drugie danie - 14640 przepisów (strona:624/976)

Ryż z dorszem na pesto z rukoli z dodatkiem rzodkiewki i chipsów serowych 190

smaku wyjątkowe i podane tak jak lubimy, to nawet największego niejadka nim skusimy. Kolory i smaki    się uzupełniają i apetyt nam pobudzają.  To danie, na talerzu to Wiosna – świeża , kolorowa, radosna. Składniki: pesto: 100 g rukoli (dwie duże garście), 50 g pestek słonecznika (4 łyżki), 70 ml oleju rzepakowego Rapso, 1 łyżeczka soku(...)kształcie koła, bardzo cieniutko. Powoli podsmażamy, ser powinien całkowicie się roztopić i być na tyle twardy, aby bez problemu można go było podnieść. Odwracamy go i „podsuszamy” z drugiej str. Ciepłego chipsa formułujemy na dowolny kształt.   Ryba: Rybę myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem. Skórę nacinamy w kilku miejscach i oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej z cynamonem

Moniki Smakołyki
Wakacyjne wyprawy - ciąg dalszy. Bałkany 147

papryczki. Wcześniej rozgrzewamy piekarnik do 180 C. Papryczki przekładamy do naczynia żaroodpornego lub blaszki (co kto ma), wstawiamy na 20 min. Po 10 minutach dobrze jest je przewrócić na drugą stronę. Sałatka :   Kapustę pekińską kroimy w drobne paseczki (szatkujemy), pieczarki kroimy w drobne płatki, pomidora w kostkę, a cebulę w półplasterki. Wszystko przekładamy do miski i dodajemy kukurydzę(...)oliwie z oliwy, dodając 1/2 łyżeczki imbiru. Po ugotowaniu ryżu przelewamy go przez sito, aby odlać wodę po gotowaniu i mieszamy z marchewką. Smacznego :) Gorąco polecamy to danie, ponieważ jest niezwykle smaczne. Często gości na naszym stole

vegetanie
Uroda i eliksir. Sernik mandarynkowy. 149

przy pieczeniu serników, jedynie dodaję "na oko", czyli do momentu aż masa uzyska zadowalającą mnie słodkość. Dodać sok z cytryny oraz zalewę, w której były mandarynki - ilość także orientacyjna - dajcie tyle, by Wam smakowało:) Na końcu dodać posiekane drobno mandarynki z puszki. Tak przygotowaną masę wylać na przygotowany wcześniej ciasteczkowy spód. Tortownicę przełożyć do większego naczynia i napełnić je wodą(...)Blasi Tysiąc dni w Toskanii ** bazowałam na przepisie Nigelli na sernik czekoladowo-limonkowy z Nigella Gryzie  ***cytat z przepisu na sernik czekoladowo-limonkowy z Nigella Gryzie Kochani! Trwa drugi etap konkursu na Blog Roku 2010.   Wyłącznie  SMS-y Czytelników decydują o przejściu bloga do kolejnego etapu konkursu. Jeśli chcielibyście oddać głos na mój blog,  możecie wysłać

KUCHARNIA
Lasagne rodem z Włoch 193

czosnku, 1 papryczki chili, oregano, tymianku, bazylii, 1 łyżki octu balsamicznego, 150 gram tartej mozarelli, 50 gram tartego parmezanu, 1 serka mascarpone, kilku pomidorków koktajlowych, oliwy, soli, pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od posiekania cebuli w drobną kostkę. Na patelnię wylałem około 2 łyżek oliwy i po jej podgrzaniu dodałem do niej posiekaną cebulę. Po jej lekkim zeszkleniu dodałem niewielką(...)mozarella, a następnie niewielką ilością parmezanu. Następnie dodałem warstwę sosu bolońskiego, równomiernie ją rozprowadzając. na sos boloński ułożyłem kilka łyżek serka mascarpone w postaci regularnie rozmieszczonych "kleksów". następnie ułożyłem drugą warstwę makaronu - dociskając znajdujące się niżej składniki. Na warstwie makaronu ponownie ułożyłem ser mozarella, parmezan, sos boloński i serek mascarpone. Na wierzch ułożyłem ostatnią warstwę makaronu, którą posypałem serem

Wyprawy kulinarne
Żurek z kiełbasą 85

okresie Świąt Wielkiejnocy. Zupę przygotowuje się na wywarze mięsnym, warzywnym lub wersja postna tylko z jajkiem. Żurek z kiełbasą lub z kiełbasą i jajkiem to najpopularniejsze wersje tego dania. Wywodzi się on z kuchni regionalnej i żurek tak jak każda taka potrawa ma wokół  siebie wiele sprzeczności. Zwyczaje regionalne, rodzinne sprawiają, że wariantów, przypraw, sposobów podania jest wiele(...)żurek podawany z pieczywem lub ziemniakami. I oczywiście zawsze jest to żurek z kiełbasą, bez jajka. Cóż, taki smak, a może raczej taki typ? 😏 Nic nie poradzę, przyzwyczajenia naszą drugą naturą. 😋 Jak doprawić żurek? Żurek z kiełbasą, czy z jajkiem, ten gęsty zawiesisty, kwaśny i delikatny powinien być dobrze doprawiony. Czarny pieprz, czosnek i majeranek to podstawy tej tradycyjnej

Dieta moja pasja
Sernik z kratką na pogodę w kratkę 87

Ostatni weekend lutego przed nami. Zastanawiacie się, co dobrego przygotować na przykład do rozgrzewającej herbaty z imbirem? Na pogodę w kratkę proponujemy rozpływający się sernik w

KulinarneImpresje.pl
Rewelacyjne,miękkie pierniczki nadziewane powidłami 174

Witam Kochani dziś przychodzę do Was z rewelacyjnym przepisem na miękkie świąteczne pierniczki nadziewane powidłami-milion razy lepsze  jak te sklepowe. Ten przepis znalazłam na

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Marmolada z czerwonej papryki 229

Do sera białego, żółtego, koziego, mozzarelli. Do prawie każdej wędliny. Zamiast dżemu do porannego tosta. Marmolada z papryki jest niesamowita – bo pasuje zarówno do mięs (genialna

Karo in the Kitchen
Mielone z buraka 209

Istnieje wiele wspaniałych wegańskich dań, jednak u mnie pierwsze miejsce zawsze będą miały właśnie takie tradycyjne obiadki – jest w tym jakaś nostalgiczna tęsknota za czasami dzieciństwa. I o ile za mięsnymi mielonymi specjalnie nie tęsknię, o tyle na takie z buraka zawsze się skuszę.  Składniki:  2 średnie buraki  3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej(...)przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z powstałej masy lep kolejno kotlety (wielkość dowolna) i układaj je na blasze. Wstaw na 20 minut do piekarnika, obracając je na drugą stronę w połowie czasu pieczenia.  10-12 kotletów

Roślinna - blog wegański
ŁOSOŚ ZE SZPINAKIEM W CIEŚCIE FRANCUSKIM 166

można wyczarować z niego smakowite desery, jak i dania wytrawne. Oto niebanalny przepis na łososia z wykorzystaniem ciasta francuskiego...warkocz z ciasta francuskiego z pieczonym łososiem i szpinakiem. Danie proste, ale zachwyca wyglądem i smakiem. Do tego sałatka ze świeżych warzyw i mamy lekki obiad lub kolację w niecałą godzinkę 😉 Składniki: 300 - 350 g fileta(...)ciasta składamy do środka, a boki ciasta tniemy w paski (liczba pasków po obu stronach powinna być taka sama). Nakładamy paski na przemian, raz z jednej, a raz z drugiej strony aż utworzą warkocz. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziołami prowansalskimi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 min, aż ciasto się zrumieni. Podajemy

Kuchnia MagdaLeny
Pieczone młode buraczki i książki na urlop 137

korzenie spichrzowe. Trzeba je przerywać, więc z przyjemnością większe okazy upiekłam. Rewelacyjnie smakują pomarańczowe i tych wyrosło najwięcej 😋 Białe i czerwone stanowią również przyjemną w smaku odmianę. To bezglutenowe danie niejako robi się samo, bo wystarczy buraki wyszorować i upiec obok chleba, a potem odpowiednio doprawić do smaku. Składniki : młode buraczki oliwa łyżka octu jabłkowego sól(...)mnie" . Doktor Eric Parrish ordynator oddziału psychiatrii szpitala na przedmieściach Filadelfii osiąga coraz większe sukcesy zawodowe. Do szpitala właśnie dotarła informacja, że jego oddział uplasował się na drugim miejscu w kraju pod względem jakości opieki lekarskiej i pielęgniarskiej. Jednak jego życie osobiste od kłopotliwego zamienia się w koszmar. Separacja w jego małżeństwie spowodowała konieczność przeprowadzki. Eric myślał

Weekendy w domu i ogrodzie
Jak zrobić klasyczny domowy jogurt? 242

Uwielbiam naturalne jogurty. Właściwie nie wyobrażam sobie bez nich mojej kuchni. Idealne na śniadanie, jako dodatek do najróżniejszych sosów, dań, a nawet obiadu czy ciast.  Czy wiedzieliście, że takie jogurty można w prosty i szybki sposób przygotować w domu? Przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut, a efekt…? Ja jestem bardzo zadowolona zarówno ze smaku, jak i konsystencji(...)stopnie. Ja moją temperaturę mierzyłam termometrem kuchennym (ostudziłam mleko do 40 stopni). Jednak jeśli nie macie termometru kuchennego pożądaną temperaturę możecie uzyskać w następujący sposób: 1 litr mleka zagotuj, drugi schłodź w lodówce. Następnie zmieszaj mleko gorące z zimnym i odczekaj 3 minuty. Wówczas uzyskać pożądaną temperaturę. Następnie wyjmujemy z lodówki 1 fiolkę z Zakwaską. Ja użyłam Zakwaski doJOGURTu VIVO

Słodkie okruszki
LOSOS W PANIERCE SEZAMOWEJ 113

przyprawiona. Chrupiąca panierka na wierzchu, w środku soczyste mięso.  Łosoś w takim wydaniu świetnie sprawdzi się jako przystawka, podany np. na podsmażonej marchewce w sosie sojowym lub jako danie główne z sosem koperkowym i ziemniakami z wody. Polecam przepis! SKŁADNIKI: na 2 porcje 2 porcje filetu z łososia bez skóry 1 jajko 1 łyżka mąki(...)patelni i  kładziemy porcje łososia stroną z sezamem do dołu, wierzch łososia oprószamy pieprzem i ewentualnie solą morską, smażymy przez 4 minuty. Krok 3. Następnie obracamy łososia na drugą stronę, wyłączmy ogień pod patelnią i czekamy około 2 minuty - druga strona ryby dojdzie od ciepła samej patelni. Tak przygotowanego łososia wykładamy na ciepłe talerze, pod spodem każdej

Moja Książka Kucharska
Potrawka piwna z łopatki wieprzowej z kaszą pęczak 156

kostkę. Dla mnie było to trudne, bo ja jestem bardziej z tych co wszystko drobno siekają 😏 Kiedy wszystko już miałam gotowe pokrojoną z drobną kosteczkę słoninę wytopiłam ile się dało, zostały drobne skwarki, które zostawiłam na patelni. Mięso obtoczyłam w mące i obsmażyłam z każdej strony na tłuszczu wytopionym ze słoniny.  Obsmażone kawałki mięsa wrzuciłam do dużego garnka(...)pieprzem i solą. Tak jak to widać na obrazku potrawkę  podałam z kaszą pęczak i ogórkami kiszonymi. Wyszło smacznie i jak dla naszej dwójki dość dużo, ale z drugiej strony przez 3 dni nie musiałam gotować obiadu 😊 KASZA PĘCZAK Jak gotować? No właśnie. Więc 1 szklankę  kaszy gotuję w 3 szklankach wody . Kaszę płuczę na sicie

Blondynka Gotuje
Kotlety rybne 148

tyle, by odpychał maluchy, dlatego to świetna propozycja dla rodziców, którzy nie mogą namówić swoich pociech na jedzenie ryb. Kotlety można przyprawić bardziej ostro i będą świetnym daniem obiadowym dla dorosłych. Tak czy siak są pyszne i zasmakują całej rodzince. :) Kotlety rybne: 500 g ryby np. mintaja (może być mrożony) ok. 300-350 g ugotowanych ziemniaków 1 dymka pokrojona(...)chrzan i majonez, sok z cytryny, przyprawę oraz dużą ilość pieprzu i sól do smaku. Wszystko mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Przygotowujemy 4 talerze: jeden na mąkę, drugi na rozbełtane jajko, trzeci na bułkę tartą i ostatni - większy na zapanierowane kotlety. Zakładamy gumowe rękawiczki (nie upaćkamy się jak małe świnki i łatwiej będzie panierować kotlety) i bierzemy większą

Cooking Monster