drugie danie - 14640 przepisów (strona:643/976)

Domowe burgery 85

obiad. Moje burgery są z mięsa wieprzowego. Dla niektórych to może być profanacja, no cóż. Takie miałam mięso akurat w zamrażalniku :) Uwierzcie mi, pomimo świadomości, że jest to danie dosyć kaloryczne, to nie żałuję, bo wiem co w tej bułce się znalazło, a wyszła zdecydowanie taniej niż z niejednej restauracji.  Składniki : (4 osoby) 4 duże(...)wyjdą. W międzyczasie rozkrawamy bułki. Robimy sosy: musztardowo - ketchupowy (ostrzejszy) i musztardowo-ketchupowo-majonezowy (łagodny) Przynajmniej po szklance  sosów na 4 bułki. Smarujemy jedną połówkę sosem ostrym, drugą - łagodnym. Układamy całość naszego hamburgera. Dajemy liść lub dwa liście sałaty, na to cebula, pokrojona w krążki. Na to układamy serce naszej bułki- czyli mięsko, potem  plaster sera żółtego

Justa próbuje gotować
6 sposobów na wykorzystanie chałwy 321

bakaliami. W tym roku planuję przygotować chałwę samodzielnie, ponieważ taka domowa smakuje prawdopodobnie najlepiej. Zresztą jak wszystko co domowe Jakoś wcześniej nie było ku temu okazji. Na pewno dam wam znać jak wyszła. A wracając do ciast, mam tu dla was dokładnie 5 propozycji na ciasta oraz jeden deser. Wśród ciast znajdziecie opcję bez pieczenia, serniki, ciasto na bazie maślanki(...)chałwy. W skład ciasta wchodzi olej, maślanka oraz miód. Jedyne na co musimy zwrócić uwagę to porządne ubicie białek na pianę, reszta to praktycznie wymieszanie jednych składników z drugimi i gotowe Ciasto jabłkowe z chałwą i migdałami. 3. DESER TRUFLOWO – CHAŁWOWY Deser truflowo chałwowy Jako przerywnik od ciast polecam pyszny deser czekoladowo chałwowy z malinami. Ja miałam

Relaxtime
Tajskie zielone curry z kurczakiem. Thai green curry with chicken. 244

curry ( jedna mała saszetka wystarczy ) 2-4 łyżki sosu rybnego 1-2 łyżeczki brązowego cukru 2/3 szklanki ryżu jaśminowego Wszystkie składniki przygotować wcześniej tak aby od razu jeden po drugim wrzucać do garnka. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w grube kawałki. Wszystkie warzywa pokroić w dosyć duże kawałki. Pomidorki na pół lub mogą zostać w całości(...)cukinię , za chwilę grzyby, paprykę, brokuł i cebulę. Spróbować czy smak się zgadza, jeśli nie dodać jeszcze łyżkę, dwie sosu rybnego uważając aby z nim nie przesadzić. Danie powinno być lekko słodkawe, słone i ostre. Na sam koniec, już po wyłączeniu palnika dodać połowę liści bazylii tajskiej i pokrojone pomidorki koktajlowe. Curry podać z ryżem

Jemy Pijemy
Ciasto gruszkowe, które rozpływa się w ustach 198

przepisach na moją urodzinową tartę gruszkową i ciasto gruszkowe , przyszła pora na kolejne ciasto. Tym razem wykorzystałam gruszki z kompotu, który ugotowałam w sześciolitrowym garze, z dodatkiem goździków. Nie daliśmy rady zjeść wszystkich gruszek z kompotu, choć bardzo je lubimy:) Odcedziłam więc porządnie część z nich na sitku, zmiksowałam i dodałam do korzennego ciasta. Dzięki gruszkowemu puree ciasto wyszło bardzo(...)Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę wymieszać w sodą i przyprawą do pierników. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. W drugiej misce ubić żółtka z cukrem na gęsty krem. Stopniowo dodawać masło i gruszki. Zmiksować. Zmniejszyć moc miksera do minimum, wsypać mąkę z sodą i przyprawą i zmiksować tylko do połączenia

Posadzone i zjedzone
Pyszna zapiekanka ryżowa z bananami i migdałowymi ziarenkami 191

pyszności. Dziś zapraszam Was na pyszną zapiekankę ryżową z bananami i migdałowymi ziarenkami. Połączenie idealne. Taka zapiekanka ryżowa z bananami i migdałowymi ziarenkami doskonale sprawdzi się również w formie drugiego śniadania czy kolacji. Przepis jest naprawdę prosty, dlatego zachęcam do spróbowania. Pyszna zapiekanka ryżowa z bananami i migdałowymi ziarenkami 2016-04-22 09:49:48 Write a review Save Recipe(...)osoby) 1 1/2 szklanki mleka 2 1/2 łyżki mieszanki prażonych ziaren "Migdałowy Przylądek" 1 średni banan 12 łyżek płatków ryżowych błyskawicznych 1 łyżka cukru (możecie również posłodzić danie np. miodem) Przygotowanie W garnuszku z grubszym dnem gotujemy mleko z cukrem i prażonymi mieszanką ziaren "Migdałowy Przylądek". Zmniejszamy gaz na minimalny. Dodajemy płatki ryżowe. Gotujemy

Słodkie okruszki
Nadziewana tortilla z mięsem mielonym, serem i sałatą rzymską 188

lodówki zawsze można przygotować pyszne danie. Dziś zapraszam Was na prosty, choć efektowny przepis na nadziewane tortille z mięsem mielonym, serem i sałatą rzymską. Takie danie troszkę z wyglądu przypomina popularny fast food ;) Spróbujcie. Składniki: około 100 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 1/2 cebuli 1/4 żółtej papryki 1/2 łyżeczki soli(...)dużych oczkach tarki (na całej powierzchni). Po czy wykładamy nasz mięsny farsz (bez płynnej części, jeśli taka nam zostanie na patelni). Całość obficie posypujemy startym serem. Na wierzch kładziemy drugą tortillę. Tak przygotowaną tortillę wkładamy do mikrofalówki (lub piekarnika nagrzanego do 180 stopni). Zostawiamy, aż ser się stopi i połączy całość. Następnie kroimy nadziewaną tortillę w trójkąty (jak pizzę

Słodkie okruszki
Golas z Kaszy Gryczanej - Pieróg z Kaszy Gryczanej 162

Witam serdecznie Propozycja na pyszny golas z kaszy gryczanej . Jest to proste i zdrowe danie, zawiera dużo pełno wartościowego białka i złożonych węglowodanów . Będziemy potrzebować : 300 g kaszy gryczanej (przed gotowaniem) 500 g białego sera 500 g ugotowanych ziemniaków 3 jajka 2 cebule (około 150 g) 4 łyżki oleju masło lub inny tłuszcz do wysmarowania foremki(...)masłem przekładam masę , delikatnie ugniatając . Górę smaruję olejem – biorę trochę oleju na dłoń i smaruję górę golasa olejem . Pieczenie golasa : Foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 60 minut . Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu . Golas powinien ładnie się zrumienić . Po upieczeniu od razu nie wyjmuję

Uwaga Babcia Gotuje
Gumbo z Nowego Orleanu. Garnek pełen smaku 424

przypalenia, w tym przypadku wszystko będzie do wyrzucenia. Mieszamy, około 15-20 minut, cały czas będąc blisko garnka. Po około 10 minutach mąka zacznie ciemnieć i pachnieć jak popcorn. Dajcie jej 20 minut, poświęćcie się mieszając, aż osiągnie kolor ciemnego karmelu – mlecznej czekolady. Im ciemniejsza zasmażka tym lepszy, głębszy smak . Gdy osiągnie już odpowiedni kolor, wrzućcie wszystkie pokrojone warzywa(...)udka z kurczaka (około 700g) 250g mrożonych gotowanych krewetek, średnich 250g wieprzowej kiełbasy wędzonej, jak najlepszej (u mnie delikatnie jałowcowa wieprzowa) 2 średnie cebule, 200g, jedna pokrojona drobno, druga na ćwiartki 9 gałązek selera naciowego 1 pęczek grubego szczypioru 2 papryki okrągłe, około 350g 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki czarnego grubo mielonego pieprzu 1 kostka bulionu wołowego/ drobiowego/warzywnego

Karo in the Kitchen
Ananasowa babeczka chili w parze z z limonkową muffinką kokosową :) Na ostro czy na słodko - oto jest pytanie? 125

Kilka dni temu chodziły za mną dwa smaki: ostry i słodki. Żeby nie rozdrabniać się na przygotowywanie dwóch różnych dań spełniających te zachcianki postanowiłam oba smaki zakląć w formę babeczek. Trochę zabawy, małe zamieszanie aż w końcu jedno pieczenie i przekąska z deserem gotowe za jednym zamachem. Zamysł był prosty: ta sama podstawa do ciasta przyprawiona(...)manipulować jest 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie:  Na początku mieszam dokładnie mąkę (całe 300 gram) z proszkiem do pieczenia. Dzielę na dwie równe części. W drugim naczyniu mieszam łyżką 2 jajka z 3 łyżkami jogurtu, mlekiem oraz 1/2 puszki ananasa wraz z odrobiną soku. Dzielę na dwie równe części. babeczki chili: do mąki z proszkiem

Kuchnia po mojemu
Akacjowe muffiny kontra deszcz 219

grudki i pieczemy 25 minut w 190 stopniach Celsjusza. Muffiny najlepsze są jeszcze lekko ciepłe- wilgotne, miodowe, bardzo aromatyczne i, przez syrop mleczowy, trochę cytrynowe. Dla mnie są na drugim miejscu jeśli chodzi o smak, zaraz po muffinach kasztanowych. El Muffin  Upiekłam je dziś w przerwie, ale oczywiście nie zdążyłam zjeść. Spakowałam sobie dwa jeszcze ciepłe(...)takim składem całkiem w porządku. Marka zdecydowanie godna polecenia ( ich strona ). I deszcz się może schować! I wprawdzie nie udało mi się rozegnać deszczowych chmur, ale nie dałam się pogodzie. Dalej nucę sobie Yvesa Montanda i wyobrażam sobie, że moje balerinki i prochowiec są prosto z paryskiego butiku, a deszcz jest po to żebym mogła stąpać z wdziękiem pomiędzy kałużami

les mirabelles
Testowanie obieraczek firmy Victorinox* 172

nimi nie dzieje. Przyszedł czas na przetestowanie kolejnych produktów tej firmy. Wybór padł na obieraczki. Tydzień temu otrzymałam trzy obieraczki firmy Victorinox jedna normalna tradycyjna ze sztywnym ostrzem, druga również tradycyjna ale z ząbkowanym ruchomym ostrzem no i trzecia poprzeczna. Obierałam przysłanymi mi obieraczkami ogórki, również kiszone i konserwowe, pomidory, cukinię, ziemniaki, jabłka, cytryny i tonę marchewki:-) Po tygodniu(...)paski tzw. "makaron z warzyw" (można go zrobić z marchewki, cukinii, ogórka - nięki tej obieraczce można stworzyć np. taką sałatkę (klik) ). Tak obrane warzywa na pewno uatrakcyjnią danie. Obieraczka obiera nieco grubiej niż dwie pozostałe przysłane mi do testowania, dzięki czemu obrane wstążki warzyw można również wykorzystać do roladek warzywnych. Największym minusem tej obieraczki jest brak

IMPRESJA SMAKU
Souvlaki, czyli greckie szaszłyki z jagnięciny 215

świeżą sałatką.  Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mięsa z udźca jagnięcego bez kości, 1 cytryny, 4 średnich czerwonych cebul, 6 ząbków czosnku, 200 gram naturalnego serka homogenizowanego, 1 ogórka, 100 gram zielonych oliwek, 500 gram pomidorków koktajlowych, 1 główki sałaty rzymskiej, suszonego oregano, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu, oliwy. Przygotowanie dania rozpocząłem od zamarynowania mięsa(...)niej szaszłyki. Piekarnik nagrzałem do temperatury 160 stopni z włączonym termoobiegiem i piekłem w nim szaszłyki przez 45 minut. W razie nadmiernego przypiekania się cebuli należy przełożyć szaszłyki na drugą stronę. W międzyczasie przygotowałem sos tzatziki. Można oczywiście przygotować go na bazie jogurtu greckiego, ale ja osobiście ostatnio preferuję gęściejszą wersję przygotowywaną na bazie serka homogenizowanego. W celu przygotowania

Wyprawy kulinarne
Flatbread, czyli chlebek z patelni 160

Ostatnio gościł na naszym stole   tagine z kurczaka z suszoną śliwką . Zastanawiałam się co przygotować jako dodatek do tego dania, ziemniaki, kuskus... ? I wtedy wpadł mi w oko przepis na flatbread, czyli takie nasze podpłomyki. Młodsza córa szybko zagniotła ciasto i oto co nam wyszło: chrupiące i ciepłe chlebki. Będziemy powtarzać :-). Inspiracja  Kuchenne wędrówki Shinju(...)placem o grubości 2-3 mm. Patelnię o średnicy 24 cm mocno rozgrzewamy i smażymy na niej chlebek przez 1 minutę z jednej strony i kolejną minutę z drugiej. Ciasto powinno się lekko zarumienić i powinny pojawić się na nim brązowe plamki. Tak samo postępujemy z kolejnymi chlebkami. Podajemy od razu, kiedy są jeszcze ciepłe

Kulinarne przygody Gatity
Pomidorowo-makaronowe placuszki 236

Danie z cyklu zostało mi i co z tym zrobić ? Tym razem zostało mi odrobinę makaronu nitki z rosołu - za mało do następnej zupy czy na zapiekankę -ot taka garstka .W zasadzie nie wiem skąd ten pomysł. Nie widziałam nigdzie czegoś podobnego. To był impuls. I muszę powiedzieć , ze bardzo smaczny impuls. Na przyszłość przewiduję robienie(...)grube plastry (6). Na patelni po smażeniu makaronu rozgrzać olej. Ułożyć plastry pomidora - posypać rozmarynem , posolić i posypać pieprzem. Na każdym plastrze ułożyć porcję masy makaronowej. Łopatką przewrócić na drugą stronę i smażyć aż jajko spajające makaron się zetnie , a placuszek zrumieni. Nie ma to trwać długo żeby pomidor nie zmiękł za bardzo i nie rozpadł się.  Podajemy

Buniabaje w kuchni
Kapuśniak z kabanoskami i kminkiem. Wersja dla zabieganych. 161

Dawno nie gotowałam kapuśniaku. Nie tylko ja to zauważyłam. "Kochana... Wiesz, wczoraj widziałam w prasie zdjęcie pysznego kapuśniaku.". "Adrianno, tak za mną kapuśniak ostatnio chodzi.." Czyste aluzje dały mi do myślenia. I skłoniły do działania. Ruszyłam więc do kuchni.   Nie miałam czasu na długie gotowanie. Poszłam na łatwiznę, do czego przyznaję bez bicia. Skorzystałam z notatek Babci, przerabiając(...)rosołowe. Dolałam wody i gotowałam na wolnym ogniu, do zmięknięcia warzyw i połączenia się smaków. Jeżeli warzywa się zbytnio rozmiękną, nie szkodzi - zupa stanie się gęstsza. Najlepiej smakuje na drugi dzień. SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki