nich tylko na własną głupotę? Bo ja tak. Gdybym słuchała wszystkich i nie wbijała sobie do głowy romansu jak z kartek książki, to pewnie pogoniłabym drania wcześniej. Z drugiej strony, gnojek jest chytry, więc pewnie by mnie gotować nie nauczył. Mam mściwą satysfakcję, bo koniec końców, okazało się, że robię to lepiej niż on. Ave Ja! Zostawmy durnych byłych(...)stopniach do ścięcia białek. Jeśli dodajecie ser i mocno doprawioną wędlinę, pamiętajcie, żeby uważać z solą, bo może wyjść senne marzenie dyrekcji kopalni w Wieliczce. Jeśli nie lubicie botwiny, dajcie młodą kapustę, jarmuż, co tam lubicie. Post Zapiekana botwina z jajkami pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenZupa krem z czerwonej soczewicy i pomidorów Kolejna zupa z soczewicy , którą bardzo lubię , zarówno tą zieloną jak i czerwoną . Zupy zresztą , też bardzo lubię , wręcz
Ogrodnik w podróżyBabeczki marchewkowe z mąki jaglanej polane lekkim kremem z serka mascarpone z dodatkiem jogurtu naturalnego. Muffiny mają przyjemny korzenny smak, są proste w wykonaniu idealna
Kukuleczkiwysuszeniem mięsa. Bułka nie powinna być dociskana do kotleta, dzięki czemu podczas smażenia zacznie odstawać od mięsa. Klarowane masło nadaje całości wyrazistego, lekko orzechowego smaku i stanowi o jakości dania. Jeśli jeszcze nie znacie bądź nie używacie go w swojej kuchni, ten przepis będzie dobrym pomysłem do jego przygotowania. Wystarczy podgrzewać w rondelku dobrej jakości masło (na małym ogniu(...)stron doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wkładamy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i ostrożnie rozbijamy na grubość 3 mm. W głębokim talerzu widelcem roztrzepujemy jajko z mlekiem. Do drugiego talerza wsypujemy mąkę, a na płaski talerz wysypujemy bułkę tartą. Rozgrzewamy patelnię z 4 łyżkami klarowanego masła. Kotlety panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy około 3 minuty
cool and mintyinspirowane kuchnią tajską czyli pikantną wołowinę stir-fry z jajkiem sadzonym. To idealny wybór, kiedy potrzebujemy szybkiego i treściwego śniadania, które doda nam energii na resztę dnia. Danie możesz wzbogacić też warzywami – brokułami, porem, słodką papryką lub innymi, które aktualnie masz w lodówce. : ) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, pokrojone drobno(...)czas mieszając. 6 Dodaję sos rybny, sos sojowy, posiekaną papryczkę chili i podgrzewam jeszcze 2-3 minuty. 7 Patelnię zdejmuję z palnika, mięso posypuję pietruszką, mieszam i odstawiam. 8 Drugą patelnię lekko posmarowaną gęsim smalcem podgrzewam na średnim ogniu, wybijam jajko i przykrywam. Podgrzewam 3 - 4 minuty aż białko się zetnie ale żółtko pozostanie płynne. 9 Wołowinę wyciągam
Book of spellswszyscy tak uważają ?! Wiem,że tłusty czwartek za nami,ale nic nie stoi na przeszkodzie by pączki zrobić na ostatki czy na sobotę - zachęcam,skorzystajcie z przepisu i dajcie znać jak Wam smakują. Składniki: 50 dag mąki pszennej 10 dag tłuszczu ( masło,margaryna) 5 żółtek 5 dag drożdży 1 szklanka mleka 10 dag cukru 1 kieliszek spirytusu marmolada(...)naczynia i rąk. Wyrobione ciasto należy przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto grubo rozwałkować,wykrawać krążki.Na jeden krążek nakładać marmoladę bądź inne nadzienie,przykrywać drugim krążkiem,brzegi zlepić palcami i jeszcze raz wycisnąć tą samą foremką lub szklanką,żeby brzegi dobrze i mocno do siebie przywarły. Drugi sposób jest szybszy i łatwiejszy: wycinać grubsze krążki
Niespełnione zdolności kulinarnepyszniejszych zapiekanek i w dodatku bardzo prosta w przygotowaniu. Ryż zapieczony w sosie pomidorowym staje się mega smaczny, delikatny a pałki z kurczaka są soczyste i mięciutkie. Całe danie jest mega smaczne, polecam(...)około 1 godziny. Kiedy ryż wchłonie całą zalewę a kurczak jest ładnie przypieczony wykładamy zapiekanki. Nakładamy porcję na talerz i podajemy, smacznego. Zapiekanka jest również smaczna na drugi dzień, wystarczy ja odgrzać w mikrofalówce. Zapraszam do obejrzenia filmiku
Kulinarne Fantazje Mariolipewnie 90% obchodzących nie wie, a z kraju, który zasadniczo ma bardzo ubogą tradycję, za to jakże jest widoczny :) O Irlandii usłyszą, ale dopiero na późniejszym etapie swojego rozwoju. Drudzy odnoszą się do ludowych tradycji obcowania ze zmarłymi i wzorują się na obrzędach, które miały tutaj miejsce w czasach, kiedy o Ameryce nikt jeszcze nie wiedział nawet Wikingowie. Żeby było(...)taka potrawa, która ma wiele nazw, w zależności od regionu kraju, ale jedna bardzo mi się spodobała. Oprócz tego ma bardzo oryginalny sposób przygotowania i podania. Samo danie z wyżej wymienionym obrządkiem ma niewiele wspólnego, chyba, że obecność pszenicy pod postacią mąki :) Składniki: - ziemniaki - mąka - cebula Wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy. Kiedy będą
Kryzysowa Książka KucharskaFilet z kaczki może być doskonałym obiadem np. świątecznym lub może stanowić dodatek do sałatki (po wystudzeniu) albo urozmaicić półmisek wędlin. Mi w każdej wersji smakuje
Bon appetit mon amiewrócić z koszykiem tych smacznych grzybów. Już w drodze powrotnej z lasu wiedziałem że grzyby przyrządzę razem z wieprzowym schabem, gdyż jest to jedno z moich ulubionych dań. Uważam bowiem iż kurki, soczysty schab i gęsta słodka śmietana tworzą razem kompozycję wręcz idealną. Składniki dla czterech osób 300-400 g kurek 4 kotlety(...)kilkanaście sekund. Następnie na patelnię dodajemy grzyby doprawiamy je pieprzem i smażymy przez kilkanaście minut na dość dużym ogniu. Teraz na drugiej patelni rozgrzewamy kolejną łyżkę masła i układamy zamarynowane kotlety ze schabu, rumieniąc je z każdej strony na złoty kolor. Przesmażone kotlety dodajemy do grzybów, całość podlewamy słodką śmietaną, solimy
Miód i pieprzwykwintna i bogata kuchnia “haute cuisine”, którą obecnie wypiera bardziej przystępna, lekka, ale równie elegancka “nouvelle cuisine”. Poza wyrafinowanymi potrawami kuchnia francuska proponuje również proste dania i takim daniem jest rustykalne galette. Popularne w wersji słodkiej z różnymi, sezonowymi owocami jak i w wersji wytrawnej, z różnymi nadzieniami. Dziś postawiłam na wytrawną wersję, która świetnie komponuje się(...)kroimy na plasterki. Rozkładamy je na ręczniku papierowym i delikatnie solimy. Pozostawiamy tak na 30 minut. Po tym czasie cukinia puści sok, który usuwamy przykrywając plasterki cukinii drugim ręcznikiem papierowym. Do ricotty dodajemy starty parmezan, mozzarellę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość doprawiamy bazylią, odrobiną soli i świeżo zmielonego, kolorowego pieprzu. Mieszamy do połączenia się składników. Ciasto wałkujemy
Wędrówki po kuchniPrzetwory mięsne. Myśląc o sklepowych przetworach mięsnych – mielonkach w słoikach, mięsiwach, a nawet zwykłych wędlinach – trudno wyzbyć się wrażenia, że coś jest nie w porządku. Po
Proste-przepisy.pljednak przejdę do właściwych postów, kilka słów wstępu. Moja przygoda ze zdrowym odżywianiem rozpoczęła się kilka lat temu, kiedy po pierwsze dolegliwości zdrowotne zaczęły mi mocno przeszkadzać, a po drugie waga wskazywała zbyt wiele. Ze względu na to, iż był to okres wielkiego boom na tzw. fit lifestyle czyli zdrowe odżywianie połączone z aktywnością fizyczną, materiałów do zgłębiania(...)jestem dietetykiem i cały czas zgłębiam wiedzę z dziedziny odżywiania we własnym zakresie. Fit kuchnia czyli co nowego znajdziecie na blogu? niewątpliwie masę sprawdzonych przepisów zdrowych dań, które nie dość, że są łatwe w przygotowaniu i nie wymagają specjalnych zdolności kulinarnych, to świetnie sprawdzają się w opcjach codziennego jadłospisu oraz tych dla osób walczących o fit sylwetkę. pojawią
TetiisheriPuszyste naleśniki, idealne na śniadanie. Uwielbiam je, a z wiśniami to poezja. Przepis na thermomix na dole Żółtka, cukier, syrop cukrowy lub miód, utrzeć na puszystą
Kuchnia Pokoleń