drugie danie - 14640 przepisów (strona:622/976)

Kasza kukurydziana na słodko 167

danie które dość często gości na moim stole. Jestem kaszowa i makaronowa, w związku z tym kasze na zmianę z makaronem , to podstawa moich dań obiadowych. Jak same wiecie z obiadu zawsze coś zostanie. Ponieważ nie mam zwyczaju wyrzucać dobrej żywności , nawet jeśli są to resztki. Tak było również w tym przypadku. Z obiadu została(...)Gotowanie kaszy kukurydzianej. Są na to 2 sposoby, ja stosuje ten drugi.  1 Do garnka wsypać 1 szklankę wypłukanej kaszy , wlać 2i 1/2 szklanki wody, szczyptę soli , zagotować,      zmniejszyć ogień, gotować do wchłonięcia wody. trwa to ok 12-15minut. Niestety często trzeb mieszać. 2 Doprowadzam kaszę do wrzenia, gotuję ok3 minut na duzym ogniu

Eli Gotowanie
Korzenne ciasto z Marakeszu (daktylowe) 110

Jeżeli nadal nie macie pomysłu jakie dania mogą znaleźć się na waszym Wigilijnym stole to powinniście koniecznie wziąć pod uwagę to ciasto. Pyszne, wilgotne, daktylowe ciasto na kawie z dodatkiem orzechów laskowych to propozycja na najlepsze korzenne ciasto jakie jadłam. Pachnie gałką muszkatołową, cynamonem i kardamonem. Smakuje kawą i orzechami a słodyczy nadaje całości duża ilość daktyli. Składniki ("keksówka(...)przecedzam, przyprawy wyrzucam a w kawie moczę daktyle przez 30 minut. Następnie daktyle rozgniatam widelcem. W misce mieszam mąki, proszek do pieczenia, cukier, sezam i orzechy. W drugiej misce mieszam olej, jajka, syrop z daktyli. Do miski ze składnikami suchymi dodaję zawartość miski z olejem i jajkami oraz kawę z daktylami. Całość dokładnie, lecz krótko, mieszam. Ciasto

Mango Papaja
Tort Maltesers 267

żółtej kremowej konsystencji .Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, budyń i pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla zmiękczenia masy, aby dała się ona łatwo wymieszać). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie nie używamy(...)pomocą łyżki, następnie ponownie miksujemy aż do uzyskania gęstej, kremowej masy. PRZEKŁADANIE: Biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat: nasączamy, smarujemy kremem, przykrywamy kolejnym blatem, lekko dociskamy. Drugi (środkowy) blat:nasączamy, nakładamy warstwę masy krówkowej, na masę krówkową nakładamy warstwę kremu i przykrywamy ostatnim blatem, który także nasączamy. Kremem smarujemy również boki i górę naszego tortu. Wszystko ładnie wygładzamy

Domowe Torty
Łosoś zawijany w kruche ciasto z wkładką :) 128

Przepyszne danie, ja byłam zachwycona. Smak przepyszny i nie trzeba już nic nic więcej, po takim obiedzie każdy będzie syty i zadowolony. Nie przeraźcie się tego koloru kalafiora taki tu kupiłam dla sprawdzenia. Smak ma taki sam jak nasz polski. Łososia umyć, zdjąć skórę, wysuszyć. Doprawić solą i pieprzem, odłożyć na bok. Cebulkę obrać i pokroić(...)nakłuć widelcem. Następnie rozłożyć połowę potartej mozzarelli i cebulki. Na górę rozłożyć kawałki łososia, skropić go sokiem z cytryny. Teraz znowu mozzarella i cebulka i dodatkowo kwiatki kalafiora. Drugą częścią kruchego ciasta przykryć dokładnie wszystkie składniki i zlepić brzegi. Górę wysmarować rozmąconym żółtkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 40-45 minut. U góry ciasto musi

Kuchnia Pokoleń
Domowy Ajwar – pasta z pieczonej papryki i bakłażana 146

ograniczcie papryczkę chilli do jednej całej lub ewentualnie jednej połówki. W ostateczności pomińcie całkiem. Pamiętajcie tylko, że ajwaru nie zjadamy bezpośrednio łyżką. Ajwar bowiem stosuje się jako przyprawę, wyostrzającą dania, więc powinien być „z pazurem” :) Składniki: (na około 1,5 litra ajwaru) 2 kg czerwonej papryki (ok. 8 sztuk) 800 g bakłażana (dwie sztuki) 400 g cebul(...)pół wzdłuż i raz jeszcze na pół, wzdłuż. Każdą ćwiartkę ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – skórą do góry. (mnie papryka zajęła całą jedną blachę i kawałek drugiej). Przygotuj bakłażna do pieczenia: Umytym i osuszonym bakłażanom odetnij końcówki a następnie każdego bakłażana przetnij na pół wzdłuż i raz jeszcze na pół. Wszystkie ćwiartki ułóż na blasze skórą

Moja Delicja
Pełnoziarniste knedle ze śliwkami krok po kroku 140

pamiętam, jak kilka lat temu zarzekałam się, że nigdy przenigdy sama nie będę robić żadnych pierogów, kopytek itp. bo przecież to grosze kosztuje i jeszcze mnie „pogięło” (dajmy na to że użyłam właśnie takiego określenia) aby spędzać tyyyyle czasu w kuchni na lepieniu klusek, a poza tym to skomplikowane, nawet nie wiedziałam z czego i jak się(...)wielkości jak śliwki (sprawdzona przeze mnie wielkość), każdą kulkę rozpłaszczyć dłonią Umieścić na środku śliwkę I zawijać z czterech stron Jak widać dziecinne proste, można to zrobić jedną ręką (drugą robiłam zdjęcia) Zlepić brzegi i „pokulać” w dłoniach tak aby nadać idealny kształt. tak przygotowane knedle wrzucać do gotującej się wody około 5 minut od wypłynięcia

greenscarf
Na psi rozum. I biscotti z psem niezwiązane 138

zdecydowanie więcej plusów - migdałowo-cytrynowy smak i zapach, z lekką nutą wanilii w tle. Smaki te doskonale się uzupełniają, a jednocześnie każdy z nich jest znakomicie wyczuwalny. Następnym razem dałabym jeszcze całe migdały, i piekłabym nieco dłużej - pieczone dokładnie według poniższego przepisu będą smakowały bardziej jak kruche biszkopty, niż prawdziwe biscotti. Niemniej - pyszne są. A jeśli dodacie łyżeczkę przyprawy(...)formy, pokroić na plastry grubości 1,5-2 cm. Ułożyć na balsze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 120 st. C. przez 50 minut, w połowie pieczenia obracając na drugą stronę.Wystudzić na kratce.Smacznego!Moja psa ostatnio wprawiła mnie w zachwyt swoim małym psim rozumkiem. Postanowiliśmy ją nauczyć, że przed przejściem przed ulicę musi usiąść i na nas zaczekać. Szkolimy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muu-Muu Chleb 174

instant) 48 g masła czarny barwnik spożywczy wg instrukcji producenta Przygotowanie chleba: W jednej misce wymieszaj wszystkie składniki suche: mąki, cukier, sól, mleko w proszku i pokruszone drożdże. W drugiej misce wymieszaj składniki mokre: mleko, jajko i Tang Zhong . Wymieszaj dokładnie zawartość obu misek, następnie do suchych składników dodaj mokre i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Przełóż ciasto(...)dwóch przeciwległych brzegów, następnie zawijamy wzdłuż jednego boku do środka starając się uformować jak najbardziej regularny wałek, który podzielisz na cząstki.  Z każdej cząstki uformuj małą kulkę.Daj odpocząć kulkom 10-15 minut pod przykryciem. Ułóż kulki w foremkach, w dwóch rzędach i dwóch warstwach. Kulki układaj naprzemiennie kolorem białym i czarnym. Przykryj foremki i odstaw do wyrośnięcia

Grahamka, weka i kajzerka
S... Sery! 154

i deser, ponieważ w towarzystwie wina, bagietki i owoców nabierają niesamowitego wymiaru! plateau de fromage plateau de fromage plateau de fromagtraktują je jako osobne danie, jako deser, bo w towarzystwie wina, bagietki i owoców mają zupełnie inny wymiar, Nie będę się rozprawiała nad rodzajami serów, bo nie jestem jeszcze(...)Włoch, którego nazwy niestety zapomniałam :c (ale był pyszny! Intensywny zapach, ale śmietankowy smak dawał super doznania!   3. Sery można podawać w całości lub też je pokroić. Przy drugiej opcji obowiązują pewne "reguły" ;) sery okrągłe i kwadratowe kroimy jak tort, podłużne w paski, a brie w małe trójkąciki.   4. Goście na pewno nie wybaczyliby nam braku wina

Kitchens Alphabet
Tradycyjne gołąbki z sosem grzybowym 271

ząbki czosnku kminek i majeranek 1 łyżka ziół prowansalskich sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku  Sos grzybowy: 1 duża cebula 350 g świeżych grzybów (dałam pieczarki i kozaki - pół na pół) 2 ząbki czosnku 2 płaskie łyżki mąki 2/3 szklanki słodkiej śmietany 18-30% masło olej pół pęczka natki pietruszki sól i pieprz zioła do pizzy(...)każdy sparzony liść nałożyć porcję farszu i zwijać dość ciasno od nasady. Zawijać również brzegi liścia do środka i tak przygotowane gołąbki układać ciasno w naczyniu jeden obok drugiego. Zalać gorącym bulionem. Przykryć szczelnie pokrywką. Dusić na małym ogniu około 40 minut. Podawać polane z sosem grzybowym. Zanim polejemy gołąbki sosem, możemy jeszcze gołąbki lekko zrumienić na patelni z niewielką

Czerwień i błękit
Tamagoyaki z łososiem i koperkiem 187

podstawowy składnik, zawsze mam pod ręką 20-30 sztuk, zapas jest regularnie uzupełniany. My lubimy wszelkie potrawy z jajek. Jajecznice , omlety , jajka w koszulce to nasze ulubione śniadaniowe dania. Tym razem przygotowałam tamagoyaki, czyli omlet japoński. Może skusicie się i przygotujecie taki japoński omlet, trochę zachodu przy nim jest jest, gdyż smaży się go warstwami, zwijając każdą warstwę osobno(...)drewnianą łopatką do jednego brzegu. Uzupełniamy puste miejsce na blaszce nową porcję masy jajecznej i czeka my aż się zetnie. Ponownie rol ujemy omlet zwijając go tym razem w drugą stronę. R obimy tak długo aż masa jajeczna się wyczerp ie. O mlet kroimy po skosie na mniejsze kawałki , jemy ciepły udekorowany kawałkami łososia i świeżym koperkiem. Smacznego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szybki piernik 162

Często zależy nam, aby upiec coś szybko i smacznie. Przykładem jest piernik . Jest delikatny, puszysty i wilgotny. Powidła śliwkowe nadają mu smaku.  Składniki: Ciasto (keksówka

Salonik smaków
Sałatka makaronowa z boczkiem i rukolą 181

Odkrywanie nowych smaków sałatek to dla mnie ciekawe zajęcie. Ostatnio udało mi się stworzyć ciekawe połączenie. Zobaczcie jak powstaje sałatka makaronowa z boczkiem i rukolą. Pisze

Kuchennyviral.pl
Przykładowy jadłospis odchudzający 1700 kcal 137

Staram się udowadniać, że dieta (odchudzająca) nie powinna być głodówką i że w czasie redukcji wcale nie musimy sobie odmawiać pysznego jedzenia. Odchudzanie nie wiąże się z nudnymi, jałowymi daniami zbudowanymi na sałacie i jabłkach. Wręcz przeciwnie – powinniśmy czerpać radość z posiłków, ucząc się przy tym zdrowej i różnorodnej kuchni. Dla mnie zdrowe odżywianie to nie chwilowy zryw(...)razowy – 90 g (3 x Kromka) Szczypiorek – dowolna ilość Czas przygotowania: 2 minuty   1. Chleb posmaruj hummusem. 2. Nałóż rzodkiewkę, pomidorki, kiełki i szczypiorek.   DRUGIE ŚNIADANIE K:181.7 / B:4.1 / T:2.0 / W:36.1 / Błonnik:4.3   WEGAŃSKIE LODY BANANOWO – TRUSKAWKOWE Borówki amerykańskie – 50 g (1 x Garść) Mleko sojowe naturalne

Powiedz dietom nie
Uczta mola książkowego: Ciasto mleczne i "Kasacja" Remigiusza Mroza 130

urodziny życzę mu by pisał jak najwięcej i jak najdłużej.    Wracając do "Kasacji" to w niej poznajemy główną bohaterkę serii genialną prawniczkę, babkę z charakterem, która nie da sobie w kaszę dmuchać Joannę Chyłkę, jej podopiecznego Kordiana zwanego Zordonem oraz kilku innych pracowników kancelarii Żelazny & McVay. To z ich perspektywy zostaje nam czytelnikom przedstawiona sprawa o podwójne(...)ciężko poprzestać na zjedzeniu jednego kawałka (a jak się wciągnie w akcję książki to ręka sama leci po następny :p). Z jednej strony jest mięsiste i wilgotne, a z drugiej miękkie i delikatne, jak dla mnie połączenie idealne. Do tego podejrzewam, że gdyby nie zniknęło tak szybko to byłoby w stanie poleżeć kilka dni i nadal  byłoby pyszne

Simply Food