W weekend, kiedy mamy rano więcej czasu, nic nie stoi na przeszkodzie żeby zakasać rękawy i chleb upiec samemu. Tym bardziej, że nie musimy kupować różnych
Karo in the KitchenChrupiąca pierś z kurczaka podawana z glazurowaną, młodą marchewką. Marchewka ma charakterystyczny smak dzięki dodatkowi estragonu (jeśli ktoś nie lubi, można pominąć). Przepis dla 3-4
Bulliomożemy zastosować mięso z cebulą i czosnkiem. Najlepiej wołowinę lub karkówkę pokrojoną w drobniutkie kawałki. Można też użyć indyka albo kurczaka. Moim zdaniem jednak użycie kurczaka jest profanacją tego dania. Ciocia używa też gęsiny, ale ciężko ją zdobyć. W każdym razie do mięsa wkrajamy dużą ilość cebuli. Nie żałujmy cebuli i czosnku. Będzie pysznie. Farsze bywają też słodkie(...)łyżka mąki 1 łyżka cukru ciasto 1kg mąki 1 szkl wody 5 jajek 1 łyżeczka soli do smarowania ciasta 1 kostka masła farsz 1,5kg udźca z indyka (można dać wołowinę lub karkówkę, gęsinę, pokroić w drobne kawałeczki) 6 dużych cebul (pokroić w piórka) 0,5 główki czosnku (nie żałować czosnku) słodka papryka sól pieprz listonic_name = "Pierekaczewnik z indykiem
CoolinarniePLPieczenie z dziećmi to zawsze wielka frajda. Razem z Jachem postanowiliśmy upiec muffinki z dżemem. Wybrałam bardzo prosty przepis by maluch sobie z nim poradził i
Kolizje SmakówOgrzany starter przekładamy do dużej miski, dodajemy pozostałe składniki na zakwas, mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na noc (8-12 godzin) w temperaturze pokojowej. Zakwas jest gotowy, jeśli da się wyczuć lekko kwaśny zapach i po rozsunięciu ciasta widać, że jest napowietrzone i ma gąbczastą strukturę. W DNIU PIECZENIA Do chleba potrzebujemy 350 g przygotowanego zakwasu. Resztę przekładamy(...)piekarnik spryskujemy wodą, żeby go zaparować. Chleb pieczemy 45-50 minut. Po tym czasie wyjmujemy chleb z piekarnika i odstawiamy na kratkę do studzenia, aby odparował. * Garowanie to drugie wyrastanie chleba. Jest ono niezwykle ważne, bo podczas tego procesu drożdże ponownie zaczynają pracować i produkować dwutlenek węgla. Tworzy się struktura ciasta i pieczywo nabiera puszystości. Dłuższy i wolniejszy
Smakowity Blog Kulinarnywodę dodawać stopniowo, ciasto ma być dość gęste, mieszane łyżką nie rozpływa się w misce) Wymieszać, podzielić na 2 części i do jednej wsypać kminek lub czarnuszkę, a do drugiej część ziarna słonecznika, pozostawiając trochę do posypania wierzchu chleba. Formę metalową natłuścić i dokładnie wysypać otrębami, silikonowej nie trzeba. Łyżką nakładać ciasto chlebowe do połowy wysokości foremek (powinno(...)najlepiej zawinięty w lnianą ściereczkę. Rodzaje użytej mąki można modyfikować, gęstość regulować ilością dodawanej wody. Należy pamiętać o tym, że dodany zakwas pracując nieco rozrzedza ciasto. Najważniejsze, nie poganiać, dać spokojnie chlebkowi wyrosnąć. wyrośnięty chleb upieczony jeszcze ciepły
Kuchcik gotujewielu lat robiłam ciasto marchewkowe z jednego wypróbowanego przepisu (https://ugotujmyto.pl/amerykanskie-ciasto-marchewkowe/) i zawsze wszystkim smakowało. Ale pomyślałam, że trzeba dać szansę innym przepisom….;) Ten przepis na ciasto marchewkowe zwrócił moją uwagę swoim pięknym wyglądem. W oryginale to ciasto powinno być zrobione z dodatkiem pistacji, ale musiałam z nich zrezygnować, ponieważ jeden z moich gości ma alergię na orzechy(...)greckiego jogurtu, schłodzonego350 g cukru pudru, przesianego1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy do miski. Dodać jajka, cukier i olej. Zmiksować. 2. W drugiej misce wymieszać startą marchewkę, rodzynki, skórkę z limonki i posiekane pistacje (jeśli je dodajemy) i dodajemy do masy jajecznej.3. Spody dwóch tortownic o średnicy 23 cm wyłożyć papierem
UgotujmyTo.plSwój smak i aromat kurczak zawdzięcza nie tylko cytrynie, jego delikatnośc zależy od leżakowania w kwaśnym mleku. Kto nie próbował zachęcam, naprawdę wyśmienity Składniki: kurczak ok
Z Majeczką w kuchniutrzeć z resztą cukru pudru, dodać nasiona wanilii oraz ubitą śmietankę, krótko zmiksować, tylko do połączenia się masy. Nasączony blat ciasta posmarować cienką warstwą dżemu oraz połową kremu. Przykryć drugim nasączonym blatem. Posmarować dżemem oraz pozostałym kremem. Przykryć trzecim nasączonym biszkoptem. Krem na bezie szwajcarskiej: 6 białek, 450g masła, 400g cukru, szczypta soli, fioletowy(...)przykryć, ale klosz świetnie się sprawdzi jeśli na paterze zaserwujemy jakieś zwykłe ciasto pokrojone na kawałki. Barwnik w żelu sprawdził się doskonale, aczkolwiek do najciemniejszej masy musiałam go dać znacznie więcej niż przypuszczałam, jednak mimo to barwnik jest bardzo wydajny. Smak kremu pozostał nie zmieniony:) Troszkę obawiałam się czy ta plastikowa patera utrzyma mój tort, szczególnie, gdy zostanie
Z miłości do słodkościNaleśniki to zawsze dobry pomysł. Na śniadanie, obiad czy kolację. Zawsze smakują one wyśmienicie. Naleśniki to kolejne danie, które można przygotowywać na różnorakie sposoby. W Polsce najbardziej znane są oczywiscie te z masą serową, czy z dżemem. W Holandii odkryłam słony wariant naleśników, np. z serem i szynką. Z pewnością pojawi się kiedyś(...)ciasta naleśnikowego na patelnię. Na każdy, jeszcze surowy okrąg kładziemy po kilka borówek. Smażymy około 5 minut na średnim ogniu do momentu aż naleśniczek lekko się zezłoci. Przekładamy na druga stronę i równieź smażymy na złoty kolor. Gotowe naleśniczki polewamy syropem klonowym. Smacznego
W mojej holenderskiej kuchnimakaron z kurczakiem, z dodatkiem pysznego aromatycznego pomidorowego sosu. Możesz sterować ostrością makaronu dodając więcej lub mniej chilli, to zależy od Twoich upodobań. A jeśli chcesz dodatkowo potraktować to danie wyjątkowo, zrób domowy makaron z mojego pysznego przepisu na domowy makaron . Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów: – zebrane w jednym miejscu najlepsze(...)zwykle daję 1 średnio-ostre chilli do tej ilości sosu. Dodaj na patelnię passatę pomidorową oraz białe wino, dopraw solą i pieprzem i całość podduś. W tym czasie na drugiej patelni podsmaż posiekanego w niewielkie paseczki kurczaka. Po usmażeniu dodaj kurczaka do sosu, dodaj także ugotowany makaron. Wszystko wymieszaj i posyp parmezanem oraz porwaną na kawałki mozzarellą. Przykryj patelnię
nietylkopasta.plmakaron z kurczakiem, z dodatkiem pysznego aromatycznego pomidorowego sosu. Możesz sterować ostrością makaronu dodając więcej lub mniej chilli, to zależy od Twoich upodobań. A jeśli chcesz dodatkowo potraktować to danie wyjątkowo, zrób domowy makaron z mojego pysznego przepisu na domowy makaron . Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów: – zebrane w jednym miejscu najlepsze(...)zwykle daję 1 średnio-ostre chilli do tej ilości sosu. Dodaj na patelnię passatę pomidorową oraz białe wino, dopraw solą i pieprzem i całość podduś. W tym czasie na drugiej patelni podsmaż posiekanego w niewielkie paseczki kurczaka. Po usmażeniu dodaj kurczaka do sosu, dodaj także ugotowany makaron. Wszystko wymieszaj i posyp parmezanem oraz porwaną na kawałki mozzarellą. Przykryj patelnię
nietylkopasta.plszafce znalazłam zapomnianą puszkę ciecierzycy i przyszedł mi pomysł na placuszki z dużą ilością różnych przypraw. Do tego trochę konfitury z aronii, kasza jaglana, surówka z selera i danie w 40 minut gotowe 😊 Składniki (na 3 porcje): puszka ciecierzycy jajko 3 ząbki czosnku mała cebula pół łyżeczki mielonej kozieradki pół łyżeczki mielonego kminku szczypta mielonej kolendry(...)Jeśli masz ciekawy przepis na zastosowanie nasion roślin strączkowych i chcesz się nim podzielić, zgłoś go do mojej akcji kulinarnej (szczegóły po kliknięciu na baner niżej) "Ręka Fatimy" jest drugą książką, która wyszła spod pióra Ildefonso Falconesa i drugą, którą przeczytałam z jego dorobku. Akcja książki ciągnie się od roku 1568 do 1612 na terenie Hiszpanii. Jest epopeją
Weekendy w domu i ogrodzieprzygotowuje się w bardzo prosty sposób. Wszystkie mokre składniki z dodatkiem przypraw korzennych i ksylitolu rozpuszcza się w rondelku na wolnym ogniu lub w kąpieli wodnej (ja wybieram ten drugi sposób) do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie zmieszane suche składniki polewa się płynnymi i miesza aż wszystko dobrze się połączy. Tak przygotowaną mieszankę wykłada się na blachę i przyklepuje, żeby(...)osobna przekąska. Tak jak już wcześniej wspomniałam jest dość uzależniająca, więc może warto od razu przygotować podwójną porcję? U mnie po granoli ze zdjęć zostało już tylko wspomnienie. :) Koniecznie daj mi znać, jeśli wypróbujesz ten przepis! Wrzuć zdjęcie Twojej potrawy na Instagrama lub Facebooka i oznacz mnie tagiem @bookofspellspl Chcesz być zawsze na bieżąco? Obserwuj mój Instagram , dołącz do mnie
Book of spells