Dziś zapraszam Was na kolejne danie z makaronem w roli głównej. Będzie to zapiekanka zdecydowanie dla miłośników mięsa, makaronu i sera. Jest to świetne danie zarówno na obiad jak kolację czy na spotkanie z przyjaciółmi. Jakiś czas temu robiłam go z farszem szpinakowym. I powiem Wam, że obie wersje są pyszne(...)mięso zarumieni. Następnie dodaję pomidory w puszcze i koncentrat. Gotuję na małym ogniu najlepiej ok. 1,5-2 godzin. Przed samym końcem dodaję garść świeżej, posiekanej bazylii. W drugim garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy tak aby nie było grudek. Następnie wlewamy mleko. Mieszamy i gotujemy kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej
Passion of CookingGalaretki choinki... Teraz wszyscy robią choinki z pierników, a ja jak zwykle inaczej ;) Tym razem galaretka wieprzowa w kształcie choinek... Potrzebne będą: 2 golonki włoszczyzna 6
Pelusiowa KuchniaWitam serdecznie Propozycja na pyszną zapiekankę z rybą, pieczarkami i selerem jest bardzo smaczna, polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: 500 g filetów rybnych (dorsza, morszczuka lub
Uwaga Babcia Gotujeponcz; kawa czarna około 300 ml ( ja zrobiłam niezbyt mocną więc dałam tylko 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, ponieważ kawosz ze mnie nijaki, ale jak lubicie kawe to dajcie jej dużo więcej) 100 ml. likieru kawowego lub czekoladowego (można go pominąć lub zastąpić innym alkoholem ) 1,5 paczki okrągłych biszkoptów (takie po 15 dag) gorzkie kakao do posypania(...)ponczujemy (kawa zmieszana z alkoholem) a następnie wykładamy połowe masy i rozsmarowujemy. Na masie układamy naponczowane biszkopty i lekko dociskamy i opruszamy delikatnie kakao. Biszkopty nakrywamy drugim blatem nasmarowanym od spodu masą ( 0k. 1/3 z pozostałej masy) a wierzch ciasta ponczujemy , smarujemy pozostałą masą. Na to układamy naponczowane biszkopty i oprószamy całość obficie kakao. (najlepiej
Radość kipiąca uśmiechem.dużo zaplanowane na sobotę i przeważnie mało zrealizuję. Ale to pewnie wina pogody, jesień się zbliża. Coś wykombinuję, żeby to zmęczenie poszło sobie precz ;-). Wiem, że mi wybaczycie i dacie się w niedzielę zaprosić na kawkę i przepyszny jabłecznik :-). Pozdrawiam i życzę spokojnej nocy. JABŁECZNIK Z BUDYNIEM, ŻURAWINĄ I RODZYNKAMI. Składniki: 250 g masła(...)nasienne i pokroić w półksiężyce na pierwszą część ciasta, posypać osączonymi rodzynkami i żurawiną. Ugotować budyń z 2 łyżkami cukru według przepisu na opakowaniu i gorący wylać na owoce. Drugą część ciasta rozsmarować na budyniu. Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180º przez około 45 - 50 minut. Po ostudzeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychwody ( 1 szklanka), 150g margaryny, 185g mąki pszennej ( 1 szklanka), 5 jaj, szczypta soli, pół łyżeczki proszku do pieczenia. Masa budyniowa: 750ml mleka ( 3 szklanki), 300g miękkiego masła (można dać mniej, jeżeli nie lubi się zbyt maślanej masy - choć według mnie z taką ilością masa jest pyszna), 185g cukru (3/4 szklanki), 10g cukru waniliowego (2 łyżeczki), 80g mąki pszennej(...)oprószyć mąką. Ciasto podzielić na pół. Pierwszą połowę położyć na formę i rozsmarować łyżką po całej jej powierzchni. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C ok.25-30minut. Z drugą połową ciasta zrobić tak samo. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Masa: 2 szklanki mleka zagotować z cukrem. 1 szklankę mleka wymieszać z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Wymieszać dokładnie
W kuchni u MonikiOdkąd po raz pierwszy zrobiłam ekspresową pizzę na tortillach bardzo często do niej wracam. Jest pyszna, smaczna i szybka w przyrządzaniu. Ostatnio wpadłyśmy na pomysł by
Kolizje SmakówPrzedstawiam dziś przepis na obłędne piersi kacze z pysznym sosem ze słodkimi czereśniami i odrobiną brandy. Danie jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, gotowe dosłownie w 30 minut! Podałam je z fasolką gotowaną na parze, która przygotowywała się w trakcie pieczenia kaczki w piekarniku. Polecam wszystkim miłośnikom kaczego mięsa. Scroll down for recipe in English(...)wyjmij piersi z lodówki. Rozgrzej na dużym ogniu patelnię, ułóż na niej kaczkę skórą do dołu, smaż 3 minuty z jednej i 2 z drugiej strony. Przenieś piersi do naczynia żaroodpornego, wstaw na 10 minut do piekarnika, na ostatnią minutę możesz włączyć funkcję grilla. Ja posiadam patelnię przystosowaną do pieczenia w piekarniku (polecam!), w przepisach takich jak ten jest
karmelowymożliwych odpowiedzi na pytanie co zrobić z mięsem pozostałym z rosołu. Jeśli zawiera ono nogi z kury, możemy przyrządzić to bardzo proste, ale smaczne i całkiem nieźle wyglądające danie. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 nogi z kury z rosołu 2 średnie marchewki (200g) kawałek białej części pora (100g) kawałek korzenia selera (120g(...)Dusimy pod przykryciem, powoli na bardzo małym ogniu przez 90 minut. Stosownie do potrzeb podlewamy co jakiś czas dodatkową wodą lub rosołem. Mięso odwracamy 2 lub 3-krotnie na drugą stronę. Podajemy z gotowanymi ziemniakami i posiekaną natką pietruszki. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-49 {margin: auto;} #gallery-49 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center
Kulinarna Pokusasmaku wyjątkowe i podane tak jak lubimy, to nawet największego niejadka nim skusimy. Kolory i smaki się uzupełniają i apetyt nam pobudzają. To danie, na talerzu to Wiosna – świeża , kolorowa, radosna. Składniki: pesto: 100 g rukoli (dwie duże garście), 50 g pestek słonecznika (4 łyżki), 70 ml oleju rzepakowego Rapso, 1 łyżeczka soku(...)kształcie koła, bardzo cieniutko. Powoli podsmażamy, ser powinien całkowicie się roztopić i być na tyle twardy, aby bez problemu można go było podnieść. Odwracamy go i „podsuszamy” z drugiej str. Ciepłego chipsa formułujemy na dowolny kształt. Ryba: Rybę myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem. Skórę nacinamy w kilku miejscach i oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej z cynamonem
Moniki Smakołykipapryczki. Wcześniej rozgrzewamy piekarnik do 180 C. Papryczki przekładamy do naczynia żaroodpornego lub blaszki (co kto ma), wstawiamy na 20 min. Po 10 minutach dobrze jest je przewrócić na drugą stronę. Sałatka : Kapustę pekińską kroimy w drobne paseczki (szatkujemy), pieczarki kroimy w drobne płatki, pomidora w kostkę, a cebulę w półplasterki. Wszystko przekładamy do miski i dodajemy kukurydzę(...)oliwie z oliwy, dodając 1/2 łyżeczki imbiru. Po ugotowaniu ryżu przelewamy go przez sito, aby odlać wodę po gotowaniu i mieszamy z marchewką. Smacznego :) Gorąco polecamy to danie, ponieważ jest niezwykle smaczne. Często gości na naszym stole
vegetanieprzy pieczeniu serników, jedynie dodaję "na oko", czyli do momentu aż masa uzyska zadowalającą mnie słodkość. Dodać sok z cytryny oraz zalewę, w której były mandarynki - ilość także orientacyjna - dajcie tyle, by Wam smakowało:) Na końcu dodać posiekane drobno mandarynki z puszki. Tak przygotowaną masę wylać na przygotowany wcześniej ciasteczkowy spód. Tortownicę przełożyć do większego naczynia i napełnić je wodą(...)Blasi Tysiąc dni w Toskanii ** bazowałam na przepisie Nigelli na sernik czekoladowo-limonkowy z Nigella Gryzie ***cytat z przepisu na sernik czekoladowo-limonkowy z Nigella Gryzie Kochani! Trwa drugi etap konkursu na Blog Roku 2010. Wyłącznie SMS-y Czytelników decydują o przejściu bloga do kolejnego etapu konkursu. Jeśli chcielibyście oddać głos na mój blog, możecie wysłać
KUCHARNIAczosnku, 1 papryczki chili, oregano, tymianku, bazylii, 1 łyżki octu balsamicznego, 150 gram tartej mozarelli, 50 gram tartego parmezanu, 1 serka mascarpone, kilku pomidorków koktajlowych, oliwy, soli, pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od posiekania cebuli w drobną kostkę. Na patelnię wylałem około 2 łyżek oliwy i po jej podgrzaniu dodałem do niej posiekaną cebulę. Po jej lekkim zeszkleniu dodałem niewielką(...)mozarella, a następnie niewielką ilością parmezanu. Następnie dodałem warstwę sosu bolońskiego, równomiernie ją rozprowadzając. na sos boloński ułożyłem kilka łyżek serka mascarpone w postaci regularnie rozmieszczonych "kleksów". następnie ułożyłem drugą warstwę makaronu - dociskając znajdujące się niżej składniki. Na warstwie makaronu ponownie ułożyłem ser mozarella, parmezan, sos boloński i serek mascarpone. Na wierzch ułożyłem ostatnią warstwę makaronu, którą posypałem serem
Wyprawy kulinarneokresie Świąt Wielkiejnocy. Zupę przygotowuje się na wywarze mięsnym, warzywnym lub wersja postna tylko z jajkiem. Żurek z kiełbasą lub z kiełbasą i jajkiem to najpopularniejsze wersje tego dania. Wywodzi się on z kuchni regionalnej i żurek tak jak każda taka potrawa ma wokół siebie wiele sprzeczności. Zwyczaje regionalne, rodzinne sprawiają, że wariantów, przypraw, sposobów podania jest wiele(...)żurek podawany z pieczywem lub ziemniakami. I oczywiście zawsze jest to żurek z kiełbasą, bez jajka. Cóż, taki smak, a może raczej taki typ? 😏 Nic nie poradzę, przyzwyczajenia naszą drugą naturą. 😋 Jak doprawić żurek? Żurek z kiełbasą, czy z jajkiem, ten gęsty zawiesisty, kwaśny i delikatny powinien być dobrze doprawiony. Czarny pieprz, czosnek i majeranek to podstawy tej tradycyjnej
Dieta moja pasjaOstatni weekend lutego przed nami. Zastanawiacie się, co dobrego przygotować na przykład do rozgrzewającej herbaty z imbirem? Na pogodę w kratkę proponujemy rozpływający się sernik w
KulinarneImpresje.pl