Wiesz czasem bywa tak, że sam naprawdę nie wiesz dokąd zmierza twój świat; tysiące myśli, słowa ranią tak, ty na kolanach prosisz Boga daj mi ten znak". Jeden Osiem L - Czasem bywa tak Tegoroczna jesień była zdecydowanie w tonacji pigowej. Ostatnio był kisiel pigwowy. I mus z pigwy. Gdzieś po drodze jeszcze dżem. No i ciasto też było(...)skórki otartej z cytryny Mieszamy ze sobą składniki suche i mokre. Na gorącą patelnię kładziemy łyżką ciasto tworząc placuszki. Smażymy aż na wierzchu utworzą się pęcherzyki. Wówczas przewracamy na drugą stronę i jeszcze chwilę smażymy. Podajemy z ulubionymi dodatkami (u mnie jogurt naturalny i syrop dyniowy - klik ) Pancakes'y dodaję do akcji
My simple kitchenMarcie :) Przy okazji pozdrawiam również mieszkającą w tym kraju Monię :) Składniki: 50 g świeżych drożdży 100 g masła 250 g naturalnego serka homogenizowanego 500 ml mleka 1 g szafranu (dałam tyle co miałam, czyli aż 0,12 g :) ) 130 g cukru 0,5 łyżeczki soli 950 g mąki żurawina do ozdoby 1 jajko (lub 1 białko lub 1 żółtko(...)żarówką – ciepło jest i zero przeciągów). Ciasto wyłożyć do stolnice oprószoną delikatnie mąką. Chwilę powyrabiać. Następnie podzielić na pół. Jedną część ciasta przykryć, aby nie wysychało a z drugiej poodrywać małe kawałki (po około 100 g). Z każdego kawałka zrobić kulę, następnie wałek długi na około 20 cm. Wałeczek skręcamy delikatnie wokół własnej osi i zwijamy w literkę
Moja Delicjarzeżuchokłosach- uczta w podziękowaniu za obfite plony. Nasze rzeżuchowe dożynki uczciliśmy przygotowaniem dania według przepisu Jamiego Olivera. To nietypowa wersja takiego klasyka jakim jest koktajl krewetkowy. Bardzo szybkie danie (12 minut przy przepisie to nie fikcja literacka), które powstało jako kolejny element naszego wyzwania Jamiego z facebooka. Spróbujcie sami- idealne do podżerania przy oglądaniu ulubionego(...)dokładnie w mące. Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i obieramy. Przygotowujemy rzeżuchę . Robimy sos- w miseczce mieszamy majonez, keczup, Worcestershire i whisky. Dodajemy sok z połowy cytryny- drugiego pół możemy użyć do podania. Dodajemy sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. W kwestii sosu, powiedzenie Jamiego "season to perfection" jest kluczowe- próbujemy i wedle uznania doprawiamy, aż uzyskamy idealny smak. Mocno
les mirabellesszablon (można też, o ile ktoś czuje się na tyle pewnie, nakładać ciasto bez niego). Wyciskamy kolorowe ciasto na papier. Całość wkładamy do zamrażarki - najlepiej na desce lub podkładce. Drugie ciasto przygotowujemy zaczynając od ubicia piany z białek i żółtek – jak na kogel mogel. Ubijamy białka na sztywną pianę dodając po trochu cukier (można dodać też winian sodu(...)arkuszami papieru do pieczenia zwijamy w roladę i odstawiamy do ostygnięcia. Jeśli nie zrobimy tego od razu po wyciągnięciu z pieca ciasto ostygnie i będzie zbyt mało elastyczne, żeby dało się je zawinąć. Krem przygotowujemy według przepisu. Truskawki myjemy, osuszamy na czystej ściereczce i kroimy na kawałki. Rozwijamy roladę i jeśli jest już zupełnie wystudzona, nakładamy krem i truskawki. Nakładając
CiastkozercyPlacuszki na jogurcie greckim, z dodatkiem mąki pełnoziarnistej oraz czerwonymi porzeczkami, pieczone w piekarniku to idealna propozycja na śniadanie rodzinne. Są mniej kaloryczne od tradycyjnych, smażonych
Kuchnia MagdaLenyDzisiaj zdecydowanie mięsny przepis. Do niedawna byłam zwolenniczką tradycyjnych gołąbków . Kapusta w gołąbku była dla mnie podstawą i generalnie jego najsmaczniejszą częścią. Ale ponieważ moja siostra
PatiGotujePrzepis na prostą zapiekankę z ziemniaków. Nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych, a zasmakuje nawet wybrednym podniebieniom Składniki: ok 8 średnich ziemniaków 2 pomidory 200 g kiełbasy
e-PrzepisyKulinarneNa blogu był burger po włosku, grecku i meksykańsku. Jak więc nazwać burgera z jajkiem sadzonym? Nie inaczej jak burger po polsku!. :-) Jajko, mięso i minimum
Szefowa kuchniSałatki to wdzięczny temat szczególnie na Wielkanoc, ta którą przyrządzimy teraz z aromatyczną rzeżuchą również świetnie będzie pasowała do Wielkanocnego obiadu. Zapach rzeżuchy automatycznie kojarzy nam
Kuchnia PROzdrowotnaGdy znudzą się tradycyjnie smażone kotlety mielone, albo po prostu nie chce się stać przy patelni, robię wtedy mielone w piekarniku. Taka wersja nie obciąża żołądka
Kuchcik gotujeJest wiele sposobów na przygotowanie kotletów drobiowych, zaczynając od przyprawienia mięsa, kończąc na panierce. Dla tych, którzy wstają z rana z dylematem „co zrobić na obiad
mojewypiekiinietylkoIdealny pomysł na lekką przystawkę :) Przepis na łososia znalazłam na stronie Kuchnia Azjatycka . Składniki (dla 3-4 osób): 3 dzwonki z łososia Marynata: 2 łodygi trawy
Tajskie smakiDzieci uwielbiają makarony i to chyba pod każdą postacią, myślę iż nie tylko one... U mnie makarony lubi cała rodzinka, same, z dodatkiem sosu
Smaczne Zdroweszybko. Delikatna cukinia, krewetki, to wszystko w pysznym “własnym” sosie… idealnie się komponuje. Całość dopełnia oczywiście czosnek, parmezan i świeżo mielony pieprz. To jedno z tych dań, które będę przygotowywać często. Także nie zawahałabym się podać go gościom, którzy nie lubią krewetek. Sądzę, że po tym risotto, na pewno by się przekonali do ich smaku(...)wlewamy chochlę bulionu, gotujemy całość, aż bulion odparuje. Czynność powtarzamy kilka razy, do momentu, aż ryż będzie miękki. Doprawiamy solą i pieprzem. 3 W międzyczasie czosnek drobno siekamy. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy czosnek oraz krewetki - około 4 minut. Całość z patelni (razem z masłem i czosnkiem) dodajemy do wcześniej przygotowanego ryżu. Dodajemy parmezan. Mieszamy. Podajemy posypane
Kuchnia BazyliiJeśli kochasz szpinak i lasagne to ten przepis jest w sam raz dla Ciebie ! Szybkie i łatwe w wykonaniu danie z piekarnika. Składniki: ok. 15 płatów makaronu na lasagne (zależy od wielkości naczynia) 600 ml mleka 0,5 kg mięsa mielonego 450 g mrożonego szpinaku liściastego 0,5 L pasaty pomidorowej firmy Jamar 2 łyżki koncentratu(...)gałką muszkatołową. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy z 5 łyżek sosu beszamel, następnie układamy płaty makaronu, cały szpinak, płaty makaronu, połowę mięsa z sosem, sos beszamelowy, płaty makaronu, druga połowa mięsa z sosem, potarty ser. Zapiekamy przez 40 - 45 minut w temp
W Moim Magicznym Domu