schabowym to danie, które przygotujesz naprawdę szybko. Jeśli wykorzystasz do niego kotlety schabowe, które zostały z poprzedniego dnia, tak jak w naszym wypadku, czas jeszcze się skróci. Jeśli będziesz smażyć świeże mięso do tortilli, nie musisz go obtaczać w panierce. Tortille proponujemy podgrzać przez chwilę na patelni, dzięki temu zmiękną i całe danie(...)świeże, rozbij delikatnie kotlety. Oprósz pieprzem i smaż na niewielkiej ilości tłuszczu na zwykłej patelni lub patelni grillowej z obu stron. Również pozostaw w ciepłym miejscu. W pierwszej i drugiej opcji przed nakładaniem w tortillę kotlety pokrój w paski ok. 3 x 10 cm. Z jogurtu, majonezu i przeciśniętego przez praskę czosnku przygotuj w miseczce sos mieszając wszystkie składniki
Kuchnia Na Wypasiewkradł, skąd! To naprawdę zupa szpinakowa z gnojkami! Tak nazywają gnocchi moje moje dzieci. Ta nazwa tak się przyjęła u nas w domu, że wszyscy nazywamy gnocchi gnojkami. Nie da się ukryć, że nazwa bardzo zbliżona do włoskiej. Lubicie gnocchi , a może wolicie kopytka. ..Od pewnego czasu dodaję do zup gnocchi i wiecie co jest to fajny sposób na zagęszczenie(...)gnocchi, tutaj przepis smażony boczek natka pietruszki do posypania Obierz warzywa i pokrój w kostkę. Zalej wywarem i gotuj przez 10 minut. Włóż szpinak i gotuj jeszcze przez drugie 10 minut. Zmiksuj zupę, dopara solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Z podanego przepisu w linku przyrządź gnocchi. Pokrój boczek w drobną kostkę i zrumień. Nałóż gnocchi do miseczek
codojedzenianadziane szynką. Podałam je, jeszcze ciepłe, na kolację i przyznam szczerze, że dawno nie słyszałam tylu zachwytów ;) Rano sprawdziły się perfekcyjnie jako dodatek do jajecznicy, a później jako przekąska na drugie śniadanie. Bardzo polecam! Składniki na ślimaczki z szynką: na 24 sztuki 200 ml ciepłej wody 200 ml jogurtu naturalnego 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru(...)luźne, ale gładkie, zwarte ciasto (około 8-10 minut). Pamiętajcie, że im ciasto będzie rzadsze tym bułeczki wyjdą bardziej delikatne i puchate, ale musi być na tyle zwarte, żeby dało się je wałkować. Tak wyrobione ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 60 minut. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę
Rozpustne gotowanieWielkanoc nadchodzi coraz szybszymi krokami. Pora zaplanować menu na te dni, prawda? Chcę Wam dzisiaj zaproponować prostą, ale pyszną potrawę: pieczoną pierś z gęsi. Można ją podać jako danie obiadowe, a wtedy wystarczy ugotować (lub upiec) ziemniaki, zrobić sos (np. na bazie dobrej śmietany) i przygotować dowolne, ulubione sałatki. Można także podać ją jako przekąskę(...)zimnej patelni i na średnim ogniu podsmażyć ją, aż wytopi się spora część tłuszczu. Kiedy skóra przyrumieni się już, a na patelni będzie wytopiony tłuszcz, wtedy przewrócić ją na drugą stronę i podsmażyć ją przez około 4 minut. Przygotować formę do zapiekania: przelać do niej wytopiony tłuszcz. Na tłuszczu ułożyć pokrojoną w grube piórka cebulę oraz jabłko pokrojone
Codzienna kuchnia niecodziennapomysłu Renaty J., która o kulinarnym początku roku napisała tak: Nowy Rok jest czasem, gdy po sylwestrowych zabawach zasiadamy wspólnie z najbliższą rodziną do uroczystego obiadu, królują wtedy tradycyjne dania, ale zawsze przygotowuję lekką sałatkę (za każdym razem inną), by urozmaicić nasze menu i pozwolić odpocząć co niektórym po świątecznym obżarstwie :) Od 2 stycznia wprowadzam 5-dniowy detoks, opierający(...)części i rozwałkować na płaty o grubości około 3 mm, za pomocą szklanki wykrawać kółka. 3. Teraz przechodzimy do robienia różyczek :) 3 krążki ciasta układamy w szeregu (jeden obok drugiego), tak aby ich brzegi lekko nachodziły na siebie - miejsca połączeń należy posmarować białkiem. 4. Wzdłuż zachodzących na siebie sklejonych kółek nakładać ulubioną marmoladę. Tak przygotowane ciasto zwinąć w rulon
W mojej kuchniskórek kurczęcych jest nie możliwy. :-( Nad czym ubolewam. Moja mamusia przywiozła spory zapas z Polski, teraz mogę poszaleć, dodać coś od siebie ,i pokazać wam jedno z dań regionalnych tam skąd pochodzę. W dodatku kto z nas nie lubi spieczonej na kurczaku skórki? Składniki: 8-10 skórek kurczęcych ( są one zrywane z piersi kurczęcych(...)potrzeby użyć wykałaczki, ale raczej nie będzie potrzebna. Polewamy delikatnie olejem musztardowym i posypujemy papryką. Pieczemy ponad 1.20 min w 200C po upływie polowy czasu przewracamy na drugą stronę. Smacznego
Viola cooks with passion70zł za 90szt. Zostaję przy swoim dostawcy z allegro. Przy używaniu tych tabletek, nie jest potrzebny nabłyszczacz do naczyń, dodaję jedynie sól. Pasta do czyszczenia Mój drugi hit, zaraz po tabletkach do zmywarki to pasta do czyszczenia Astonish. Genialna pasta, która doczyści najbardziej spalony garnek, a piekarnik będzie wyglądał jak nowy. Dość sceptycznie podchodziłam do tych wynalazków(...)całkowicie osad, kamień czy ciemny nalot. Tabletki kosztują 11,50zł za 10szt. Płyn do fug Uwielbiam, gdy fugi w łazience są idealnie białe, jak zaraz po zrobieniu łazienki. Nie da się uniknąć ich przebarwienia po pewnym czasie, więc warto mieć w swoich zbiorach środek, który przywróci im idealny wygląd. Takich środków jest dużo w sklepach, jednak ja jestem wybredna. Jeśli
Gotowanie i blogowanienatura zaproponowała. Począwszy od niedojrzałych pomarańczy prosto z drzewa kończąc na chlebie, który jak się okazuję jest bazowym produktem do wszystkiego. Niestety nie skusiłam się na barana, nie dałam rady, wolałam rozkoszować się grecką sałatką, owocami morza i sardynkami.Zresztą od czasów prehistorycznych mięso w Grecji było bardzo mało popularne, raczej jadało się tam zgodnie z naturą. Pomidory, oliwa(...)forma krojenia warzyw, bardzo duże, niechlujne kawały. Nie wiem, może to taki ich artystyczny bałagan :-) Będąc w Grecji koniecznie trzeba spróbować musaki, suflaków i chlebka pity. To drugie można kupić już za 2 jurki, najczęściej podawane jest z frytkami, mięsem, warzywami i oczywiście ukochanymi przeze mnie tazikami . Pychotka :-)) Kocham Grecję. Mój urlop zawdzięczam BIURO PODRÓŻY
pieprzny smaczekcukier palmowy 1,5 szklanki mleka ryżowego Składniki na krem: 1 szklanka kaszy jaglanej mleko kokosowe (tylko gęsta część) 10 łyżek wiórek kokosowych 3 łyżki agawy wiśnie (ja dałam z kompotu wiśniowego) Składniki na czekoladę: 10 daktyli 1 szklanka mleka ryżowego 3 łyżki kakao Dodatkowo: dżem do przełożenia posypka kolorowa Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto wymieszałam za pomocą miksera. Ciasto(...)lodówki. Czekolada: Daktyle zalałam mlekiem i gotowałam pod przykryciem przez 15 min. Następnie zmiksowałam za pomocą blendera, dodałam kakao i wymieszałam. Na pierwszą część ciasta wyłożyłam krem wiśniowy. Na drugą część wyłożyłam dżem, a trzecią część ciasta polałam czekoladą. Tort ozdobiłam kremem i posypką kolorową
nietadietadanie które dość często gości na moim stole. Jestem kaszowa i makaronowa, w związku z tym kasze na zmianę z makaronem , to podstawa moich dań obiadowych. Jak same wiecie z obiadu zawsze coś zostanie. Ponieważ nie mam zwyczaju wyrzucać dobrej żywności , nawet jeśli są to resztki. Tak było również w tym przypadku. Z obiadu została(...)Gotowanie kaszy kukurydzianej. Są na to 2 sposoby, ja stosuje ten drugi. 1 Do garnka wsypać 1 szklankę wypłukanej kaszy , wlać 2i 1/2 szklanki wody, szczyptę soli , zagotować, zmniejszyć ogień, gotować do wchłonięcia wody. trwa to ok 12-15minut. Niestety często trzeb mieszać. 2 Doprowadzam kaszę do wrzenia, gotuję ok3 minut na duzym ogniu
Eli GotowanieJeżeli nadal nie macie pomysłu jakie dania mogą znaleźć się na waszym Wigilijnym stole to powinniście koniecznie wziąć pod uwagę to ciasto. Pyszne, wilgotne, daktylowe ciasto na kawie z dodatkiem orzechów laskowych to propozycja na najlepsze korzenne ciasto jakie jadłam. Pachnie gałką muszkatołową, cynamonem i kardamonem. Smakuje kawą i orzechami a słodyczy nadaje całości duża ilość daktyli. Składniki ("keksówka(...)przecedzam, przyprawy wyrzucam a w kawie moczę daktyle przez 30 minut. Następnie daktyle rozgniatam widelcem. W misce mieszam mąki, proszek do pieczenia, cukier, sezam i orzechy. W drugiej misce mieszam olej, jajka, syrop z daktyli. Do miski ze składnikami suchymi dodaję zawartość miski z olejem i jajkami oraz kawę z daktylami. Całość dokładnie, lecz krótko, mieszam. Ciasto
Mango Papajażółtej kremowej konsystencji .Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, budyń i pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla zmiękczenia masy, aby dała się ona łatwo wymieszać). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie nie używamy(...)pomocą łyżki, następnie ponownie miksujemy aż do uzyskania gęstej, kremowej masy. PRZEKŁADANIE: Biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat: nasączamy, smarujemy kremem, przykrywamy kolejnym blatem, lekko dociskamy. Drugi (środkowy) blat:nasączamy, nakładamy warstwę masy krówkowej, na masę krówkową nakładamy warstwę kremu i przykrywamy ostatnim blatem, który także nasączamy. Kremem smarujemy również boki i górę naszego tortu. Wszystko ładnie wygładzamy
Domowe TortyPrzepyszne danie, ja byłam zachwycona. Smak przepyszny i nie trzeba już nic nic więcej, po takim obiedzie każdy będzie syty i zadowolony. Nie przeraźcie się tego koloru kalafiora taki tu kupiłam dla sprawdzenia. Smak ma taki sam jak nasz polski. Łososia umyć, zdjąć skórę, wysuszyć. Doprawić solą i pieprzem, odłożyć na bok. Cebulkę obrać i pokroić(...)nakłuć widelcem. Następnie rozłożyć połowę potartej mozzarelli i cebulki. Na górę rozłożyć kawałki łososia, skropić go sokiem z cytryny. Teraz znowu mozzarella i cebulka i dodatkowo kwiatki kalafiora. Drugą częścią kruchego ciasta przykryć dokładnie wszystkie składniki i zlepić brzegi. Górę wysmarować rozmąconym żółtkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 40-45 minut. U góry ciasto musi
Kuchnia Pokoleńograniczcie papryczkę chilli do jednej całej lub ewentualnie jednej połówki. W ostateczności pomińcie całkiem. Pamiętajcie tylko, że ajwaru nie zjadamy bezpośrednio łyżką. Ajwar bowiem stosuje się jako przyprawę, wyostrzającą dania, więc powinien być „z pazurem” :) Składniki: (na około 1,5 litra ajwaru) 2 kg czerwonej papryki (ok. 8 sztuk) 800 g bakłażana (dwie sztuki) 400 g cebul(...)pół wzdłuż i raz jeszcze na pół, wzdłuż. Każdą ćwiartkę ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – skórą do góry. (mnie papryka zajęła całą jedną blachę i kawałek drugiej). Przygotuj bakłażna do pieczenia: Umytym i osuszonym bakłażanom odetnij końcówki a następnie każdego bakłażana przetnij na pół wzdłuż i raz jeszcze na pół. Wszystkie ćwiartki ułóż na blasze skórą
Moja Delicjapamiętam, jak kilka lat temu zarzekałam się, że nigdy przenigdy sama nie będę robić żadnych pierogów, kopytek itp. bo przecież to grosze kosztuje i jeszcze mnie „pogięło” (dajmy na to że użyłam właśnie takiego określenia) aby spędzać tyyyyle czasu w kuchni na lepieniu klusek, a poza tym to skomplikowane, nawet nie wiedziałam z czego i jak się(...)wielkości jak śliwki (sprawdzona przeze mnie wielkość), każdą kulkę rozpłaszczyć dłonią Umieścić na środku śliwkę I zawijać z czterech stron Jak widać dziecinne proste, można to zrobić jedną ręką (drugą robiłam zdjęcia) Zlepić brzegi i „pokulać” w dłoniach tak aby nadać idealny kształt. tak przygotowane knedle wrzucać do gotującej się wody około 5 minut od wypłynięcia
greenscarf