Placki ziemniaczane jada się głównie na słono, ze śmietaną, jogurtem czy keczupem. Ale równie pysznie smakują na słodko, podane z cukrem (wtedy pomijamy czosnek i cebulę). Placki ziemniaczane to danie z dzieciństwa. To potrawa, którą warto co jakiś czas zaserwować na obiad. Cały dom wypełni się wówczas dobrze znanym zapachem, który błyskawicznie poprawi nam humor(...)wyjdą twarde. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju. Łyżkę masy ziemniaczanej umieszczamy na patelni i formujemy owalny placek, smażymy na średnim ogniu około 1,5-2 minuty, przewracamy na druga stronę i kontynuujemy smażenie jeszcze przez około 1-1,5 minuty. Placki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym po to, aby wchłonął on nadmiar tłuszczu. Przed smażeniem kolejnej partii
KulinarneImpresje.plkiedyś musi być ten pierwszy raz... oto są - jogurtowe pyszności z fioletowymi kleksami z jagód! Jestem osobą, która nie lubi się rozdrabniać. Jeśli gotuję, to naprawdę porządne porcje, by dania starczyło chociaż na 2 dni, gdy piekę, to dużą blachę ciacha. Ale są też dni, gdy lubię małe porcyjki słodkości jak np. serniczki lub muffinki, Gdy w domu zostało(...)owocowego, który ma rzadszą konsystencję niż jogurt grecki, to nie używajcie już mleka. Zasada jest prosta - w jednej miseczce łączymy składniki mokre, czyli jogurt, jajka oraz masło, a w drugiej miseczce łączymy składniki suche, czyli cukier mąkę, sól i proszek do pieczenia. Mleko dodajemy dopiero po wymieszaniu wszystkich składników, jeśli masa jest zbyt gęsta. Suche składniki wsypujemy do mokrych
Cooking Monstersię udało :) Oryginalnie do pad thai'a dodaje się sos rybny, pastę z tamaryndowca, jajko i najczęściej krewetki lub inne mięso, ale bez tych składników również można przygotować to danie. Zajęło mi trochę czasu, zanim obmyśliłam wegańską wersje, ale myślę że się udało. Zamiast sosu rybnego dodałam sojowy, pastę z tamaryndowca zastąpiłam sokiem z limonki (pasta(...)limonki oraz wodę. Wymieszać i odstawić na bok. Pokroić szczypiorek na 5 cm kawałki. Makaron zalać gorącą wodą. Tofu podzielić na dwie równe porcje. Jedną pokroić w kostkę, drugą część rozdrobnić (jak do tofucznicy:)) Czosnek drobno posiekać i wrzucić na rozgrzaną patelnie z olejem. Podsmażyć do momentu aż zbrązowieje. Dodać tofu i wymieszać. Chwilę podsmażyć. Odsączyć
wegujemyziół, podane z dodatkiem naszego ulubionego sosu czosnkowego....Mmmm... bajeczny obiad. Takie danie nie potrzebuje już innego towarzystwa, ale może oczywiście być tylko dodatkiem do dania właściwego. Polecam, ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu (one robią się same...), a są naprawdę warte spróbowania. Zioła można dodawać dowolne, w zależności od upodobań lub od zawartości skrzyneczki(...)pieczenia. Można także pokrojone ziemniaki wyłożyć od razu na blaszkę i posypać posiekanymi ziołami, przyprawami i skropić oliwą z oliwek, zamieszać. Ja preferuję ten pierwszy sposób, moje dziecię woli drugi, tak więc co komu bardziej odpowiada. Wszystko dozwolone... Na blaszkę z ziemniakami wyłożyć przekrojoną na pół całą główkę czosnku. Blachę z ziemniakami wstawić do piekarnika nagrzanego
Smaczne Zdrowekremowej konsystencji .Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę (pszenną, ziemniaczaną) z proszkiem do pieczenia i pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla zmiękczenia masy, aby dała się ona łatwo wymieszać). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie za pomocą łopatki ( na tym etapie nie używamy(...)uzyskania gęstej,kremowej masy. PRZEKŁADANIE : Biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat: nasączamy, smarujemy kremem, na który układamy pokrojone truskawki- przykrywamy kolejnym blatem i lekko dociskamy. Podobnie drugi blat: nasączamy, nakładamy krem, truskawki- przykrywamy ostatnim blatem, który również nasączamy. Wierzch oraz boki naszego tortu smarujemy kremem. Wszystko ładnie wygładzamy. Tak przygotowany tort, jest gotowy do dekoracji. DEKOROWANIE : Boki tortu
Domowe Tortywata cukrowa, a następnego czerstwe i niesmaczne. Zafundowałam sobie maszynę do pieczenia chleba. Zaczęła się moja przygoda z pieczeniem chleba. I trwa do dziś :) Po roku wypiekacz do chleba dałam siostrze, bo dostałam nowy z możliwością wypieku bagietek. Wygrałam ją w konkursie kulinarnym :) Przez pół roku szukałam na różnych stronach, jak wypiekać domowy chleb na zakwasie. Próbowałam wyciągnąć przepis(...)wodą, bo zwiększa się ryzyko powstania pleśni. Po 3-4 dniach zakwas powinien być gotowy Jak rozpoznać? Po pierwsze masa zmieni zapach na kwaskowaty, sfermentowany. Po drugie pojawią się bąbelki na wierzchu masy. Powyższy zakwas robi się tylko raz. Potem kolejne chleby piecze się na odłożonej garści ciasta chlebowego i przechowuje w lodówce. Mój zakwas
Weekendy w domu i ogrodzieNietypowe naleśniki bo z ziemniaków. Łatwe w przygotowaniu. Przepis z gazetki " Przyślij przepis 5/2009 ". Składniki : 1 kg ziemniaków 20-25 dag mąki 3-4 jaja ( dałam 3 ) 1 szklanka mleka szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz olej do smażenia Ziemniaki z dnia poprzedniego ,jak zostaja z obiadu .Czasami nie wiemy co z nich zrobić ,kopytka ,kotlety.Teraz możemy zrobić coś innego......Ziemniaki(...)pieczarki tniemy na ćwiartki, mniejsze na pół. Kapary i czosnek drobno siekamy. W płytkim naczyniu do zapiekania ( najlepiej jakby było na tyle duże żeby pieczarki nie leżały jedna na drugiej ) mieszamy wszystkie składniki wyżej wymienione oprócz soku z cytryny i natki pietruszki. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230°C. Pieczemy 15-20 minut aż pieczarki nabiorą rumianego - złotego
w mojej kuchniblogiem nie jest, ale z opisu poszczególnych kategorii wynika, że właśnie w tej powinnam go umiejscowić. Biorę udział w konkursie, aby dotrzeć z moim blogiem do nowych osób, aby dać się znaleźć w sieci nie tylko z poziomu wyszukiwarek przepisów ;) Zależy mi, aby ta myśl, która przyświecała jego powstaniu, że weganizm może być prosty, poszła jak najszerzej w świat(...)blog. W tej chwili blog i sklep to "naczynia połączone", poświęcam im dużo swojego czasu i energii i mam nadzieję, że zrozumiałym jest, że zależy mi na ludziach po drugiej stronie, bo bez nich - bez Was - moje wysiłki w ogóle nie miałyby sensu :) :) Głosując na wybranego bloga (możecie głosować na dowolny i w dowolnej kategorii) robicie przy okazji coś
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEswoją obecnością - tak, tak, nauczyłam się żyć z duńską zmiennością pogodową. Co najważniejsze, z pracy nie dzwonili, właśnie więc z dziką wręcz radością myślę o tym, że to już drugi wolny dzień z rzędu. Jutro od szóstej rano, ale tylko sześć godzin, więc to prawie też jak wolne. I jeszcze czwartek... Aż żyć się chce!Ponieważ C. jednak(...)rewelacja! Nie tylko jako dodatek do zupy, ale samo w sobie jako przekąska sprawdzi się również znakomicie.Ciasto wyrabiałam mikserem - jest mięciutkie i sprężyste, i nawet mikser o niewielkiej mocy da sobie z nim radę. Nieco się lepi, użycie miksera znaczą więc ułatwia sprawę. Po wyrośnięciu cała lepkość znika, formowanie placuszków to już sama przyjemność. Polecam - niewielkim nakładem sił i środków
Pożeraczka, czyli raz adobrzeRzadko kupuję ananasa i rzadko też jadam (co jedno z drugim zapewne ma jakiś związek;) Ostatnio kupiłam (choć to zima, a w takim okresie ananas - jako owoc z rejonów południowych służący ochładzaniu - nie jest zalecany) i czekał, aż wpadnie mi pomysł jak go wykorzystać, a ponieważ od kilku dni chodzą za mną naleśniki z mąki z ciecierzycy(...)więc ananas w połowie poszedł na mus do tychże naleśników (a w drugiej połowie na coś jeszcze lepszego, ale to za chwilę). Składniki na 4 naleśniki: * 3 kopiate łyżki mąki z ciecierzycy * 1 łyżka mąki ryżowej * jajko * łyżeczka oleju * ok. 150 ml zimnej wody * kurkuma na końcu łyżeczki, 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Zdrowa Kuchnia Sowyjeszcze przed pieczeniem. Jeśli chcesz zrobić szybki i efektowny obiad, to jest to pomysł w sam raz dla Ciebie. Należy tylko pamiętać by kupując papryki, wybierać takie które dadzą radę same stać w naczyniu ;) A tutaj, po upieczeniu. Na moją porcję mięsa kupiłam 4 dosyć duże papryki- wg mnie taka jedna papryka dla jednej osoby to całkiem solidna(...)smaku, dodajemy zioła. Kaszę i ryż gotujemy wedłg przepisu na opakowaniu ( ewentualnie 1-2 minuty krócej, jeżeli wolicie gdy są bardziej twarde). Połowę mięsa mieszamy z ryżem, a drugą połowę z kaszą. Wypełniamy papryki farszem, potem na każdą z nich nakładamy po kawałku masła i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Po tym czasie posypujemy serem i pieczemy jeszcze
Czerwona PorzeczkaLubię to wspomnienie. Dlatego gdy teraz po latach zabieram się za jagnięcinę kuminu nie może zabraknąć. Polecam także karmelizowane warzywa. Są cudowne – miękkie i słodkie. Wbrew pozorom to danie robi się sprawnie i łatwo. SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) Mięso: 4 kotlety jagnięce z kością (comber) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka kuminu rzymskiego(...)ponownie do piekarnika, tym razem na 15-20 minut. W międzyczasie bardzo mocno rozgrzewamy patelnię grillową. Układamy na niej kotleciki jagnięce nie dodając już dodatkowego tłuszczu. Przekręcamy je na drugą stronę po ok. 5- 8 minutach gdy będą rumiane. Z drugiej strony również grillujemy na rumiano. Przekręcamy jeszcze raz na każdą ze stron – jeśli będzie taka potrzeba
OstryKęsStarać się usmażyć naleśniki o podobnych wymiarach. można zrobić mniejsze i uformować małe torciki dla każdego osobno. Naleśniki są delikatne i puszyste i oczywiście pyszne. Owoce
Kuchnia PokoleńNie ma świąt bez śledzia. Nie ma spotkania przy wódce bez śledzia. Śledź jest lekiem na całe zło (no, prawie, bo na kaca nie działa ). Ta
Karo in the KitchenRavioli..oj, jak dawno nie robiłam...w sumie miałam robić pierogi, ale skoro mam przyrząd do ravioli, to były ravioli..Nadzienie może być dowolne...u
Moje domowe kucharzenie