drugie danie - 14640 przepisów (strona:620/976)

Jak nie dotrzeć na miejsce na czas. I speculoos z marcepanem 206

dodatkiem marcepanu, i to takie postanowiłam upiec. Okazało się to strzałem w dziesiątkę - wszystkim, którzy próbowali, bardzo smakowało. Jeśli macie odpowiednie formy, koniecznie ich użyjcie, jeśli nie - zwykłe dadzą radę. Ciasteczka na smaku z pewnością nie stracą.Razem ze mną pierniczki piekły Mirabelka, Zuzia i Chantel.Speculoos z marcepanem i goździkamiSkładniki:(na ok. 60 sztuk)250 g mąki orkiszowej1 łyżeczka(...)pracy, ja wróciłam do łóżka (ponoć najszybciej wraca się do zdrowia, śpiąc). Gdy się obudziłam, moje krzywe okno w sypialni całe pokryte było śniegiem! Od razu pobiegłam do drugiego pokoju, i rzeczywiście - całe Brædstrup pokryte zostało cienką warstwą białego puchu. Pewnie szybko się roztopi, ale póki co z kubkiem gorącego kakao w dłoniach podziwiam ten magiczny, cichy krajobraz

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mazurek z masą kajmakową i dżemem 223

Tradycja podtrzymana - mazurki upieczone. W takim razie dziele się przepisem, gdyż jest  bardzo dobry. Spód bez cukru, ale w połączeniu z bardzo słodką masą komponuje

W kuchennym oknie Ewy
Pieróg z wędzonym łososiem 155

Jak już wiadomo jestem zwolenniczką ryb i zauważyłam, że jakoś ostatnio traktuję je po macoszemu- postanowilłam szybko się poprawić i przyrządziłam pieroga. Generalnie powinnam użyć świeżej

Pieguskowa Kuchnia
pyszne obwarzanki z makiem (PRAWIE JAK KRAKOWSKIE) 208

Witam kochani tego ciepłego zimowego dnia Dziś był iście wiosenny dzień 14 stopni.  Już jutro marzec, popielec i początek wielkiego postu. Jak ten czas leci

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Hot dog z resztek 200

Każdemu czasmi zostaje mięso z pieczeni z poprzedniego dnia. Nie bardzo wiemy co z tym zrobić ? Ani to na obiad , bo za mało, a wyrzucić szkoda

Kuchnia Pokoleń
Gołąbki z młodej kapusty, tradycyjne z mięsem i ryżem. Gołąbki z piekarnika. 1986

Całą rodzinką bardzo lubimy gołąbki, ale prawda jest taka, że strasznie ciężko mi się za nie zabrać tzn. za ich przygotowanie. Więc kiedy tylko trafi się

Kuchnia z widokiem na ogród
Sałatka z białym serem i truskawkami 155

PRAWIE robi różnicę nie tylko w reklamie ;) dlatego jest to sałatka prawie w kolorach flagi Włoch ;) zdrowa, pyszna i pachnąca, choć z pewnością najlepsza będzie z

Kolorowy Przepisownik
Grillowane boczniaki. Grzanki z boczniakami, serkiem i podsuszaną wędliną 242

Bardzo lubię grzyby i korzystam z nich w kuchni sezonowo, używając tych, które akurat są dostępne. Boczniaki są delikatne w smaku, a przygotowane w ten sposób

Karo in the Kitchen
Roladki cukiniowe z mięsem mielonym na kaszy gryczanej 131

1 cukinia 400 g mięsa mielonego 1 jajko sól pieprz pieprz ziołowy pół czerstwej bułeczki kawałek sera żółtego ok 50 g 1 pomidor 3 łyżki oliwy

Gotowanie jest łatwe
Kanie nadziane żółtym serem i kanie prawie jak schabowy (w panierce z tymiankiem) 222

I następne przepisy oraz stare zdjęcia. Ale co tam, najważniejsze aby było smacznie :) Dla zbieraczy grzybów kania jest prawdziwym skarbem. Są lata kiedy rośnie całymi gromadami

Nie tylko w kuchni
placuszki jogurtowe 1488

Coś na słodko, delikatne, puszyste placki jogurtowe malinowo-borówkowe. Świetne na niedzielne śniadanie lub do popołudniowej kawy. Składniki : 250g jogurtu naturalnego 2 duże jajka 2 łyżki

zobacz ich smak
Gołąbki z czerwonej kapusty 250

Z kaszą bulgur i gotowanym kurczakiem Składniki kapusta czerwona 2 gotowane udka kurczaka (ok. 500 g) szklanka kaszy bulgur cebula masło natka pietruszki 500 ml bulionu

R'n'G Kitchen
Placek jajeczno - ziemniaczany z serem 224

Placek jajeczno - ziemniaczany z serem(szybki, prosty smaczny sposób na dobre śniadanie lub kolację, a składniki potrzebne, na pewno masz w domu)Polecam taki placek

Gotuj Z Muzyką
Kurczak w sosie cebulowym 310

   Szybki i bardzo fajny obiadek z wykorzystaniem fileta z piersi kurczaka. Składniki: -podwójny filet z piersi kurczaka -4 cebule -300 ml bulionu warzywnego -100

Maminek kulinarny
Zapach wspomnień, czyli olfaktoryczne wspomnienia dzieciństwa 174

Dzień Dziecka to bardzo wyjątkowy dzień. Odkąd zostałam mamą jest dla mnie szczególny. Uwielbiam atmosferę i beztroskę towarzyszącą tej dacie. Dla mnie to również czas wspomnień, czas powrotu do domu rodzinnego i zapachów, które towarzyszyły mi w tamtym czasie. Zapach – przechowuje się go całe życie, jak rodzinne fotografie w albumach. Przypomina o rodzinnym domu, przyjaciołach, szkolnych latach, beztroskim dzieciństwie(...)Najbardziej lubię te herbaciane. Czasem obrywam im płatki, choć mama tego nie lubi i rozcieram w dłoniach, uwalniając ich wspaniały zapach. Po płocie wije się do góry pachnący groszek. Drugą część ogrodu zajmuje szklarnia, gdzie rosną dorodne pomidory, podparte drewnianymi tyczkami. Mama czasem pachnie tym charakterystycznym, mocnym zapachem krzaków pomidorów. Wokół szklarni rosną warzywa – mnóstwo warzyw. Każda grządka

Wędrówki po kuchni

Proponowane wyszukiwania