drugie danie - 14640 przepisów (strona:625/976)

Co wybrać na ścianę w kuchni? 227

wiele fajnych alternatyw Zanim zdecydujemy się na konkretny fartuch kuchenny, musimy dokładnie ustalić jakie będziemy mieć meble oraz blat, aby całość dobrze ze sobą współgrała. Powinniśmy określić również czy dane miejsce będzie narażone na dużą wilgoć i temperaturę (np. za kuchenką), czy może będzie normalnie użytkowane (np. blat roboczy), ponieważ fartuch kuchenny nie musi być na wszystkich ścianach jednakowy(...)bardziej wilgotnych. Natomiast tapety z włókna szklanego możemy sami zaaranżować, malując je samodzielnie na odpowiedni dla nas kolor. Tapeta z włókna szklanego dopasowana do koloru blatu / Źródło zdjęcia dom.pl Drugą opcją jest wybór fototapety, wyprodukowaną na materiale specjalnie przeznaczonym do kuchni. Jest ona pokryta specjalnym laminatem, który chroni przed zabrudzeniami oraz wilgocią. Fototapety bardzo często przesłaniane są szkłem

Relaxtime
domowa tortilla z dodatkami i sosem czosnkowym. Super się zwija, elastyczna, nie łamie się :-) 208

najważniejsze wyszła idealna. Ciasto pięknie się zwija, nie łamie się, także spokojnie możemy ładować co nam się podoba i zwijać i zajadać.  Polecam Wam bardzo gorąco to danie, robi się je szybko, a jest pyszne. WAŻNE ja podaję przepis na tortille i dodatki takie, jakie robiłam, oczywiście można używać dowolnego mięsa, sałaty i dodatków. Tortille(...)Następnie z ciasta urywamy mały kawałek i wałkujemy bardzo cieniutko na okrągły placek. Suchą patelnię dobrze rozgrzewamy i dajemy na nią placek., Powinny pojawić się pęcherzyki. Odwracamy na drugą stronę, dosmażamy i gotowe. :-) Tortille jak ze sklepu-tylko lepsze :P bo bez chemii :-)  Usmażone tortille przykrywamy ściereczką lub miską. SOS CZOSNKOWY -1 duży jogurt naturalny -3 ząbki czosnku

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Rolada z kurczaka z ziołami 132

Przygotowując się do jakiejś imprezy np. sylwestrowej, wcześniej ustalam co będę podawać na stół.   Przede wszystkim musi być zimny bufet. Bo oprócz dań na gorąco właśnie   zestaw zimnych zakąsek, mięs i sałatek to podstawa menu. W końcu cała noc przed nami. Przygotowałam dla Was propozycję na kolację na tę sylwestrową noc. Jest to smaczna(...)cytryny, i olej i wino wymieszałam w miseczce.   Na desce rozwinęłam folię spożywczą i ułożyłam na niej filety. Układałam w ten sposób, żeby zachodziły jeden na drugi. Na filetach rozsmarowałam farsz. Pomagając sobie folią spożywczą zwinęłam roladę.   Piekarnik nagrzałam do 180 °C. Roladę przełożyłam na srebrną folię i zwinęłam na kształt wałka. Przełożyłam do   naczynia żaroodpornego

Kuchnia u Krysi
Czarna świnia iberyjska – cerdo iberico. Karkówka 245

Koneserzy smaku mięsa (w szczególności przygotowanej na ciepło szynki, łopatki i polędwicy z cerdo iberico) smak tego mięsa porównują do smaku wołowiny wagyu połączonej z najlepszym bekonem . Nie da się tego mięsa do wołowiny wagyu nie porównać– jest równomiernie, marmurkowo poprzerastane miękkim, naprawdę mięciutkim i pachnącym tłuszczem. To nie jest twardy, żylasty, zbity ochłap tłuszczu, jak na naszej polskiej karkówce(...)temperaturze pokojowej a nie wyjęte prosto z lodówki) wystarczy z obu stron posolić – w tłuszczu też jest woda, sól pomoże się jej szybko pozbyć, żeby móc prawidłowo wysmażyć tłuszcz. Druga obowiązkowa przyprawa – hiszpańska wędzona papryka. Czy to słodka, czy półostra – wybór należy do Was. Ja swoje kotlety natarłam papryką półostrą i podałam z ostrymi sosami. Kotlety smażymy na patelni

Karo in the Kitchen
Zapiekanka z pulpecikami, cukinią, marchewką i kaszą pęczak 107

błyskawiczny obiad. Wystarczy, że warzywa pokroicie na mniejsze części, z mięsa mielonego uformujecie pulpeciki i całość umieścicie w naczyniu żaroodpornym. Zapiekanka z pulpecikami, warzywami i kaszą pęczak to danie w 100% jednogarnkowe. Kaszy wcześniej nie trzeba ugotować, ponieważ upiecze się w piekarniku. Wbrew pozorom zapiekanka przygotowana w poniższy sposób nie będzie w ogóle sucha(...)wody. Piec bez przekrycia przez około 70 minut w 180°C (woda do końca nie wchłonie się w kaszę). Taka zapiekanka najlepiej smakuje kilka godzin po upieczeniu (lub na drugi dzień), ponieważ kasza wchłonie prawie całą zalewę

Ugotować
Cannelloni z mięsem mielonym 170

Dziś zapraszam Was na kolejne danie z makaronem w roli głównej. Będzie to zapiekanka zdecydowanie dla miłośników mięsa, makaronu i sera. Jest to świetne danie zarówno na obiad jak kolację czy na spotkanie z przyjaciółmi. Jakiś czas temu robiłam go z farszem szpinakowym. I powiem Wam, że obie wersje są pyszne(...)mięso zarumieni. Następnie dodaję pomidory w puszcze i koncentrat. Gotuję na małym ogniu najlepiej ok. 1,5-2 godzin. Przed samym końcem dodaję garść świeżej, posiekanej bazylii. W drugim garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy tak aby nie było grudek.   Następnie wlewamy mleko. Mieszamy i gotujemy kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej

Passion of Cooking
Galaretka wieprzowa w kształcie choinek... 167

Galaretki choinki... Teraz wszyscy robią choinki z pierników, a ja jak zwykle inaczej ;) Tym razem galaretka wieprzowa w kształcie choinek... Potrzebne będą: 2 golonki włoszczyzna 6

Pelusiowa Kuchnia
Zapiekanka z Pieczarkami Rybą i Selerem 123

Witam serdecznie Propozycja na pyszną zapiekankę z rybą, pieczarkami i selerem jest bardzo smaczna, polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: 500 g filetów rybnych (dorsza, morszczuka lub

Uwaga Babcia Gotuje
Ciasto kawowe w stylu włoskim. 256

poncz; kawa czarna około 300 ml ( ja zrobiłam niezbyt mocną więc dałam tylko 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, ponieważ kawosz ze mnie nijaki, ale jak lubicie kawe to dajcie jej dużo więcej) 100 ml. likieru kawowego lub czekoladowego (można go pominąć lub zastąpić innym alkoholem )   1,5 paczki okrągłych biszkoptów (takie po 15 dag) gorzkie kakao do posypania(...)ponczujemy (kawa zmieszana z alkoholem) a następnie wykładamy połowe masy i rozsmarowujemy. Na masie układamy naponczowane  biszkopty i lekko dociskamy i opruszamy delikatnie kakao. Biszkopty nakrywamy drugim blatem nasmarowanym od spodu masą ( 0k. 1/3 z pozostałej masy) a wierzch ciasta ponczujemy , smarujemy pozostałą masą. Na to układamy naponczowane biszkopty i oprószamy całość obficie  kakao. (najlepiej

Radość kipiąca uśmiechem.
Jabłecznik z budyniem, żurawiną i rodzynkami. 129

dużo zaplanowane na sobotę i przeważnie mało zrealizuję. Ale to pewnie wina pogody, jesień się zbliża. Coś wykombinuję, żeby to zmęczenie poszło sobie precz ;-). Wiem, że mi wybaczycie i dacie się w niedzielę zaprosić na kawkę i przepyszny jabłecznik :-). Pozdrawiam i życzę spokojnej nocy.   JABŁECZNIK Z BUDYNIEM, ŻURAWINĄ I RODZYNKAMI.           Składniki: 250 g masła(...)nasienne i pokroić w półksiężyce na pierwszą część ciasta, posypać osączonymi rodzynkami i żurawiną. Ugotować budyń z 2 łyżkami cukru według przepisu na opakowaniu i gorący wylać na owoce. Drugą część ciasta rozsmarować na budyniu. Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180º przez około 45 - 50 minut. Po ostudzeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Karpatka. 154

wody ( 1 szklanka), 150g margaryny, 185g mąki pszennej ( 1 szklanka), 5 jaj, szczypta soli, pół łyżeczki proszku do pieczenia. Masa budyniowa: 750ml mleka ( 3 szklanki), 300g miękkiego masła (można dać mniej, jeżeli nie lubi się zbyt maślanej masy - choć według mnie z taką ilością masa jest pyszna), 185g cukru (3/4 szklanki), 10g cukru waniliowego (2 łyżeczki), 80g mąki pszennej(...)oprószyć mąką. Ciasto podzielić na pół. Pierwszą połowę położyć na formę i rozsmarować łyżką po całej jej powierzchni. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C ok.25-30minut. Z drugą połową ciasta zrobić tak samo. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Masa: 2 szklanki mleka zagotować z cukrem.  1 szklankę mleka wymieszać z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Wymieszać dokładnie

W kuchni u Moniki
Ekspresowa pizza z tortilli na grilla 225

Odkąd po raz pierwszy zrobiłam ekspresową pizzę na tortillach bardzo często do niej wracam. Jest pyszna, smaczna i szybka w przyrządzaniu. Ostatnio wpadłyśmy na pomysł by

Kolizje Smaków
Pierś kaczki z czereśniami / Duck breast with sweet cherries 216

Przedstawiam dziś przepis na obłędne piersi kacze z pysznym sosem ze słodkimi czereśniami i odrobiną brandy. Danie jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, gotowe dosłownie w 30 minut! Podałam je z fasolką gotowaną na parze, która przygotowywała się w trakcie pieczenia kaczki w piekarniku. Polecam wszystkim miłośnikom kaczego mięsa. Scroll down for recipe in English(...)wyjmij piersi z lodówki. Rozgrzej na dużym ogniu patelnię, ułóż na niej kaczkę skórą do dołu, smaż 3 minuty z jednej i 2 z drugiej strony. Przenieś piersi do naczynia żaroodpornego, wstaw na 10 minut do piekarnika, na ostatnią minutę możesz włączyć funkcję grilla. Ja posiadam patelnię przystosowaną do pieczenia w piekarniku (polecam!), w przepisach takich jak ten jest

karmelowy
Nogi z kury z warzywami, czyli ucieczka z rosołu 181

możliwych odpowiedzi na pytanie co zrobić z mięsem pozostałym z rosołu. Jeśli zawiera ono nogi z kury, możemy przyrządzić to bardzo proste, ale smaczne i całkiem nieźle wyglądające danie. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 nogi z kury z rosołu 2 średnie marchewki (200g) kawałek białej części pora (100g) kawałek korzenia selera (120g(...)Dusimy pod przykryciem, powoli na bardzo małym ogniu przez 90 minut. Stosownie do potrzeb podlewamy co jakiś czas dodatkową wodą lub rosołem. Mięso odwracamy 2 lub 3-krotnie na drugą stronę. Podajemy z gotowanymi ziemniakami i posiekaną natką pietruszki. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-49 {margin: auto;} #gallery-49 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center

Kulinarna Pokusa
Ryż z dorszem na pesto z rukoli z dodatkiem rzodkiewki i chipsów serowych 171

smaku wyjątkowe i podane tak jak lubimy, to nawet największego niejadka nim skusimy. Kolory i smaki    się uzupełniają i apetyt nam pobudzają.  To danie, na talerzu to Wiosna – świeża , kolorowa, radosna. Składniki: pesto: 100 g rukoli (dwie duże garście), 50 g pestek słonecznika (4 łyżki), 70 ml oleju rzepakowego Rapso, 1 łyżeczka soku(...)kształcie koła, bardzo cieniutko. Powoli podsmażamy, ser powinien całkowicie się roztopić i być na tyle twardy, aby bez problemu można go było podnieść. Odwracamy go i „podsuszamy” z drugiej str. Ciepłego chipsa formułujemy na dowolny kształt.   Ryba: Rybę myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem. Skórę nacinamy w kilku miejscach i oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej z cynamonem

Moniki Smakołyki