drugie danie - 14640 przepisów (strona:658/976)

Hreczanyki – kresowe kotlety z kaszy gryczanej i mięsa 122

Hreczanyki to danie pochodzące z Kresów Wschodnich. Są to niewielki kotlety z ugotowanej kaszy gryczanej i mięsa mielonego, doprawione solą, pieprzem i czosnkiem. Wydaje się, że takie połączenie składników to nic specjalnego, a jednak! Kotlety są bardzo smaczne i aromatyczne. I nie tylko kasza nadaje im smak, ale przede wszystkim czosnek, który idealnie pasuje do takiego(...)świeżego pieprzu. Z tych składników wyrobić masę, z której dłońmi zwilżonymi wodą formować niewielkie, lekko spłaszczone kotleciki. Smażyć na patelni, na rozgrzanym oleju. Kiedy spód się zrumieni obrócić na drugą stronę i również usmażyć. Przed podaniem odsączyć z nadmiaru tłuszczu kładąc hreczanyki na papierowym ręczniku. Przepis bierze udział w akcji

Trzeci talerz
,,Warkocz z ciasta francuskiego z kurczakiem oraz szpinakiem’’ 139

Wyjątkowo smaczny i oryginalny pomysł na podanie zwykłej piersi z kurczaka. Robi się go całkiem prosto i szybko. Polecam zarówno na co dzienny obiad lub kolację

Podróż w kulinaria
Kuskusianka, czyli kuskus na słodko 169

Co jeść na śniadanie zamiast owsianki? Odpowiedź jest prosta. Kuskusiankę! Białko, kwasy tłuszczowe, błonnik, wapń, sód, żelazo - to wszystko znajduje się w tym prostym śniadaniowym przysmaku

My Chcemy Jeść
Torcik ananasowo-cytrynowy 150

ananasowy: 1 puszka ananasów 1,5 łyżki cukru pudru  2 łyżeczki żelatyny (z górką) (dałam galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 1/3 szklanki wrzątku) 200 - 250 gramów śmietany kremówki 30% (dałam 400 g) Dodatkowo: 1 galaretka cytrynowa (rozpuściłam wg przepisu na opakowaniu, do tortu zużyłam połowę a resztę zjadł mąż :)) 1 duża cytryna ewentualnie sok z cytryny Sposób przygotowania: 1. Białka(...)lodówki do częściowego stężenia kremu, ma mieć konsystencję ubitej śmietanki. Pierwszy blat kakaowy nasączyć 3 łyżkami zimnej zalewy ananasowej, rozprowadzić na nim połowę kremu. 2.  Następnie przykryć drugim blatem biszkoptowym, nasączyć do tak jak poprzednio. Potem wyłożyć resztę kremu, wyrównać powierzchnię, wsadzić do lodówki do całkowitego stężenia. W tym czasie galaretkę rozpuścić w 200 ml wrzątku, wlać

Na Ciasteczkowych Papierach
Pieczona owsianka śliwkowo - kokosowa 124

Śliwki znane są od tysiącleci. W Europie pojawiły się w II wieku n. e. i stały się przysmakiem Rzymian. Obecnie na świecie uprawia się dwa tysiące

My Chcemy Jeść
zupa z flądry z kwaśną śmietaną 103

                        zupa z flądry z kwaśną śmietaną Składniki   dla 4 osób 2-3 flądry

Miód i pieprz
Krokiety z kapustą i grzybami z puree z pieczonych buraków 150

Tym razem mamy dla Was propozycję krokietów z kapustą i grzybami. Dobrym dodatkiem do krokietów jest barszcz czerwony do popicia lub jak nasza propozycja puree z

Kuchenne Wariacje
Piersi z kurczaka w sosie porowo-cytrynowym z szafranowym ryżem 144

Pychotka! Szybkie danie w odświętnej szacie:) Polecam! Przepis znalazłam na stronach Video Dzień Dobry TVN.  Składniki na 4 porcje: 1 duży por; 1 łyżeczka suszonego tymianku; 500 g piersi z kurczaka; 1 czubata łyżka mąki pszennej; 1/3 szklanki śmietanki 30%; 30-40 g masła; olej do podsmażenia kurczaka; 350 g dzikiego ryżu (lub długoziarnistego(...)można dodatkowo rozbić tłuczkiem (ja pokroiłam w średnią kostkę). Posolić, doprawić pieprzem i pozostałym tymiankiem, skropić sokiem z połowy cytryny i obtoczyć w mące. Roztopić 2 łyżki masła na drugiej patelni i włożyć filety, obsmażyć z każdej strony po około jednej minucie. Do miękkich porów wlać śmietankę i zagotować na małym ogniu. Wyjąć 1/3 część porów i zmiksować, dodać

In my kitchen
Placek ze śliwkami węgierkami 140

Przepis na placek ze śliwkami węgierkami. Ciasto z naszymi rodzimymi śliwkami węgierkami to symbol drugiej części wakacji. Węgierki świetnie nadają się do jedzenia jak i na ciasto. Najważniejszą dla mnie sprawą jest jednak by śliwek było w cieście dużo bez żałowania, dlatego też układam je tak ciasno.   Składniki na foremkę do tarty Ciasto: 150g mąki pszennej 1 łyżeczka(...)rozgrzanym do temperatury 180 C około 45min, aż kruszonka ładnie się zarumieni. Po wystygnięciu jest gotowe do jedzenia. Smacznego Ważne. Gdy chcemy zrobić całą blachę ciasta wszystkie składniki należy dać podwójnie The post Placek ze śliwkami węgierkami appeared first on zjem to blog kulinarny

zjem to blog kulinarny
Przekładane ciasto migdałowe z bezą 353

Przekładane ciasto migdałowe z bezą to bardzo pracochłonny i słodki deser. Dwa kruche spody z dżemem oraz bezę przełożone masą budyniową

KuchniaWeDwoje.pl
Surf & turf – pstrąg łososiowy smażony w bekonie, z ziołową kruszonką 142

Szybka i elegancka propozycja na obiad lub kolację. Kombinacja faktur i smaków: wieprzowiny i delikatnej ryby, kremowego z przypieczonym, chrupkiego z miękkim. Zrobienie całości nie zajmie

Karo in the Kitchen
Poskromienie złośnicy 165

posadziłam w sumie w czterech miejscach wokół amorfy. Po pierwsze dlatego, że obserwując rabaty, które mi się najbardziej podobały, zauważyłam, że powtarzane elementy dodają spójności w grupie roślin. Po drugie- po prostu się w nich zakochałam. Ogólnie nie jestem fanką tych roślin i gdyby nie to, że w części ogrodu mamy nicienie, nie myślałabym nawet o nich (aksamitka(...)wsadzić akant- mamie udało się wytargać sadzonkę ze ścieżki, dochodzi do siebie w doniczce, a kiedy będzie gotowy zobaczymy jak spodoba mu się nowe miejsce. No i czy konQbek da się przekonać- bo czy akant da się jeść? ;-) Wiem, że ta moja zabawa w rabatę to ogromna prowizorka. Mamy za sobą parę błędów- jak przycięcie amorfy w połowie (odrasta jeszcze

les mirabelles
Magiczne ciasto 151

Jakiś czas temu zainstalowałam sobie na tablecie aplikację Przepisy.pl. Można tam znaleźć zakładkę „MENU DNIA”, z rozpisanymi daniami na bieżący tydzień. Tam właśnie upatrzyłam przepis na Magiczne ciasto. Gdyby nie komentarze, że prezentowane zdjęcie jest z innego przepisu, pewnie bym go nie zrobiła, a tak zaintrygowało mnie;) Miałam jednak nosa sądząc, że „magia” zawarta(...)puszystą masę. Cienkim strumieniem wlewamy przestudzoną margarynę. Następnie, nie przerywając ucierania, naprzemiennie dodajemy w kilku partiach mleko oraz mąkę (ciasto wyjdzie bardzo rzadkie, ale tak ma być). W drugiej misce ubijamy białaka, dodając już do sztywnej piany sok z cytryny. Delikatnie mieszając szpatułką łączymy zawartość obu misek. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i wkładamy na około

Smaki Na Talerzu
Omlet z kurkami – przepis na śniadanie ! 131

Omlet z kurkami – przepis na śniadanie ! Omlet z kurkami czyli typowo wczesnojesienne danie.  Omlet z kurkami, to proste i pyszne danie, na dodatek sycące i dające energię na dobry początek dnia. U nas dokładnie takie było śniadanie, dokładnie kilkanaście minut temu :) Tak, tak teraz chwila moment na bloga, potem poranne(...)czasie spokojnie zrobimy sobie herbatę, kawę. Omlet gotowy jest wtedy gdy całość od góry jest zapieczona i omlet możemy przesunąć po patelni. I teraz możemy przełożyć omlet na drugą stronę. Ja do tego używam pokrywki od patelni, zsuwam na nią omlet delikatnie, od góry przykładam patelnię i przekładam raz jeszcze omlet na patelnię. Przypieka mi się wtedy górna część

Kuchnia na wzgórzu
ROLADKI SCHABOWE NADZIANE MIELONYM I OGÓRKIEM 409

Roladki schabowe nadziane mięsem mielonym, ogórkiem i papryką, zaliczyć można do dań bardzo smacznych. Podaje się je z sosem, kluskami, kaszą, ziemniakami, makaronem lub możemy je zjeść z pieczywem. Są świetne na uroczysty lub niedzielny obiad oraz większe przyjęcie(...)roladkę obtaczamy w mące.  W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i podpiekamy roladki z każdej strony aż się porządnie zarumienią.  Kiedy są już podpieczone, układamy je jedna obok drugiej, dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach. Wlewamy 250 ml bulionu, przykrywamy i prużymy około 20-30 minut.  Roladki są już gotowe, wyciągamy je i studzimy

Kulinarne Fantazje Marioli