odmierzenie, odważenie, naszykowanie i pokrojenie wszystkich składników. To odpowiednio przygotowane, pokrojone i w odpowiedniej chwili dodane do woka elementy budują konsystencję i niesamowicie przyjemny smak tego naprawdę prostego dania. Czosnek przeciskamy przez praskę lub siekamy i rozcieramy nożem na desce, łączymy ze startym na drobnej tarce imbirem. Szczypior drobno kroimy – białe części szczypioru odkładamy do miseczki z imbirem(...)średnio wysokim ogniu smażymy połowę mięsa przez 40-60 sekund – do zamknięcia i lekkiego przyrumienienia, stale mieszając. Wyjmujemy usmażone mięso do miseczki, powtarzamy operację z pozostałym olejem i drugą porcją mięsa. Łączymy obie porcje mięsa w woku, dodajemy czosnek, starty imbir i białe części szczypioru. Mieszamy i smażymy razem 10-20 sekund do czasu, aż czosnek straci mocny
Karo in the KitchenZupa pizza z kiełbasą, szynką i papryką to fantastyczne danie dla dzieci. Jak już pisałam wcześniej moje dzieci od małego lubiły jeść zupy stąd na blogu znajdziecie ich całe mnóstwo. Zupa to prosta potrawa ale czasami łatwo wpaść w stereotyp i gotować tą samą zupę na około. Oczywiście gotuję zupy ulubione przez nas wszystkich(...)paprykę pokrój w kostkę. Zeszklij na maśle. Rozerwij flak i podziel kiełbasę na kawałki. Dodaj do cebuli i zrumień. Następnie pokrój szynkę w paski i dodaj do kiełbasy. Na drugiej patelni rozgrzej masło i zrumień pieczarki. Jeśli pieczarki są duże podziel je na pół lub jeszcze drobniej. Smaż w kilku podejściach tak aby grzyby nie gotowały się. Dodaj grzyby
codojedzeniasłodko z dodatkiem dżemu, owoców czy bitej śmietany lub na sposób wytrawny. Dziś zapraszam na słodką wersję: z kokosowym serem, gęstą frużeliną truskawkową i chrupiącymi chipsami z kokosa. Danie idealne na ciepłe, letnie dni i z pewnością przypadnie do gustu nie tylko najmłodszym. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 30 min Czas gotowania(...)olej po całej patelni. Na rozgrzaną i nieco uniesioną patelnię wylewamy porcję ciasta, poruszając nią tak, aby ciasto cieniutką warstwą pokryło całe dno patelni. Po chwili przewracamy naleśnik na druga stronę. Ja używam specjalnej patelni do naleśników, która nie wymaga ponownego natłuszczania. Ser Do sera dodajemy jogurt naturalny, cukier i ekstrakt kokosowy. Wiórki kokosowe rozdrabniamy przy pomocy blendera
Wędrówki po kuchniprzez Internet albo szukać wyspecjalizowanego sklepu stacjonarnego. Niestety obecna sytuacja ma też swoje minusy, ponieważ w supermarkecie łatwiej nam kupić coś pod wpływem impulsu, a potem okazuje się, że dany produkt ze zdrowiem ma niewiele wspólnego. Dlatego właśnie postanowiłam zrobić dla was przegląd najnowszej gazetki jednego z popularnych dyskontów - Lidla. Od razu zaznaczam, że padło akurat(...)czasu do czasu kupić gotowe smoothie do wypicia w ramach przekąski. 4. Tymbark sok Vega 2,29 zł . Przecierowy sok warzywno-owocowy o nienajgorszym składzie, nadaje się na drugie śniadanie czy podwieczorek. Bez cukru, z dużą zawartością błonnika. Sama często pije kiedy nie mam czasu albo ochoty przygotowywać czegoś konkretnego. 5. Syropy Łowicz 4,99 zł. Coś
Powiedz dietom nieprostą w przygotowaniu szwajcarską zupę serową podaną z czosnkowymi grzankami. Przygotowanie zupy zajęło mi godzinę, stanowi ona smaczny i pełnowartościowy posiłek, gdyż z uwagi na dużą zawartość żółtego sera. Danie jest doskonałe na chłodniejsze dni, gdyż doskonale rozgrzewa.Do przygotowania zupy użyłem:1 litra bulionu wołowego,1 bagietki,100 gram sera gruyere,100 gram sera ementaler(...)osiadaniu i przypalaniu się sera. Po dodaniu całego sera zupę gotowałem jeszcze przez 3 minuty, cały czas intensywnie mieszając. Zupę przyprawiłem szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej i odrobiną soli. Drugą połowę bagietki pokroiłem w centymetrowe kromki. 2 ząbki czosnku przecisnąłem przez praskę i wymieszałem dokładnie z pozostałą częścią masła, a następnie posmarowałem powstałym masłem czosnkowym kromki bagietki. Piekarnik rozgrzałem
Wyprawy kulinarneagroturystykach wynajmowaliśmy apartamenty z 2 sypialniami, z salonem, kuchnią i łazienką. To właściwie samodzielne mieszkanie pozwalające na pełną niezależność. Dodatkowo w pierwszym tygodniu mieliśmy do dyspozycji taras, a w drugim duży balkon. Oto widok z naszego balkonu. Bardzo lubiliśmy jadać tu posiłki, a także spędzać wieczory przy winie i grappie. Nasze apartamenty znajdowały się w starych domach toskańskich(...)lubiłam chodzić do zwierząt gospodarskich. Kury, kaczki, gęsi, pawie, kozy, owce oraz świnki znajdowały się w otoczonych siatką, osobnych zagrodach. Ciekawskie i oswojone zwierzaki chętnie do nas podchodziły i dały się karmić z ręki. Frajda pomyślana dla dzieci, jednak z Mężem uwielbialiśmy tam chodzić, a karmienie z ręki kozy czy świnki było bezcenne. Agroturystyka Cetine Vecchie również miała swoje winnice
Chilli Czosnek i OliwaNajtrudniejszy pierwszy krok....Idąc za ciosem, tj. poczynionym pierwszym krokiem w Pozytywnej Zabawie robię kolejny. Niech pozytywny power zatacza coraz szersze kręgi!:)) fot. źródło/net/ Dzień Drugi # 1 - Baśniowy poranek. Nie dość, że z Prywatnym Księciem u boku, który pojawił się z filiżanką gorącej, pachnącej, świeżo zmielonej kawy to spędzony na oglądaniu filmowej ekranizacji baśni Braci Grimm (Śnieżka(...)miały szans przebicia się przez skalę decybeli) bo zdecydowanie za głośne odgłosy dobiegające ze stryszku (zwanego dumnie - "salą prób") zagłuszały polecenia Chodakowskiej - "wytrzymaj jeszcze chwilę; na pewno dasz radę!". # 4 - dzięki atrakcyjnej ofercie edukacyjnej jak również posiadaniu trójki najcudowniejszych dzieci na świecie (posiadających z kolei całe stosy różnorodnych podręczników i pomocy naukowych;) miałam okazję przypomnieć sobie wiadomości
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSzprotki to takie nasze swojskie anchois – tłuste, bardzo mocne i w smaku, i w zapachu. To chyba najbardziej charakterystyczna i najbardziej wyrazista wędzona ryba. Niewiele znam
Karo in the KitchenKresowe kotlety ziemniaczane z twarogiem są super zamiennikiem dla mięsa na naszym talerzu. Są bardzo szybkie w przygotowaniu, pyszne i mega sycące. Nadzienie oczywiście można
Dominacja smakuJak się można domyśleć dzisiaj na śniadanie były placuszki. Tym razem jogurtowe, puszyste ale z bananem. Całymi plasterkami - chociaż ta wersja nie przypadła Miśce do gustu
Gotowanie z pasjąKluski na parze robiła moja Babcia. Robiła je też moja Mama. W końcu przyszedł czas, bym zrobiła je i ja;) Do przygotowania klusek wykorzystałam odpowiednią wkładkę
Smaki Na TalerzuJest czasami taki dzień że mamy ochotę na coś innego, nie typowego. Ja dzisiaj przygotowałam tortille w formie wrapa z kurczakiem i mieszanką warzyw chińskich. Do
Sama słodycz i szczypta chiliZrobienie tego ciasta nie zajmie Wam więcej niż godzinę. Zna i lubi je chyba każdy – chrupkie delikatne ciasto przełożone mocno jajecznym, pysznym budyniowym kremem. Robi się
Karo in the KitchenTematem następnego tygodnia w wydarzeniu „ W 2016 nauczę się gotować ” mają być kanapki na ciepło. Tradycyjnie takie kanapki przyrządza się w piekarniku lub tosterze. Jednak kiedy
Kolizje SmakówŚwież rybka to doskonały pomysł na obiad lub kolację. Dzisiaj proponuję grillowanego pstrąga, dobrze przyprawionego. Pstrąg nadaje się do pieczenia w całości, a mięsko trzyma się
W kuchennym oknie Ewyfilet i makaron omnomnom filety z kurczaka pesto z rukoli łuskana dynia sól pieprz ziołowy makaron farfale (omnomnom) 300 g szpinaku lub buraka naciowego pół
Gotowanie jest łatweGodziny na zakupach, planowanie obiadu, deserów, pieczenie ciasta, gotowanie – tak najczęściej wyglądały kiedyś przyjęcia rodzinne i choć z jednej strony miały one w sobie wiele magii, to z drugiej dla pani domu stanowiły prawdziwą mękę. Na szczęście te czasy można już spokojnie odłożyć do lamusa. W Polsce coraz chętniej korzysta się dziś z wygodnej opcji, jaką jest wynajęcie(...)się w internecie, nie tylko przyjedzie do domu czy ogrodu, ale i przywiezie potrzebne składniki do posiłków, przyrządzi je i nada rodzinnego spotkaniu piękną oprawę. Taki szef może gotować dania klasyczne, potrawy z grilla, propozycja kuchni japońskiej, włoskiej czy wegetariańskiej. Jak wybrać prywatnego kucharza na ważne przyjęcia rodzinne? Czym należy się kierować, wybierając prywatnego szefa kuchni? Przede wszystkim warto
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zaparcia, sprzyja odchudzaniu, obniża ciśnienie krwi oraz obniża poziom cholesterolu. Dziś zapraszam na znakomite kotlety z tego zdrowego warzywa, które upiekłam w piekarniku, aby nie podwyższać dodatkowo kaloryczności dania. Są proste w wykonaniu, tanie i w powodzeniem zastępują mięso. Kotleciki doprawiłam czerwoną cebulą, czosnkiem i mnóstwem zielonej pietruszki. Są znakomite na ciepło, ale też na zimno, dlatego można(...)obtaczać je w bułce tartej, a następnie układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 20 minut na opcji góra dół, aż się zrumienią, następnie przewrócić je na drugą stronę i dopiekać jeszcze przez 10 minut. Ja swoje podałam z sałatą, którą skropiłam oliwą i sokiem z cytryny, można je też podać z sosem czosnkowym. Smacznego
Krylowa Kuchnianajbardziej nielubianych zup. Już więcej nie popełnię tego błędu i choćby mnie błagały to nawet na najbardziej ukochane potrawy będą musiały poczekać. Lubię gdy nasze obiady są taka przeplatanką dań starych, sprawdzonych i lubianych z czymś nowym. Kto wie, które z tych nowości na stałe wejdą do naszego repertuaru. Dziś nowinka w naszej kuchni. Placuszki z marchewki. Moja(...)placuszki. Na jeden placek wystarczy jedna łyżka ciasta. Spłaszczamy je lekko i wkładamy do piekarnika na 20 minut w temperaturze 10 stopni. Po 10 minutach można przełożyć placuszki na druga stronę, ale nie jest to konieczne. Placuszki najlepiej podawać ciepłe. U mnie z sosem czosnkowym na jogurcie greckim
Przysmaki KarolkiSaszłyki to danie, które możemy przygotować nie tylko w sezonie grilowym. Saszłyki drobiowe w marynacie jogurtowo-orzechowej Do tego dania najlepiej sprawdzi się mięso z kurczaka. Piecze się ono najszybciej i najfajniej łączy z użytymi składnikami marynaty. Mięso przed pieczeniem koniecznie zamarynujmy. Jeśli możemy zróbmy to wieczorem tak aby mogło poleżeć w marynacie przez(...)gotowych saszłyków posypać po wierzchu ziarnami sezamu. Saszłyki wyłożyć na blasze do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 30 minut. W połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę, tj. po piętnastu minutach. Podawać z dodatkowym sosem bbq, warzywami bądź ryżem. Smacznego! Saszłyki drobiowe w marynacie jogurtowo-orzechowej Wskazówki. Patyczki do saszłyków, których użyłam miały długość dziesięciu
mecookskiedy była jakaś wyjątkowa okazja (tych nie brakowało przynajmniej raz w tygodniu). Makaron zjadany dnia powszedniego...a ziemniak? Od święta. Głównie na zimno, na plaży po południu. Do mojego dania użyłam tych oto produktów ze zdjęcia. Składniki ziemniaki świeża bazylia tarty parmezan kilka pieczarek opcjonalnie świeży szpinak oliwa z oliwek sugo alla siciliana – sos pomidorowy z bakłażanem i serem(...)dosmaczyłam całość tłoczonym na zimno OLEJEM Z OSTROPESTU PLAMISTEGO , gdyż piję dużo kawy z ekspresu. Sycylijska zapiekanka pyszna jakieś pół godziny od wyjęcia z piekarnika, ale najlepsza na drugi dzień, o ile doczeka! Delizioso
Z Kuchni Do KuchniBliny to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Zwykle przygotowuje się je na drożdżach z mąki gryczanej lub mieszanki mąki pszennej i gryczanej. Wykorzystując moje zamiłowanie do wypieku domowego chleba zrobiłam bliny na bazie zakwasu żytniego, tego na którym piekę chleb. Do ciasta dodałam też tarte buraki, co wzbogaciło bliny o charakterystyczny słodkawy smak, który(...)rzepakowego 2 łyżeczki świeżo tartego chrzanu Dodatki: 6 filetów śledzi a'la matias lekko słonych kawior koperek Przygotowanie: Bliny: Białka jajek ubijamy z solą na sztywną pianę. W drugiej misce łączymy zakwas, mąkę, miód, żółtka i tarte na małych oczkach buraki. Powoli wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto mikserem przez około 3 minuty. Następnie dodajemy powoli olej rzepakowy
Smakowity Blog KulinarnyPrzepis pochodzi z tej strony. Składniki na roladę biszkoptową: 6 łyżek mąki pszennej 6 jajek 6 łyżek cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia mały słoiczek dżemu o dowolnym smaku. (dałam z czerwonej porzeczki. Dodatkowo należy przygotować czystą lnianą ściereczkę do zawinięcia rolady. Sposób wykonania rolady biszkoptowej Białka ubić na sztywną pianę, nie przerywając ubijać dodawać stopniowo po łyżce cukru. Gdy piana(...)cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 200g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej 6 średnich bananów. Sposób wykonania kremu budyniowego : Z 1 litra mleka odlać połowę i zagotować z cukrami. Drugą połowę mleka rozrobić dokładnie z dwoma budyniami i mąką, tak, aby nie było grudek. Rozrobioną masę budyniową wlać do gotującego się mleka, cały czas energicznie mieszając do momentu
Na słodko lub wytrawniezagotowania, bo to osłabi jej żelujące właściwości. Żelatyny nie gotujemy - rozpuszcza się już w 50 stopniach Celsjusza. Drugim sposobem jest zalanie żelatyny gorącą wodą, rozmieszanie jej i pozostawienie do stężenia (jak w przypadku galaretki). 2. Drugi typ - żelatyna w listkach. Dostępna w specjalistycznych sklepach dla cukierników lub bardziej wyposażonych sklepach, nastawionych w szczególności na tę branżę. Stosowana głównie(...)podobne do żelatyny, jednak tężeje nieco szybciej. Nie ma zapachu, jest przeźroczysty. Stosuje się go przede wszystkim w deserach i ciastach bez pieczenia w diecie roślinnej, galaretach i innych daniach, w których normalnie występuje żelatyna. Do kupienia w sklepach ekologicznych, ze zdrową żywnością i lepiej zaopatrzonych sklepach spożywczych. Najłatwiej kupić można przez internet. Jak się z nim obchodzić
W kuchni Karmel-itkilata temu. W tym czasie pojawiały się różne inne zainteresowania, fascynacje i miłostki. Pojawiały się i mijały. Cierpliwość nigdy nie była moją mocną stroną. Jednak fotografia kulinarna nie dała o sobie zapomnieć. Nie pozostało mi nic innego jak zaangażować się w nią ze zdwojoną siłą i mam wrażenie, że powoli wszystko zaczyna się układać. Pod koniec poprzedniego roku wróciłam(...)marzeń i ambicji. Obecnie na stronie znajdziecie 5 artykułów. Komentujcie i dokładajcie swoje 3 grosze do zawartych tam treści. To co tam napisałam to tylko część wartościowej treści, druga część to Wasze doświadczenie i Wasza wiedza. Jeśli chcielibyście podzielić się z innymi swoimi umiętnościami w postaci artykułu, zapraszam Was do współpracy. Nie mam nic przeciwko, żeby Wasz artykuł
W kuchni wieczoremfont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Do tego dania mam duży sentyment. Moja mama często je przygotowywała , gdy byłam dzieckiem:). Składniki: ziemniaki sól, pieprz, kminek (ja użyłam mielonego) kilka łyżek oliwy lub oleju 250 twarogu chudego 2 łyżki(...)Nagrzej piekarnik do 180°C. Ziemniaki obierz, większe przekrój na pół, umieść wszystkie w dużej misce. Dodaj sól, pieprz, kminek i olej. Piecz 20 minut, następnie przewróć na drugą stronę i piecz kolejne 20-25 minut. Twaróg wymieszaj ze śmietaną i szczypiorkiem. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki podaj z twarożkiem. Smacznego! Często słucham (Magical Mystery Tour
Qlinarnie i QlinarnieDziś gotujemy po włosku. Nasze danie - calzone - to nic innego jak tylko pizza zawinięta na kształt pieroga. Jeśli chodzi o nadzienie, postanowiłam zaimprowizować dodając ogórki konserwowe. Wyszło smacznie, pachnąco i wyglądało to bardzo apetycznie. No i ten zapach... Calzone jest bardzo łatwe w przygotowaniu, więc każdy sobie z nim poradzi :) Potrzebujemy: *Do ciasta: - 3 szklanki(...)mięsa i mieszamy całość do połączenia składników. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 6 części, każdą wałkujemy na kształt sporego okręgu. Na jedną połowę okręgu nakładamy farsz i przykrywamy drugą połową, dociskając do siebie brzegi. Tak przygotowane pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy je z wierzchu żółtkiem i posypujemy ziołami prowansalskimi, po czym wkładamy do piekarnika
W poszukiwaniu inspiracji