życie? Może stos pysznych placuszków w wersji pancakes z bananami i miodem? To smaki, które zachwycą dzieci i dorosłych. Danie na śniadanie Pancakes to rewelacyjne danie śniadaniowe. Zwłaszcza gdy do powstania ich zaangażujemy całą rodzinę. Małe dzieci będą zachwycone, gdy podamy im na osobnym talerzyku pokrojone owoce, którymi samodzielnie udekorują placuszki. Zabawa(...)patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy banany i cukier, lekko mieszamy (banany muszą leżeć w jednej warstwie), smażymy banany około 1 minuty na małym ogniu. Po minucie odwracamy banany na drugą stronę i ponownie smażymy minutę. Patelnię teflonową rozgrzewamy, z ciasta formujemy na patelni placki o grubości około 4-5 mm i smażymy na średnim ogniu do momentu
KulinarneImpresje.plmięsa ale jedzenie tylko mąki i maki pod różna postacią sprawia, ze jest mi źle. Zapragnęłam warzyw! niestety jest zima i wybór jest mocno ograniczony ale dałam sobie radę :) marchewki rządzą, jak się okazało p oraz kolejny! Z pomocą znowu przyszła książka "5 składników" Jamiego Olivera. Pieczone marchewki z ziarnami i fetą 350 g marchewek (kolorowych, najlepiej małych(...)wlewamy łyżkę oliwy i wrzucamy zawartość opakowania ze zbożami. Podgrzewamy minutę a następnie przekładamy do miski z marchewkami. Mieszamy i nakładamy na talerze. Sałatkę posypujemy ziarnami granatu z jego drugiej połówki oraz pokruszona feta i listkami mięty
Dzieje kuchennej WiewióryOstatnio w naszej kuchni przedświąteczne szaleństwo. W tym tygodniu postawiliśmy na śledzie. Zostały przygotowane na przeróżne sposoby, a jeden z nich prezentujemy poniżej. Pomysł na to danie, a właściwie przystawkę powstał z sentymentu do dzieciństwa. Michał za dzieciaka wszystko smażył na musztardzie, więc dzisiaj usmażył na niej jabłka. Jak się okazało, powstało coś mega smacznego(...)Ostudzone jabłka wykładamy na talerz. Na nich układamy śledzie w sosie. Całość posypujemy koperkiem. Podsmażone jabłka można również wymieszać z resztą składników i podać w formie sałatki na drugi dzień. Smacznego
Kuchnia od dwojgaNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
R'n'G KitchenNastały chłodne dni i wzmożony okres zachorowań. Trzeba się jakoś bronić przed chorobami więc teraz u mnie rozgrzewające dania i zupy. Dzisiaj zupa czosnkowa w trochę wersji od tej . Podałam ją z chipsem serowym i olejem rydzowym. Było pysznie. Porcelana Bogucice Składniki: 1 litr bulionu mięsno warzywnego 15 ząbków czosnku 4 ziemniaki 1 średniej wielkości cebula 3 łyżki(...)Rozgrzać patelnię (bez tłuszczu) i nałożyć na płasko niewielkie porcje sera. Smażyć do momentu aż ser od dołu zrobi się lekko złoty, odwrócić i podsmażyć na złoto z drugie strony. Przełożyć na ręcznik papierowy. Do miski wlać porcję zupy czosnkowej, skropić olejem rydzowym i dodać chipsy serowe
Ala piecze i gotujefriggere sale, pepe PRZYGOTOWANIE Bakłażany kroimy w plasterki o grubości 1 cm. Przygotowujemy 3 miseczki. W pierwszej mieszamy mąkę z dodatkiem soli i pieprzu . W drugiej miseczce roztrzepujemy jajka ze startym parmezanem a w trzeciej bułkę tartą z ziołami prowansalskimi. Plasterki bakłażana najpierw obtaczamy w mące, potem w jajku(...)friggete le melanzane circa 2-3 minuti su ciascun lato fino a quando saranno ben dorate. Scolate le melanzane e trasferitele su un piatto foderato con carta assorbente da cucina. Smacznego! Buon appetito
La grande e la piccola cuocanich tylko na własną głupotę? Bo ja tak. Gdybym słuchała wszystkich i nie wbijała sobie do głowy romansu jak z kartek książki, to pewnie pogoniłabym drania wcześniej. Z drugiej strony, gnojek jest chytry, więc pewnie by mnie gotować nie nauczył. Mam mściwą satysfakcję, bo koniec końców, okazało się, że robię to lepiej niż on. Ave Ja! Zostawmy durnych byłych(...)stopniach do ścięcia białek. Jeśli dodajecie ser i mocno doprawioną wędlinę, pamiętajcie, żeby uważać z solą, bo może wyjść senne marzenie dyrekcji kopalni w Wieliczce. Jeśli nie lubicie botwiny, dajcie młodą kapustę, jarmuż, co tam lubicie. Post Zapiekana botwina z jajkami pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenZupa krem z czerwonej soczewicy i pomidorów Kolejna zupa z soczewicy , którą bardzo lubię , zarówno tą zieloną jak i czerwoną . Zupy zresztą , też bardzo lubię , wręcz
Ogrodnik w podróżyBabeczki marchewkowe z mąki jaglanej polane lekkim kremem z serka mascarpone z dodatkiem jogurtu naturalnego. Muffiny mają przyjemny korzenny smak, są proste w wykonaniu idealna
Kukuleczkiwysuszeniem mięsa. Bułka nie powinna być dociskana do kotleta, dzięki czemu podczas smażenia zacznie odstawać od mięsa. Klarowane masło nadaje całości wyrazistego, lekko orzechowego smaku i stanowi o jakości dania. Jeśli jeszcze nie znacie bądź nie używacie go w swojej kuchni, ten przepis będzie dobrym pomysłem do jego przygotowania. Wystarczy podgrzewać w rondelku dobrej jakości masło (na małym ogniu(...)stron doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wkładamy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i ostrożnie rozbijamy na grubość 3 mm. W głębokim talerzu widelcem roztrzepujemy jajko z mlekiem. Do drugiego talerza wsypujemy mąkę, a na płaski talerz wysypujemy bułkę tartą. Rozgrzewamy patelnię z 4 łyżkami klarowanego masła. Kotlety panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy około 3 minuty
cool and mintyinspirowane kuchnią tajską czyli pikantną wołowinę stir-fry z jajkiem sadzonym. To idealny wybór, kiedy potrzebujemy szybkiego i treściwego śniadania, które doda nam energii na resztę dnia. Danie możesz wzbogacić też warzywami – brokułami, porem, słodką papryką lub innymi, które aktualnie masz w lodówce. : ) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, pokrojone drobno(...)czas mieszając. 6 Dodaję sos rybny, sos sojowy, posiekaną papryczkę chili i podgrzewam jeszcze 2-3 minuty. 7 Patelnię zdejmuję z palnika, mięso posypuję pietruszką, mieszam i odstawiam. 8 Drugą patelnię lekko posmarowaną gęsim smalcem podgrzewam na średnim ogniu, wybijam jajko i przykrywam. Podgrzewam 3 - 4 minuty aż białko się zetnie ale żółtko pozostanie płynne. 9 Wołowinę wyciągam
Book of spellswszyscy tak uważają ?! Wiem,że tłusty czwartek za nami,ale nic nie stoi na przeszkodzie by pączki zrobić na ostatki czy na sobotę - zachęcam,skorzystajcie z przepisu i dajcie znać jak Wam smakują. Składniki: 50 dag mąki pszennej 10 dag tłuszczu ( masło,margaryna) 5 żółtek 5 dag drożdży 1 szklanka mleka 10 dag cukru 1 kieliszek spirytusu marmolada(...)naczynia i rąk. Wyrobione ciasto należy przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto grubo rozwałkować,wykrawać krążki.Na jeden krążek nakładać marmoladę bądź inne nadzienie,przykrywać drugim krążkiem,brzegi zlepić palcami i jeszcze raz wycisnąć tą samą foremką lub szklanką,żeby brzegi dobrze i mocno do siebie przywarły. Drugi sposób jest szybszy i łatwiejszy: wycinać grubsze krążki
Niespełnione zdolności kulinarnepyszniejszych zapiekanek i w dodatku bardzo prosta w przygotowaniu. Ryż zapieczony w sosie pomidorowym staje się mega smaczny, delikatny a pałki z kurczaka są soczyste i mięciutkie. Całe danie jest mega smaczne, polecam(...)około 1 godziny. Kiedy ryż wchłonie całą zalewę a kurczak jest ładnie przypieczony wykładamy zapiekanki. Nakładamy porcję na talerz i podajemy, smacznego. Zapiekanka jest również smaczna na drugi dzień, wystarczy ja odgrzać w mikrofalówce. Zapraszam do obejrzenia filmiku
Kulinarne Fantazje Mariolipewnie 90% obchodzących nie wie, a z kraju, który zasadniczo ma bardzo ubogą tradycję, za to jakże jest widoczny :) O Irlandii usłyszą, ale dopiero na późniejszym etapie swojego rozwoju. Drudzy odnoszą się do ludowych tradycji obcowania ze zmarłymi i wzorują się na obrzędach, które miały tutaj miejsce w czasach, kiedy o Ameryce nikt jeszcze nie wiedział nawet Wikingowie. Żeby było(...)taka potrawa, która ma wiele nazw, w zależności od regionu kraju, ale jedna bardzo mi się spodobała. Oprócz tego ma bardzo oryginalny sposób przygotowania i podania. Samo danie z wyżej wymienionym obrządkiem ma niewiele wspólnego, chyba, że obecność pszenicy pod postacią mąki :) Składniki: - ziemniaki - mąka - cebula Wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy. Kiedy będą
Kryzysowa Książka KucharskaFilet z kaczki może być doskonałym obiadem np. świątecznym lub może stanowić dodatek do sałatki (po wystudzeniu) albo urozmaicić półmisek wędlin. Mi w każdej wersji smakuje
Bon appetit mon amie