Przekładane ciasto migdałowe z bezą to bardzo pracochłonny i słodki deser. Dwa kruche spody z dżemem oraz bezę przełożone masą budyniową
KuchniaWeDwoje.plSzybka i elegancka propozycja na obiad lub kolację. Kombinacja faktur i smaków: wieprzowiny i delikatnej ryby, kremowego z przypieczonym, chrupkiego z miękkim. Zrobienie całości nie zajmie
Karo in the Kitchenposadziłam w sumie w czterech miejscach wokół amorfy. Po pierwsze dlatego, że obserwując rabaty, które mi się najbardziej podobały, zauważyłam, że powtarzane elementy dodają spójności w grupie roślin. Po drugie- po prostu się w nich zakochałam. Ogólnie nie jestem fanką tych roślin i gdyby nie to, że w części ogrodu mamy nicienie, nie myślałabym nawet o nich (aksamitka(...)wsadzić akant- mamie udało się wytargać sadzonkę ze ścieżki, dochodzi do siebie w doniczce, a kiedy będzie gotowy zobaczymy jak spodoba mu się nowe miejsce. No i czy konQbek da się przekonać- bo czy akant da się jeść? ;-) Wiem, że ta moja zabawa w rabatę to ogromna prowizorka. Mamy za sobą parę błędów- jak przycięcie amorfy w połowie (odrasta jeszcze
les mirabellesJakiś czas temu zainstalowałam sobie na tablecie aplikację Przepisy.pl. Można tam znaleźć zakładkę „MENU DNIA”, z rozpisanymi daniami na bieżący tydzień. Tam właśnie upatrzyłam przepis na Magiczne ciasto. Gdyby nie komentarze, że prezentowane zdjęcie jest z innego przepisu, pewnie bym go nie zrobiła, a tak zaintrygowało mnie;) Miałam jednak nosa sądząc, że „magia” zawarta(...)puszystą masę. Cienkim strumieniem wlewamy przestudzoną margarynę. Następnie, nie przerywając ucierania, naprzemiennie dodajemy w kilku partiach mleko oraz mąkę (ciasto wyjdzie bardzo rzadkie, ale tak ma być). W drugiej misce ubijamy białaka, dodając już do sztywnej piany sok z cytryny. Delikatnie mieszając szpatułką łączymy zawartość obu misek. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i wkładamy na około
Smaki Na TalerzuOmlet z kurkami – przepis na śniadanie ! Omlet z kurkami czyli typowo wczesnojesienne danie. Omlet z kurkami, to proste i pyszne danie, na dodatek sycące i dające energię na dobry początek dnia. U nas dokładnie takie było śniadanie, dokładnie kilkanaście minut temu :) Tak, tak teraz chwila moment na bloga, potem poranne(...)czasie spokojnie zrobimy sobie herbatę, kawę. Omlet gotowy jest wtedy gdy całość od góry jest zapieczona i omlet możemy przesunąć po patelni. I teraz możemy przełożyć omlet na drugą stronę. Ja do tego używam pokrywki od patelni, zsuwam na nią omlet delikatnie, od góry przykładam patelnię i przekładam raz jeszcze omlet na patelnię. Przypieka mi się wtedy górna część
Kuchnia na wzgórzuRoladki schabowe nadziane mięsem mielonym, ogórkiem i papryką, zaliczyć można do dań bardzo smacznych. Podaje się je z sosem, kluskami, kaszą, ziemniakami, makaronem lub możemy je zjeść z pieczywem. Są świetne na uroczysty lub niedzielny obiad oraz większe przyjęcie(...)roladkę obtaczamy w mące. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i podpiekamy roladki z każdej strony aż się porządnie zarumienią. Kiedy są już podpieczone, układamy je jedna obok drugiej, dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach. Wlewamy 250 ml bulionu, przykrywamy i prużymy około 20-30 minut. Roladki są już gotowe, wyciągamy je i studzimy
Kulinarne Fantazje Marioliwłasnego losu, totalnie niezależna, wolna. Tak to sobie wyobrażałam. Przeczytałam książkę "Master"- Olgierda Świerzewskiego . Mój pogląd na ten wielki świat zmienił się o 360 stopni. Książka w sumie nawet dała mi odpowiedź dlaczego nie osiągnęłam w życiu nic spektakularnego na wielką skalę. Czytało mi się ją świetnie. 530 stron machnęłam w niecałe 3 dni, praktycznie na bezdechu. Zanurzając się(...)podobało mi się budowane przez autora napięcie, huśtawkę emocji i zaskakujące zakończenie. Totalnie nieprzewidywalne. Sam Aleks Rymer, główny bohater wywoływał u mnie skrajne emocje, z jednej strony podziw, z drugiej potępienie jego niektórych czynów. Tak jak teraz siedzę i piszę, mogę Wam napisać, że ja osobiście wyciągnęłam sobie z niego kilka cech, tylko to co uważałam za przydatne
Blondynka GotujeKiszone jajka to znakomite danie na przykład na wielkanocny stół. Nie tylo urozmaicają jajeczne smaki, ale również, stosowane jako dodatek, mogą podnieść wartość innych świątecznych potraw. Zwłaszcza mięs. Kiszone jajka Jajko na twardo – jajko gotowane w wodzie tak długo, aż dojdzie do całkowitego ścięcia żółtka[1]. Tak przygotowane jajka mogą być jedzone same, ewentualnie z dodatkami(...)wody. Kminku musi być dużo, by jajka przejęły ten aromat. W takiej miksturze jajka gotujemy jeszcze przez kilka minut. Potem jaja wsadzamy do słoja (lub kamionki), zalewamy wodą z drugiego gotowania i odstawiamy w chłodne miejsce. Tak przygotowane jajka nadają się do jedzenia już po dwóch dniach. Są świetnym dodatkiem do kanapek, podkreślają smak wędlin. Kminkowy aromat nie jest dominujący
Gotowanie-ukmarcepanową wiedziałam już, że to jest to co będzie na pewno pyszne. Tak też jest, nie tylko smakuje ale też wywołuje ciekawe doznania smakowe i właśnie o to w daniach chodzi musi być to coś ten element zaskoczenia. Zapraszam... Stopień trudności proste, marcepan może się ciężko rozcierać ja sobie pomogłam mikserem Skala smaku 10/10 zajadać można już następnego dnia(...)cynamonu 1 łyżeczka płaska kardamonu 1 łyżeczka płaska imbiru po 1/2 łyżeczki zmielonej galki muszkatołowej i zmielonych goździków po 1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu i zmielonego ziela angielskiego- nie dałam szczypta soli 1/2 szklanki miodu 1 szklanka cukru 1/2 kostki masla 1 jajko drobno posiekane orzechy- pół szklanki, skorka pomarańczowa- pół szklanki 225g marcepanu- można dodać więcej 1/2 szklanki cukru
Kubki smakuŻenujący Żart Prowadzącego #1: Gość luksusowego hotelu składa u kelnera zamówienie: - Poproszę dwa gotowane jajka. Jedno tak miękkie, że zarówno żółtko i białko ma być w stanie płynnym, a drugie takie twarde, żebym miał kłopoty z jego pogryzieniem. Proszę również dwa plasterki boczku, zimne, ale z jednej strony zwęglone oraz spalonego, kruszącego się w dłoniach tosta. Masełko niech(...)osób na diecie bezglutenowej. Ale ja nie zamierzam używać proszku, zostanę przy drożdżach. Zatem konieczny był dodatek mąki pszennej. Właściwie to dodatkiem była mąka kukurydziana, bo znacznie mniej jej dałem niż pszennej. Boooosz, chyba zaczynam się zapętlać w tym co piszę, eeehhh... Dobra, przepraszam, że przynudzam, jeszcze tylko zdanie, czy dwa i dojdziemy do właściwego przepisu. Bo chciałem jeszcze tylko
Marder&Marder Manufacturezrobić pyszny omlet. Często w potrawach jak ta ginie, smak składnika głównego, czyli kurek. Tutaj grzyby czuć doskonale, do tego wiejskie jajka i delikatny maślany smak! Inspiracją dla tego dania była propozycja z książki Adama Gesslera „Smaki na 52 tygodnie”. SKŁADNIKI (na 2 omlety) 7 wiejskich jajek średniej wielkości 6 łyżek śmietanki 30% 4 duże garście kurek(...)chwilę, aż jajka z wierzchu się zetną. Zsuwamy omlet na talerz, składamy na pół. Na wierzchu układamy połowę kurek odłożonych do ozdoby. Posypujemy z koperkiem. Analogicznie postępujemy z drugim omletem
OstryKęszrobić pyszny omlet. Często w potrawach jak ta ginie, smak składnika głównego, czyli kurek. Tutaj grzyby czuć doskonale, do tego wiejskie jajka i delikatny maślany smak! Inspiracją dla tego dania była propozycja z książki Adama Gesslera „Smaki na 52 tygodnie”. SKŁADNIKI (na 2 omlety) 7 wiejskich jajek średniej wielkości 6 łyżek śmietanki 30% 4 duże garście kurek(...)chwilę, aż jajka z wierzchu się zetną. Zsuwamy omlet na talerz, składamy na pół. Na wierzchu układamy połowę kurek odłożonych do ozdoby. Posypujemy z koperkiem. Analogicznie postępujemy z drugim omletem
OstryKęspozycje w zasobach wewnętrznych bloga. Od czasu do czasu wpadam w te archiwa i robię remanent. I teraz też podczas przeglądania archiwaliów znalazłam takie zapomniane wpisy. Jeden nawet na danie wigilijne, hehe. Wrzucam dzisiaj wpis sprzed miesiąca o śniadaniowych placuszkach. Placuszki aktualne nadal:) ***** Przedstawiam wersję śniadaniowych placuszków z jabłkiem, podobną do tej , ale łączy(...)czym dalej smażę na bardzo wolnym ogniu z obu stron. Dzięki temu nigdy mi się placki nie przypalają (co się wcześniej zdarzało) i nie rozlatują przy przekładaniu na drugą stronę (tutaj też ma znaczenie, czy ciasto jest odpowiednio gęste). Na wierzch posiekane orzechy włoskie i trochę miodu lub inny dodatek, co kto lubi:) I energia na pół dnia dostarczona
Zdrowa Kuchnia Sowydobra, ale mnie osobiście nie zachwyca. Może ja po prostu nie lubię aż tak bardzo cytryn :) (a i tak dałam ich mniej niż w większości proponowanych przepisów)... Prócz cytryn dałam również 1 limonkę oraz ekstrakt waniliowy dla wzbogacenia smaku. Jest to zdecydowanie przepis dla amatorów cytryn i kwaśnych smaczków. :) Tarta cytrynowa PRZEPIS /inspiracja: Michel Roux "Jajka"/ Ciasto kruche(...)minut. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do temperatury 150 o C. Nadzienie cytrynowe Skórkę i sok z cytryny wymieszać w misce. Ubić śmietanę na krem. W drugiej misce roztrzepać lekko jajka z cukrem, dodać aromat waniliowy. Wymieszać z sokiem z cytryny i dodać do ubitej śmietany. Delikatnie wymieszać. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Warto
coolinarnastrefa.blogspot.comskładniki na farsz: ok. 400 g kapusty białej 200 g pieczarek 1 mała cebula sól, pieprz tłuszcz do smażenia wykonanie: Kapustę szatkujemy i gotujemy w lekko
Domowy Smak JedzeniaSoczyste, aromatyczne i rozpływające się w ustach udka z kurczaka w paprykowej marynacie to propozycja na pyszny obiad. Dodatek cebulki nadaję innego smaku, bardziej słodkiego.
Kuchnia PaulettesBył już omlet z cukinią i pomidorami a dzisiejsza propozycja na śniadanie to omlet z wędzonym łososiem, kolorowymi i smacznymi warzywami. Składniki: Omlet: Po 2
Smaki EwyWreszcie mam możliwość nadrobienia zaległości na blogu:) Dzisiaj pokażę Wam sposób na szybką przekąskę. Co tu więcej pisać, zobaczcie sami! Różyczki z ciasta francuskiego i
Kuchnia moimi oczamiSkładniki dla 3 osób: 600 g karkówki wieprzowej, pokrojonej w kostkę 1 łyżka oleju 300 ml mleka kokosowego 1-2 łyżki sosu
Tajskie smakiSkładniki dla 3 osób: 600 g karkówki wieprzowej, pokrojonej w kostkę 1 łyżka oleju 300 ml mleka kokosowego 1-2 łyżki sosu sojowego (użyłam ciemnego) 1
My Culinary ArtJakiś czas temu kupiłam dwa opakowania ciasta filo. Od dawna chciałam je kupić, bo co raz znajdowałam przepisy, które wymagały użycia tego ciasta. Oczywiście
Sto kolorów kuchniSkładniki na ciasto kruche : 15 dag masła 25 dag mąki sól, ewentualnie łyżka mleka 1 jajko Składniki na farsz : 2 jajka 1 średnia cukinia
Proste Potrawy