moich ulubionych potraw jest pieczony kurczak z warzywami. Taki kurczak zawsze się udaje. Jego zaletą jest także to, że zmieniając zestaw przypraw lub warzywa, możemy wyczarować całkiem nowe danie. Pieczone pałki z kurczaka Przygotuj miski, blachę do pieczenia z rusztem, nóż i deskę do krojenia, łyżeczkę, folię spożywczą, ręczniki papierowe. Przygotuj składniki: 3 ćwiartki z kurczaka(...)nagrzanego piekarnika. kurczaka piecz przez mniej więcej 60 minut (w tym czasie kurczak powinien się upiec, a warzywa powinny zrobić się miękkie). W czasie pieczenia mięso obróć na drugą stronę
blog.moje-pasje.infoSpaghetti to według mnie jedne z najlepszych dań obiadowych :). Zapraszam, bo jest naprawdę dobre! :) Produktu użyte do przepisu: Składniki: 500 g łopatki wieprzowej mielonej 1 szklanka sosu Arrabbiata Melissa Primo Gusto 2 szklanki prostego sosu do spaghetti Melissa Primo Gusto 1 cebula 2-3 ząbki czosnku papryka ostra Prymat papryka słodka Prymat pieprz mielony w młynku(...)przez 15 minut co jakiś czas mieszając, by nie doprowadzić do przypalenia. Na koniec przeciskamy jeszcze jeden ząbek czosnku i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. W drugim garnku do wrzącej i osolonej wody wkładamy makaron. Gotujemy al dente przez ok. 10 minut. Wykładamy porcję makaronu na talerz, polewamy sosem i posypujemy parmezanem. Smacznego
Gotuj z MąkąKaczka z jabłkami to danie które gości niestety na moim stole bardzo rzadko i zazwyczaj przy okazji jakiejś uroczystości. Ponieważ obchodzę z mężem 10 rocznicę zawarcia związku małżeńskiego stwierdziłam, że to świetna okazja do rozmrożenia kaczki, którą dostałam od moich rodziców jakiś czas temu. Kaczka z jabłkami wyszła bardzo aromatyczna, krucha taka jaką lubię, przypomniała(...)roztopionym masłem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać rosołem i piec bez przykrycia do zrumienienia, około 1 godz. co jakiś czas polewając wytworzonym sosem. Gdy się dostatecznie zrumieni odwrócić na drugą stronę i powtórzyć czynność. Jeżeli skórka jest wystarczająco przyrumieniona, ale kaczka nie jest jeszcze upieczona, przykryć folią aluminiową i dopiec pod przykryciem. Kaczka jest gotowa kiedy po nakłuciu wypływa
Pieguskowa KuchniaKaiserschmarrn to rodzaj deseru w kuchni austriackiej, słodki gruby naleśnik, omlet porwany na kawałki. W Austrii często serwowany jako słodkie danie główne. Potrawa znajduje się na liście austriackich produktów tradycyjnych. Pieczony jest z dodatkiem rodzynek, a podawany grubo posypany cukrem pudrem. Jest pyszny, a z dodatkiem świeżych owoców po prostu wspaniały. Tym razem z morelami. Przepis(...)ogniu, a gdy dół się zrumieni zsunąć omlet na talerz i podsuwając nachyloną patelnię (powtórnie natłuszczoną) obrócić talerz i sprawnie umieścić odwrócony omlet z powrotem na patelni. Smażyć z drugiej strony. Pod koniec smażenia poszarpać omlet przy pomocy dwóch widelców lub łopatki na małe kawałki i dopiekać, by w środku nie pozostał surowy. Druga mozliwość to po przewróceniu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wrapy i sałatki oraz świeże i aromatyczne dania kuchni orientalnej. Dzisiaj zamiast klasycznego rosołu w naszej kuchni zagościła zupa inspirowana kuchnią tajską z dodatkiem makaronu ryżowego. To danie zawiera w sobie sporą dawkę imbiru i czosnku, które naturalnie wzmacniają odporność. Zadbajmy o siebie dbać podczas wiosennego przesilenia :) SKŁADNIKI: 2 podudzia z kurczaka 12 pomidorków(...)chwilę, do momentu, aż mięso się zamknie z każdej strony. Zalewamy wszystko podgrzanym bulionem i gotujemy zupę pod przykryciem przez 10 - 15 min na niewielkim ogniu. W drugim garnku lub czajniku gotujemy wodę i zalewamy makaron, aby napęczniał. Powinno to potrwać niecałe 5 min. Po tym czasie dodajemy sos rybny i sojowy, pastę z trawy, cukier oraz
Kuchnia od dwojgacoś co zna, każdy hiszpan i katalończyk. Znane jest też, zresztą w Ameryce Łacińskiej, południowo-zachodnich stanach USA, we Francji, Portugalii i Turcji. Jeśli miałabym do czegoś porównać to danie, to byłby nasz pączek tylko bez cukru w środku i delikatnie słony. Churosy czesto zjada się na śniadanie oraz tradycyjnie rano, w pierwszy dzień(...)osobiście jednak nigdy nie robiłam... Przepraszam za te drobne oszustwo... Na pocieszenie, mimo że wszystkie churrosy ze zdjęć są kupione, przepis podaję orginalny- kataloński, od kolegi. Dajcie znać jak wyszło. SKLADNIKI jedna szklanka wody jedna szklanka maki ćwierć łyżeczki i soli pół szklanki oliwy z oliwek UWAGA Churros podobnie do sangrii i tortilli
Lubczyk i Waniliaświeżych muli ok. 500 ml sosu pomidorowego / u mnie własnej roboty, z tegorocznych zbiorów. Jeśli nie macie, to kupcie raczej sos pomidorowy, a nie przecier, bo jednak ten drugi jest bardziej aromatyczny, mocniejszy w smaku i może lekko stłamsić omułki. Inna opcja to zmiksować pomidory z puszki. Kolejna – można też na szybko ze świeżych pomidorów zrobić(...)takie wyrzucić. W przypadku muli mrożonych takich problemów mieć nie będziemy. Do dużego garnka dodajemy olej i na jeszcze zimny wrzucamy posiekany czosnek. Dzięki temu danie będzie bardziej aromatyczne. Lekko podsmażamy. Dodajemy pokrojoną szalotkę i całość podsmażamy na złocisty kolor. Cukinię kroimy w drobną kostkę i dodajemy do garnka. Mieszamy i podduszamy przez
gutfutuśmiechem wspomniał tamten dzień. Jednocześnie przekonał się, że przy kolejnym spotkaniu po latach nie widział wokół Artura tej niezwykłej poświaty. Artur i Kosma poznali swoje tajemnice, znaleźli jeden w drugim zrozumienie i wsparcie. To ich bardzo zbliżyło. W czasie narzeczeństwa Kosmy i Artura doszło do kolejnej zmiany w kobiecie – nagle zaczęły ją boleć oczy i przez kilka tygodni(...)początku Walerian ani pozostali nie rozumieli, jak powstawała moc Kosmy, dopiero po kilku miesiącach naukowiec doszedł do wniosku, iż to komórki tęczówki posiadają tak niezwykłe właściwości. Niestety, nie dało się nad nimi panować. Ładek wyprowadził się do Włoszech po uzyskaniu doktoratu. Tam spotkał swoją przyszłą żonę, Polkę, która mieszkała już od wielu lat w Italii. Z nią założył rodzinę
Anioszek w kuchniuśmiechem wspomniał tamten dzień. Jednocześnie przekonał się, że przy kolejnym spotkaniu po latach nie widział wokół Artura tej niezwykłej poświaty. Artur i Kosma poznali swoje tajemnice, znaleźli jeden w drugim zrozumienie i wsparcie. To ich bardzo zbliżyło. W czasie narzeczeństwa Kosmy i Artura doszło do kolejnej zmiany w kobiecie – nagle zaczęły ją boleć oczy i przez kilka tygodni(...)początku Walerian ani pozostali nie rozumieli, jak powstawała moc Kosmy, dopiero po kilku miesiącach naukowiec doszedł do wniosku, iż to komórki tęczówki posiadają tak niezwykłe właściwości. Niestety, nie dało się nad nimi panować. Ładek wyprowadził się do Włoszech po uzyskaniu doktoratu. Tam spotkał swoją przyszłą żonę, Polkę, która mieszkała już od wielu lat w Italii. Z nią założył rodzinę
Anioszek w kuchniobrać ziemniaki, a potem wrzucić je do osobnych rękawów do pieczenia i upiec w tym samym czasie. Niemal bez wysiłku mamy gotowy bardzo smaczny obiad. Pomysł na to danie (z minimalnymi zmianami) pochodzi z bloga Bake&Taste . Składniki: 10 pałek z kurczaka 8 średnich ziemniaków 1/2 szklanki oleju rzepakowego 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki(...)środka 2-3 łyżki marynaty i obwiązujemy go z dwóch stron. Rękaw wkładamy do dużego naczynia do zapiekania (na tyle dużego, by pałki leżały płasko, a nie jedna na drugiej) i nakłuwamy go w kilku miejscach. Do pozostałej marynaty dodajemy posiekany świeży czosnek oraz sól (1/2 płaskiej łyżeczki) i obtaczamy w niej ziemniaki pokrojone na mniejsze części. Ziemniaki
Trzeci talerzfriulijsku (z borowikami i szynką parmeńską), oraz risotto po mediolańsku podane z osso bucco (giczą cielęcą) i gremolatą. Ja oczywiście cieszyłam się bezmięsnymi wersjami dań. Wspólnie gotowaliśmy, a potem spożywaliśmy nasze dania przy długim stole. Atmosfera była bardzo sympatyczna, a Wojtek Lewandowski raczył nas opowieściami i ciekawostkami kulinarnymi. W czasie warsztatów miałam okazję zapoznać się(...)analogowy zegar piekarnika (dla mnie cudo), jednocześnie kryją w sobie wiele technicznych nowinek. Sprzęt występuje w dwóch wersjach kolorystycznych, matowej czerni i ecru. Mi bardziej do gustu przypadł ten drugi wariant. Szczególnie spodobał mi się piekarnik zaprojektowany na wzór tradycyjnych pieców chlebowych. Dzięki zaokrąglonemu wnętrzu nazywanemu HomeMade oraz przemyślanemu rozmieszczeniu elementów grzejnych, gorące powietrze w trakcie pieczenia rozchodzi się szybko
Chilli Czosnek i OliwaGalaretki rozpuścić we wrzątku, pozostawić do ostudzenia i lekkiego stężenia. Formę, w której piekł się biszkopt, wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć pierwszy blat, ułożyć banany, zalać tężejącą galaretką. Przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia na 2-3 godziny. Składniki na krem czekoladowy: 100 gr gorzkiej czekolady 250 gr śmietany 30% Połowę śmietany wlać do garnuszka(...)wody. Całość przelać do płaskiego naczynia. Ostudzić do temperatury pokojowej, następnie schować do lodówki, galaretka tężeje wówczas bardzo szybko. A jeżeli okaże się, że galaretka już stężała i nie da się jej wylać na banany, można ją delikatnie ogrzać nad parą wodną, wymieszać i wtedy wylać na biszkopt. ***Ostatnio borykałam się z problemem natury księgowej. Przez długi czas głowiłam się
moj przepis namasy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, rozpuszczoną masę z masła i czekolady oraz pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie nie używamy już(...)puder ze śmietan-fix’em. Miksujemy, aż uzyskamy gęstą kremową masę. PRZEKŁADANIE : Biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat: nasączamy, smarujemy kremem, przykrywamy kolejnym blatem, lekko dociskamy. Podobnie drugi blat: nasączamy, nakładamy krem, przykrywamy ostatnim blatem, który również nasączamy. Górę raz boki tortu smarujemy kremem- wszystko ładnie wyrównujemy. Tak przygotowany tort, jest gotowy do dekoracji. DEKOROWANIE : Czekoladę ścieramy
Domowe TortyKropka. Co więcej, potrawa największy zachwyt wzbudza najczęściej w prowadzącym program. ;) Zawsze mnie to trochę śmieszyło, a dzisiaj ja przyjmę właśnie taką postawę i będę identycznie zachwycać się swoim daniem. Bez żadnego "ale". Bez cienia jakiejkolwiek skromności oświadczam, że mam dla Was przepis na niezwykle aromatycznego kurczaka z niesłychanie chrupiącą skórką i wspaniałym sosem. Każde jedno słowo się zgadza(...)natrzeć wymieszanymi przyprawami. Na patelni (najlepiej takiej, którą można wstawić do piekarnika) rozgrzać masło. Ułożyć kawałki kurczaka skórą do dołu. Podsmażyć ok. 5 minut aż skórka zbrązowieje, przewrócić na druga stronę, podsmażyć jeszcze 3 minuty, przełożyć na talerz. Najlepiej mięso obsmażyć w dwóch turach, inaczej zamiast smażenia może się ugotować i skórka nie będzie chrupiąca. Podczas smażenia mięsa przygotować
Pełny talerzpolskim i czeskim Śląsku, Morawach, Łużycach i Bawarii. Wydawać by się mogło, że to zwykła kartoflanka, ale wystarczy pierwsza łyżka, by się przekonać jak wykwintnym i delikatnym jest daniem. Nic dziwnego, że wiele cenionych, ekskluzywnych restauracji nie tylko z tradycyjną kuchnią ma w swoim menu taką lub inną wersję tej zupy. Moim zdaniem wcale nie tylko dzięki kurkom(...)gorącego bulionu, gotowałam do miękkości. Pora pokroiłam w talarki i podsmażyłam na tej samej patelni na 1 łyżce masła, oprószyłam solą, poddusiłam chwilę, żeby zmiękły, wyłożyłam na talerzyk- Na drugiej mniejszej patelni podsmażyłam boczek na chrupko, dodałam oczyszczone i pokrojone na połówki kurki, a kiedy sok odparował posypałam pieprzem ziołowym i czarnym, podsmażałam jeszcze chwilę. Tymianek wyjęłam
Kuchnia PrezydentowejRoman";} Zaległy przepis na wspaniały delikatny torcik z kremem. Tym razem przepis mój własny i przyznaję, że bardzo udany. Polecam. Kakaowe wilgotne ciasto z kremem kajakowym, oblane czekoladą dały wyśmienite połączenie. Przepis na tortownicę o średnicy 26cm: Składniki na ciasto: 1 i 1/3 szklanki mąki 6 jajek 2 czubate łyżki kakao ½ szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)krem: Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec dodać kajmak i wszystko dokładnie wymieszać. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż. Nasączyć jedną część ciasta połową ponczu, posmarować całym kremem, ułożyć na to drugi kawałek ciasta i także nasączyć ponczem. Przygotować polewę czekoladową: Masło lub margarynę rozpuścić, dodać mleko, kakao i cukier puder. Całość podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając do momentu
Na słodko lub wytrawnieDzisiejszy makaron jest inspirowany sycylijskim daniem zaprezentowanym w programie Nigeli Lawson. Jej włosko-angielskie dodatki zastąpiłam polskimi zamiennikami, dzięki czemu powstało aromatyczne i bogate w smaku danie idealne jako posiłek na początek pracowitej soboty. Ciasto na pierniczki dojrzewa na balkonie od pewnego czasu, keks właśnie się piecze (przepis wkrótce), a trzeba jeszcze upiec piernik (być(...)makaron polany dobrym olejem i skropiony sokiem z cytryny. W sierpniu rozpisywałam się i emocjonowałam "Szczęściem na wagę" , pierwszym tomem serii "Wszystkie smaki życia" Agnieszki Olejnik . Dziś czas na drugi tom "Miłość z nutą imbiru" . Relacje Ewy i jej córki Klaudii układają się pomyślnie. Nadal podtrzymują dawny sposób odżywiania, dzięki któremu obie schudły. Klaudia intensywnie uprawia różne sporty i marzy
Weekendy w domu i ogrodzieDziś przepis na pysznego, soczystego kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim. Chociaż dnie wygląda na skomplikowane to w gruncie rzeczy jest bardzo łatwe i
magiczna kuchnia Kasigustu. Do dania dodałam dość dużo pieprzu oraz ostrej papryki. Jeżeli sądzicie, że może być dla Was zbyt ostre, zmniejszcie ilość przypraw o połowę. W moim przepisie dodałam do lecza dynię piżmową, jednak z powodzeniem możecie użyć innej odmiany dyni, jak na przykład hokkaido. Leczo z dynią to kolejny przepis, który zapisuję do mojej listy „dań(...)tymianek, sól. Zostawiamy na małym ogniu pod przykryciem na około 20-30 minut - od czasu do czasu mieszając. 5 Podajemy z ulubionym pieczywem, bądź ryżem. Leczo jest najlepsze na drugi dzień, kiedy składniki się przegryzą. Artykuł Leczo z dynią i papryką pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia Bazyliigustu. Do dania dodałam dość dużo pieprzu oraz ostrej papryki. Jeżeli sądzicie, że może być dla Was zbyt ostre, zmniejszcie ilość przypraw o połowę. W moim przepisie dodałam do lecza dynię piżmową, jednak z powodzeniem możecie użyć innej odmiany dyni, jak na przykład hokkaido. Leczo z dynią to kolejny przepis, który zapisuję do mojej listy „dań(...)tymianek, sól. Zostawiamy na małym ogniu pod przykryciem na około 20-30 minut - od czasu do czasu mieszając. 5 Podajemy z ulubionym pieczywem, bądź ryżem. Leczo jest najlepsze na drugi dzień, kiedy składniki się przegryzą. Artykuł Leczo z dynią i papryką pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia BazyliiDziś bardzo smaczny pomysł na obiad. Jest to filet z kurczaka w sosie zrobionym na bazie śmietanki 30% oraz sera pleśniowego, do tego kukurydza,papryka, szczypiorek
Gotuj z Mąkąosoby nie czytają dalej)... kasza gryczana polana masełkiem z podsmażoną cebulką, posypana dość obficie grubszą solą i do towarzystwa szklanka lodowatego mleka do popicia. Tak mogłabym się zajadać co drugi dzień, na przemian z naleśnikami ze szpinakiem. Ale dziś wersja "na bogato", czyli efekt sprzątania lodówki z pieczarek, które miały być do pizzy, ale pizzy nie było, a groszek(...)doprawiamy solą i pieprzem. Zostawiamy na małym ogniu od przykryciem na 2-3 minuty. Posypujemy sporą ilością natki pietruszki i koperku. Podajemy jako odrębne danie lub jako dodatek do gulaszu. Smacznego
bistro mamawypieki mają to do siebie, że smakują zawsze i zawsze zjada się i więcej niż wypada, staram się więc omijać temat jeśli się da, a jeśli się już nie da to przynajmniej stosować zdrowsze rodzaje mąki, dorzucić kakao i gorzką czekoladę. Pozostaje jeszcze kwestia rodzaju wypiekanych ciastek, bo nie może przecież być tak dobrze, żeby wszyscy zgodnie jeden rodzaj wybrali(...)łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli Przygotowanie: 1. W pierwszej kolejności przygotuj ciasto jasne, wymaga ono schłodzenia 2. W misce mieszamy mąkę, sodę i sól 3. W drugiej misce miksujemy miękkie masło, dodajemy cukier i miksujemy ok 2 minuty aż masło stanie się jasne i puszyste, dodajemy jajko, mieszamy, następnie dodajemy suche składniki i łączymy całość
Słodki KompromisCzy pierogi na słodko muszą być z serem albo truskawkami?! Nie koniecznie! Ja do swoich dodaję banany i podaję je z sosem karmelowym albo bitą śmietaną
Ostra na SłodkoKolejna zupka...grochowa i kapuśniak w jednym..kiedyś planowałam zrobić na święta groch z kapustą, ale jakoś nic z tego nie wyszło..teraz gotując dużo zupek
Moje domowe kucharzeniemniej formalnej i wygodniejszej formy. Takie rolki wygodnie można wziąć na wynos i rozkoszować się swoimi ulubionymi smakami gdziekolwiek jesteśmy. Lokal jest mały, ale bardzo ciekawie urządzony. Nastawiony na dania na wynos, ale oczywiście jest też miejsce, żeby sobie klapnąć w środku i zjeść ulubione sushi na miejscu! MENU: Menu tak urozmaicone, że każdy znajdzie coś dla siebie(...)siedziba mieści się przy ul. Szczepańskiej 3, ale miłośnicy krakowskiego Kazimierza również mogą się cieszyć rolkami! Obok znanych i lubianych ( szczególnie nocą, po imprezach ) zapiekanek na okrąglaku jest też drugi lokal SUTO ( Plac Nowy 4B, okienko 30 ), gdzie do późnych godzin nocnych możecie zakupić świeże, pyszne handrolle. A jeśli do domu chcecie zamówić? Nie ma problemu! Mapkę dowozu zobaczycie
Ostra na SłodkoChrupiąca pierś z kurczaka podawana z glazurowaną, młodą marchewką. Marchewka ma charakterystyczny smak dzięki dodatkowi estragonu (jeśli ktoś nie lubi, można pominąć). Przepis dla 3-4
BullioChrupiące, z aromatycznym farszem, sycące... przepyszne! To danie doskonale sprawdzi się jako domowa mrożonka, wystarczy wyciągnąć z zamrażalnika, odgrzać w piekarniku i gotowe ;) Składniki: Farsz: 2 piersi z kurczaka 250g boczniaków 2 szalotki 200ml passaty pomidorowej kilka suszonych pomidorków mały pęczek pietruszki zioła prowansalskie chilli sól i pieprz Naleśniki: 1 szklanka mleka 1 szklanka wody(...)naczyniu dokładnie wymieszać wszystkie składniki (najlepiej blenderem) i odstawić na około 10 minut. Po tym czasie dobrze rozgrzać patelnię i smażyć cienkie naleśniki. Układać na talerzu jeden na drugim, aby nie wyschły. Na naleśniki nakładać gotowy farsz i zwijać zgodnie ze sposobem podanym poniżej: Zwinięte krokiety panierować kolejno w mące, roztrzepanym jajku z łyżką mleka i bułce
Piąty grzech głównymasy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę (pszenną, ziemniaczaną) z proszkiem do pieczenia, sok z cytryny i pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się ona łatwo wymieszać). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek oraz startą skórkę cytryny i delikatnie za pomocą łopatki(...)połączą się a masa zgęstnieje. PRZEKŁADANIE : Biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat: nasączamy, smarujemy kremem, na który układamy pokrojone truskawki- przykrywamy kolejnym blatem i lekko dociskamy. Podobnie drugi blat: nasączamy, nakładamy krem, truskawki- przykrywamy ostatnim blatem, który również nasączamy. Wierzch oraz boki naszego tortu smarujemy kremem, wygłądzamy i… DEKORUJEMY : Boki tortu obkładamy płatkami migdałowymi. Na wierzchu układamy
Domowe TortyW weekend, kiedy mamy rano więcej czasu, nic nie stoi na przeszkodzie żeby zakasać rękawy i chleb upiec samemu. Tym bardziej, że nie musimy kupować różnych
Karo in the KitchenChrupiąca pierś z kurczaka podawana z glazurowaną, młodą marchewką. Marchewka ma charakterystyczny smak dzięki dodatkowi estragonu (jeśli ktoś nie lubi, można pominąć). Przepis dla 3-4
Bulliomożemy zastosować mięso z cebulą i czosnkiem. Najlepiej wołowinę lub karkówkę pokrojoną w drobniutkie kawałki. Można też użyć indyka albo kurczaka. Moim zdaniem jednak użycie kurczaka jest profanacją tego dania. Ciocia używa też gęsiny, ale ciężko ją zdobyć. W każdym razie do mięsa wkrajamy dużą ilość cebuli. Nie żałujmy cebuli i czosnku. Będzie pysznie. Farsze bywają też słodkie(...)łyżka mąki 1 łyżka cukru ciasto 1kg mąki 1 szkl wody 5 jajek 1 łyżeczka soli do smarowania ciasta 1 kostka masła farsz 1,5kg udźca z indyka (można dać wołowinę lub karkówkę, gęsinę, pokroić w drobne kawałeczki) 6 dużych cebul (pokroić w piórka) 0,5 główki czosnku (nie żałować czosnku) słodka papryka sól pieprz listonic_name = "Pierekaczewnik z indykiem
CoolinarniePLPieczenie z dziećmi to zawsze wielka frajda. Razem z Jachem postanowiliśmy upiec muffinki z dżemem. Wybrałam bardzo prosty przepis by maluch sobie z nim poradził i
Kolizje SmakówOgrzany starter przekładamy do dużej miski, dodajemy pozostałe składniki na zakwas, mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na noc (8-12 godzin) w temperaturze pokojowej. Zakwas jest gotowy, jeśli da się wyczuć lekko kwaśny zapach i po rozsunięciu ciasta widać, że jest napowietrzone i ma gąbczastą strukturę. W DNIU PIECZENIA Do chleba potrzebujemy 350 g przygotowanego zakwasu. Resztę przekładamy(...)piekarnik spryskujemy wodą, żeby go zaparować. Chleb pieczemy 45-50 minut. Po tym czasie wyjmujemy chleb z piekarnika i odstawiamy na kratkę do studzenia, aby odparował. * Garowanie to drugie wyrastanie chleba. Jest ono niezwykle ważne, bo podczas tego procesu drożdże ponownie zaczynają pracować i produkować dwutlenek węgla. Tworzy się struktura ciasta i pieczywo nabiera puszystości. Dłuższy i wolniejszy
Smakowity Blog Kulinarnywodę dodawać stopniowo, ciasto ma być dość gęste, mieszane łyżką nie rozpływa się w misce) Wymieszać, podzielić na 2 części i do jednej wsypać kminek lub czarnuszkę, a do drugiej część ziarna słonecznika, pozostawiając trochę do posypania wierzchu chleba. Formę metalową natłuścić i dokładnie wysypać otrębami, silikonowej nie trzeba. Łyżką nakładać ciasto chlebowe do połowy wysokości foremek (powinno(...)najlepiej zawinięty w lnianą ściereczkę. Rodzaje użytej mąki można modyfikować, gęstość regulować ilością dodawanej wody. Należy pamiętać o tym, że dodany zakwas pracując nieco rozrzedza ciasto. Najważniejsze, nie poganiać, dać spokojnie chlebkowi wyrosnąć. wyrośnięty chleb upieczony jeszcze ciepły
Kuchcik gotuje