drugie danie - 14640 przepisów (strona:618/976)

Grillowany kurczak curry i sałatki 145

Słońce nas dzisiaj rozpieszczało, wiec się grillować chciało. Kurczak w marynacie curry leżakował, a następnie na grillu wylądował. Młode ziemniaczki również się grillowały, a dla smaku

Moniki Smakołyki
Pasta z tuńczykiem 122

Oj dawno za mną już chodził tuńczyk. Ale właśnie w jakiejś paście lub sałatce. Wczoraj tato zaproponował mi swoją propozycję na kolację i od razu skradła

Gotowanie z pasją
BANANOWE PANCAKES Z KARMELEM + TEST PATELNI HAPPYCALL TITANIUM 119

Garnek Happycall Vacuum test zdał na 6! Dziś na ruszt wkładamy PATELNIĘ HAPPYCALL TITANIUM Sprawdzę czy jest tak genialna, jak mówią o niej na mieście! Zaczynamy

Ostra na Słodko
SMAŻONE PODUDZIA Z KURCZAKA 162

Klasyczny pomysł na niedzielny obiad.Mięso jest delikatne w smaku, bo czas marynowania nie może być zbyt długi,wtedy przyprawy by wzięły górę nad smakiem.  

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Mazurek z masą kajmakowo - orzechową 162

Mazurek tradycyjny już gotowy. W takim razie dzielę się przepisem, bowiem przepis na ciasto  bardzo dobry, a to przecież podstawa wszystkich mazurków.    Ciasto

W kuchennym oknie Ewy
Burgery z indyka nowocześnie i tradycyjnie 195

Lubię eksperymentować ze smakami. Zawsze powtarzam, że najwyżej będzie niesmaczne. Jednak częściej eksperymenty kulinarne zaskakują pozytywnie i zapisują się w rozdziale do powtórzenia. Tym razem padło

Emskie Smaki
OMLET BROKUŁOWY 126

Omlet z brokułem i makaronem jest świetną propozycją na śniadanie, podwieczorek lub kolację. Smaczny, łatwy w przygotowaniu a efekt końcowy zadowoli nie jednego smakosza jajek.  

Kulinarne Fantazje Marioli
Gęsie wątróbki z karmelizowaną cebulą i jabłkiem 104

Połączenie wątróbki z cebulą i jabłkiem, to efekt gwarantowany jeśli chodzi o łączenie takich smaków.  Składniki 500 g wątróbki gęsiej 2 łyżki masła klarowanego 3

R'n'G Kitchen
Pieczony kurczak w żurawinie 87

Kurczaka pewnie można przyrządzać na tysiąc sposobów. Dzisiaj jeden z tych sposobów, w żurawinie. Nie muszę pisać jaka żurawina jest zdrowa, pewnie każdy o tym wie

Smaki Ewy
grillowany łosoś z cukinią 121

Letnia opcja na lunch - grilowany łosoś, cukinia, orzeszki pini oraz duża ilość koperku i ziół. Możemy taką sałatkę podawać z grillowanym pieczywem. Składniki : 1 średnia cukinia

zobacz ich smak
Omlet z warzywami 220

Klasyczny omlet z pomidorami i żółtym serem. Dodatkowo wrzuciłam jeszcze kiełki brokuła i oliwki. Idealne śniadanie, jeżeli macie dłuższą chwile na przygotowanie :) Składniki 4 duże jajka

pink envelope
Odchudzony pasztet drobiowy z karmelizowaną cebulą 417

Domowe pasztety i inne mięsne wyroby są o niebo lepsze od tych sklepowych. Przede wszystkim dlatego, że doskonale wiemy z czego one są zrobione.Pasztet doskonale

Bon Appetit Małgorzaty
Calzone na cienkim cieście 196

2,5 szklanki maki 0,5 szklanki ciepłego mleka 0,5 szklanki wody 20 gram drożdży sól i pieprz Nadzienie u mnie: Mozzarella ser żółty salami

NaKońcuJęzyka
Shalgam sałatka plus Beshbarmak 51

Beshbarmak Shalgam, tradycyjna sałatka z Kazachstanu, jest lekka i orzeźwiająca Fantastycznie nadaje się do dań z grilla, które już niedługo zapłoną w naszych domach, a raczej ogrodach lub balkonach… Nie ważne, chodzi o grilla. Sałatka Shalgam w Kazachstanie jest podawana z tradycyjnym daniem Beshbarmak. W Kazachstanie Beshbarmak oznacza – pięć palców – i jest to chyba(...)ponieważ potrawa ta jest podawana na dużym talerzu i nie używa się sztućców, tylko właśnie zjada się ją palcami, stąd nazwa. Musisz wiedzieć mój czytelniku, że to danie w Kazachstanie jest najczęściej zrobione z koniny a czasami z baraniny. Konina jest tak popularna w tym kraju, że na jednej z olimpiad, zawodnicy z tego kraju musieli

RafalCook
Zakwas żytni 134

zawsze myślałam, że pieczenie pieczywa na zakwasie to już wyższa jazda i nie dam sobie z tym razy. Do momentu, aż nie spróbowałam... i mogę stwierdzić ze ręką na sercu, że żadne pieczywo na drożdżach, nawet to najlepsze, nie dorówna temu na zakwasie... Ale od początku, czyli zaczynamy od przygotowania zakwasu. Przewertowałam wiele stron w internecie oraz w książkach kucharskich(...)bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (ok 25-27st.C) na 24 godziny. Jeśli zauważymy, że zakwas niebezpiecznie zbliża się do "ucieczki" ze słoika, należy go zamieszać. Drugi dzień rano: Dokarmiamy zakwas, czyli znów dodajemy 1/2 szklanki mąki i 1/2 wody, mieszamy i ostawiamy w ciepłe miejsce. Jeśli zakwas bardzo szybko rośnie, możemy do zamieszać. Trzeci dzień rano: Dokarmiamy

Kuchnia domowa Ani