łyżki powideł z węgierek - ok. 1 szklanki czerwonego wina - liście laurowe - ziele angielskie - kilka owoców jałowca - majeranek - kminek - sól - świeżo mielony pieprz czarny Dzień wcześniej (wieczorem) moczymy grzyby. Na drugi dzień grzyby gotujemy, odcedzamy (wywar dodajemy do bigosu). Żeberka wędzone i mięso wieprzowe zalewamy wywarem z grzybów i gotujemy (prawie do miękkości). Z kapusty kwaszonej odciskamy sok (nie wylewamy(...)mieć brązowy kolor i pachnieć wędzonką. Przez 3 dni bigos staropolski podgrzewamy przez ok. 30 minut od zagotowania. Oczywiście nikt nam nie zabroni już go jeść, ale… warto dać mu „dojrzeć”. Podajemy z pajdą świeżego pieczywa. „Bigos już gotów. Strzelcy z trzykrotnym wiwatem, Zbrojni łyżkami, biegą i bodą naczynie, Miedź grzmi, dym bucha, bigos jak kamfora ginie, Zniknął, uleciał
mojewypiekiinietylkomną jest, że nie przepadam za jedzeniem z sieciowych fast foodów ale obok budki z kebabem czy hamburgerem ciężko jest mi przejść. Jednak rzadko w takich miejscach jadam dania rybne - jakoś nie przekonuje mnie zmielona ryba w sztucznej panierce a takie z reguły dostajemy w fast foodach. Dlatego też jakiś czas temu zrobiłam swojego pierwszego fish burgera - wyszedł(...)opiekacza (piekarnika) aby zrobiły się ciepłe i chrupiące. Grahamkę polewamy majonezem. Kładziemy na nią sałatę, kilka plastrów pomidora i ogórka, na to rybę. Rybę po wierzchu polewamy ketchupem. Przykrywamy drugą częścią bułki. Smacznego!!! Przepraszam za słabą jakość zdjęcia
sierotka maRysia w kuchniMowa o sorgo, które - według informacji podanej na opakowaniu - jest bogatym (13%) źródłem białka oraz zawiera mikroelementy: wapń i żelazo. Próbowałam je zmielić na sucho, ale mój blender nie dał rady :( Młynka do kawy nie chciało mi się myć ;) Zanim przystąpiłam do wyrabiania ciasta na chleb, namoczyłam (ok. 3 godzin) ziarna w ok. 150 ml przefiltrowanej wody. Składniki na keksówkę(...)wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni C. przez ok. 1,5 godziny do "suchego patyczka". Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Uwaga: Im dłużej będziemy czekać na drugie wyrośnięcie chleba, tym będzie bardziej kwaśny. Z mojego kilkuletniego doświadczenia wynika, że najlepiej, gdy ciasto wyrasta do trzech godzin. Długie drugie wyrastanie ciasta powoduje też kwaśnienie tego
Weekendy w domu i ogrodzieodstępstwo od tradycyjnej formy i zapieczenie warzyw w łódeczkach z bakłażana. Jeśli nie macie go akurat na stanie, możecie z powodzeniem zrobić to samo z papryką czy cukinią. Takie danie świetnie nadaje się na kolację. Możecie je też podać z ryżem, wtedy powstanie pełnowartościowy, sycący obiad. Pamiętajcie, że dobry bakłażan ma błyszcząca, jędrną skórkę(...)ognia, wymieszać z pokrojoną mozzarellą (bierzemy tylko połowę, resztę sera zostawiamy do zapieczenia). Dodać bardzo drobno posiekaną papryczkę i pieprz. 6. Nadziać upieczone łódeczki, na to położyć drugą połowę mozzarelli. 7. Zapiekać 15 minut. Udekorować natką pietruszki. SMACZNEGO! 1 porcja zawiera: 216 kcal; 17,8 g białka; 10,6 g tłuszczów; 17,5 g węglowodanów
Powiedz dietom niespotykamy się co niedziele o 12,15 z teściami na obiad na zmianę raz u jednych raz u drugich. Celebrujemy obiad dwudaniowym posiłkiem wraz z deserem. Mojego teścia już nie ma z nami... ale wiem ,że nadal z nami zasiada na swoim miejscu. Na niedzielny obiad podałam zupę migdałowa z żurawiną, wellingtona z polędwicy wieprzowej ze szpinakiem(...)solą, świeżo zmielonym pieprzem i podusić po czym dodać śmietanę. Ostudzić - schab obsmażyć na patelni z każdej strony na złoty kolor, po obsmażeniu odstawić przykryć folią srebrną i dać mu odpocząć, aby soki się wchłonęły - ułożyć na rozłożonym kawałku ciasta francuskiego szpinak a na to kawałek schabu, zwinąć ciasto - brzegi zasmarować rozmąconym jajkiem i posklejać brzegi - wierzch ciasta posmarować
Basia w kuchniChrupiące drożdżowe bułeczki nadziewane kapustą i grzybami są świetną przekąską do pogryzania przy rozmowie lub smaczną przystawką do dania głównego. To propozycja dla wszystkich, którzy tak jak ja uwielbiają świąteczne smaki i chcieliby je jeszcze przez chwilę zatrzymać. Podane proporcje, w zależności od wielkości szklanki, którą wyciśniecie bułeczki starczą na dwie lub trzy blachy ciastek. . Składniki: 2 szklanki mąki(...)doprawiamy solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnice, posypujemy mąką i wałkujemy na grubość około 0,5 cm. W rządku co kilka centymetrów nakładamy po łyżeczce farszu. Drugą połową ciasta zakrywamy farsz i odciskamy kółka szklanką, tak, żeby farsz zawsze był w samym środku. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 200 stopni. Bułeczki przekładamy na blaszkę i smarujemy roztrzepanym jajkiem
Ciastkozercypoczątek mojej przygody z blogiem postanowiłam wybrać coś tradycyjnego, tak więc na pierwszy ogień idą.... ...ta da da dam... ... Pierogi ruskie .... Uwielbiam je. Wiem, że to nic specjalnego, bo przecież każdy zna ten przepis lub ma swoją wersję. Ja przedstawiam moją. Tak jak je lubię najbardziej czyli z kwaśną śmietaną i podsmażaną cebulką mmmm pycha :) SKŁADNIKI 500 g mąki szklanka(...)przez 2 minuty od momentu wypłynięcia. Później odcedzić, przelać zimną wodą lub skropić odrobiną oleju by się nie sklejały. Podawać polane gęstą, kwaśną śmietaną i zrumienioną cebulką. Podsmażane na drugi dzień smakują jeszcze lepiej! Smacznego
Złote przepisytygodniowej przerwie powoli wracam do gotowania;) Na razie w mojej kuchni nadal trwa remont, więc nie bardzo mogę szaleć i muszę przygotowywać "szybkie" dania;) Dlatego na deser zrobiłam bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu rafaello bez pieczenia. Ciasto zamieniłam na krakersy, a masę śmietanową na budyniowo - śmietanową. Ciasto zniknęło w równie szybkim tempie w jakim powstało:) Składniki: 250g masła(...)śmietankę, chwilę miksować. Następnie dodać do masy wiórki kokosowe oraz płatki migdałowe. Całość dokładnie wymieszać. Na dnie blaszki o wym. 23x33cm ułożyć warstwę krakersów i rozsmarować połowę masy. Przykryć drugą warstwą krakersów oraz resztą masy. Rozłożyć ostatnią warstwę ciastek. Czekolady połamać na kawałki wraz ze śmietanką stopić na parze. Lekko przestudzić i polać wierzch ciasta. Posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto
Z miłości do słodkościZbliżają się święta. Zastanawiamy się co przygotować, czym zaskoczyć rodzinę. Proponuję pyszne wielowarstwowe ciasto - przekładaniec jabłkowo-orzechowy . Na pewno będzie smakować. Składniki: Ciasto: 2 i
Salonik smakówciasta serowego! Szybkie, kruche i przepyszne rogaliki. Robi się je łatwo i w zasadzie ekspresowo, gdyż ciasto nie wymaga wyrastania, wyrabiania ani chłodzenia. Jakby tego było mało to na drugi dzień smakują tak samo dobrze, jak nie jeszcze lepiej, jak w dzień pieczenia. Polecam! Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 150g miękkiego masła 100g miękkiej margaryny 200g mielonego białego sera(...)POLECAM RÓWNIEŻ: SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ ROGALIKI TRZYSKŁADNIKOWE PRZEPIS TUTAJ MAŚLANE CIASTECZKA KWIATKI PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Kruche rogaliki (ciasto serowe) pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemrównież w ziarnach kakaowca (kakao, czekolada), herbacie (inaczej nazywana teiną), guaranie i yerba mate. Przedstawię jej działanie i właściwości w dwóch kategoriach: sport i odchudzanie. Jedno łączy się z drugim co prawda, ale nie każdy stosuje obie kategorie naraz. Lecz zanim do tego przejdę, chciałam pierw powiedzieć o ogólnych informacjach dotyczących obu przypadków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ⟾ Kofeinę często(...)zawarta w herbacie jest większa niż w ziarnach kawy, ale tylko w stanie surowym. Po zaparzeniu liści herbaty, ta ilość maleje. Nie mówię, że picie herbaty nic Wam nie da, ale jeśli chcecie uzyskać porządny efekt przyjęcia kofeiny, herbatką tego nie zdziałacie. Poczujecie się po niej tylko lekko i krótko pobudzeni. ⟾ Ziarna kakaowca, które są w postaci surowej
Zdrowie i pysznie na talerzupowodu chronicznego braku czasu, wymyślam dania na szybko. Szczególnie takie, które można przygotować dzień wcześniej. Zupy wiodą w tej dziedzinie prym! Tym razem w roli głównej barszcz czerwony. O tej porze roku mamy super soczyste i kolorystycznie piękne buraki ćwikłowe. Dlatego też barszcz wychodzi bardzo aromatyczny o pięknej barwie. A więc do dzieła! (function(...)plastry i zalewamy w garnku wodą ( ok. 1,5 l ). Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy ok. godziny na wolnym ogniu. Odstawiamy do wystygnięcia, najlepiej na noc. Na drugi dzień wyciągamy plastry buraków i miksujemy w blenderze. Łączymy ponownie z wywarem. Doprawiamy drobno posiekanym czosnkiem, pieprzem, solą, majerankiem, cukrem i octem. Podgrzewamy całość, ale nie zagotowujemy. Gorący barszcz można
Kulinarne przemysleniadeserów. Pierwszy raz zrobiłam go z okazji imienin męża Michała :). Słysząc opinie, że krem jest bardzo słodki dodałam czekoladę gorzką. Jednak trochę przesadziłam, dlatego za drugim razem zdecydowanie zmniejszyłam jej ilość. Krem jest bardzo pyszny. Tworzy idealny duet z kremem z białymi michałkami oraz z kremem cytrynowym. Polecam Składniki: 180 ml śmietany kremówki(...)ubiciem. Ilość kremu z przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 20-21 cm. Można dodać trochę czekolady gorzkiej, aby zmniejszyć słodycz kremu. Ja dałam trochę więcej niż w przepisie, dlatego kolor kremu wyszedł taki ciemny :). Jeśli masa wyjdzie za rzadka (nie zwarzona), włóż krem do lodówki, aby trochę zgęstniał. Jeśli
Słodki PomysłCzy leniwe muszą być na słodko..., no nie, mogą tez być na słono i wspaniale smakować :) Składniki na 2 porcje: około 0,5 kg ostudzonych
Gotowanie...to proste !zajadając właśnie czekoladową tartę z rumem i czekoladowym ganache :) - chyba najlepsze ciasto, jakie ostatnio poczyniłam - przepis wkrótce!). :) Wracając zaś do tematu - coś, co chętnie zabierzecie ze sobą do pracy, dacie dzieciom do szkoły, poczęstujecie przyjaciół przy wspólnej kawie lub winie. Idealnie pasuje do nich słodkie wino. Robi się je w mgnieniu oka, nie wymagają również posiadania genialnego talentu kulinarnego. Wystarczy(...)grubości około 1,5 cm. Rozłóż ciastka na blaszce i włóż z powrotem do piekarnika, tym razem na 10-12 minut, w temperaturze 170 stopni. Następnie przewróć ciasteczka na drugą stronę i powtórz czynność. Odstaw do ostygnięcia. Smacznego
Garniec Magalie