drugie danie - 14640 przepisów (strona:620/976)

MAKOWE GWIAZDKI ORKISZOWE, BEZ CUKRU 165

gazecie, jakiej nie pytajcie (wyrwałam kartkę już jakiś czas temu...). Sobie autorstwa nie przypisuję, choć ciacha zmodyfikowałam na własne potrzeby, zamieniłam mąkę pszenną na orkiszową i zamiast cukru dałam ksylitol. Kolejne pyszne, kruche ciacha skradły nasze podniebienia. Podane było iż wychodzi z przepisu 20 sztuk, więc automatycznie podwoiłam ilości... wyszło mi 80... :-) Ale to dobrze bo inaczej nawet(...)foremkami dowolne kształty. U mnie gwiazdki i kwiatki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy zapełnioną blaszkę na ok.10 minut do lodówki. W trakcie chłodzenia zapełniamy ciachami drugą blaszkę. Gdy pierwsza blaszka wędruje do piekarnika, to ta druga wchodzi na jej miejsce do lodówki. I tak do wyczerpania składników. U mnie wyszły 4 blaszki ciastek. Pieczemy

Smaczne Zdrowe
Placki z cukinii 2 170

cukinii. Robi się je szybko, smaczne i gorące i zimne. Można podać z dowolnym jogurtowym sosem. Sprawdzą się jako przystawka czy zakąska, ale też mogą być całkiem dobrym głównym daniem w letnie dni. Warto wtedy podać je z sałatą. Polecam.Inspiracją były placuszki, które zobaczyłam na blogu Damn Delicious  składniki800 g cukinii - użyłam żółtej i zielonej1 łyżeczka(...)ogniu.  Formować w rękach okrągłe placki, po nałożeniu na patelnię lekko spłaszczyć łyżką. Smażyć aż spód się  ładnie zezłoci  -  około 2 minut. Przewrócić delikatnie na drugą stronę i smażyć jeszcze ok 1 - 2 minut.Podawać natychmiast, lub w temperaturze pokojowej jako np przystawkę Smacznego

Stare Gary
Ciasto orzechowe z ajerkoniakową pianką 195

Wilgotne orzechowe ciasto przełożone puszystą, rozpływającą się w ustach pianką z ajerkoniaku. Całość polana gęstą czekoladą i ozdobiona karmelem. Eleganckie i pyszne…Składniki:Ciasto:8

Oryginalny smak
Malibu 327

gładkiej masy. Zostawiamy do wystudzenia. Mąkę, sodę, proszek, sól - należy przesiać. Oba cukry wsypujemy do miski i mieszamy. Dodajemy do nich roztopione masło, krótko miksujemy. Wbijamy jajka, jedno po drugim, miksując do uzyskania puszystej i jasnej masy. Powoli wlewać mleko kokosowe, na przemian z przestygniętą czekoladą; miksujemy. Dodajemy przesiane suche składniki (mąka, soda, proszek i sól), zmiksujemy, tylko(...)się je złożyć i pod warstwą czekoladową pęknięcia zniknęły) przekładamy kokosowym kremem. Wierzch dekorujemy polewą. Polewa czekoladowa: -  125 ml mleka kokosowego-  125 g gorzkiej czekolady (70%) ja dałam dożo więcej i mleczną połączyłam z gorzką.) Mleko kokosowe doprowadzamy do wrzenia. Zalewamy nim połamaną czekoladę. Czekamy chwilę, mieszamy, do całkowitego rozpuszczenia czekolady i powstania gładkiego sosu czekoladowego. Przed wylaniem

Malinowe Pocałunki
Risotto z szafranem i krewetkamia 159

Szafran to słupki kwiatowe, które krokus ma tylko trzy. W trakcie suszenia traci on 80% swojej wagi, aby otrzymać 1 g szafranu potrzeba, aż 200 kwiatów

cookpl
Grecki Wiejski Chleb czyli Horiatiko Psomi – χωριάτικο ψωμί 77

pierwsze, wlej wodę do miski, dodaj cukier i drożdże, bardzo dobrze wymieszaj i pozostaw na jakieś 10 minut. Po drugie, dodaj część mąki do miski i wymieszaj, dodaj sól, oliwę z oliwek najwyższej jakości, tymianek, wymieszaj i dodaj druga część mąki. Teraz zdaje się, że po trzecie, wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i nie będzie się lepić(...)wystygnąć. Podczas gdy ja szykuję kolejny Grecki przepis. Ty jeśli spodobała Ci się ten, zostaw swój komentarz pod postem, będzie mi bardzo miło. Dziękuję . Oczywiście to nie jedyne danie z Grecji , które znajdziesz na mojej stronie. Jeśli szukasz inspiracji w Kuchni, to zapraszam na grupę kulinarną na Facebook „Facet w kuchni – gotowanie pod wpływem” . Bez wątpienia

RafalCook
Naleśniki z pieczarkami i parówką 73

długie godziny… o ile w ogóle poradzicie dwóm sztukom;) Danie nie jest skomplikowane, powiedziałabym, że jest szybkie do przygotowania. Powtórzę się – bardzo je lubimy. Podaję też przepis na moje ulubione naleśniki. Jeśli z niego skorzystacie wyjdzie Wam ich więcej niż potrzeba do tego dania, ale zawsze możecie je odłożyć i zjeść na śniadanie(...)oraz solą i niewielką ilością pieprzu. Odkładamy do lekkiego przestudzenia. Na każdym naleśniku rozprowadzamy niewielką ilość pieczarek, dajemy parówkę, posypujemy tartym serem. Zawijamy. Naleśniki układamy w formie, jeden obok drugiego, i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20-25 minut (aż naleśniki się zagrzeją, a ser roztopi

Smaki Na Talerzu
Łaciata babka z herbatą matcha 125

Wydałam jednak 4 dychy bo oczywiście na fali lekkiego świra musiała być bio eko sreko i teraz staram się zużyć w jakiejkolwiek postaci byleby tego nie pić W cieście dała fajny herbaciany posmak i kolor oczywiście, ale śmiało zastąpcie ją po prostu kakao. Babka jest lekko wilgotna i przyjemnie miękka. ps. Normalnie użyłabym cukru trzcinowego, ale tata chciał jasne ciasto(...)powstałej masy przesiej mąki i proszek do pieczenia. Dodaj mleko i zmiksuj/dokładnie wymieszaj ciasto, które jest dosyć gęste, ale nawet ręczny mikser/blender to ogarnie. Połowę masy przełóż do drugiej miski, dodaj do niej herbatę/kakao i wymieszaj dokładnie. Formę wysmaruj olejem/margaryną i lekko oprósz mąką, a jeżeli pieczesz w formie bez dziurki np. w tortownicy to możesz

greenscarf
Ciastka brownie z masłem orzechowym 222

gorzka kawa lub herbata i jesteśmy w niebie. Masło orzechowe musi być gładkie bez kawałków orzechów. Źródło przepisu mojewypieki.com Ciastka 200 g gorzkiej czekolady + 150 g czekolady gorzkiej(dałam 100g) 40 g masła 2 jajka 140 g cukru 35 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia W rondelku rozpuścić masło. Do gorącego masła dodać 200 g drobno posiekanej(...)śmietany kremówki 30% W misce zmiksować masło wraz z masłem orzechowym i cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać śmietanę i ponownie ubić. Na ciastko wyłożyć krem i przykryć drugim ciastkiem. ciastka brownie z masłem orzechowym

O kuchni z uczuciem
Pancakes owsiane a'la brownie 140

jakby połączyć pożywne śniadanie z ulubionym deserem, tudzież ciastem? Przychodzę do Was z pomysłem na placuszki, które doskonale łączą w sobie cechy tych dwóch posiłków. Wyglądają jak ciasteczka, ale nie dajcie się nabrać - w środku są miękkie i wilgotne.  To przez dodatek gruszki, która, moim zdaniem, idealnie łączy się z czekoladowym smakiem.  Czarę słodyczy dopełnił karmel daktylowy , który ostatnio(...)mieszamy, a następnie smażymy na lekko natłuszczonej patelni. Na jeden placuszek przypada 1,5 łyżki ciasta. Gdy na wierzchu placuszka zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, natychmiast przerzucamy je na drugą stronę. Z podanych proporcji wyszło mi osiem placuszków wielkości takiej, jaka jest na zdjęciach. Gotowe podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie były to płatki pełnoziarniste bez cukru z suszonymi

Kuchnia Ellie
Ciasteczka kruche 167

dało się mnie odspawać od tacy z ciastkami, Olivki i Amelki zresztą też nie. Amelka oczywiście musiała sprawdzić czy kruche ciasteczka są na prawdę kruche... (Chyba przy Amelce zatrudnimy kurę w domu na pół etatu - jajka będą przy okazji... )      Chyba muszę wzmocnić swoją siłę woli i być bardziej asertywny w stosunku do ilości spożywanych węglowodanowych posiłków przez(...)stwierdzić, że poziom ospałości nie pojawia się  w ogóle albo bardzo sporadycznie... Za to jest więcej sił witalnych, więcej ochoty na sex i można powiedzieć, że przeżywa się drugą młodość...  😃     No! Niech tylko Amelka przestanie ząbkować i będzie spokojnie spała... to będzie się działo... 😄 * Nie musicie czekać 12 lat, 6 lat temu było podobnie

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
PĄCZKI NA ZIEMNIAKACH 164

jeszcze nie raz zagoszczą na naszym stole. SKŁADNIKI : 0,5 kg ugotowanych jeszcze ciepłych ziemniaków (ubiłam tłuczkiem) 1/3 kostki stopionego masła lub margaryny 2 kopiate łyżki cukru (zalecam dać więcej) 2 żółtka 5 dag świeżych drożdży 2/3 szklanki ciepłego mleka ok. 60 dag mąki pszennej + do podsypania cukier waniliowy 0,5 kieliszka spirytusu lub wódki ORAZ : cukier puder(...)wyrośnięcia. SMAŻENIE : Tłuszcz nagrzewamy, wrzucamy kawałek ciasta, jak nam wypłynie możemy wrzucać pączki. Wrzucamy po jednym pączku i nastawiamy średni ogień, przykrywamy pokrywką. Gdy się zarumienią odkrywamy, przekręcamy na drugą stronę i smażymy tym razem bez przykrywania. Usmażone odsączamy na papierowym  ręczniku .  NA KONIEC : Nadziewamy szprycą ze specjalną końcówką i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Pani na deser
Frittata ze szpinakiem i wędzonym łososiem 176

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Frittata to rodzaj omletu z warzywami, który w zasadzie powinien być zapiekany w piekarniku. Danie to jest bardzo popularne we Włoszech i Hiszpanii. Do przygotowania frittaty możemy użyć dowolnych składników - wystarczy odrobina chęci i kreatywności. Z racji, że nie każdy posiada (w tym i ja) patelnię przystosowaną do zapiekania(...)słony.) Zawartość patelni zalać masą jajeczną. Całość nakryć pokrywką i smażyć kilka minut, aż masa stanie się ścięta. Następnie placek delikatnie zsunąć na talerz i przełożyć (na patelnię) na drugą stronę. Frittatę obficie posypać startym serem i zapiekać (bez przykrycia) do momentu rozpuszczenia się sera. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu

Di gotuje
Botwinka 148

Pyszna lekka zupa z botwinki :) Danie inspirowane jest przepisem ze strony Zadanie-Gotowanie . Zapraszam do przygotowań!   Składniki: 500 g mięsa drobiowego na wywar 1 pęczek włoszczyzny 2 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 litry wody 2 pęczki botwinki, drobno posiekanej 3 duże ziemniaki, pokrojone w kostkę 3 łyżki octu winnego 2 łyżki cukru(...)botwinkę. Gotujemy 5 minut, doprawiamy octem, cukrem, solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 10 minut, zabielamy śmietanką, dodajemy posiekany koperek. Podajemy z pokrojonym jajkiem na twardo. Botwinka najlepiej smakuje na drugi dzień, wtedy też nabiera pięknego różowego koloru :) Smacznego! Uwagi: do przygotowania botwinki możemy użyć gotowego rosołu

My Culinary Art
Kotlety mielone z cukinią 122

inne kotlety mielone. Kotlety mielone z cukinią powstały z połączenia dwóch przepisów: tradycyjnych kotletów mielonych oraz  placków z cukinii , których smak bardzo lubię. W mojej kuchni, tego typu dania, doprawiam czosnkiem i majerankiem. Moim zdaniem, połączenie idealne :)  Dzięki cukinii i wodzie kotlety są  mięciutkie i soczyste.  Cukinia dodaje im również s zczególnego smaku i aromatu(...)stron na złoto- brązowy kolor. Czas smażenia zależy od temperatury i wielkości kotlecików. Ja smażyłam na kuchence elektrycznej: 10 minut na polu o mocy 5, następnie z drugiej strony 6 minut na polu o mocy 5.  Smacznego

Smak mojego domu