drugie danie - 14640 przepisów (strona:636/976)

Pagórki serowo - gruszkowe 134

razy, ale jeszcze nie miałam wtedy bloga, więc nie mogłam go zaprezentować. Teraz gdy wersja z jabłkiem znana jest już chyba każdemu, postanowiłam ją zmodyfikować i zamiast połówek jabłek, dałam połówki soczystych słodziutkich gruszek. Owoce się nie rozpadły, za to stały się miękkie i delikatne, dodatek serka waniliowego do ciasta nadaje mu subtelnego waniliowego smaku. Zachęcam wszystkich do upieczenia sobie(...)jest po prostu mój spr. sposób na piekarnik gazowy który nie zawsze chce piec ciasta tak jak ja bym tego chciała ;) 3. Układamy gruszki do góry zaokrąglona częścią. Przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Zalepiamy szczelnie brzegi. Pieczemy do zrumieniania góry przez 50 min w 200 stopniach      ( piekarnik gazowy

Gotowanie...to proste !
Rogalsy 179

się złożyło, że miałam smaka na tego słynnego świętomarcińskiego rogalika.  Ostatnio przepełnia mnie ambicja kulinarna, więc stwierdziłam, że dam radę.  I owszem! Nieskromnie powiem, lepsze  niż te z certyfikatem. Składniki na ciasto: 40 g świeżych drożdży szklanka ciepłego mleka 1/2 kg mąki pszennej tortowej paczka cukru wanilinowego 2 łyżki cukru 4 żółtka 2 kostki margaryny mlecznej Składniki(...)odstawiamy do wyrośnięcia. Blat posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto (na grubość ok 0,5 cm) usiłując utrzymać prostokątny kształt. Podsypujemy mąką jeśli się klei. Następnie smarujemy 2/3 powierzchni drugą kostką miękkiej margaryny. Teraz czas na zabawę. Składamy ciasto jak kartkę papieru. Do środka najpierw część bez margaryny, a później jak już nam pasuje. Jak już poskładamy do małych rozmiarów

Karczma Honorietty
Molekularna lasagne 259

Sądziłam, że prócz standardów czekoladowych nie da się za bardzo nic ciekawego wykrzesać z tego produktu.  Pozytywnie zaskoczyłam się i to bardzo, kiedy przed oczami ukazał mi się zarys tego czekoladowego cuda.  Szkic nie oddawał tego, co zobaczyłam składając kolejne warstwy deseru.  Lasagne czekoladowa z  mlekiem. Składniki: 85 ml wody 1 g agaru 45 g gorzkiej(...)czasie pustą strzykawką wypełnioną powietrzem wypychamy zawartość wężyków na zewnątrz. Co i jak mniej więcej pokazuje na filmie. Przepraszam za jakość, ale w jednym ręku trzymałam sprzęt, w drugiej aparat. Gotową czekoladową galaretkę kroimy w identyczne prostokąty. Następnie dokładnie przycinamy mleczne spaghetti do rozmiaru czekoladowych płatów. Składamy układając warstwami Czekoladę i pasma mlecznego molekularnego makaronu. Dekorujemy ulubionymi dodatkami

Malinowe Pocałunki
Chleb - najprostszy z najprostszych! 841

Musimy tylko łyżką wymieszać ciasto, zostawić na dwie godziny do wyrastania i upiec. Tak przygotowany chlebek jest pyszny, ma bardzo chrupiącą skórkę i fajny mięsisty miąższ! Najlepszy pierwszego i drugiego dnia, później idealnie sprawdzi się na grzanki :) Przepis z tej  strony . Polecam! Składniki: 500 g mąki,* 379 g letniej wody, 4 g suchych drożdży, 1 łyżeczka cukru/miodu, 1 łyżeczka(...)pozwalamy chlebkowi ładnie się zarumienić piekąc go następne 15 - 20 minut. Upieczony chleb studzimy na kratce.  Smacznego :)  * korzystałam z mąki pszennej typu 650 i 750 ** proponuję dać trochę więcej soli, chleb jest mało słony *** zamiast oliwek możemy dać suszone pomidory, pestki dyni, słonecznika czy zioła

Plate of Joy
Soczysty łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem 176

Najlepsza w tym daniu jest różnorodność smaków! Łosoś jest mięciutki, łagodny, bardzo delikatny. Szpinak porządnie przyprawiony czosnkiem, solą i ostrą papryczką, a ciasto posypane płatkami migdałowymi - pysznie chrupiące. Wygląda i smakuje bosko! Składniki: porcja dla 4 (głodnych) osób 500g łososia norweskiego (filet bez skóry) 300g szpinaku w liściach (może być mrożony) duży ząbek czosnku pół łyżeczki drobno posiekanej(...)ciasto. I teraz instrukcja - co robić po kolei z każdym kawałkiem ciasta i łososia. Na cieście francuskim (mniej więcej na połowie szerokości układac szpinak. Na szpinaku kładziemy łososia. W drugiej połówce ciasta robimy 3-4 nacięcia. Zawijamy tę część ciasta przykrywając łososia (nacięcia powinny wyjść na górze) i sklejamy coś w rodzaju pieroga. Analogicznie postępujemy z każdą porcją. Przed

Kulinarne Inspiracje
Moja wielka, grecka jesień 135

dobrze wychodzi w ciągu ostatnich dni to spanie. Jak już doczołgam się do domu, to ledwie starcza mi przytomności, żeby wleźć do łóżka. Niech szlag trafi ten listopad. Z drugiej jednak strony, wcale mi listopad tak bardzo nie przeszkadza. Wprawdzie pogoda się totalnie zepsuła, a niebo ma stalowo-szary kolor i tak naprawdę nie wiadomo gdzie się kończy(...)jedzenie, przygotowane na długi dzień- chyba tylko ja jeżdżę samochodem z oknem uwalonym kruszonką (od zewnątrz...). Kiedy w końcu dotarłam do biura numer jeden byłam prawie spóźniona. W recepcji dali mi zepsutą kartę, ale o tym przekonałam się, kiedy drzwi windy się zamknęły i pozostali pasażerowie wcisnęli swoje piętra. Oznaczało to wycieczkę na piąte piętro, powrót na dół i znów

les mirabelles
Bagietka z paluszkami rybnymi i pure z groszku, Dzika pycha i Piaty smak, czyli Srodowe Rybki odc.54 146

nawet podwójną porcję! jak tu oprzeć się chrupiącej bagietce, delikatnej rybie i pachnącemu, zieloniutkiemu pure?  Mistrzostwo jeśli chodzi o połączenie smaków i kolorów. Niestety nie jestem autorką tegoż dania. Rachel Khoo zamieściła na nie przepis w "Mojej małej francuskiej kuchni", od której nadal nie mogę się oderwać! Bagietka z paluszkami rybnymi i pure z groszku 250 g białej(...)bułce. Smażymy na chrupiąco i rumiano. Bułkę podgrzewamy chwilę w piekarniku, przekrawamy na pół. Jedna połowę smarujemy śmietaną i posypujemy skórką startą z cytryny. Układamy kawałki ryby.  Na drugą połowę nakładamy pure z groszku. Obie składamy i zjadamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Praliny Mozarta 165

tygodniu wzięłam udział we wspólnym gotowaniu z formułą, z okazji GP Austrii. Akcję zorganizowała Daria z bloga Red and Pale . W związku z tym, że nie narzuciła konkretnego dania, każdy samodzielnie wybrał to, co jego zdaniem godnie reprezentuje kolejny przystanek formuły, czyli Austrię. Przyznam, że do tego przepisu powoli „dojrzewałam”, a dlaczego? Jego autorem jest Paul Fürst(...)masy. Nabieramy łyżeczką (do melonów) porcję masy i robimy małe kulki – chłodzimy. Po schłodzeniu nabieramy na łyżeczkę porcję Nutelli, kładziemy zimną kulkę z masy pistacjowo migdałowej i przy pomocy drugiej łyżeczki „otulamy” ją nutellą. Ponownie chłodzimy. Masę marcepanową rozwałkowujemy, wycinamy kieliszkiem kółka. Na środek kładziemy ochłodzoną masę pistacjowo migdałową otoczoną nutellą. Formujemy kule, ponownie odkładamy do schłodzenia. Czekoladę (150g

mojewypiekiinietylko
Owoce morza z czarnym makaronem 198

się ich uczę i poznaję nowe rodzaje, smakuję i zwyczajnie UWIELBIAM :) bo jak można ich nie lubić? Tego nie pojmuję ;) Kiedyś owoce morza postrzegałam, zapewne jak większość Polaków, jako danie wykwintne i pełne przepychu, które jest poza zasięgiem przeciętnego Kowalskiego. Jednak, na szczęście, czasy się zmieniają, świat się zmniejsza i to, o czym kiedyś mogliśmy tylko(...)Marchew obieramy i kroimy w drobne słupki. Smażymy na małym ogniu na łyżce oliwy z oliwek. Cebulę siekamy w drobną kostkę. Podobnie postępujemy z papryczką chilli i ząbkiem czosnku (drugi ząbek wyciskamy praską). Składniki dodajemy do marchewki. Przesmażamy dalej na małym ogniu pod przykryciem. Oliwki kroimy w cieniutkie plasterki. Gdy cebulka się zeszkli, dodajemy oliwki. Oraz owoce morza wraz

Taste Of My Day
Szaszłyki z klopsików z jogurtem koperkowym 161

dodaję prawie do wszystkiego( bo strasznie tęskinię za latem). Oczywiście pole do popisu jest znacznie szersze, można dodać: oliwki, musztardę, ulubione zioła, grzyby, papryczki czy kapary. Pomysł na to danie (troche zmodyfikowany) zaczerpnęłam z książki “Smaczna i zdrowa kuchnia włoska” Gino d’Acampo. A książkę polecam każdemu) Szaszłyki z klopsików z jogurtem koperkowym Skałdniki(...)wyłożonej papierem do pieczenia brytfanki i polewamy nitka oliwy. Posypujemy rozmarynem, szałwią i pokrojoną w piórka cebulką. Wstawiamy do nagrzanego do 200°C  piekarnika na 30/35 minut (druga połowę zalecanego czasu piekłam z termoobiegiem). W oryginalnym przepisie szaszłyki pieczone są pod opiekaczem. Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy miętę i koperek, przyprawiamy solą i pieprzem.   Gorące szaszłyki zajadamy

Mia Cucina Sofieta
POLĘDWICZKI Z PIECZARKAMI W SOSIE MUSZTARDOWYM 101

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 19 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: polędwiczka wieprzowa (400-500 g), 40 dag pieczarek, 2

JejKuchnia
Ptysie z kremem czekoladowym, malinami i pudrem z hibiskusa 177

Domowe ptysie wypełnione kremem na bazie budyniu czekoladowego i serka mascarpone z malinami, posypane różowym i delikatnie kwaskowym pudrem z hibiskusa. Pyszne małe co nieco, na

Oryginalny smak
Zapiekana tortilla z kurczakiem 151

            Ostatnio mam jakieś zachcianki no coś do jedzenia na szybko , a że miałam placki tortilli i pierś z kurczaka to

Mój Smak
Tort z truskawkami, brzoskwiniami i kremem galaretkowym 101

Składniki: - puszka brzoskwiń - 0,7 kg truskawek Biszkopt ( stąd! ): - 130 g cukru brązowego - 180 g mąki tortowej - 6 jajek - 1 łyżeczka proszku do pieczania - 0,5

Corner With Recipes
Kotlety drobiowe z płatkami migdałów. 266

Miałam ostatnio okazję jeść kotlety drobiowe i to natknęło mnie, żeby odnaleźć ich kolejne wcielenie.  Przygotowałam dziś na obiad delikatne kotleciki drobiowe w panierce z

Kuchnia Beaty