drugie danie - 14640 przepisów (strona:618/976)

Kluski na parze w sosie czkoladowym 169

zawsze wychodzi i co najważniejsze nie pęka zbyt mocno podczas parowania. U mnie wersja na słodko, ale ciasto jest na tyle uniwersalne, że spokojnie możecie  zrobić wytrawną wersję dania z tymi kluseczkami. Zatem zapraszam do wspólnego gotowania na parze. Składniki na 12-15 porcji:  500 g mąki (użyłam mąki Typu 650) pół łyżeczki soli ok. 3 łyżki(...)bezpośrednio do mąki ). 2.   Wlewamy mleko i oliwę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto   ( jeśli wyrabiamy mikserem – najpierw kilka minut na pierwszym biegu, później jeszcze chwilę na drugim). 3.Ciasto przekładamy do naoliwionej misy i pozostawiamy do wyrośnięcia (ma podwoić objętość) u mnie sprawdzony czas oczekiwania to 1,5 godziny. 4. Po tym czasie ciasto dzielimy

vaniliowoczekoladowa
Rasowa drożdżówa 129

rewolucje spowodowały, że kąt nie wchodzi już w grę jako lokum dla rabarbaru. Pełni obaw wykopaliśmy go, kiedy zaczął wypuszczać pierwsze liście i władowaliśmy do wielkich donic. Mniejsze, które dało się logistycznie ogarnąć, powędrowały w świat (dostałam cynk, że jeden się przyjął! :-D). Większe zajmują pół tarasu- bo rabarbar nic sobie nie zrobił z przeprowadzki i urósł wielki jak zwykle(...)tego, że tego drożdżowca przygotowuję w robocie planetarnym. Dlatego nie denerwuje mnie kiedy masa początkowo jest dość rzadka- zostawiam ją do wyrośnięcia i ewentualnie dodaję mąki przy drugim wyrabianiu. Jeśli polegacie na sile swoich rąk, może się okazać, że trochę mąki trzeba będzie dodać przy pierwszej obróbce ciasta- byle dodatek nie był zbyt duży, ponieważ ciacho nie będzie

les mirabelles
Zakupy spożywcze przez internet? Czemu nie! 136

które ciężko dostać w stacjonarnych supermarketach, głównie na herbacie matcha... Posłuchajcie więc jak to u mnie wyglądało ;) Już na wejściu, by cokolwiek zrobić musiałam się zalogować podając większość standardowych danych. To akurat dobrze, bo o ile w większych miastach dowiozą nam dosłownie wszystko- łącznie z nabiałem, mięsem i alkoholem, tak w odległe regiony z tym akurat jest problem. Podając(...)robię zakupy. Chciałam jednak sprawdzić jak taka paczka będzie wyglądać i czy obsługa zadba o to, by spożywka była "jakoś" zabezpieczona.  Doręczenie: Zamawiając do południa jednego dnia, na drugi dzień paczka była już u mnie. Wszystko oczywiście zmieściło się w jednym pudełku. Z wielką ciekawością zabierałam się za otwarcie i sprawdzenie swojego zamówienia. Zgadzało się wszystko, ale... Moje przypuszczenia

Kuchnia w czekoladzie
Piersi kacze w sosie śliwkowym z figami / Duck breasts with plum sauce and figs 145

danie, które każdy bez trudu przygotuje w domu. Przepyszne, soczyste kacze piersi z sosem śliwkowym z wyczuwalną pomarańczą i imbirem, podane z figami. Po prostu danie doskonałe. Polecam! Scroll down for recipe in English Piersi kacze w sosie śliwkowym z figami (2 porcje) Składniki: 6 śliwek, bez pestek i pokrojonych w ósemki(...)każdej strony solą i pieprzem i posmaruj oliwą. Rozgrzej na dużym ogniu patelnię, ułóż na niej kaczkę skórą do dołu, smaż 3 minuty z jednej i 2 z drugiej strony. Przenieś piersi do naczynia żaroodpornego, wstaw na 10 minut do piekarnika, na ostatnią minutę możesz włączyć funkcję grilla. Ja posiadam patelnię przystosowaną do pieczenia w piekarniku (polecam!), w przepisach

karmelowy
Ajwar - pikantny sos z pieczonych warzyw 137

wakacji w Chorwacji chyba się od niego trochę uzależniłam... Ajwar to pikantny sos z pieczonych warzyw - bakłażana, papryki i pomidorów z dodatkiem chili i czosnku. Genialnie podkręca smak delikatnych dań - pieczonych na grillu ryb, kurczaka albo po prostu na grzance z chleba i sera. Można go podać do tortilli, burgerów albo jako pikantny dip do maczania pasków(...)ułożyć pomidory przekrojone na pół. Wstawić na średnią półkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Wyjąć do przestudzenia i zdjąć skórkę z pomidorów. Na drugiej blasze ułożyć pokrojone na 4 części papryki - skórką do góry. Wstawić do piekarnika na górną półkę. Włączyć górną grzałkę i nastawić na 200 stopni. Kiedy skórka na papryce się

Kulinarne Inspiracje
Szarlotka żydowska 146

dałam masło) 140 g cukru (dałam 110) +3-4 łyżki do posłodzenia jabłek oraz do posypania wierzchu  2 jajka o temperaturze pokojowej, lekko roztrzepane 1 łyżeczka esencji waniliowej (dałam ekstrakt) 1 kg kwaśnych, winnych jabłek obranych i bez gniazd nasiennych, starta skórka z cytryny  sok z całej cytryny 30 ml rumu, winiaku, brandy lub innego wysokoprocentowego alkoholu płatki(...)się połączy). Jabłka wymieszać w misce, zlać sok. 3. Nałożyć cienką warstwę ciasta na dno tortownicy (ja robiłam to za pomocą dwóch łyżek i nakładałam kupki ciasta jedna obok drugiej), na to połowę jabłek, następnie kolejną cienką warstwę ciasta (to będzie bardzo trudne, bo ciasto klei się bardzo do jabłek) i resztę jabłek - ostatnią warstwę powinno stanowić ciasto; jeśli

Kuchnia Prezydentowej
"Pasta i basta!" oraz "Sushi, Paella i Guacamole" - recenzja książek 174

klasyczny sos pomidorowy, sos serowy czy beszamelowy. I inne, np. sos z owoców morza czy fasolowy, różnego rodzaju pesto. Początkującym przydadzą się też na pewno instrukcje, jak przygotować buliony. Drugą część książki stanowią przepisy, podzielone tematycznie, według rodzajów makaronów z poprzednich rozdziałów. Np. tagliatelle możemy przygotować z prostym sosem borowikowym lub bardziej ambitnie - w sosie z dzika :) To prawdziwa(...)jacket potatoes, turkey pot pie, samosa, sushi... jeśli to brzmi tajemniczo - przestanie :) Wszystkie przepisy z pierwszej części książki, czyli ok. 170 stron zobrazowane są instrukcjami "krok po kroku", jak daną potrawę przygotować. Ostatnie 70 stron to dodatkowe przepisy ze zdjęciami, ale już bez szczegółowych instrukcji, na kolejne potrawy z każdego omawianego wcześniej regionu. Doskonałe źródło pomysłów na obiady

Kraina Tysiąca Smaków
Kurczak piccata – szybki przepis 76

Kurczak piccata to na pozór zwykły sznycel, a tak naprawdę to danie z mega powerem smakowym, które spokojnie możesz podać na co dzień i od święta. Czas : 20 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Jest coś takiego w kuchni włoskiej, że proste jedzenie zamienia w magię. Kurczak piccata jest tego najlepszym przykładem. Ot, kawałek panierowanego(...)zwróć uwagę, że na sznycle, schabowe panierowane kładzie się plaster cytryny, żeby po wyciśnięciu, sok zmiękczył skorupkę panierki. Tu całą robotę bierze na siebie sos. Kurczak piccata to danie bardzo proste. Najpierw pokrój kurczaka na cieńsze plastry mięsa, a następnie jeszcze dodatkowo rozbij je młotkiem. Słowo „piccata” można przetłumaczyć jako rozbity na placek:) Potem panierujesz mięso

Niedzielny kucharz
Omlet z cukinią i pomidorem 115

Na jutrzejsze śniadanie polecam pyszny omlet z cukinią i pomidorem. Omlet jest szybki i łatwy do przygotowania. Ze świeżym pieczywem smakuje wybornie. SKŁADNIKI: 1 mała cukinia

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pieczone placki ziemniaczane 316

Pyszne, mięciutkie i chrupiące pieczone placki ziemniaczane . Moim zdaniem, ta wersja jest dużo lepsza niż tradycyjna - smażone na patelni . Najlepiej smakują mi z sosem czosnkowym :) Składniki

Domowa Kuchnia u Mamy
Kubańska kanapka z boczkiem 145

zaczęto ją serwować nie tylko z foodtrucków, ale też w restauracjach. Przepis teraz rozchodzi się po całym świecie i dociera także na mojego bloga. To wspaniałe szybkie w przygotowaniu danie. Nie wymaga wielkich umiejętności w kuchni. W oryginale obowiązkowym składem jest szarpana wieprzowina i pikle. W moim przepisie są odpowiednio typowo polskie akcenty – smażony boczek(...)ugniataniu na patelni. Na rozkrojone strony bułki rozsmarowujemy musztardę. Na jedną z części kładziemy kolejno ogórki, ser, szynkę, boczek smażony, znowu ser, salami i jeszcze raz ser. Całość przykrywamy drugą połówkę. Bierzemy się za smażenie. Kanapkę dociskamy na patelni, na której wcześniej rozpuszczamy masło. Smażymy tak kilka minut, po czym ostrożnie odwracamy kanapkę. I gotowe! Do kanapki możecie używać

Kuchennyviral.pl
Kubańska kanapka z boczkiem 219

zaczęto ją serwować nie tylko z foodtrucków, ale też w restauracjach. Przepis teraz rozchodzi się po całym świecie i dociera także na mojego bloga. To wspaniałe szybkie w przygotowaniu danie. Nie wymaga wielkich umiejętności w kuchni. W oryginale obowiązkowym składem jest szarpana wieprzowina i pikle. W moim przepisie są odpowiednio typowo polskie akcenty – smażony boczek(...)ugniataniu na patelni. Na rozkrojone strony bułki rozsmarowujemy musztardę. Na jedną z części kładziemy kolejno ogórki, ser, szynkę, boczek smażony, znowu ser, salami i jeszcze raz ser. Całość przykrywamy drugą połówkę. Bierzemy się za smażenie. Kanapkę dociskamy na patelni, na której wcześniej rozpuszczamy masło. Smażymy tak kilka minut, po czym ostrożnie odwracamy kanapkę. I gotowe! Do kanapki możecie używać

Kuchennyviral.pl
Torcik z malinami 135

stopni. Pieczemy 30 minut. Po ostygnięciu kroimy ciasto w poprzek na dwie części. Jedną wkładamy z powrotem do foremki. Masa malinowa: – około 400 g malin (można dać mniej) – 1,5 galaretki malinowej (ostatecznie okazało się, że zamiast malinowej mam w domu wiśniową, nikt nie zauważył różnicy ) – 450 ml wrzątku We wrzątku rozpuszczamy galaretkę mieszając od czasu(...)mieszamy do zgęstnienia. Ściągamy z gazu i wrzucamy do niego masło. Miksujemy tak długo, aż masło się rozpuści i połączy z budyniem. Gorący przelewamy na galaretkę i przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Ciasto wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Przed podaniem można je przyozdobić. Ja wykorzystałam do tego odrobinę bitej śmietany, ale można też ciasto posypać kakao

Relaxtime
ŻURAWINOWO-PIERNIKOWY KURCZAK W CIEŚCIE FRANCUSKIM 105

niebanalny i oryginalny przepis na kurczaka w sosie żurawinowo-piernikowym, pieczonego w cieście francuskim. Mięso jest delikatne i soczyste bo sos oraz ciasto francuskie chronią przed wysuszeniem kurczaka. Danie jest wyjątkowe w smaku - kwaśno-ostre z wyczuwalną słodką nutą piernika. Z pewnością posmakuje amatorom połączeń mięsa z owocami. Idealna przekąska imprezowa na ciepło lub zimno(...)paski (liczba pasków po obu stronach powinna być taka sama). Nakładamy paski na przemian, raz z jednej, a raz z drugiej strony aż utworzą warkocz. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy pokruszonym piernikiem. To samo robimy z drugim płatem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 min, aż ciasto się zrumieni. Podajemy

Kuchnia MagdaLeny
Quiche serowo-cebulowy 118

Dzisiaj mam dla Was francuski Quiche… ktoś by powiedział Francja-elegancja, a to nic innego jak tarta z wytrawnym nadzieniem. Danie zaskakujące w swej prostocie, pyszne i bardzo sycące. Co jeszcze może Was przekonać? Kisz smakuje tak samo dobrze na ciepło jak i na zimno, więc można go zabrać ze sobą dosłownie wszędzie: do pracy(...)Schłodzone ciasto rozwałkować między 2 warstwami folii spożywczej. 4) Ściągnać jedną warstwę folii, ciasto nawinąć na wałek i przełożyć na wysmarowaną tłuszczem formę. Docisnąć delikatnie do formy, ściągnąć drugą warstwę folii i odciąć wystające poza formę ciasto. 5) Przygotowane ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą. 6) Piec okolo

Fitsweet.me