Obco brzmiące słowo ajvar, kryje za sobą pastę warzywną. Głównym jej składnikiem jest pieczona papryka i bakłażan. Wszystko doprawiane solą, czosnkiem, octem, solą i nawet chili
Smaki Ewyhiszpańskiej tortilli ziemniaczanej. Można ją urozmaicić dodatkiem pikantnego chorizo, warzyw albo podać z ajwarem, czy innym pikantnym sosem. Jest wyśmienita na ciepło i po wystygnięciu. To pyszne i sycące danie na jesienne dni. Spróbujcie sami! Składniki (na patelnię o średnicy 20 cm, porcja dla 2 osób) 4 duże ziemniaki 1 biała cebula 4 jajka łyżka świeżo(...)czasie zdjąć pokrywkę, przykryć patelnię dużym talerzem i odwrócić tak, aby tortilla znalazła się na talerzu. Następnie trzeba ją zsunąć z powrotem na patelnię, aby usmażyła się z drugiej strony. Wystarczą 2 minuty. Gotową tortillę podajemy na ciepło, albo na zimno posypaną szczypiorkiem, z szynką dojrzewającą, albo pomidorami z cebulą. Świetnie smakuje z domowym ajwarem
Kulinarne InspiracjeNa dzisiaj proponuję słuszny kawałek mięsa a mianowicie pieczeń z łopatki z czosnkiem. Łopatka idealnie nadaje się na taką pieczeń. Smakowicie wygląda i smakowicie smakuje. Składniki
Smaki EwyDobrze jednak, by użyć takiego rodzaju mięsa, które nie jest zbyt suche i chude. Pamiętajmy, że tłuszcz jest nośnikiem smaku. Wystarczy, że jest go nawet niedużo, ale dzięki temu danie na pewno zyska pełniejszy smak i soczystość. Od razu przepraszam za zdjęcie, ale moi chłopcy dopadli do naczynia z takim apetytem, że myślałam, że nic już(...)czosnkiem. 6. Brytfannę wstawić do piekarnika. Mięso piec do absolutnej miękkości około 1,5 – 2 godzin w temp. 180 stopni C. W połowie pieczenia można obrócić plastry na drugą stronę. 7. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego
W mojej kuchniNaleśniki z tego przepisu wychodzą przepyszne. Są delikatne, elastyczne, nie przypalają się na brzegach. Dla mnie – idealne. Dzieciaki je pokochają w wersji z serem lub
Mieszam w GarnkuZielone jajka – wyjątkowo prosty i zaskakująco smaczny przepis na omlet ze szpinakiem. To pyszne i szybkie śniadanie dla dzieci oraz wygodne i bardzo odżywcze drugie śniadanie do szkoły, choć oczywiście dorośli także docenią smak zielonych jajek. Zielone jajka – omlet ze szpinakiem – przepis: jajka – 3 szpinak (świeży lub mrożony) – garść olej kokosowy do smażenia(...)można go jeść bez użycia sztućców. Pyszny na ciepło, jest także smaczny na zimno , przez co można dać go dzieciom do szkoły zamiast chleba albo wziąć ze sobą jako przekąskę na rodzinną wycieczkę. W domu możesz oczywiście rozwinąć to danie i podać je np. z boczkiem i grillowanymi czy duszonymi warzywami. Szpinak jako cudowne źródło żelaza
PaleoSMAKZdjęcie nie zbyt piękne, ale nie było czasu na zrobienie innego..Jakiś czas temu znalazłam przepis na chleb bez zagniatania ..z tego samego ciasta można zrobić
Moje domowe kucharzeniecałym domu, tworząc gęstą atmosferę cieknącej śliny i wyczekiwania. Milkliśmy. Wszyscy. Bez wyjątku. A potem blacha pojawiała się na stole i po serii chuchania i dmuchania, gorące jeszcze danie trafiało do naszych żołądków. Ser nie miał czasu rozciągać się i prezentować swoich nadzwyczajnych akrobatycznych zdolności, kruche ciasto nie zdążało skruszeć, a szpinakowo-serowa masa stężeć(...)praskę i szklimy na patelni na łyżeczce masła. Dodajemy do szpinaku i zostawiamy całość do przestudzenia. Jajka roztrzepujemy i dodajemy do nich mleko. Twaróg rozdrabniamy widelcem. Jedno i drugie dodajemy do szpinaku. Mieszamy. Doprawiamy. Składniki na kruche ciasto: - 150 gram mąki pszennej - 150 gram mąki krupczatki - 200 gram masła - 2 żółtka - odrobina zimnej wody (opcjonalnie) - 1 łyżeczka
Życie zamknięte w smakuksiążka. Kocyk. Jak co miesiąc, wraz z dziewczynami z grupy blogowej podejmujemy wyzwania kulinarne. Listopadowi przewodzi temat jak najbardziej komponujący się z aurą panującą na dworze. Brzmi on "Rozgrzewające dania na jesienne wieczory". Przyznam, że temat był dla mnie bardzo przyjemny, ponieważ miałam kilka pomysłów na takie małe rozgrzewające co nieco. Koniec końców zdecydowałam się na konkretną grochówkę - solidnie(...)czasie gotowania należy dolewać stopniowo wodę, aby groch się nie przypalił. Ja dolałam 2 szklanki wody a przy końcu gotowania jeszcze 0,5 szklanki. W międzyczasie w drugim garnku umieścić żeberka i zalać je 0,5 l wody. Dorzucić pokrojone w kostkę warzywa oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotować na średnim ogniu aż warzywa i mięso
My simple kitchenTo ciasto polecam wszystkim łasuchom, na każdą okazję. Doskonałe jest na święta, imieniny, urodziny czy po prostu do niedzielnej kawy. Przepis bierze udział w zabawie
Salonik smakówochota na owoce morza. Wybór padł na krewetki, w lekkim, wiosennym, pysznym wydaniu! :) Sałatka ta zaspokoi nawet duży głód, a przy tym nie musimy się martwić o kaloryczność tego dania. Większość kalorii pochodzi z krewetek, które są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka. Sałata, warzywa i owoce dostarczą nam błonnika, witamin i składników mineralnych. Zatem na zdrowie! :) SKŁADNIKI: Dla 3 osób(...)smażymy przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną natkę pietruszki. 4. Zanim czosnek zacznie się zarumieniać dodajemy krewetki. Smażymy przez chwilę na jednej stronie, po czym odwracamy krewetki na drugą stronę. 5. Chwilę smażymy, następnie dodajemy białego wina. Zwiększamy ogień i odparowujemy połowę płynu. 6. Dodajemy sok z pomarańczy wyciśnięty z pozostałości po filetowaniu. Odparowujemy połowę objętości płynu
W kuchni Katietrunku, w produkcji którego Szwajcaria naprawdę jest mocna, czyli w winie. Z czego jeszcze słynie Szwajcaria? Z czekolady! Tak. Czekolada też się tutaj znalazła, choć w niewielkiej ilości. Danie główne potrzebuje też dodatków. Tutaj dobrze sprawdzają się popularne w kuchni alpejskiej knedle z pieczywa i gotowana kapusta kiszona w mojej wersji. Mieszanina smaków ogromna, jednak uwierzcie(...)wykałaczką (przed podaniem usunąć). Każdą roladę lekko obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć. W głębokiej patelni lub garnku, rozgrzać tłuszcz, obsmażyć rolady ze wszystkich stron. Cebulę obrać, posiekać. Zeszklić na drugiej patelni, przełożyć do mięsa. Dolać wino, zagotować. Dusić na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny, uzupełniając co jakiś czas ilość płynu wodą. Gdy mięso jest już miękkie dodać
Pełny talerzNajpopularniejsza potrawa kuchni włoskiej pizza, jest chyba jednym z najbardziej znanych i rozpoznawalnych dań na świecie, nie da się ukryć, że obecnie panuje pewien trend kuchni włoskiej, powiedziałabym nawet, że jest ona modna. Może Was zaskoczę, ale przypuszczalnie pomysł na ten włoski placek, zrodził się w starożytnej Grecji, ówcześni Grecy serwowali płaskie chleby z oliwą z oliwek oraz(...)miejsce na 5 minut, pod przykryciem (wilgotny ręcznik). Na oprószonej mąką stolnicy zagniatam gotowe ciasto przez 10 minut, do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Połowę ciasta zamarzam, z drugiej połowy ugniatam 6 placków, nakrywam je wilgotnym ręcznikiem i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę. Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów bez skórki 10 sztuk suszonych pomidorów na słońcu 2 łyżeczki
Pause Gotowanie!Omlet z serem, a do tego grzanki z pastą z pomidorów to doskonałe danie na śniadanie jak i na kolację. Wykonanie jest proste i zapewniam, że nasyci największych głodomorów. Omlet: 4 jajka 100 g sera żółtego np. Ementaler pieprz sól olej do smażenia Pasta z pomidorów: 3 - 4 pomidory 1 łyżeczka tymianku(...)wymieszać, Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, wlać jajka z serem i smażyć. Gdy spód omleta się zapiecze, złożyć na pół, chwilę smażyć i ewentualnie delikatnie obrócić na drugą stronę. Stopień wysmażenia zależ od naszych upodobań. W czasie smażenia środek omleta może być lekko płynny, gdyż ser żółty topi się. Omlet podawać z grzanką i pastą pomidorową
Kuchcik gotujemiksując dodajemy po łyżce budyniu. Ucieramy ,aż do uzyskania gładkiego kremu. Pierwsze ciasto smarujemy czeko-śliwką ,a następnie wykładamy warstwe kremu i równomiernie smarujemy.Następnie przykrywamy drugim plackiem i lekko dociskamy.Na wierzch smarujemy pozostalym kremem ,Wstawiamy do lodówki, na ok. godzinę.Następnie posypujemy zmielonymi orzechami i i posiekanymi rodzynkami. Smacznego :) Ingredienti: torta(...)possibile aggiungere il rum , amaretto ho Dalam alcuni vasetti e un secondo sciroppo di menta , cioccolato e menta , perché io stesso ... yum delizia buonissimo !!! creato da : Prugne macinare in un tritacarne , fry ( ho cucinato in un nieprzywierającym pentola ), l'aggiunta di zucchero , fino a quando la consistenza desiderata . Al termine della cottura aggiungere del cacao e cioccolato rotta . Friggere
w mojej kuchninakładamy papier do pieczenia. Worek napełniamy ciastem i obcinamy jeden rożek.Po namalowaniu wszystkich śnieżynek papier przekładamy do zamrażarki (najlepiej zrobić to na jakiejś podkładce, np. desce do krojenia).Drugie ciasto przygotowujemy zaczynając od ubicia piany z białek i żółtek – jak na kogel mogel. Ubijamy białka na sztywną pianę dodając po trochu cukier (można dodać też winian sodu(...)odwracamy z powrotem.Zwijamy ciasto w roladę i odstawiamy do ostygnięcia. Jeśli nie zrobimy tego od razu po wyciągnięciu z pieca ciasto ostygnie i będzie zbyt mało elastyczne, żeby dało się je zawinąć.Orzechy kroimy na drobne kawałki, żelatynę namaczamy w małej ilości wody. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem (można wcześnie włożyć do zamrażarki trzepaczki miksera i miskę), dodajemy
Ciastkozercytakie dania, które najlepiej smakują u mamy. Można je jeść w restauracji, u ciotki czy koleżanki, a te mamine i tak będą najlepsze. Jedną z takich potraw są dla mnie kopytka. Zawsze miękkie, zawsze smaczne, rozpływające się w ustach. Ubóstwiam je i mogłabym jeść dzień i noc. Wykradłam przepis na te kulinarne cuda i szczerze polecam wypróbować(...)które kroimy na skośne kawałki. Tak przygotowane kopytka wrzucamy do osolonej wrzącej wody. Czekamy, aż wypłyną. Odliczamy 3 minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz. Po chwili przekładamy na drugi suchy talerz (pozwoli to uniknąć gumowatości kopytek). Podajemy z podsmażoną cebulką lub/i parówką
Kolizje Smakówlubimy. Co to znaczy? Weźmy przykładowo moje menu dzienne - lubię jeść, nie przywiązuję wagi do wartości odżywczych posiłków, wiecznie nie mam czasu: Śniadanie: Kajzerka z żółtym serem i ketchupem Drugie śniadanie: Kolejna kajzerka np. tym razem z szynką i majonezem Obiad: Zupa oraz 5 pierogów ruskich ze sklepu pod pracą Kolacja: Lasagne W związku(...)smażone; lasagne - jak najbardziej, ale dlaczego makaronu nie zastąpić bakłażanem i cukinią, mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, udźcem z indyka, zrezygnować z beszamelu, a zamiast żółtego sera - mozzarella light; Da się, da? Da! Ale mówiłam, żeby nie rezygnować z tego co lubimy więc jak ten makaronik zastąpić warzywami, jak zamiast serka żółtego mam wcinać chudy twaróg? Otóż okazuje się, że jeśli
Brzuszki ŁakomczuszkiWitam Kochani tego jesiennego listopadowego dnia. Kurcze już 22 listopada a zrobiła nam się wiosna. U mnie dziś 16 stopni...Pamiętam jak w minionych latach bywało
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku