Kiedy chcemy na ostatnią chwilę zrobić domowy tort, polecam sięgnąć po ten przepis. Idealnie nadaję się na urodziny dla dziecka, bądź dla dorosłych. Jest prosty w zrobieniu, nawet amatorzy dadzą radę. Krem jest banalnie prosty, a cały tort robi się bardzo szybko. Oczywiście dekoracja tortu zajmuje trochę czasu, ale dla smaku warto jest się pobawić. Do tortu używam gotowego babcinego(...)nasączyć zbyt dużo, wtedy tort będzie za bardzo mokry. Śmietanę ubijamy i stopniowo dodajemy cukier. Na pierwszym blacie wykładamy pierwszą warstwę dżemu a na to ubita śmietanę. Kładziemy drugi blat i nasączamy, znowu delikatnie. Powtarzamy. Cały tort zdobimy śmietaną i opcjonalnie migdałami. Wkładamy do lodówki na całą noc. Smacznego
Klasyka GotowaniaPyszne drożdżówki..z twarogiem..w sumie można dać też inne nadzienie...Pomysł na takie ciasto drożdżowe pochodzi stąd ..Ja zrobiłam inaczej wykończenie bułeczek....Moje bułeczki są tylko z twarogiem z dodatkiem budyniu malinowego ..są bez malin i kruszonki.. ale wiadomo każdy może robić wg siebie .. CIASTO 400 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki kukurydzianej(...)żółtko, budyń i cukier.Wymieszać. Wyrośnięte ciasto lekko odgazować. .Ciasto rozwałkować, pociąć na prostokąty o wymiarach około 10 x 14 cm. Z jednej strony położyć nadzienie, a z drugiej naciąć ciasto radełkiem i zwinąć . Ułożyć na blaszce i pozostawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 220 stopni przez około 20 minut
Moje domowe kucharzeniektóremu powoli się rozbudzam, zapachy krążące po kuchni miło łechtają. Spokojnie i bez pośpiechu przygotowuję śniadanie staram się dbać o szczegóły bo wiem, że są one ważne. Lubię gdy danie jest ładnie podane, gdy mogę jeść świeże owoce. Lubię też śniadania na słodko i troszkę mnie dziwi, gdy ktoś nie wyobraża sobie zjedzenia na śniadanie czegoś(...)używaj oleju) - wysokiej jakości miód - świeże owoce, u mnie: borówka amerykańska, jeżyny, dojrzałe mango, brzoskwinie WYKONANIE: Bułkę kroimy na grube kromki. W miseczce roztrzepujemy jajko. Do drugiej miski wlewamy mleko. Kromkę z bułki maczamy w mleku z dwóch stron, potem w jajku i smażymy na zloty kolor na oleju kokosowym. Gorące przekładamy na talerz polewamy obficie
SMYKWKUCHNIobiad. ( już się prośba o powtórkę ). A jako, że to danie proste i łatwe do przygotowania to czemu nie ;) Poza tym w tym daniu możemy wykorzystać resztki z rosołu, resztki z pieczonego kurczaka – nic tylko robić i nie marnować jedzenia. Potrawka z kurczaka ( dla 2 osób ) 2 nóżki(...)zniknęło w sosie). Na patelni lub w garnku rozgrzewamy masło z olejem, dodajemy powoli mąkę cały czas mieszając, po chwili dodajemy nasz rosół powoli, chochelką a drugą ręką mieszamy za pomocą widelca / trzepaczki, dodajemy marchewkę z rosołu w małych kawałeczkach ( możemy też dodać pietruszkę i selera – ale nie każdy je lubi ) sok z cytryny, sól, pieprz
Kuchnia na wzgórzuWielkimi krokami idą do nas Święta, zapach domowych potraw świątecznych, choinka, i nie tylko.. Pyszne ciasta i wspaniałe dania. Nasze babcie miały sprawdzone przepisy na Wigilię, Święta i....na to, jak utrzymać kuchnię w czystości, jak sprawić ,by nie było osadów z herbaty i kawy na filiżankach, jak wyczyścić chrom, jak usunąć przykre zapachy z lodówki , czy zamrażalnika(...)którym do wygrania są warsztaty kulinarne z Tomaszem Jakubiakiem , ekspresy do kawy Clarity, słoiczki do picia Kilner..a więc warto powalczyć. Szczegóły konkursu znajdują się W TYM MIEJSCU Drugi konkurs jest u mnie! Temat identyczny. W komentarzu pod tym postem udzielajcie swoich odpowiedzi SEKRET,DOBRA RADA NA WSZYSTKO CO KOJARZY SIĘ ZE SŁOWEM KUCHNIA-GOTOWANIE-PIECZENIE,SPRZĄTANIE KUCHNI-ZAKUPY
Z Kuchni Do Kuchnitowarzystwie i jakby mogli, to by jedli warzywa, warzywa,warzywa...I jedzą. Bo to kochają. Na ich stołach nie może zabraknąć dobrego wina. Wina dodają również...do tego pysznego dania! Składniki -cukinia baby im mniejsza/młodsza tym lepsza -papryka długa, słodka, jędrna, soczysta -bazylia listki -szalotka lub różowa cebula -biała kiełbasa- będzie trudno dostać tutaj kiełbasę na białym winie(...)dnem, nalewamy troszeczkę wody, solimy, dosmaczamy pieprzem, podlewamy oliwą z oliwek. Delikatnie mieszamy i na małym ogniu doprowadzamy do miękkości. Kroimy w piórka szalotkę, smażymy na oliwie w drugim rondlu i dodajemy białą kiełbasę. Smażymy. Jeśli kiełbasa nie ma anyżku i peperoncino..to dajemy ,albo pikantnej oliwy kilka kropel ,albo szczyptę ostrej papryczki.Najlepiej sobie samemu zrobić
Z Kuchni Do Kuchniodstawić na 6-8 godzin II faza: ciasto z pierwszego etapu 60 g mąki żytniej 50 g wody Wymieszać, przykryć, odstawić na 8-12 godzin III faza: ciasto z drugiego etapu 60 g mąki żytniej 60 g wody Wymieszać, przykryć, odstawić na 4-5 godzin Oczywiście odstawiamy we w miarę ciepłe miejsce (najlepiej by było 26-28 stopni). I teraz(...)przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec kolejne 40 minut. Wyjąć, ostudzić na kratce i zjadać. Po około 30 godzinach mamy chleb zrobiony, tam-tara-dam! :) Jadłem te 2 bochenki przez 4 lub 5 dni (nie pamiętam dokładnie) i naprawdę ani trochę nie straciły świeżości i smaku. --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz
Marder&Marder Manufacturezaginęłam w akcji :) Po prostu mój komputer postanowił sobie zrobić małe wakacje i odmawial mi nawet wejśćia na własnego bloga:P Cóż, złośliwość rzeczy martwych. Ale nie dałam mu się za długo polenić. Zrobiłam mu małą rewolucję i teraz śmiga bez zarzutu:) A ja w końcu odzyskałam kontakt z blogosferą :) Ten wpis miał się oczywiście pojawić przed walentynkami(...)powierzchnię, np. blaszkę i pozostawiamy do całkowitego zakrzepnięcia. Następnie za pomocą foremki w kształcie serca wykrawamy w galaretce serduszka i wkładamy do pucharków tak, aby przylegały do ich ścianek. Drugą galaretkę również przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Śnieżkę ubijamy z mlekiem. Dodajemy krzepnącą galaretkę i miksujemy na jednolitą masę. Przelewamy do pucharków z serduszkami i odstawiamy na jakiś czas
My simple kitchensmaku. Klopsy wołowe 2015-04-20 13:03:26 Łatwa i szybka w przygotowaniu, ale oryginalna potrawa nawiązująca do południowych klimatów kuchni bułgarskiej. Ciekawe i w miarę lekkie danie na obiad o każdej porze roku. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 600g mielonej wołowiny 3-4 średnie kiszone ogórki 1 średnia czerwona cebula 2 małe(...)stopni, najlepiej na blasze lub płaskiej brytfannie, początkowo szczelnie przykryte np. folią aluminiową. Pieczemy przez 45 minut. Na 10 minut przed końcem usuwamy przykrycie, i odwracamy klopsy na drugą stronę (wcześniej mięso powinno wypuścić niewielką ilość sosu, który teraz zapobiegnie wysuszeniu jego powierzchni). W międzyczasie obieramy cebulę, dzielimy wzdłużnie na pół, po czym kroimy w cienkie półtalarki. Dzielimy
Kulinarna Pokusawaniliowego 450 ml mleka 200 g masła 50 g cukru pudru NA MASĘ CZEKOLADOWĄ Z BISZKOPTAMI biszkopty 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej około 200 ml wódki 2 gorzkie czekolady (można dać 1 gorzką i 1 mleczną) 200 ml śmietany 30% do dekoracji: wiórki kokosowe, kolorowa posypka WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie wymienione składniki na biszkopt muszą być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać(...)biszkopty: W kubku zaparzyć kawę i lekko ostudzić. Do niskiej miseczki wlać wódkę. Biszkopty moczyć najpierw w kawie, żeby lekko zmiękły, a następnie w wódce i kłaść jeden obok drugiego na kremie budyniowym. W garnuszku pogrzać śmietanę i mieszając rozpuścić w niej czekoladę (do polewy można dodać przelany przez sitko alkohol, który nam został z nasączania biszkoptów). Zostawić do ostudzenia
Passions hobbies lifeWiosna za pasem a ja staram się opublikować zaległe przepisy. Jakiś czas temu straciłam wszystkie zdjęcia na swojej karcie SDi musiałam poprosić fachowca o odzyskiwanie danych. Na szczęściewiększość zdjęć się odtworzyło. Ale przepadło zdjęcie ilustrująceinstrukcję jak robi się taki chlebek. Dlatego udostępniłam zdjęcie z bloga przystole.blox.pl :) Ciasto pierwszy raz jadłam na spotkaniu blogerskim od Kasi z bloga(...)musimy rozwałkować ciasto na prostokąt. Smarujemy ciasto masłem, posypujemy cynamonem, kardamonem. Ciasto kroimy na ok. 6-7 pasków (30 x 10 cm.) Układamy jeden pasek na drugim, kolejnokroimy je w poprzek na 6-7 kawałków, które następnie wkładamy bokiemkeksówki o długości ok. 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Chlebek przykrywamy ściereczką na kolejne 30 minut
Bon Appetit Małgorzatydodatkiem marcepanu, i to takie postanowiłam upiec. Okazało się to strzałem w dziesiątkę - wszystkim, którzy próbowali, bardzo smakowało. Jeśli macie odpowiednie formy, koniecznie ich użyjcie, jeśli nie - zwykłe dadzą radę. Ciasteczka na smaku z pewnością nie stracą.Razem ze mną pierniczki piekły Mirabelka, Zuzia i Chantel.Speculoos z marcepanem i goździkamiSkładniki:(na ok. 60 sztuk)250 g mąki orkiszowej1 łyżeczka(...)pracy, ja wróciłam do łóżka (ponoć najszybciej wraca się do zdrowia, śpiąc). Gdy się obudziłam, moje krzywe okno w sypialni całe pokryte było śniegiem! Od razu pobiegłam do drugiego pokoju, i rzeczywiście - całe Brædstrup pokryte zostało cienką warstwą białego puchu. Pewnie szybko się roztopi, ale póki co z kubkiem gorącego kakao w dłoniach podziwiam ten magiczny, cichy krajobraz
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTradycja podtrzymana - mazurki upieczone. W takim razie dziele się przepisem, gdyż jest bardzo dobry. Spód bez cukru, ale w połączeniu z bardzo słodką masą komponuje
W kuchennym oknie EwyJak już wiadomo jestem zwolenniczką ryb i zauważyłam, że jakoś ostatnio traktuję je po macoszemu- postanowilłam szybko się poprawić i przyrządziłam pieroga. Generalnie powinnam użyć świeżej
Pieguskowa KuchniaWitam kochani tego ciepłego zimowego dnia Dziś był iście wiosenny dzień 14 stopni. Już jutro marzec, popielec i początek wielkiego postu. Jak ten czas leci
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku