Firma zajmująca się eksportem ryb na Słowację poprosiła go, by zrobił coś, co sprawi, że zwiększy się sprzedaż ryb. Július nie mógł chyba wtedy myśleć, że stworzy kultowe danie 😉, które musi być podane, jak to usłyszałem od mojej słowackiej koleżanki, z rogalikiem, który jest prosty, czyli Rožkiem. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi, życzę Ci smacznego(...)dodaj dorsza i gotuj, aż zrobi się biały. Następnie wyjmij na durszlak marchewkę i rybę. W międzyczasie obierz i pokrój w kostkę cebulę. Ogórki pokrój na mniejsze kawałki. Po drugie włóż do wysokiego pojemnika rybę, marchewkę, cebulę i ogórki. Dodaj majonez, musztardę i przy pomocy blendera ręcznego zmiksuj całość na jednolitą pastę. Po trzecie dopraw do smaku solą
RafalCookmoich ulubionych potraw jest pieczony kurczak z warzywami. Taki kurczak zawsze się udaje. Jego zaletą jest także to, że zmieniając zestaw przypraw lub warzywa, możemy wyczarować całkiem nowe danie. Pieczone pałki z kurczaka Przygotuj miski, blachę do pieczenia z rusztem, nóż i deskę do krojenia, łyżeczkę, folię spożywczą, ręczniki papierowe. Przygotuj składniki: 3 ćwiartki z kurczaka(...)nagrzanego piekarnika. kurczaka piecz przez mniej więcej 60 minut (w tym czasie kurczak powinien się upiec, a warzywa powinny zrobić się miękkie). W czasie pieczenia mięso obróć na drugą stronę
blog.moje-pasje.infoSpaghetti to według mnie jedne z najlepszych dań obiadowych :). Zapraszam, bo jest naprawdę dobre! :) Produktu użyte do przepisu: Składniki: 500 g łopatki wieprzowej mielonej 1 szklanka sosu Arrabbiata Melissa Primo Gusto 2 szklanki prostego sosu do spaghetti Melissa Primo Gusto 1 cebula 2-3 ząbki czosnku papryka ostra Prymat papryka słodka Prymat pieprz mielony w młynku(...)przez 15 minut co jakiś czas mieszając, by nie doprowadzić do przypalenia. Na koniec przeciskamy jeszcze jeden ząbek czosnku i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. W drugim garnku do wrzącej i osolonej wody wkładamy makaron. Gotujemy al dente przez ok. 10 minut. Wykładamy porcję makaronu na talerz, polewamy sosem i posypujemy parmezanem. Smacznego
Gotuj z MąkąKaczka z jabłkami to danie które gości niestety na moim stole bardzo rzadko i zazwyczaj przy okazji jakiejś uroczystości. Ponieważ obchodzę z mężem 10 rocznicę zawarcia związku małżeńskiego stwierdziłam, że to świetna okazja do rozmrożenia kaczki, którą dostałam od moich rodziców jakiś czas temu. Kaczka z jabłkami wyszła bardzo aromatyczna, krucha taka jaką lubię, przypomniała(...)roztopionym masłem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać rosołem i piec bez przykrycia do zrumienienia, około 1 godz. co jakiś czas polewając wytworzonym sosem. Gdy się dostatecznie zrumieni odwrócić na drugą stronę i powtórzyć czynność. Jeżeli skórka jest wystarczająco przyrumieniona, ale kaczka nie jest jeszcze upieczona, przykryć folią aluminiową i dopiec pod przykryciem. Kaczka jest gotowa kiedy po nakłuciu wypływa
Pieguskowa KuchniaKaiserschmarrn to rodzaj deseru w kuchni austriackiej, słodki gruby naleśnik, omlet porwany na kawałki. W Austrii często serwowany jako słodkie danie główne. Potrawa znajduje się na liście austriackich produktów tradycyjnych. Pieczony jest z dodatkiem rodzynek, a podawany grubo posypany cukrem pudrem. Jest pyszny, a z dodatkiem świeżych owoców po prostu wspaniały. Tym razem z morelami. Przepis(...)ogniu, a gdy dół się zrumieni zsunąć omlet na talerz i podsuwając nachyloną patelnię (powtórnie natłuszczoną) obrócić talerz i sprawnie umieścić odwrócony omlet z powrotem na patelni. Smażyć z drugiej strony. Pod koniec smażenia poszarpać omlet przy pomocy dwóch widelców lub łopatki na małe kawałki i dopiekać, by w środku nie pozostał surowy. Druga mozliwość to po przewróceniu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wrapy i sałatki oraz świeże i aromatyczne dania kuchni orientalnej. Dzisiaj zamiast klasycznego rosołu w naszej kuchni zagościła zupa inspirowana kuchnią tajską z dodatkiem makaronu ryżowego. To danie zawiera w sobie sporą dawkę imbiru i czosnku, które naturalnie wzmacniają odporność. Zadbajmy o siebie dbać podczas wiosennego przesilenia :) SKŁADNIKI: 2 podudzia z kurczaka 12 pomidorków(...)chwilę, do momentu, aż mięso się zamknie z każdej strony. Zalewamy wszystko podgrzanym bulionem i gotujemy zupę pod przykryciem przez 10 - 15 min na niewielkim ogniu. W drugim garnku lub czajniku gotujemy wodę i zalewamy makaron, aby napęczniał. Powinno to potrwać niecałe 5 min. Po tym czasie dodajemy sos rybny i sojowy, pastę z trawy, cukier oraz
Kuchnia od dwojgacoś co zna, każdy hiszpan i katalończyk. Znane jest też, zresztą w Ameryce Łacińskiej, południowo-zachodnich stanach USA, we Francji, Portugalii i Turcji. Jeśli miałabym do czegoś porównać to danie, to byłby nasz pączek tylko bez cukru w środku i delikatnie słony. Churosy czesto zjada się na śniadanie oraz tradycyjnie rano, w pierwszy dzień(...)osobiście jednak nigdy nie robiłam... Przepraszam za te drobne oszustwo... Na pocieszenie, mimo że wszystkie churrosy ze zdjęć są kupione, przepis podaję orginalny- kataloński, od kolegi. Dajcie znać jak wyszło. SKLADNIKI jedna szklanka wody jedna szklanka maki ćwierć łyżeczki i soli pół szklanki oliwy z oliwek UWAGA Churros podobnie do sangrii i tortilli
Lubczyk i Waniliaświeżych muli ok. 500 ml sosu pomidorowego / u mnie własnej roboty, z tegorocznych zbiorów. Jeśli nie macie, to kupcie raczej sos pomidorowy, a nie przecier, bo jednak ten drugi jest bardziej aromatyczny, mocniejszy w smaku i może lekko stłamsić omułki. Inna opcja to zmiksować pomidory z puszki. Kolejna – można też na szybko ze świeżych pomidorów zrobić(...)takie wyrzucić. W przypadku muli mrożonych takich problemów mieć nie będziemy. Do dużego garnka dodajemy olej i na jeszcze zimny wrzucamy posiekany czosnek. Dzięki temu danie będzie bardziej aromatyczne. Lekko podsmażamy. Dodajemy pokrojoną szalotkę i całość podsmażamy na złocisty kolor. Cukinię kroimy w drobną kostkę i dodajemy do garnka. Mieszamy i podduszamy przez
gutfutuśmiechem wspomniał tamten dzień. Jednocześnie przekonał się, że przy kolejnym spotkaniu po latach nie widział wokół Artura tej niezwykłej poświaty. Artur i Kosma poznali swoje tajemnice, znaleźli jeden w drugim zrozumienie i wsparcie. To ich bardzo zbliżyło. W czasie narzeczeństwa Kosmy i Artura doszło do kolejnej zmiany w kobiecie – nagle zaczęły ją boleć oczy i przez kilka tygodni(...)początku Walerian ani pozostali nie rozumieli, jak powstawała moc Kosmy, dopiero po kilku miesiącach naukowiec doszedł do wniosku, iż to komórki tęczówki posiadają tak niezwykłe właściwości. Niestety, nie dało się nad nimi panować. Ładek wyprowadził się do Włoszech po uzyskaniu doktoratu. Tam spotkał swoją przyszłą żonę, Polkę, która mieszkała już od wielu lat w Italii. Z nią założył rodzinę
Anioszek w kuchniuśmiechem wspomniał tamten dzień. Jednocześnie przekonał się, że przy kolejnym spotkaniu po latach nie widział wokół Artura tej niezwykłej poświaty. Artur i Kosma poznali swoje tajemnice, znaleźli jeden w drugim zrozumienie i wsparcie. To ich bardzo zbliżyło. W czasie narzeczeństwa Kosmy i Artura doszło do kolejnej zmiany w kobiecie – nagle zaczęły ją boleć oczy i przez kilka tygodni(...)początku Walerian ani pozostali nie rozumieli, jak powstawała moc Kosmy, dopiero po kilku miesiącach naukowiec doszedł do wniosku, iż to komórki tęczówki posiadają tak niezwykłe właściwości. Niestety, nie dało się nad nimi panować. Ładek wyprowadził się do Włoszech po uzyskaniu doktoratu. Tam spotkał swoją przyszłą żonę, Polkę, która mieszkała już od wielu lat w Italii. Z nią założył rodzinę
Anioszek w kuchniobrać ziemniaki, a potem wrzucić je do osobnych rękawów do pieczenia i upiec w tym samym czasie. Niemal bez wysiłku mamy gotowy bardzo smaczny obiad. Pomysł na to danie (z minimalnymi zmianami) pochodzi z bloga Bake&Taste . Składniki: 10 pałek z kurczaka 8 średnich ziemniaków 1/2 szklanki oleju rzepakowego 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki(...)środka 2-3 łyżki marynaty i obwiązujemy go z dwóch stron. Rękaw wkładamy do dużego naczynia do zapiekania (na tyle dużego, by pałki leżały płasko, a nie jedna na drugiej) i nakłuwamy go w kilku miejscach. Do pozostałej marynaty dodajemy posiekany świeży czosnek oraz sól (1/2 płaskiej łyżeczki) i obtaczamy w niej ziemniaki pokrojone na mniejsze części. Ziemniaki
Trzeci talerzfriulijsku (z borowikami i szynką parmeńską), oraz risotto po mediolańsku podane z osso bucco (giczą cielęcą) i gremolatą. Ja oczywiście cieszyłam się bezmięsnymi wersjami dań. Wspólnie gotowaliśmy, a potem spożywaliśmy nasze dania przy długim stole. Atmosfera była bardzo sympatyczna, a Wojtek Lewandowski raczył nas opowieściami i ciekawostkami kulinarnymi. W czasie warsztatów miałam okazję zapoznać się(...)analogowy zegar piekarnika (dla mnie cudo), jednocześnie kryją w sobie wiele technicznych nowinek. Sprzęt występuje w dwóch wersjach kolorystycznych, matowej czerni i ecru. Mi bardziej do gustu przypadł ten drugi wariant. Szczególnie spodobał mi się piekarnik zaprojektowany na wzór tradycyjnych pieców chlebowych. Dzięki zaokrąglonemu wnętrzu nazywanemu HomeMade oraz przemyślanemu rozmieszczeniu elementów grzejnych, gorące powietrze w trakcie pieczenia rozchodzi się szybko
Chilli Czosnek i OliwaGalaretki rozpuścić we wrzątku, pozostawić do ostudzenia i lekkiego stężenia. Formę, w której piekł się biszkopt, wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć pierwszy blat, ułożyć banany, zalać tężejącą galaretką. Przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia na 2-3 godziny. Składniki na krem czekoladowy: 100 gr gorzkiej czekolady 250 gr śmietany 30% Połowę śmietany wlać do garnuszka(...)wody. Całość przelać do płaskiego naczynia. Ostudzić do temperatury pokojowej, następnie schować do lodówki, galaretka tężeje wówczas bardzo szybko. A jeżeli okaże się, że galaretka już stężała i nie da się jej wylać na banany, można ją delikatnie ogrzać nad parą wodną, wymieszać i wtedy wylać na biszkopt. ***Ostatnio borykałam się z problemem natury księgowej. Przez długi czas głowiłam się
moj przepis namasy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, rozpuszczoną masę z masła i czekolady oraz pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie nie używamy już(...)puder ze śmietan-fix’em. Miksujemy, aż uzyskamy gęstą kremową masę. PRZEKŁADANIE : Biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat: nasączamy, smarujemy kremem, przykrywamy kolejnym blatem, lekko dociskamy. Podobnie drugi blat: nasączamy, nakładamy krem, przykrywamy ostatnim blatem, który również nasączamy. Górę raz boki tortu smarujemy kremem- wszystko ładnie wyrównujemy. Tak przygotowany tort, jest gotowy do dekoracji. DEKOROWANIE : Czekoladę ścieramy
Domowe TortyKropka. Co więcej, potrawa największy zachwyt wzbudza najczęściej w prowadzącym program. ;) Zawsze mnie to trochę śmieszyło, a dzisiaj ja przyjmę właśnie taką postawę i będę identycznie zachwycać się swoim daniem. Bez żadnego "ale". Bez cienia jakiejkolwiek skromności oświadczam, że mam dla Was przepis na niezwykle aromatycznego kurczaka z niesłychanie chrupiącą skórką i wspaniałym sosem. Każde jedno słowo się zgadza(...)natrzeć wymieszanymi przyprawami. Na patelni (najlepiej takiej, którą można wstawić do piekarnika) rozgrzać masło. Ułożyć kawałki kurczaka skórą do dołu. Podsmażyć ok. 5 minut aż skórka zbrązowieje, przewrócić na druga stronę, podsmażyć jeszcze 3 minuty, przełożyć na talerz. Najlepiej mięso obsmażyć w dwóch turach, inaczej zamiast smażenia może się ugotować i skórka nie będzie chrupiąca. Podczas smażenia mięsa przygotować
Pełny talerz