Każdemu czasmi zostaje mięso z pieczeni z poprzedniego dnia. Nie bardzo wiemy co z tym zrobić ? Ani to na obiad , bo za mało, a wyrzucić szkoda
Kuchnia PokoleńCałą rodzinką bardzo lubimy gołąbki, ale prawda jest taka, że strasznie ciężko mi się za nie zabrać tzn. za ich przygotowanie. Więc kiedy tylko trafi się
Kuchnia z widokiem na ogródPRAWIE robi różnicę nie tylko w reklamie ;) dlatego jest to sałatka prawie w kolorach flagi Włoch ;) zdrowa, pyszna i pachnąca, choć z pewnością najlepsza będzie z
Kolorowy PrzepisownikBardzo lubię grzyby i korzystam z nich w kuchni sezonowo, używając tych, które akurat są dostępne. Boczniaki są delikatne w smaku, a przygotowane w ten sposób
Karo in the Kitchen1 cukinia 400 g mięsa mielonego 1 jajko sól pieprz pieprz ziołowy pół czerstwej bułeczki kawałek sera żółtego ok 50 g 1 pomidor 3 łyżki oliwy
Gotowanie jest łatweI następne przepisy oraz stare zdjęcia. Ale co tam, najważniejsze aby było smacznie :) Dla zbieraczy grzybów kania jest prawdziwym skarbem. Są lata kiedy rośnie całymi gromadami
Nie tylko w kuchniCoś na słodko, delikatne, puszyste placki jogurtowe malinowo-borówkowe. Świetne na niedzielne śniadanie lub do popołudniowej kawy. Składniki : 250g jogurtu naturalnego 2 duże jajka 2 łyżki
zobacz ich smakZ kaszą bulgur i gotowanym kurczakiem Składniki kapusta czerwona 2 gotowane udka kurczaka (ok. 500 g) szklanka kaszy bulgur cebula masło natka pietruszki 500 ml bulionu
R'n'G KitchenPlacek jajeczno - ziemniaczany z serem(szybki, prosty smaczny sposób na dobre śniadanie lub kolację, a składniki potrzebne, na pewno masz w domu)Polecam taki placek
Gotuj Z MuzykąSzybki i bardzo fajny obiadek z wykorzystaniem fileta z piersi kurczaka. Składniki: -podwójny filet z piersi kurczaka -4 cebule -300 ml bulionu warzywnego -100
Maminek kulinarnyDzień Dziecka to bardzo wyjątkowy dzień. Odkąd zostałam mamą jest dla mnie szczególny. Uwielbiam atmosferę i beztroskę towarzyszącą tej dacie. Dla mnie to również czas wspomnień, czas powrotu do domu rodzinnego i zapachów, które towarzyszyły mi w tamtym czasie. Zapach – przechowuje się go całe życie, jak rodzinne fotografie w albumach. Przypomina o rodzinnym domu, przyjaciołach, szkolnych latach, beztroskim dzieciństwie(...)Najbardziej lubię te herbaciane. Czasem obrywam im płatki, choć mama tego nie lubi i rozcieram w dłoniach, uwalniając ich wspaniały zapach. Po płocie wije się do góry pachnący groszek. Drugą część ogrodu zajmuje szklarnia, gdzie rosną dorodne pomidory, podparte drewnianymi tyczkami. Mama czasem pachnie tym charakterystycznym, mocnym zapachem krzaków pomidorów. Wokół szklarni rosną warzywa – mnóstwo warzyw. Każda grządka
Wędrówki po kuchniJeżeli uwielbiacie leczo to poniższa wersja skradnie wasze serca! Leczo z dynią jest bardzo sycące, wyraziste (zasługa przypraw) i smaczne. Mało kto zorientuje się, że w daniu znajduje się dynia. Ponadto świetnie smakuje podane ze świeżym pieczywem. Gorące leczo możecie przelać do słoików, zakręcić pokrywki i przechowywać w chłodnym miejscu. Składniki na 4 porcje: dynia hokkaido(...)dodać pokrojoną dynię i całość dusić pod przykryciem, aż do miękkości dyni. Gotowe leczo posmakować i ewentualnie mocniej doprawić (uważajcie z ostrą i wędzoną papryką!). Świetnie smakuje podane na drugi dzień. Przepis STĄD
UgotowaćWygląda na wymyślne danie, jednak w przygotowaniu jest dość proste. Z pewnością wprowadzi powiew świeżości do waszej kuchni i urozmaici nieco popołudnie. Pomysł tym razem zawdzięczamy naszemu ulubionemu 11-latkowi, Adaśkowi czas: 1 h 20 min ilość: 4 osoby składniki: 1 brokuł 2 piersi z kurczaka mozzarella mini (kulki) 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 ząbki czosnku(...)piekarniku przez ok. 17 min. Polecamy serwować z pieczonymi ziemniakami i dodatkową porcją brokułów na talerzu. Jeśli zdecydujecie się podać sakiewki z pieczonymi ziemniakami, zacznijcie od przygotowywania tych drugich, zajmie Wam to ok. 1 godziny. Przepis znajdziecie TUTAJ . SMACZNEGO
Ania i Marcin gotująkompotu wiśniowego) Składniki na czekoladę: 10 daktyli 1 szklanka mleka ryżowego 2 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki kakao dżem do przełożenia śmietana ryżowa cukier kokosowy kilka kruchych ciastek (ja dałam ryżowe) Ciasto: Do miski wsypałam mąkę ryżową, gryczaną i ziemniaczaną. Dodałam proszek do pieczenia, olej, mleko ryżowe oraz cukier kokosowy. Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą miksera. Ciasto podzieliłam na trzy(...)dodałam kakao, olej kokosowy i wymieszałam. Krem do ozdobienia: Śmietanę kokosową z dodatkiem cukru brązowego ubiłam za pomocą miksera. Na pierwszą część ciasta, bez kakaa wyłożyłam krem wiśniowy. Na drugą część, kakaową wyłożyłam dżem, a na trzecią część ciasta wyłożyłam krem. Na kremie ułożyłam ciastka ryżowe, jedno obok drugiego. Na ciastka wyłożyłam czekoladę. Na sam koniec tort ozdobiłam kremem
nietadietaniedzielę 5 lipca w Radecznicy - miejscowości na Roztoczu - odbyła się impreza poświęcona uczczeniu pamięci Likwidacji Klasztoru i Gimnazjum w Radecznicy oraz II Inspektoratu Zamojskiego Armii Krajowej w czasie Drugiej Wojny Światowej. Zostałam na nią zaproszona przez Edytę z bloga Pasja Smaku aby wesprzeć ją w organizacji stoiska poświęconego kuchni historycznej. Troszkę zajęło nam postanowienie co na takim stoisku może(...)kryształ do posypania Do dzieła!!! Mąkę przesiać z amoniakiem na stolnicę, część zostawić do podsypania, posiekać z tłuszczem, wymieszać z cukrem, dodać żółtka, jajo, cukier i tyle mleka aby dało się zagnieść ciasto rzadsze jak na kluski. Zostawić w chłodnym miejscu na 30 minut. Wałkować na grubość 1/3 cm, wykrawać foremkami ciastka, układać na posmarowanej blasze (użyłam papieru do pieczenia
sierotka maRysia w kuchni