więcej chemii w pożywieniu, rosnące spożycie pokarmów przetworzonych i cukrów reakcje chemiczne procesów trawienia i rozkładu związków = Jedno wielkie zatoksycznienie organizmu i zniszczenia wywołane przez chemie i toksyny Po drugiej stronie coraz MNIEJ PLUSÓW, które niwelują uszkodzenia i odtoksycznienie: coraz mniej wartościowe pożywienie, które już nie jest w stanie tak szybko reperować uszkodzeń jak za czasów naszych rodziców(...)kolejny stwierdzić, ze dr. Hay wyprzedził o cały wiek myśl naukową. Tworząc dietę, której celem jest uzdrawianie człowieka (a wiadomo, że sam był chory i sam sobie pomógł), dał nam receptę na sukces w tematyce zdrowia. Receptę na wyleczenie się z alergii i całego szeregu innych doraźnych i przewlekłych chorób. Ja już mam to za sobą, teraz zapraszam innych
Dieta Rozdzielna i Zdrowieposiłki zaczynałam od przejrzenia lodówki, zaplanowania posiłków na które miałam ochotę i podzieleniu ich na konkretne dni. Następnie trzeba było zrobić zakupy mając w myśli składniki potrzebne do tych dań. Dodatkowym czynnikiem było dbanie o zdrowie i kontrolowanie kalorii, które jest trudne przy takim układaniu jadłospisu. To dość skomplikowany system, więc szukałam gotowych rozwiązań jak zautomatyzować ten proces(...)czyli jeśli nie lubimy jagód ,a bardzo lubimy wiśnie, możemy zamienić owsiankę z jagodami na owsiankę z wiśniami. Możemy dodać też informacje niewykorzystanych porcjach posiłków, które chcemy zjeść na drugi dzień, aby ograniczyć marnowanie żywności i aby komputer policzył nam poprawnie kalorie i składniki odżywcze. Najlepsza jest zdecydowanie lista zakupów, którą możemy wydrukować idąc do sklepu. Nie jestem dietetykiem, więc
Ugotowane pozamiatanedoznania zapachowe są fantastyczne, a po wyjęciu z piekarnika można oszaleć, trudno się oprzeć, aby nie oderwać jednego promyka! :) Szynka zrazowa z serii "Nad ogniem wędzone" nadała temu daniu niezwykły smak i zapach. Sama szynka prezentuje się niezwykle dumnie i tak samo będzie wyglądała na stole biesiadnym, dlatego zachęcam do zakupienia jej zarówno przy specjalnych okolicznościach(...)tartego żółtego sera, który później posłuży do posypania farszu. Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkujemy je mniej więcej na wzór okręgu mieszczącego się na blaszce od piekarnika. Drugi okrąg musi być nieco mocniej rozwałkowany, ponieważ będzie musiał przykrywać farsz. Jeden okrąg umieszczamy na papierze do pieczenia, od razu na blaszce i nakładamy na środku kopczyk z farszu, wielkości małej
MamaOskarkastoi na przeszkodzie, aby dorzucić jeszcze np. ogórka, czy paprykę. Wykorzystajcie to, co akurat macie pod ręką :) Większość z Was na pewno nie raz miała okazję jeść takie danie, ale czy próbowaliście już zrobić tortillę w domu? Jeśli nie, to teraz macie okazję :) Ja zrobiłam placki pszenno-kukurydziane. Oczywiście zabiegani mogą skorzystać z „gotowców”, jednak zachęcam(...)sposób je rozwałkować. Placki smażymy na suchej patelni (z powłoka nieprzywierającą) z każdej strony. Najpierw tortille trzymamy na patelni ok. minuty, a następnie przewracamy ją na drugą stronę i trzymamy ok. 30 sekund. Placki powinny się napuszyć, na ich powierzchni powinny tworzyć się bąble, które mogą się przyrumienić, ale nie spalić! Przy smażeniu tortilli należy bardzo uważać, by placki
MyCookBook.plcrumb . Ciastkach nietypowych- miękkich i wilgotnych, z niezwykle dekadenckim lukrem. Polane nim świetnie pasują do gorzkiej kawy, a same idealnie pasują na śniadaniową przekąskę. Najlepsze tuż po upieczeniu, ale drugiego dnia też zachwycą miękkością. Ktoś coś? CUKINIOWE CIASTKA Z KREMOWĄ POLEWĄ 200g tartej cukinii (najlepiej utrzeć ją jakieś 15 min wcześniej, odstawić a następnie porcjami odcisnąć nadmiar wody- i dopiero(...)nabierze ładnej brązowo-złotej barwy (ostrożnie, bo można przypalić). Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do przestudzenia. Dodajemy serek, cukier puder i wanilinowy i dokładnie mieszamy do otrzymania gładkiej masy. Dałam znacznie mniej cukru pudru niż proporcjonalnie jest w oryginalnym przepisie- dlatego nie dodawałam więcej mleka a moja masa była i tak nieco rzadsza. Ostudzone ciastka smarujemy polewą i jemy
les mirabellesspektakularnym sukcesie zapiekanki ziemniaczanej , którą przyrządzałam ostatnio postanowiłam pójść o krok dalej i wzbogacić moją recepturę o kilka dodatkowych składników. Wszystko to by danie stało się bardziej pożywne i wartościowe i zadowoliło podniebienia domowników. Efekt tych prób wzbudził wiele emocji w mojej kuchni i nie tylko ;) Przeczytajcie do końca by sprawdzić dlaczego. Składniki(...)sera. I tu zaczynają się kontrowersje. Mi i Synowi zapiekanka bardzo smakowała - Mężowi nie. Przeprosił, podziękował i nie dokończył swojej porcji. Wiadomo, że przykro mi się zrobiło, ale z drugiej strony każdy ma inny smak. I w ten oto sposób zapiekanka przeszła do historii, a w moim domu na jakiś czas zapadła krępująca cisza ;) Chciałam ulepszyć coś co Mąż
Kuchnia po mojemusmakują właśnie tak jak te. Idealne na śniadanie, jak i na mini kanapeczki podczas spotkania z przyjaciółmi. Z podanego poniżej przepisu wychodzi ich sporo. Ja część zamroziłam, a drugą - zjedliśmy podczas niedzielnego śniadania. 'angielskie muffiny' Składniki (na ok. 20-25szt): - 4-4,5 szklanki mąki pszennej - 1 op drożdży instant (7g) lub 25g świeżych - 2 łyżki cukru(...)przetestowania w ramach współpracy z firmą Rossi . Uważam, że wałek ten jest fantastyczny! Pewnie wiele z Was pomyśli sobie - wałek to wałek, ma po prostu rozwałkować ciasto na daną grubość i już, więc czym się tutaj zachwycać? ;) A jest czym! Wałek ten to propozycja angielskiej marki Joseph Joseph, z którą wcześniej nie miałam styczności. Część główna wałka wykonana została
CookYourselfJest to moje ulubione danie kuchni meksykańskiej, tortilla kukurydziana z roztopionym serem. Tradycyjnie stosuje się ser typu Oaxaca, lecz równie dobry jest np. cheddar. Często do quesadilli dodaje się różne opcjonalne składniki – ziemniaki, grzyby, cuitlacoche , pokrojoną w paski paprykę jalapeño, kiełbaski chorizo itd. Na północy Meksyku używa się tortilli z pszenicy. Moja propozycja to kurczak, papryka(...)marchewkę obieramy, kroimy w słupeczki, blanszujemy kurczaka wyjmujemy z lodówki i podsmażamy razem z marynatą na patelni tak przygotowane składniki układamy na pszennym placku posypujemy startym serem i przykrywamy drugą tortillą zawijamy w folię aluminiową i pieczemy ok 15 minut w 200'C. podajemy z sosem barbecue, śmietaną najlepiej kwaśną i sosem tysiąca wysp. PYCHOTA!! P.S Tortilla jest idealną
Luźna KuchniaCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na wyborne burgery z soczewicy, kaszy jaglanej oraz marchewki. Do przygotowania 4 burgerów potrzebujemy: - 2 szklanki czerwonej soczewicy - pół szklanki kaszy jaglanej
Bez CebuliMielone w nowym wydaniu smakują rewelacyjnie. Polecamy. Składniki Farsz: por (biała część) cykoria (duża) łyżeczka oliwy z oliwek duża kulka mozzarelli 1/2 łyżki bułki tartej sól
R'n'G KitchenZapraszamy na kolejną wariację z cukinią w roli głównej – pyszna zupka krem z cukini z grzankami Składniki: - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka masła
Kuchenne WariacjePełna smaków sałatka z warzyw świeżych i gotowanych, wzbogacona smakiem wędzonej ryby i filecików sardeli z puszki (anchois). Oliwki i suszone pomidory nie pozostawiają wątpliwości, że
Trzeci talerzRavioli bez użycia soli jest przygotowane, bo słony ser kozi i kapary w cieście zostało "schowane". Składniki: ciasto na ravioli: 220 g mąki pszennej
Moniki SmakołykiGotowana golonka to kolejny pomysł na zastąpienie wędliny. Po wystudzaniu idealna do chleba, ale możemy również zjeść ją na gorąco. Potrzebujemy jedynie golonkę, solankę
Maminek kulinarnyzamykamy pojemnik i przechowujemy w lodówce. Polskie pierogi ruskie Gotując i zajadając pierogi ruskie, zwrócimy uwagę na to, jak historia kolejny raz uobecnia się na talerzu. Pierogi ruskie to danie klasycznie polskie, które powstało na Kresach Wschodnich i swoją nazwę zawdzięcza Rusi Czerwonej. Pierogi ruskie Składniki na ciasto: 150 ml gorącej wody 100 ml wody(...)sobą obie wody i wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie ono elastyczne i łatwo będzie odchodziło od ręki. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną część przykrywamy ściereczką, a drugą rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na bardzo cienki placek (oczywiście grubość ciasta zależy od indywidualnych preferencji). Wykrawamy krążki o średnicy ok. 7 cm (jeśli mamy więcej czasu, możemy pokusić się
KulinarneImpresje.plsprowokowały mnie do przygotowania rozgrzewającej i bardzo sycącej zupy warzywnej z południa Indii serwowanej tam... na śniadanie. Przygotowałam spory garnek, więc będzie jeszcze na jutro po pracy 😊 To jednogarnkowe danie polecam nie tylko weganom i ludziom unikającym glutenu. Składniki (na 5-6 porcji): 130 ml czerwonej soczewicy 2 łyżki oleju kopiasta łyżeczka przyprawy sambar 2 marchewki(...)Róży wtedy bardzo mi przypadła do gustu. A potem... zwyczajnie zapomniałam o serii. A tu się okazuje, że ma ona już 6 tomów! Czas zatem najwyższy na tom drugi "Marzenia szyte na miarę" . Pracująca w agencji reklamowej Tamara coraz częściej urywa się z pracy, by opiekować się przyszywaną babcią Różą. Szef Tamary zwraca jej uwagę, że dłużej tak być
Weekendy w domu i ogrodziePotem mu przechodzi, bo śnieg się sam nie odrzuci, ale kto by się męskimi humorami przejmował. Mówiłam wam kiedyś, że jestem dziwna. W lecie potrafię gotować obiad z trzech dań z kompotem, a jak za oknem plucha i zimno to mi się nie chce. Podejrzewam, że to dlatego, że bohaterowie książek i ich losy są ważniejsi niż jakiś(...)pulpę, mieszamy i chwilę gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli ktoś jest mięsożerny, do zupy można dodać pulpeciki z mięsa mielonego lub gotowanego kurczaka. Zupę można odgrzać na drugi dzień, jednak przygotujcie sobie porcję gorącego bulionu lub wody do rozcieńczenia, bo zarówno soczewica jak i ziemniaki zagęszczą zupę bardzo, prawie na sztywno. Tym się nie należy martwić, tylko dolać bulion
ladykitchenPrzepis na pyszne ciasto dla Was dziś mam. Ciasto pochodzi z książki "103 ciasta Siostry Anastazji". Ja troszkę go zmodyfikowałam, dałam mniej cukru, więc ciasto wyszło w sam raz. Ciasto świetne, puszyste, wilgotne i bardzo smaczne. Ciasto proste, mało czasochłonne. Polecam, bo warto wypróbować :-). Blaszka 23x33 cm. Udanego dnia Wam życzę :-) Składniki ciasto: 250 g masła 200 g cukru trzcinowego(...)cukier puder i tężejące galaretki. Miksujemy chwilkę, żeby galaretki połączyły się ze śmietaną. Wkładamy na chwilkę do lodówki, żeby masa nieco stężała. Masą smarujemy jeden płat ciasta, przykrywamy drugim. Ja ciasto włożyłam na całą noc do lodówki i na drugi dzień zrobiłam polewę, ale można to zrobić od razu. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy 2 łyżki oleju
kruche babeczkiproblemem fasola). Tortilla z nadzieniem paprykowo-pomidorowo-fasolowym 2015-05-12 11:52:09 Tradycyjna meksykańska tortilla wypełniona kolorowym, choć nie całkiem meksykańskim nadzieniem. Łatwe i szybkie w przygotowaniu danie, może służyć zarówno za szybki obiad jak i przekąskę o innej porze. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 duże pszenne lub mieszane tortille(...)podgrzewamy tortille. Powinny zrobić się gorące, ale nie powinny się wysuszyć. Tortille kładziemy na płaskiej powierzchni. Na jednej połówce placka układamy farsz i przykrywamy go częściowo porcją żółtego sera. Drugą połówkę placka zakładamy na farsz z serem i od razu podajemy. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-106 {margin: auto;} #gallery-106 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text
Kulinarna PokusaDziś Dzień Dziecka. Świętuje go prawie każdy z nas - ze swoimi dziećmi, chrześniakami... generalnie z kim się da. Bo (ups ... nie zaczyna się zdania od bo) każdy z nas chce poczuć się dzieckiem choć przez chwilę nawet jeśli oddech trzydziestki na karku - jak to jest w moim przypadku. Aby przypomnieć sobie smak swojego dzieciństwa postanowiłam wskrzesić przepis na Chatkę Baby(...)się 6-7 herbatników ułożonych po długości (przy siedmiu herbatnikach jest niewielki deficyt kremu) . Na rozłożone herbatniki wykładamy krem kakaowy i delikatnie rozsmarowujemy nożem na całość. Na to układamy drugą warstwę herbatników. Z resztą cóż ja będę tłumaczyć - wygląda to tak: Herbatniki przełożone kremem kakaowym... Następnie wykładamy pozostały krem i rozprowadzamy równomiernie: ...i pokryte kremem śmietankowym Pozostaje
Kuchnia po mojemupowstały budyń przykryć i wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń. Na koniec wlać likier i krótko zmiksować. Krem wyłożyć na placek z jabłkami, przykryć drugim plackiem z bezą i lekko docisnąć. Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki. Smacznego :) nut -apple Ingredienti: meringa 1 cucchiaio(...)tagliare il burro freddo , aggiungere i tuorli e impastare rapidamente la pasta . Pasta lavorata , avvolgere nella pellicola e mettere in frigo per 30 minuti . In questo momento , i carta da forno carta placca dimensioni 26x 34 centimetri . Dividere la pasta in due parti . Una parte del rotolo sottilmente fuori e posizionarlo nella parte inferiore del modulo . Nella parte superiore delle
w mojej kuchni