Jak przygotować polędwiczkę wieprzową, aby zadowolić jej smakoszy, ale i… nie tylko? Aby mięso było idealne w smaku, soczyste, mięciutkie i kruche? Najprościej… zrobić soczystą
mojewypiekiinietylkoDevolay z masłem i serem(z puree ziemniaczane)Skłądniki:(na dwie porcje)Devolay:- 2 duże piersi z kurczaka- 2 paski sera żółtego (6cm-1cm.-1cm
Gotuj Z MuzykąChyba nie ma dziecka, które nie lubi galaretek. Moje, jak już wspominałam wcześniej, uwielbia! W związku z tym postanowiłam przygotować dla niego tort galaretowy. Wyszedł całkiem
Kolizje SmakówDzień dobry, Kulinarne blogi zalane są wręcz przepisami z okazji Walentynek . Z Mężem nie przywiązujemy szczególnej uwagi do tego "święta", co więcej w tym roku nie
Chilli Czosnek i OliwaPierwsze danie kuchni indyjskiej przygotowane przez mojego tatę. Lekko pikantne. Bardzo smaczne, polecam gorąco. Magia aromatów. Składniki na Chana Masala (6 porcji): 2 puszki ciecierzycy 2 x pomidorki koktajlowe z puszki 400 g cebula 2 - 3 łyżeczki startego imbiru 1 - 2 ząbki czosnku 30 ml oleju do smażenia Przyprawy: 3 łyżeczki mielonego kminu(...)czasu. Gotować aż sos będzie kremowy i gęsty, a dynia miękka. Podawać z ryżem Basmati posypanym dużą ilością świeżej kolendry lub chlebkami Naan. Zajadamy się jednym i drugim. Składniki na chleb Naan (odmierzane szklanką o pojemności 200 ml): 1/2 szklanki ciepłej wody 0,5 łyżeczkicukru 8 g świeżych drożdży 2 - 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 szklanki mąki pszennej
Karola gotujeDynia to królowa jesieni, z której możemy przygotować pyszne dania na wytrawnie i nie tylko...jest również doskonałym dodatkiem do deserów i wypieków. W moim domu preferuje dynie w słodkich odsłonach i często dodaje ją do wypieku ciast drożdżowych. Sezon na dynie trwa w dalszym ciągu, więc dzisiaj zapraszam na pyszną dyniową strucle nadzianą prażonymi jabłkami z cynamonem(...)Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na dwie części. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, nakładamy połowę jabłek bez soku i zwijamy jak roladę od dłuższego boku. Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej rolady. Strucle przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min. Następnie strucle smarujemy roztrzepanym jajkiem. Piekarnik rozgrzewamy. Strucle pieczemy
kulinarne odsłony patiręcznikiem. Orzechy i suszone śliwki grubo kroimy. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Do pierwszej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cynamon. W drugiej misce m iksujemy jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej , całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do miski z mąką stopniowo dodajemy płynne składniki(...)impasto la frutta secca (uvetta, prugne secche e noci) che avrete precedentemente infarinato. Per ultimo aggiungete le mele. Amalgamate delicatamente il tutto. Versate il composto ottenuto in una tortiera da 24 cm di diametro foderata con carta da forno. Infornate la torta nel forno preriscaldato a 180 gradi per circa 45-50 minuti. Smacznego! Buon appetito
La grande e la piccola cuocaśmietanki kremówki i świeżo siekana natka pietruszki i mamy genialny obiad lub kolację 👍🍝 Opisałam Wam bardzo szczegółowo sposób przygotowania tego makaronu i tekstu troszkę jest, ale zapewniam Was, że danie robi się błyskawicznie - dokładnie tyle czasu, ile gotuje się makaron 😊 Nie pozostaje mi nic innego, jak życzyć Wam smacznego! SKŁADNIKI (na ok. 2-3 porcje(...)drobno pokrojoną (bez pestek). Teraz wrzuć krewetki, posyp je suszonym chili lub w płatkach, 2 łyżkami natki pietruszki, podsmaż je około 2 minuty z jednej strony. Przerzuć krewetki na drugą stronę i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posól i popieprz do smaku, delikatnie zamieszaj i smaż kolejne 2-3 minuty . Do krewetek dodaj kurki z cebulką, podsmaż całość
Słodko-Słony Świat Ilonymakaronowe zastąpiłam naszą Polską pyszną cukinią co w rezultacie sprawiło, że obiad był palce lizać. Składniki na dużą formę do zapiekania 22x30 cm. Sos boloński: - 50 dag mięsa mielonego, dałam mięso z indyka - 400 g pomidorowej passaty - 1 cebula - 1 marchewka - 1 pietruszka - 3 łyżeczki dobrego koncentratu pomidorowego - 2 świeże pomidory - kawałek selera, ok 1/4 - 2 gałązki liści selera - szklanka(...)wykładamy cienkimi plastrami cukinii i wylewamy na nie połowę beszamelu. Następnie z plastrów cukinii robimy małe ruloniki szczenie wypełniając formę. Każdy zawijas wypełniamy sosem bolońskim, a na wierzch wylewamy drugą połowę beszamelu. 3. Wierzch dodatkowo można posypać gałką muszkatołową i startym serem. Lasange pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez ok. 50-60 minut. Podajemy na gorąco
Apetyczna babeczkaBrowar Miedzianka widoczny z głównej ulicy Nowoczesna architektura budynku Wnętrze zrobiło na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Jest tam dużo miejsca i przestrzeni, a goście nie siedzą „jeden na drugim”. Wystrój nie jest przesadzony, ale elementy drewniane dodają temu miejscu pewnej przytulności. Najistotniejszym elementem restauracji, jest to, że na bieżąco można obserwować proces tworzenia piwa(...)zdecydowałam się na placek po węgiersku. Był pyszny. Do każdego dania dostaliśmy zestaw surówek. Zamówiliśmy również po małym piwie tak „dla smaku”, ale nie będę się w tej kwestii wypowiadać, ponieważ tak jak już wspomniałam, ja piwa nie piję i mi one generalnie nie smakują. Karta Dań Śląskie Niebo Chyba jedyne do czego bym się
Relaxtimeciasteczko do herbaty czy kawy. Dzisiaj mam dla Was takie małe co nieco czyli kasztanki. Małe pączki na jeden kęs. A jakie smaczne... Może się skusicie i usmażycie. Koniecznie dajcie znać jak zrobicie, czy smakowały. Troszkę pracy jest, ale warto. Żródło mojewypieki.com 500 g mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 jajko 3 żółtka 50 g cukru 3 łyżki oleju(...)posypanej mąką, nakrywamy je i czekamy aż wyrosną. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz do temp max 180 stopni C. Wkładamy pączki i smażymy najpierw z jednej strony, a następnie z drugiej. Uważać przy przewracaniu pączka, aby go nie nakłuć. Osączyć na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem lub polukrować. kasztanki czyli mini pączki
O kuchni z uczuciemRolada biszkoptowa to jedno z tych ciast, które robi się po kawałku w wolnej chwili, a efekt na drugi dzień jest taki, że chciałoby się ją jeść jeszcze i jeszcze. Jest na tyle uniwersalna, że można do niej włożyć swój ulubiony krem, mus jabłkowy czy galaretkę o wybranym smaku. Ja za kremami nie przepadam, więc wybieram galaretki i jabłka, które(...)białka do masy i delikatnie mieszać. Masę wyłożyć (powinna być puszysta) na dużą blachę (tę, którą producent dorzuca do kupowanego piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Tego papieru warto dać więcej (tak, by wystawał z formy), bo potem się przyda do zawijania rolad. Piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. ok. kwadransa na złocisty kolor. Po upieczeniu roladę
Weekendy w domu i ogrodziebardzo smaczne danie i dodatkowo pięknie się prezentuje. Smak ciasta francuskiego doskonale łączy się ze szpinakiem i mięskiem drobiowym. Polecam. SKŁADNIKI 1 duży płat ciasta francuskiego lub dwa pojedyncze 1 podwójny filet z kurczaka opakowanie szpinaku rozdrobnionego 10 dag. sera koziego pół opakowania sera fetta 2 ząbki czosnku sól. pieprz do smaku przyprawa(...)lewej strony ciasta nacinamy paski szerokości 4-5 cm. Tył i przód szerokie. Zawijamy najpierw przód i tył na farsz, następnie pasek z jednej i pasek z drugiej . Robimy przeplatankę na tzw. mumię. Ciasto smarujemy rozmąconym jakiem. Pieczemy w 180 stopniach ok. 1 godzinę. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad
W kuchennym oknie Ewyzupełnie przypadkiem, a historia ich sięga roku 1853. Oczywiście wtedy nie były przygotowane ani w mikrofali, ani w piekarniku. Składniki: - ziemniaki - olej rzepakowy - 2 łyżeczki cukru - ulubione przyprawy (dałam sól, paprykę wędzoną i oregano) Ziemniaki obieramy, płuczemy. Kroimy na szatkownicy z wkładką karbowaną (może też być zwykła), na cienkie plasterki. Płuczemy kilkakrotnie w zimnej wodzie, aby pozbyć się(...)dodatków”. Na korzyść piekarnika przemawia oczywiście możliwość zrobienia większej ilości jednorazowo. Na zdjęciach – w szklanej miseczce – przygotowane w mikrofali, w porcelanowej – z piekarnika. Jedne i drugie znikły… w mig. Po raz kolejny mogę powiedzieć – smacznego. Wydrukuj przepis The post Chipsy z mikrofali i piekarnika appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoprzeżyję jeśli nie wyląduje taki na moim talerzu. Długo nie minęło jak pobiegłam do sklepu po śliwki. Słodkie śliwki z ostrą nutą chili, delikatna kasza bulgur - mniamm. Z tym daniem potrzebujemy niecałe 30 minut, a warto! Bosskie to było! Składniki na 2 porcje: Kurczak: 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 gałązka rozmarynu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej Skworcu(...)papryką i odłożyłam na talerz. Śliwki: Śliwki umyłam, usunęłam pestki i pokroiłam na kawałki. Włożyłam owoce do miseczki, zasypałam cukrem i ostra papryką, wymieszałam i odstawiłam. Osobno w drugiej miseczce wymieszałam sobie syrop klonowy z octem balsamicznym. Wykonanie: Na rozgrzaną patelnię grillową wyłożyłam kurczaka i grillowałam, na jednej stronie ok. 2 minuty, a na drugiej 1 minutę. Podczas
Blondynka Gotuje