drugie danie - 14640 przepisów (strona:635/976)

Zdrowe, odchudzone krokiety 174

zrobić z niej dietetyczny obiad. Zamiast zwykłej mąki, użyłam białej. Zamiast jajka i bułki tartej - białka i orzechów z otrębami, natomiast zamiast smażyć - piekłam. Kilka drobnych zmian, a danie zyskuje zupełnie nowe oblicze. Naleśniki (ok.8 sztuk) 1,5 szklanki mąki orkiszowej (możecie użyć pszennej lub żytniej jeśli nie macie orkiszowej) pełnoziarnistej 400 ml mleka(...)Krokiety: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Na naleśniki nałożyć farsz, następnie kilka małych kawałków mozzarelli. Następnie zwinąć, najlepiej wg tego schematu. Przygotować 2 miski - w jednej białka jaj, w drugiej panierkę, czyli bardzo drobno pokruszone orzechy (najlepiej przykryć ściereczką i użyć młotka) oraz otręby. Obtaczać krokiety najpierw w białku, potem w panierce. Piec ok. 15-20 minut. 1 krokiet

Powiedz dietom nie
Kurczak pieczony z kaszottem jaglanym w pomidorach z zielonym groszkiem. 191

Czas choroby jest okrutny. Zawsze jak coś gotuję, gdy moje smaki idą do lamusa, staram się, by przygotowane dania były proste i wyraziste. Jak już przychodzi do jedzenia, to korzystając ze znanych mi przepisów, posiłkuję się pamięcią; przynajmniej wiem co i jak. Czego użyłem? -cały kurczak; mój waży 2,19kg, więc będę go piekł 2h 19 minut -kilka pieczarek(...)stopni. Przypominam, że pieczemy kurczaka tak długo ile waży. Mój ma 2,19kg, więc piekę go 2 godziny i 19 minut. Na godzinę przed końcem, przewracamy kurczaka na drugą stronę i wrzucamy w całości pieczarki skropione oliwą. Do kaszy: -200 gram kaszy jaglanej -puszka zielonego groszku konserwowego -puszka pomidorów krojonych -3/4 szklanki wywaru warzywnego -sól, pieprz -tymianek -parmezan

BaRepas
Zapiekanka z łososiem 218

łososiem, ziemniakami, szpinakiem i brokułami. Uwielbiam połączenie łososia ze szpinakiem (i pomyśleć, że w dzieciństwie za nim nie przepadałam… delikatnie mówiąc ;)), a dodatek ziemniaków i brokułów sprawia, że danie jest super smaczną propozycją na rodzinny obiad…Zapiekanka z łososiem – składniki:500 g świeżego filetu z łososia norweskiego1 kg ziemniaków250 g szpinaku (u mnie(...)wykładam kawałki łososia. Na łososia wykładam cząstki brokuła i szpinak.Śmietanę mieszam z jajkami, doprawiam solą i pieprzem i wylewam na warstwę brokułowo-szpinakową. Na wierzch wykładam drugą warstwę ziemniaków i wierzch smaruję oliwą i lekko oprószam solą.Piekę w temperaturze 160-170 stopni ok. godziny (do zrumienienia ziemniaków).Smacznego Przepis bierze udział w akcji:Post Zapiekanka z łososiem

UgotujmyTo.pl
Zupa gulaszowa z pieczoną papryką 200

Rozgrzewająca, sycąca węgierska zupa gulaszowa z pieczoną papryką. Moja rodzinka ją uwielbia… Mam nadzieję, że Wam też  będzie smakować  Składniki:800 g chudej wołowiny

Oryginalny smak
Makaron z sosem brokułowo - serowym 303

się okazało, promocję na brokuły, poddałam się zatem ich strategii marketingowej i kupiłam dwa. Oczywiście do zupy potrzebny był mi jeden, powstało zatem pytanie, co zrobić z drugim. A jak nie wiadomo co zrobić, robi się coś do makaronu :) Składniki: - 400 g makaronu, jaki kto woli - brokuł - cebula (jedna duża lub dwie małe) - 2 ząbki czosnku(...)lubi i można podawać :) Przed pognieceniem brokuła dobrze jest wziąć sobie parę różyczek do dekoracji. Ja wzięłam, ale jakoś mi zniknęła w trakcie pracy, więc niestety gotowe danie jest bez :D Smacznego

Kulinarne zapędy Kokosa
Kremówka 64

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tradycyjna kremówka na cieście francuskim z budyniowym kremem to prawdziwy raj dla podniebienia. Owszem jest ona dosyć pracochłonna, ponieważ samo przygotowanie ciasta francuskiego

Przepiski.pl
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym 167

Tradycyjne polskie ziemniaki z mięsem w beszamelowym sosie pod złocistą serową skorupką. Czas wykonania: 1 h 20 min Ilość porcji: 6-8 Składniki

KuchniaWeDwoje.pl
Wuzetka + film 176

Klasyczna wuzetka na bazie kakaowego biszkoptu, nasączona kawą, przełożona dżemem i bitą śmietaną z wierzchu wykończona czekoladową polewą. Jest to ciasto dość czasochłonne ale bardzo proste

Smakowite Dania
Żytnie krążki cebulowe z orzeszkami i papryką na ostro 213

Witajcie!, pustki w lodówce? jest na to sposób :) Krążki cebulowe! kojarzone są głównie z fast foodem lecz tu zostaną wzbogacone o razową mąkę żytnią. Do tej

Kuchnia PROzdrowotna
Ciasteczka z okienkiem z landrynek 181

małe kawałki, cukier, wbij żółtka, dodaj śmietanę i zagnieć ciasto aby uzyskać jednolitą kulę. Kulę podziel na pół. Jedną połówkę schowaj do lodówki zawiniętą w folię aluminiową. Z drugiej części zacznij robić ciasteczka. Blat podsyp mąką. Rozwałkuj ciasto i wykrawaj ciasteczka za pomocą foremek o dowolnych kształtach. Ciasteczka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wtedy wykrój środek(...)czas na pomyślenie o prezentach i przygotowywanych potrawach. Jeśli nie masz pomysłu, zachęcam Cię do zakupu książki ZAPACH ŚWIĄT której jestem współautorką. Książka to 242 strony pomysłów na świąteczne dania i DIY, pięknie wydana, z grubą okładką i pięknymi wysokiej jakości zajęciami. Naprawdę warto. Nie czekaj, ilość książek jest ograniczona. KUP KSIĄŻKĘ Artykuł Ciasteczka z okienkiem z landrynek pochodzi

nietylkopasta.pl
Kurczak Cacciatore 438

Włoskie danie- kurczak Cacciatore, czyli kurczak duszony na patelni, zatopiony w sosie pomidorowym, z pieczarkami i oliwkami. Podajemy go z makaronem, ryżem lub bagietką. Danie aromatyczne, pyszne i bardzo proste do zrobienia. Składniki: 6 udek z kurczaka (około 700 g) sól pieprz oliwa z oliwek, do smażenia- kilka łyżek 2 cebule(...)szklanki wody, oregano, bazylię. Sos mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Do sosu wkładamy udka i pod przykryciem dusimy je 50 minut. W połowie czasu duszenia udka przewracamy na drugą stronę. Dodajemy oliwki i dusimy jeszcze 5 minut. Jeśli zachodzi potrzeba, można odkryć pokrywkę na 2- 3 minuty i odparować trochę wody. Smacznego

Smak mojego domu
Pstrąg gotowany podany z plackiem z cukinii, karmelizowanym porem i sosem maślanym 144

pstrąga przekroić na pół, posypać solą i pieprzem od strony mięsa, a od strony skóry posmarować oliwą z oliwek. Na jednym płacie ułożyć przestudzony szpinak, a następnie przykryć go drugim płatem. Takie pstrągi zawinąć bardzo szczelnie folią spożywczą, usuwamy z niej powietrze i odstawić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie zagotowujemy w garnku wodę. Do gotującej(...)patelni roztopić cukier i dodać do karmelu połówki oczyszczonych porów. Smażyć przez 2 minuty mieszając. Pstrągi podawać z plackami z cukinii, karmelizowanymi porami i polane sosem maślanym. Danie udekorować plastrami buraka i kalarepy. Zamiast porów można wykorzystać fasolkę szparagową

Kuchnia Bon Appetit
Barszcz wołyński 144

przepis, ze starego zeszytu mojej mamy. Jest to barszcz wołyński. Skąd taka nazwa, nie wiem, ale w sam raz na zimne dni. Zupa pożywna i z powodzeniem zastąpi dwa dania. Możemy go przygotować dzień  wcześniej. Nabiera wtedy głębszego smaku i koloru. W sam raz na nadchodzące Święto Zmarłych.  Składniki: -1/2 kg mięsa wołowego z kością(...)kroimy w kostkę i wrzucamy do wywaru z ziemniakami. Dodajemy wraz z wywarem miękką fasolę i buraki. Odstawiamy garnek z ognia. Jeżeli chcemy odstawić barszcz na noc, to na drugi dzień podgrzewamy i  zalewamy  spienioną śmietaną, jeżeli nie, to podprawiamy  od razu.  Solimy i pieprzymy do smaku. Jeżeli chcemy uzyskać kwaśniejszy smak, dodajemy łyżkę octu jabłkowego

Kulinarne przemyslenia
Ciasto z rabarbarem i kremem 131

Sezon rabarbarowy więc i u mnie nie może tego właśnie składnika zabraknąć :-) To właśnie ciasto powstało zupełnie przypadkiem, na zasadzie "co mam, to dam" i wyszło nieziemsko pysznie :-) Tym razem poszłam trochę na łatwiznę i użyłam kremów błyskawicznych, ale zawsze możecie przygotować tradycyjną masę budyniową, jeśli wolicie :-) Szybkie, łatwe i wszystkim smakuje... SKŁADNIKI Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki(...)gorącego rabarbaru wsypujemy galaretki, dokładnie mieszamy i odstawiamy aż masa lekko przestygnie. Kremy budyniowe przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na pierwszy kruchy blat wykładamy masę rabarbarową, przykładamy drugim blatem i odstawiamy aż całość zastygnie. Wykładamy masę budyniową i dowolnie dekorujemy. Najlepiej smakuje schłodzone, a jest pyszne

Czary - gary w kuchni