drugie danie - 14640 przepisów (strona:633/976)

Recenzja "Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem" Karoliny i Macieja Szaciłło 116

przyrządzać pyszne potrawy w rozsądnym czasie i co ważne - łatwe do zabrania do pracy. Recenzja "Jedz i pracuj" Karoliny i Macieja Szaciłło "Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem" to druga część bestselleru Karoliny i Macieja Szaciłło, który ukazał się pod tym samym tytułem na początku zeszłego roku nakładem Wydawnictwa Zwierciadło . Jak piszą autorzy to "podróż w krainę smaku(...)jesień i zimę oraz wiosnę i lato. Kolejne dwie części to spis przepisów podzielonych na tygodniowe menu, a każdy jego dzień przynależy do kuchni z innego kraju. Znajdziemy tu dania tureckie, izraelskie, hawajskie, gruzińskie, hiszpańskie..., czyli tak naprawdę kolorową kuchnie z całego świata. Przepisy są podzielone na śniadania, obiady, przekąski, kolacje i desery. Książka jest okraszona przepięknymi i bardzo

Kulinarne przygody Gatity
Cannelloni z mięsem mielonym 136

moja ulubiona forma dania z makaronem. Na równi z lasagne i.. większością dań z makaronem. Wersja mięsna z sosem beszamel, no po prostu delicje! Porcja na 4 osoby. Uwaga, zdjęcie zawiera lokowanie produktu ;) 12 rurek cannelloni 400 gram mielonego mięsa wieprzowego 300 gram przecieru pomidorowego 2/3 papryki zołtej 1 cebula czerwona 1/2 papryczki chilli 1 ząbek(...)beszamelowy z  tego przepisu.  Lekko ostudzić. Rozgrzać piekarnik do 170 C. Do naczynia żaroodpornego wylać połowę sosu. Za pomocą łyżeczki napełnić rurki mięsem. Układać jedna koło drugiej od razu w naczyniu. Gdy będą wszystkie zalać je drugą częścią sosu. Wstawić do piekarnika, zapiekać w 170 z termoobiegiem przez 40-50 minut. Można pod koniec posypać

Czerwony Gupik
BANANOWE POLE MA JUŻ ROK! 147

chude", raz "grube", ale ciągle pracowaliśmy nad naszym małym skrawkiem ziemi (właściwie cyberziemi, bo przecież hodujemy nasz agrobiznes w Internecie), aby doczekać się plonów. Rok orania, siania i plewienia dał nam piękne zbiory, których chyba sami nie oczekiwaliśmy. Przede wszystkim w formie osób, które nas czytają, odwiedzają, komentują i rekomendują nasze przepisy, gdyż głównie tematyka kulinarna pojawiała się na blogu(...)bieganie i jeszcze raz bieganie. Będzie o powrocie do formy, zrzuceniu zbędnych kilogramów, o diecie i w końcu o zawodach, do których zabieramy się na poważnie, a jak już drugi raz o tym piszemy, to znaczy, że to bardzo, bardzo ważne :)   Więcej ciekawostek, porad i tricków w kuchni roślinnej.  Rozpoczęcie działalności Bananowego Pola na YouTube - vlog i przepisy

Bananowe Pole
Burgery z quinoa z sałatką z pomarańczy (Burger di quinoa) 113

Burgery z komosy ryżowej z sałatk ą  z pomarańczy to pomysł na lekkie danie bezmięsne, pełne witamin i zdrowia. Burgery upiekłam ale można je również usmażyć na patelni z odrobin ą  ilością  oleju(...)delikatnie olejem. Wykładać burgery na papier do pieczenia. Burgery piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, w połowie czasu przekręcając na drugą stronę. Sa ł atka Cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki i moczyć w zimnej wodzie przez 30 minut. Pomarańcze pokroić

La grande e la piccola cuoca
Choucroute garnie 214

Choucroute garnie oznacza mniej więcej tyle, co „udekorowana kiszona kapusta”. Teoretycznie to danie kuchni francuskiej, jednak z racji jego głównego składnika ma ono więcej wspólnego z niemiecką czy nawet polską tradycją kulinarną. Francuzi zainteresowali się kiszoną kapustą mniej więcej w połowie XVII wieku, po tym jak pod panowaniem francuskich władców znalazły się niemieckie dotąd Alzacja(...)sposobu podania. Jak to zwykle bywa z potrawami z kiszonej kapusty, mogą być one mniej lub bardziej kwaśne. Wszystko zależy w pierwszym rzędzie od upodobań, a w drugim – od tego czy i na ile odciśniemy i namoczymy kapustę. Postępowanie z kapustą w naszym przepisie zakłada raczej wariant zrównoważony smakowo, ale jeśli wolicie inaczej – pomińcie kroki mające na celu

Kulinarna Pokusa
Bigos staropolski 836

łyżki powideł z węgierek - ok. 1 szklanki czerwonego wina - liście laurowe - ziele angielskie - kilka owoców jałowca - majeranek - kminek - sól - świeżo mielony pieprz czarny Dzień wcześniej (wieczorem) moczymy grzyby. Na drugi dzień grzyby gotujemy, odcedzamy (wywar dodajemy do bigosu). Żeberka wędzone i mięso wieprzowe zalewamy wywarem z grzybów i gotujemy (prawie do miękkości). Z kapusty kwaszonej odciskamy sok (nie wylewamy(...)mieć brązowy kolor i pachnieć wędzonką. Przez 3 dni bigos staropolski podgrzewamy przez ok. 30 minut od zagotowania. Oczywiście nikt nam nie zabroni już go jeść, ale… warto dać mu „dojrzeć”. Podajemy z pajdą świeżego pieczywa. „Bigos już gotów. Strzelcy z trzykrotnym wiwatem, Zbrojni łyżkami, biegą i bodą naczynie, Miedź grzmi, dym bucha, bigos jak kamfora ginie, Zniknął, uleciał

mojewypiekiinietylko
Fish Burger 169

mną jest, że nie przepadam za jedzeniem z sieciowych fast foodów ale obok budki z kebabem czy hamburgerem ciężko jest mi przejść. Jednak rzadko w  takich miejscach jadam dania rybne - jakoś nie przekonuje mnie zmielona ryba w sztucznej panierce a takie z reguły dostajemy w fast foodach. Dlatego też jakiś czas temu zrobiłam swojego pierwszego fish burgera - wyszedł(...)opiekacza (piekarnika) aby zrobiły się ciepłe i chrupiące. Grahamkę polewamy majonezem. Kładziemy na nią sałatę, kilka plastrów pomidora i ogórka, na to rybę. Rybę po wierzchu polewamy ketchupem. Przykrywamy drugą częścią bułki. Smacznego!!! Przepraszam za słabą jakość zdjęcia

sierotka maRysia w kuchni
Chleb mieszany z sorgo i amarantusem na zakwasie 111

Mowa o sorgo, które - według informacji podanej na opakowaniu - jest bogatym (13%) źródłem białka oraz zawiera mikroelementy: wapń i żelazo. Próbowałam je zmielić na sucho, ale mój blender nie dał rady :( Młynka do kawy nie chciało mi się myć ;) Zanim przystąpiłam do wyrabiania ciasta na chleb, namoczyłam (ok. 3 godzin) ziarna w ok. 150 ml przefiltrowanej wody. Składniki na keksówkę(...)wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni C. przez ok. 1,5 godziny do "suchego patyczka". Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Uwaga: Im dłużej będziemy czekać na drugie wyrośnięcie chleba, tym będzie bardziej kwaśny. Z mojego kilkuletniego doświadczenia wynika, że najlepiej, gdy ciasto wyrasta do trzech godzin. Długie drugie wyrastanie ciasta powoduje też kwaśnienie tego

Weekendy w domu i ogrodzie
Faszerowane bakłażany FIT 195

odstępstwo od tradycyjnej formy i zapieczenie warzyw w łódeczkach z bakłażana. Jeśli nie macie go akurat na stanie, możecie z powodzeniem zrobić to samo z papryką czy cukinią. Takie danie świetnie nadaje się na kolację. Możecie je też podać z ryżem, wtedy powstanie pełnowartościowy, sycący obiad.   Pamiętajcie, że dobry bakłażan ma błyszcząca,  jędrną skórkę(...)ognia, wymieszać z pokrojoną mozzarellą (bierzemy tylko połowę, resztę sera zostawiamy do zapieczenia). Dodać bardzo drobno posiekaną papryczkę i   pieprz.  6. Nadziać upieczone łódeczki, na to położyć drugą połowę mozzarelli. 7. Zapiekać 15 minut. Udekorować natką pietruszki. SMACZNEGO! 1 porcja   zawiera: 216 kcal; 17,8 g białka; 10,6 g tłuszczów; 17,5 g węglowodanów

Powiedz dietom nie
Wellington z polędwicy wieprzowej ze szpinakiem 183

spotykamy się co niedziele o 12,15 z teściami na obiad na zmianę raz u jednych raz u drugich. Celebrujemy obiad dwudaniowym posiłkiem wraz z deserem. Mojego teścia już nie ma z nami... ale wiem ,że nadal z nami zasiada na swoim miejscu. Na niedzielny obiad podałam  zupę migdałowa z żurawiną, wellingtona z polędwicy wieprzowej ze szpinakiem(...)solą, świeżo zmielonym pieprzem i podusić po czym dodać śmietanę. Ostudzić -  schab obsmażyć na patelni z każdej strony na złoty kolor, po obsmażeniu odstawić przykryć folią srebrną i dać mu odpocząć, aby soki się wchłonęły - ułożyć na rozłożonym kawałku ciasta francuskiego szpinak a na to kawałek schabu, zwinąć ciasto - brzegi zasmarować rozmąconym jajkiem i posklejać brzegi - wierzch ciasta posmarować

Basia w kuchni
Wytrawne bułeczki drożdżowe 192

Chrupiące drożdżowe bułeczki nadziewane kapustą i grzybami są świetną przekąską do pogryzania przy rozmowie lub smaczną przystawką do dania głównego. To propozycja dla wszystkich, którzy tak jak ja uwielbiają świąteczne smaki i chcieliby je jeszcze przez chwilę zatrzymać. Podane proporcje, w zależności od wielkości szklanki, którą wyciśniecie bułeczki starczą na dwie lub trzy blachy ciastek. . Składniki: 2 szklanki mąki(...)doprawiamy solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnice, posypujemy mąką i wałkujemy na grubość około 0,5 cm. W rządku co kilka centymetrów nakładamy po łyżeczce farszu. Drugą połową ciasta zakrywamy farsz i odciskamy kółka szklanką, tak, żeby farsz zawsze był w samym środku. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 200 stopni. Bułeczki przekładamy na blaszkę i smarujemy roztrzepanym jajkiem

Ciastkozercy
Pierogi ruskie 267

początek mojej przygody z blogiem postanowiłam wybrać coś tradycyjnego, tak więc na pierwszy ogień idą.... ...ta da da dam... ... Pierogi ruskie .... Uwielbiam je. Wiem, że to nic specjalnego, bo przecież każdy zna ten przepis lub ma swoją wersję. Ja przedstawiam moją. Tak jak je lubię najbardziej czyli z kwaśną śmietaną i podsmażaną cebulką mmmm pycha :) SKŁADNIKI 500 g mąki szklanka(...)przez 2 minuty od momentu wypłynięcia. Później odcedzić, przelać zimną wodą lub skropić odrobiną oleju by się nie sklejały. Podawać polane gęstą, kwaśną śmietaną i zrumienioną cebulką. Podsmażane na drugi dzień smakują jeszcze lepiej! Smacznego

Złote przepisy
Rafaello na krakersach - bez pieczenia 2840

tygodniowej przerwie powoli wracam do gotowania;) Na razie w mojej kuchni nadal trwa remont, więc nie bardzo mogę szaleć i muszę przygotowywać "szybkie" dania;) Dlatego na deser zrobiłam bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu rafaello bez pieczenia. Ciasto zamieniłam na krakersy, a masę śmietanową na budyniowo - śmietanową. Ciasto zniknęło w równie szybkim tempie w jakim powstało:) Składniki: 250g masła(...)śmietankę, chwilę miksować. Następnie dodać do masy wiórki kokosowe oraz płatki migdałowe. Całość dokładnie wymieszać. Na dnie blaszki o wym. 23x33cm ułożyć warstwę krakersów i rozsmarować połowę masy. Przykryć drugą warstwą krakersów oraz resztą masy. Rozłożyć ostatnią warstwę ciastek. Czekolady połamać na kawałki wraz ze śmietanką stopić na parze. Lekko przestudzić i polać wierzch ciasta. Posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto

Z miłości do słodkości
Przekładaniec jabłkowo-orzechowy 254

Zbliżają się święta. Zastanawiamy się co przygotować, czym zaskoczyć rodzinę. Proponuję pyszne wielowarstwowe ciasto - przekładaniec jabłkowo-orzechowy . Na pewno będzie smakować.   Składniki: Ciasto: 2 i

Salonik smaków
Kruche rogaliki (ciasto serowe) 148

ciasta serowego! Szybkie, kruche i przepyszne rogaliki. Robi się je łatwo i w zasadzie ekspresowo, gdyż ciasto nie wymaga wyrastania, wyrabiania ani chłodzenia. Jakby tego było mało to na drugi dzień smakują tak samo dobrze, jak nie jeszcze lepiej, jak w dzień pieczenia. Polecam! Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 150g miękkiego masła 100g miękkiej margaryny 200g mielonego białego sera(...)POLECAM RÓWNIEŻ: SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ ROGALIKI TRZYSKŁADNIKOWE PRZEPIS TUTAJ MAŚLANE CIASTECZKA KWIATKI PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ     Artykuł Kruche rogaliki (ciasto serowe) pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem