pojawiły się w II wieku n. e. i stały się przysmakiem Rzymian. Obecnie na świecie uprawia się dwa tysiące
My Chcemy Jeśćzupa z flądry z kwaśną śmietaną Składniki dla 4 osób 2-3 flądry
Miód i pieprzTym razem mamy dla Was propozycję krokietów z kapustą i grzybami. Dobrym dodatkiem do krokietów jest barszcz czerwony do popicia lub jak nasza propozycja puree z
Kuchenne WariacjePychotka! Szybkie danie w odświętnej szacie:) Polecam! Przepis znalazłam na stronach Video Dzień Dobry TVN. Składniki na 4 porcje: 1 duży por; 1 łyżeczka suszonego tymianku; 500 g piersi z kurczaka; 1 czubata łyżka mąki pszennej; 1/3 szklanki śmietanki 30%; 30-40 g masła; olej do podsmażenia kurczaka; 350 g dzikiego ryżu (lub długoziarnistego(...)można dodatkowo rozbić tłuczkiem (ja pokroiłam w średnią kostkę). Posolić, doprawić pieprzem i pozostałym tymiankiem, skropić sokiem z połowy cytryny i obtoczyć w mące. Roztopić 2 łyżki masła na drugiej patelni i włożyć filety, obsmażyć z każdej strony po około jednej minucie. Do miękkich porów wlać śmietankę i zagotować na małym ogniu. Wyjąć 1/3 część porów i zmiksować, dodać
In my kitchenPrzekładane ciasto migdałowe z bezą to bardzo pracochłonny i słodki deser. Dwa kruche spody z dżemem oraz bezę przełożone masą budyniową
KuchniaWeDwoje.plSzybka i elegancka propozycja na obiad lub kolację. Kombinacja faktur i smaków: wieprzowiny i delikatnej ryby, kremowego z przypieczonym, chrupkiego z miękkim. Zrobienie całości nie zajmie
Karo in the Kitchenposadziłam w sumie w czterech miejscach wokół amorfy. Po pierwsze dlatego, że obserwując rabaty, które mi się najbardziej podobały, zauważyłam, że powtarzane elementy dodają spójności w grupie roślin. Po drugie- po prostu się w nich zakochałam. Ogólnie nie jestem fanką tych roślin i gdyby nie to, że w części ogrodu mamy nicienie, nie myślałabym nawet o nich (aksamitka(...)wsadzić akant- mamie udało się wytargać sadzonkę ze ścieżki, dochodzi do siebie w doniczce, a kiedy będzie gotowy zobaczymy jak spodoba mu się nowe miejsce. No i czy konQbek da się przekonać- bo czy akant da się jeść? ;-) Wiem, że ta moja zabawa w rabatę to ogromna prowizorka. Mamy za sobą parę błędów- jak przycięcie amorfy w połowie (odrasta jeszcze
les mirabellesJakiś czas temu zainstalowałam sobie na tablecie aplikację Przepisy.pl. Można tam znaleźć zakładkę „MENU DNIA”, z rozpisanymi daniami na bieżący tydzień. Tam właśnie upatrzyłam przepis na Magiczne ciasto. Gdyby nie komentarze, że prezentowane zdjęcie jest z innego przepisu, pewnie bym go nie zrobiła, a tak zaintrygowało mnie;) Miałam jednak nosa sądząc, że „magia” zawarta(...)puszystą masę. Cienkim strumieniem wlewamy przestudzoną margarynę. Następnie, nie przerywając ucierania, naprzemiennie dodajemy w kilku partiach mleko oraz mąkę (ciasto wyjdzie bardzo rzadkie, ale tak ma być). W drugiej misce ubijamy białaka, dodając już do sztywnej piany sok z cytryny. Delikatnie mieszając szpatułką łączymy zawartość obu misek. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i wkładamy na około
Smaki Na TalerzuOmlet z kurkami – przepis na śniadanie ! Omlet z kurkami czyli typowo wczesnojesienne danie. Omlet z kurkami, to proste i pyszne danie, na dodatek sycące i dające energię na dobry początek dnia. U nas dokładnie takie było śniadanie, dokładnie kilkanaście minut temu :) Tak, tak teraz chwila moment na bloga, potem poranne(...)czasie spokojnie zrobimy sobie herbatę, kawę. Omlet gotowy jest wtedy gdy całość od góry jest zapieczona i omlet możemy przesunąć po patelni. I teraz możemy przełożyć omlet na drugą stronę. Ja do tego używam pokrywki od patelni, zsuwam na nią omlet delikatnie, od góry przykładam patelnię i przekładam raz jeszcze omlet na patelnię. Przypieka mi się wtedy górna część
Kuchnia na wzgórzuRoladki schabowe nadziane mięsem mielonym, ogórkiem i papryką, zaliczyć można do dań bardzo smacznych. Podaje się je z sosem, kluskami, kaszą, ziemniakami, makaronem lub możemy je zjeść z pieczywem. Są świetne na uroczysty lub niedzielny obiad oraz większe przyjęcie(...)roladkę obtaczamy w mące. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i podpiekamy roladki z każdej strony aż się porządnie zarumienią. Kiedy są już podpieczone, układamy je jedna obok drugiej, dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach. Wlewamy 250 ml bulionu, przykrywamy i prużymy około 20-30 minut. Roladki są już gotowe, wyciągamy je i studzimy
Kulinarne Fantazje Marioli