wtedy jedliśmy pączki. Do dzisiaj tak mam, że pączków sklepowych nie lubię i nie jadam, natomiast tym maminym, domowym oprzeć się nie potrafię. A teraz, co z dziecięciem? Można dać mu domową marmoladę ze środka :D Całego pączka Tosia spróbuje już niedługo, ale pieczonego w piekarniku, przepis wkrótce! Pączki 60g drożdży 2 szkl. mleka 6 szkl. mąki 12 żółtek(...)odkładać stroną zlepienia. Wrzucać na dobrze rozgrzany tłuszcz (żeby to sprawdzić, można wrzucić kawałek ciasta, gdy szybko wypłynie, tłuszcz jest odpowiednio gorący) i smażyć do zrumienienia z jednej i drugiej strony. Prawidłowo usmażony pączek poznaje się po jasnej obrączce na obwodzie. Osączone pączki można oprószyć cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne, są pyszne w każdej formie :) Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkodnie naczynia i tu bywało różnie, dopóki patelnia była nowa, działało, a potem bywało różnie, poza tym taka plamka, była dla mnie mało czytelna i niewidoczna podczas używania, gdy danie znajdowało się już na patelni, dlatego tak sobie chwalę Ballarini, bo Thermopoint znajduje się na rączce i kolory są bardzo widoczne, a odczyt zawsze czytelny(...)Smaży się bez wcześniejszego posmarowania patelni tłuszczem, Tak dokładnie, smażyłam beztłuszczowo! Dodatkowo widać nasz Thermopoint jest czerwony, znaczy to, że patelnia jest mocno rozgrzana. Tu już przewróciłam naleśnik na drugą stronę i widzicie, że nie jest ani postrzępiony i nie widać śladów, aby przywierał do patelni. Bo bez problemu przekręciłam go na drugą stronę. To jeszcze nie koniec
Blondynka Gotujeowoce morwy białej Ciekawe są też owoce kandyzowane takie jak np. agrest (w czekoladzie), porzeczka , gruszka , orzechy np. kemiri , o których wcześniej nie słyszałam a także czekolada... bez cukru ! Drugim działem, któy odwiedziłam były herbaty - każda z nich jest szczegółowo opisana a już same nazwy powodują ślinotok :) Słyszeliście kiedyś o herbacie np. U niebios bram , Leśny(...)wymieniać i chwalić - lepiej sprawdźcie sami:) Firmę pochwalę jeszcze tylko za to, że wszystko jest tak szczegółowo opisane - dzięki temu nawet mało doświadczony czytelnik może mieć swoje wyobrażenie o danym produkcie
Kto ugości moich gości?przykryciem dzieją się rzeczy niezwykłe. Mięso staje się miękkie i samo odchodzi od kości, a kapusta nabiera rewelacyjnego smaku z owoców i gęsiego tłuszczu. Moje uwagi: 1. Do tego dania uda mogą być mrożone - mrożenie nie szkodzi gęsinie. 2. Najlepsza gęś, to polska owsiana. Jednak nawet jeżeli traficie na opakowanie z niemieckimi oznaczeniami, sprawdźcie producenta. Często jest to mięso(...)wodą), pokroić. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Nogi gęsie położyć na zimnej suchej patelni, podsmażyć z obu stron na rumiano (wytopi się tłuszcz). 2 łyżki gęsiego tłuszczu przelać na drugą rozgrzaną patelnię, dołożyć kapustę. Chwilę podsmażyć. Wlać sok jabłkowy, zagotować, dorzucić śliwki, żurawinę i resztę majeranku. Wymieszać. Do żaroodpornego naczynia przełożyć kapustę. Na wierzchu ułożyć mięso (skórą do góry
Pełny talerzblogu przepis na ciasto z dodatkiem oliwy i wreszcie natrafiłam na odpowiedni przepis. Arcygrecki bo z dodatkiem gęstego jogurtu naturalnego, na czasie, bo aromatyzowany cytrusami (zamiast limonek możecie dać cytryny), na które właśnie trwa sezon. I co najważniejsze - jest to bardzo proste w przygotowaniu ciasto ucierane, dziecinne niczym robienie muffinek. Mieszamy ze sobą mokre i suche składniki, wlewamy do formy(...)krem limonkowy (przepis poniżej) Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Okrągłą blachę do pieczenia natłuść oliwą. W jednej misce wymieszaj wszystkie składniki mokre, aż się dobrze połączą. Do drugiej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i sól. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj drewnianą łyżką, tylko do połączenia składników, jak przy muffinkach. Przełóż masę
Chilli Czosnek i OliwaKolejny pomysł mojego 11-to letniego syna. Ostatnio spodobały mu się roladki :) Ale przyznaję, że znowu strzał w dziesiątkę, bo są naprawdę pyszne. Muszę przyznać, że
kuchnia doskiLato to taki wyczekany przeze mnie czas n ie tylko ze względu na pogodę, ale przede wszystkim ze względu na to jak dużo fantastycznych warzyw i
Ostra na SłodkoKarpatka z kremem budyniowym o smaku waniliowym Kiedy byłam mała z tego co pamiętam moja mama często robiła Karpatkę, zawsze uwielbiałam to ciasto a szczególnie
Mój pomysł naLato się skończyło, sezon grillowy podobno też się już skończył. Niekoniecznie. Nowoczesne piekarniki elektryczne wyposażone są w większości w funkcję grillowania. Używaliście jej? Mój sposób na
Karo in the KitchenNiedawno natknęłam się w jednym ze sklepów sieciowych na królewskie boczniaki. Przepiękne grzyby. Nawet nie wiedziałam, że takie istnieją. W smaku i strukturze idealne. Czy może
Smaki Ewykarkówka jagnięca*, 1 łyżeczka posiekanych liści rozmarynu, 2 jagody jałowca, 1 duża cebula, 200 g kurek, sól, 200 ml białego wytrawnego wina, 2 łyżki tłuszczu do
królestwo garówDelikatne mięso cielęce w towarzystwie warzyw. Składniki 2 gicze cielęce (po 800-900 g) 3 cebule włoszczyzna 1 łyżka koncentratu pomidorowego 250 ml białego wytrawnego wina
R'n'G KitchenZ okazji zbliżającego się Dnia Dziecka chciałybyśmy zaproponować ciasto „Dirt cake” w nowej odsłonie. Pomysł został zaczerpnięty ztego przepisu jednak wprowadziłyśmy kilka drobnych modyfikacji. Deser jest
Kolizje SmakówMłodszej córce zachciało się nuggetsów... no ,ale ja miałam mięso z kurczaka gulaszowe.. w kawałkach..tak więc powstały pyszne kotleciki nuggetsowe...pomysł na nie podpatrzyłam
Moje domowe kucharzenieNieco egzotycznie, nieco azjatycko, a co najważniejsze przepysznie do ostatniej porcji. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pikantna sałatka z zupek chińskich z kurczakiem 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Sałatka Kuchnia: Azjatycka Trudność: Łatwe Ilość 1 misa Przygotowanie 30 min. Smażenie 10 min. Kalorie 160 kcal Pikantna sałatka z makaronem i przyprawą z zupek chińskich(...)gdyż makaron nie zdoła jej wchłonąć). Pozostaw do całkowitego ostudzenia niteczek makaronu. Filety z piersi kurczaka pokrój na małe cząstki. Do miseczki wlej 40 ml oleju rzepakowego i wsyp drugie opakowanie przyprawy z zupki chińskiej, wymieszaj tworząc marynatę. Kurczaka natrzyj marynatą i odstaw na 30 minut. Na rozgrzanej patelni obsmaż kawałeczki kurczaka, po czym nie odsączając mięsa
ProstePesto.pl