Pierwsze danie kuchni indyjskiej przygotowane przez mojego tatę. Lekko pikantne. Bardzo smaczne, polecam gorąco. Magia aromatów. Składniki na Chana Masala (6 porcji): 2 puszki ciecierzycy 2 x pomidorki koktajlowe z puszki 400 g cebula 2 - 3 łyżeczki startego imbiru 1 - 2 ząbki czosnku 30 ml oleju do smażenia Przyprawy: 3 łyżeczki mielonego kminu(...)czasu. Gotować aż sos będzie kremowy i gęsty, a dynia miękka. Podawać z ryżem Basmati posypanym dużą ilością świeżej kolendry lub chlebkami Naan. Zajadamy się jednym i drugim. Składniki na chleb Naan (odmierzane szklanką o pojemności 200 ml): 1/2 szklanki ciepłej wody 0,5 łyżeczkicukru 8 g świeżych drożdży 2 - 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 szklanki mąki pszennej
Karola gotujeDynia to królowa jesieni, z której możemy przygotować pyszne dania na wytrawnie i nie tylko...jest również doskonałym dodatkiem do deserów i wypieków. W moim domu preferuje dynie w słodkich odsłonach i często dodaje ją do wypieku ciast drożdżowych. Sezon na dynie trwa w dalszym ciągu, więc dzisiaj zapraszam na pyszną dyniową strucle nadzianą prażonymi jabłkami z cynamonem(...)Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na dwie części. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, nakładamy połowę jabłek bez soku i zwijamy jak roladę od dłuższego boku. Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej rolady. Strucle przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min. Następnie strucle smarujemy roztrzepanym jajkiem. Piekarnik rozgrzewamy. Strucle pieczemy
kulinarne odsłony patiręcznikiem. Orzechy i suszone śliwki grubo kroimy. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Do pierwszej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cynamon. W drugiej misce m iksujemy jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej , całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do miski z mąką stopniowo dodajemy płynne składniki(...)impasto la frutta secca (uvetta, prugne secche e noci) che avrete precedentemente infarinato. Per ultimo aggiungete le mele. Amalgamate delicatamente il tutto. Versate il composto ottenuto in una tortiera da 24 cm di diametro foderata con carta da forno. Infornate la torta nel forno preriscaldato a 180 gradi per circa 45-50 minuti. Smacznego! Buon appetito
La grande e la piccola cuocaśmietanki kremówki i świeżo siekana natka pietruszki i mamy genialny obiad lub kolację 👍🍝 Opisałam Wam bardzo szczegółowo sposób przygotowania tego makaronu i tekstu troszkę jest, ale zapewniam Was, że danie robi się błyskawicznie - dokładnie tyle czasu, ile gotuje się makaron 😊 Nie pozostaje mi nic innego, jak życzyć Wam smacznego! SKŁADNIKI (na ok. 2-3 porcje(...)drobno pokrojoną (bez pestek). Teraz wrzuć krewetki, posyp je suszonym chili lub w płatkach, 2 łyżkami natki pietruszki, podsmaż je około 2 minuty z jednej strony. Przerzuć krewetki na drugą stronę i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posól i popieprz do smaku, delikatnie zamieszaj i smaż kolejne 2-3 minuty . Do krewetek dodaj kurki z cebulką, podsmaż całość
Słodko-Słony Świat Ilonymakaronowe zastąpiłam naszą Polską pyszną cukinią co w rezultacie sprawiło, że obiad był palce lizać. Składniki na dużą formę do zapiekania 22x30 cm. Sos boloński: - 50 dag mięsa mielonego, dałam mięso z indyka - 400 g pomidorowej passaty - 1 cebula - 1 marchewka - 1 pietruszka - 3 łyżeczki dobrego koncentratu pomidorowego - 2 świeże pomidory - kawałek selera, ok 1/4 - 2 gałązki liści selera - szklanka(...)wykładamy cienkimi plastrami cukinii i wylewamy na nie połowę beszamelu. Następnie z plastrów cukinii robimy małe ruloniki szczenie wypełniając formę. Każdy zawijas wypełniamy sosem bolońskim, a na wierzch wylewamy drugą połowę beszamelu. 3. Wierzch dodatkowo można posypać gałką muszkatołową i startym serem. Lasange pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez ok. 50-60 minut. Podajemy na gorąco
Apetyczna babeczkaBrowar Miedzianka widoczny z głównej ulicy Nowoczesna architektura budynku Wnętrze zrobiło na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Jest tam dużo miejsca i przestrzeni, a goście nie siedzą „jeden na drugim”. Wystrój nie jest przesadzony, ale elementy drewniane dodają temu miejscu pewnej przytulności. Najistotniejszym elementem restauracji, jest to, że na bieżąco można obserwować proces tworzenia piwa(...)zdecydowałam się na placek po węgiersku. Był pyszny. Do każdego dania dostaliśmy zestaw surówek. Zamówiliśmy również po małym piwie tak „dla smaku”, ale nie będę się w tej kwestii wypowiadać, ponieważ tak jak już wspomniałam, ja piwa nie piję i mi one generalnie nie smakują. Karta Dań Śląskie Niebo Chyba jedyne do czego bym się
Relaxtimeciasteczko do herbaty czy kawy. Dzisiaj mam dla Was takie małe co nieco czyli kasztanki. Małe pączki na jeden kęs. A jakie smaczne... Może się skusicie i usmażycie. Koniecznie dajcie znać jak zrobicie, czy smakowały. Troszkę pracy jest, ale warto. Żródło mojewypieki.com 500 g mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 jajko 3 żółtka 50 g cukru 3 łyżki oleju(...)posypanej mąką, nakrywamy je i czekamy aż wyrosną. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz do temp max 180 stopni C. Wkładamy pączki i smażymy najpierw z jednej strony, a następnie z drugiej. Uważać przy przewracaniu pączka, aby go nie nakłuć. Osączyć na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem lub polukrować. kasztanki czyli mini pączki
O kuchni z uczuciemRolada biszkoptowa to jedno z tych ciast, które robi się po kawałku w wolnej chwili, a efekt na drugi dzień jest taki, że chciałoby się ją jeść jeszcze i jeszcze. Jest na tyle uniwersalna, że można do niej włożyć swój ulubiony krem, mus jabłkowy czy galaretkę o wybranym smaku. Ja za kremami nie przepadam, więc wybieram galaretki i jabłka, które(...)białka do masy i delikatnie mieszać. Masę wyłożyć (powinna być puszysta) na dużą blachę (tę, którą producent dorzuca do kupowanego piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Tego papieru warto dać więcej (tak, by wystawał z formy), bo potem się przyda do zawijania rolad. Piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. ok. kwadransa na złocisty kolor. Po upieczeniu roladę
Weekendy w domu i ogrodziebardzo smaczne danie i dodatkowo pięknie się prezentuje. Smak ciasta francuskiego doskonale łączy się ze szpinakiem i mięskiem drobiowym. Polecam. SKŁADNIKI 1 duży płat ciasta francuskiego lub dwa pojedyncze 1 podwójny filet z kurczaka opakowanie szpinaku rozdrobnionego 10 dag. sera koziego pół opakowania sera fetta 2 ząbki czosnku sól. pieprz do smaku przyprawa(...)lewej strony ciasta nacinamy paski szerokości 4-5 cm. Tył i przód szerokie. Zawijamy najpierw przód i tył na farsz, następnie pasek z jednej i pasek z drugiej . Robimy przeplatankę na tzw. mumię. Ciasto smarujemy rozmąconym jakiem. Pieczemy w 180 stopniach ok. 1 godzinę. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad
W kuchennym oknie Ewyzupełnie przypadkiem, a historia ich sięga roku 1853. Oczywiście wtedy nie były przygotowane ani w mikrofali, ani w piekarniku. Składniki: - ziemniaki - olej rzepakowy - 2 łyżeczki cukru - ulubione przyprawy (dałam sól, paprykę wędzoną i oregano) Ziemniaki obieramy, płuczemy. Kroimy na szatkownicy z wkładką karbowaną (może też być zwykła), na cienkie plasterki. Płuczemy kilkakrotnie w zimnej wodzie, aby pozbyć się(...)dodatków”. Na korzyść piekarnika przemawia oczywiście możliwość zrobienia większej ilości jednorazowo. Na zdjęciach – w szklanej miseczce – przygotowane w mikrofali, w porcelanowej – z piekarnika. Jedne i drugie znikły… w mig. Po raz kolejny mogę powiedzieć – smacznego. Wydrukuj przepis The post Chipsy z mikrofali i piekarnika appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoprzeżyję jeśli nie wyląduje taki na moim talerzu. Długo nie minęło jak pobiegłam do sklepu po śliwki. Słodkie śliwki z ostrą nutą chili, delikatna kasza bulgur - mniamm. Z tym daniem potrzebujemy niecałe 30 minut, a warto! Bosskie to było! Składniki na 2 porcje: Kurczak: 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 gałązka rozmarynu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej Skworcu(...)papryką i odłożyłam na talerz. Śliwki: Śliwki umyłam, usunęłam pestki i pokroiłam na kawałki. Włożyłam owoce do miseczki, zasypałam cukrem i ostra papryką, wymieszałam i odstawiłam. Osobno w drugiej miseczce wymieszałam sobie syrop klonowy z octem balsamicznym. Wykonanie: Na rozgrzaną patelnię grillową wyłożyłam kurczaka i grillowałam, na jednej stronie ok. 2 minuty, a na drugiej 1 minutę. Podczas
Blondynka Gotujewyczekiwałam chwili, w której w końcu odwiedzę pizzerię skrywającą się za czarnym bannerem i ciemnym tynkiem. Akurat mieszkałam w okolicy, a do pizzerii miałam dosłownie kilka kroków. Dłużej nie dało się odwlekać wizyty w lokalu przy ulicy Weteranów, zwłaszcza, że pizzeria zbierała dość pochlebne opinie. Ten wpis jest efektem dwóch wizyt w Al Nero. Po pierwszej wmówiłam sobie(...)Pizza była wyborna, odpowiednio wypieczona i naprawdę dobrymi składnikami. Oliwa świetnie do niej pasowała. Mąż jednak stwierdził, że nie stanie się fanem karczochów. pizza Prince (23 zł) Przy drugiej wizycie w lokalu postawiliśmy na coś mięsnego. Pozazdrościliśmy też sąsiadom ze stolika obok świeżej rukoli, dlatego wybór mógł być tylko jeden. Na naszym stoliku w krótkim czasie wylądowała pizza
Pasja SmakuKolejne pączki. I kolejne tak samo dobre, a może nawet i lepsze niż poprzednie. Są bardzo puszyste i oprzeć im się nie da:) Znalezione tutaj . Składniki: - 6 dużych żółtek - 680g mąki orkiszowej białej+ trochę do podsypania ; lub 4 szklanki mąki(...)się sprawdza. Nie zmienia smaku potraw i jest bardzo zdrowy, ponoć spala też tłuszcz w organizmie:) Z jednej strony pod przykryciem następnie przewrócić patyczkiem pączki i dopiec z drugiej strony. Odsączać na papierowym ręczniku. Następnie nadziać je szprycka lub strzykawką, polukrować i odstawić do wystygnięcia. Lukier: -zmielony cukier trzcinowy -kilka kropli olejku migdałowego -kilka łyżeczek kremówki(lub mleka
Smaczne ZdroweJako dziecko pasjami nienawidziłam brukselki i nawet tona bułki tartej zrumienionej elegancko na maśle nie była w stanie mnie przekonać do zjedzenia tej uroczej kapustki. Brukselka
Karo in the KitchenNiezwykle soczyste kotlety z udka kurczaka to świetny pomysł na obiad. Doskonale komponują się z ziemniakami oraz różnego rodzaju surówkami czy burakami. Szybki i prosty obiad
Programista w kuchniChwała temu, kto wymyślił wszelkie warzywa ;) Uwielbiam tę porę roku za różnorodność warzyw na straganach. Fasolka szparagowa, cukinia, młoda cebula, duże ilości świeżego kopru. Wszystko aż
Z Majeczką w kuchniKolejna propozycja rybki z piekarnika w towarzystwie warzyw. Rybkę upiekłam po prostu we warzywach jakie miałam pod ręką. Wyszła na prawdę pyszna i delikatna. Tak przygotowaną
Monia miesza i gotujeTak jak pisałam w poprzednim poście uwielbiam maliny i kiedy tylko mam okazję szukam sposobu na ich wykorzystanie w kuchni. Od kilku dni miałam wielką ochotę
Emskie SmakiŚwieżą gęś/ pierś można jeszcze kupić w sklepie ( widziałam ). Czyli sezon na gęsi nadal trwa. Pyszne mięso. Wiele lat go nie doceniałam i to był błąd
Smaki EwyLubicie nuggetsy ?...Jeżeli tak to zapraszam na ich cytrynowo - limonkową wersję. Tak przygotowane mięso jest bardzo soczyste , rozpływające się w ustach a panierka z płatków kukurydzianych
Bazylia kontra RozmarynPorządny sandwich z kurczakiem nadziewanym suszonymi pomidorami, z jajkiem i rukolą, porwie Was w wspomnienia ciepłego lata, pikników oraz zapachu grilla. Pyszna kanapka, do której trzeba
pink envelopeFilet z kurczaka jest rodzajem mięsa, które niezwykle często gości na naszym stole. Jest to chude, zdrowe i szybkie w przygotowaniu mięso. Jednak zwykła smażona pierś
Kolizje Smakówwiększości zrealizowałam, to pozwoliły mi niesamowicie rozwinąć blog i kanały społecznościowe. W 2018 roku nie spoczywam na laurach, tworzę dla Was nowe przepisy, udoskonalam stare, przypominam klasyczne dania i… piekę ciasta. Dokładnie tak, to ciast było na blogu najmniej. Te moje ulubione klasyczne takie jak szarlotka czy sernik już zagościły na blogu. Czas na kolejne, ciasta które najbardziej(...)mąki, dodaj proszek do pieczenia i resztę płynów. Ponownie zmiksuj. Ciasto rozdziel na 2 miski, mniej więcej w równych częściach. Do jednej części dodaj 2 łyżki mąki, zmiksuj. Do drugiej 2 łyżki kakao, także zmiksuj. Prostokątną blachę o wielkości około 25 x 30 cm lub zbliżonej nasmaruj miękkim masłem i wysyp mąką (możesz także użyć bułki tartej
nietylkopasta.plswój niepowtarzalny smak i aromat. Oprócz walorów smakowych, truskawki kryją w sobie całe bogactwo wartości odżywczych. Owoce te są nie tylko niskokaloryczną i pyszną przekąską, doskonałym dodatkiem do wielu dań, ale też doskonałym składnikiem zbilansowanej diety. Najlepsze i najzdrowsze są oczywiście spożywane na surowo. W kuchni można je wykorzystywać wszechstronnie – do sałatek, surówek, przystawek, pierogów, makaronów, ryżu(...)jarzynowej). Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na noc. Na drugi dzień dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto (tylko potrzebną ilość – pozostałe zamrażamy lub pieczemy ciastka ), wykładamy nim spód formy, równamy powierzchnię, gęsto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika
mojewypiekiinietylkoproducencie żywności wegetariańskiej? Ja dowiedziałam się o jej istnieniu dopiero jakiś czas temu. Przeglądając sklepy internetowe w poszukiwaniu produktowych nowinek, natknęłam się na mąkę z tapioki i maranty (ta druga podobno świetnie nadaje się do przyrządzania wegańskich lodów :)) Sama marka powstała w 1930 roku w Szwajcarii i zajmuje się produkcją zdrowej, ekologicznej żywności. Firma ma w swojej ofercie również(...)Można więc zaopatrzyć się w żywność na cały tydzień... lub dwa :) Osoby na diecie bezglutenowej, a także diabetycy i weganie na każdym z opakowaniu znajdą znaczek, informujący czy dany produkt nadaje się do spożycia przez grupę osób z ograniczeniami w wyborze żywności, do której przynależą. Jest to oczywiście tylko fragment szerokiej gamy naturalnych produktów spożywczych. Szczerze przyznam
Poranek na słodkoLato dobiega końca - więc trzeba korzystać, póki się jeszcze da, z jego owocowych dobrodziejstw. Dzisiaj chce Was zachęcić do wypróbowania przepisu, na wyjątkowy sernik straciatella na ciasteczkowym, kakaowym spodzie, który jest wilgotny, delikatny a co najważniejsze zawiera przepyszne połączenie malin i czekolady :) Składniki na ciasteczkowy spód: 2 szklanki pokruszonych ciasteczek kakaowych belVita 100 g roztopionego masła Masa serowa(...)Masę serową przełożyć na ciasteczkowy spód (fot.4) . Wyrównać. Maliny dokładnie umyć pod bieżącą wodą i odstawić do odsączenia (fot.5) . Na wierzch masy serowej ułożyć maliny, jedną obok drugiej, delikatnie wciskając je w masę (fot.6) . Piekarnik nagrzać do temperatury 150ºC, a na dnie piekarnika ustawić foremkę z gorącą wodą z czajnika. Dzięki temu nasz sernik będzie bardziej
Świat Ciastazjeść. Najlepiej i najbezpieczniej jest zamrażać produkty na 3-12 miesięcy – pomocna będzie tu etykieta na produkcie lub instrukcja obsługi lodówki. W zamrażarce produkty układamy ciasno, jeden przy drugim – wtedy będzie on sprawnie pracował, itd. CZEGO NIE TRZYMAĆ W LODÓWCE Nie wszystkim produktom spożywczym lodówka służy. Chleb przechowywany tam dużo szybciej zrobi się czerstwy, a owoce(...)Bardzo często stosowana jest folia aluminiowa – nie tylko chroni, ale zabezpiecza też przed przenikaniem zapachów ( p rzydaje się do pakowania wędlin i ryb, a także osłony gotowych dań ). Papierowe torebki oraz papier śniadaniowy są z kolei przydatne do pakowania warzyw czy owoców (raczej nie tych miękkich i soczystych) – i ch wadą bowiem jest to, że szybko
Ostra na Słodkojestem pewna, czy takie danie nazywa się tak, jak podałam w tytule. Jadłam je w Fatimie i muszę przyznać, że to był najsmaczniej przyrządzony kurczak, jaki w życiu jadłam :D Do tego cudowna atmosfera w hotelu i fantastyczna obsługa przesympatycznego i wciąż uśmiechniętego Americo. Próbowałam wyciągnąć, jakich przypraw użył kucharz, bo na pewno nie była(...)marynaty przelewamy na blachę, układając kurczaka na jednym z jej końców. Dolewamy resztę wina na blachę. Obieramy ziemniaki i kroimy na duże frytki, płuczemy. Wrzucamy na blachę po drugiej stronie kurczaka, ale wcześniej upewnijmy się, że ciecz z marynaty kurczaka jest rozprowadzona na całej blasze. Paprykę kroimy na duże plastry i wrzucamy na blachę. Z chili usuwamy gniazdo nasienne
Weekendy w domu i ogrodziePatryka. Rolada przez rabarbar jest lekko kwaskowa, a my wolimy zdecydowanie słodkie ciasta. Mama obiecała nam, że następnym razem zrobimy roladę z jabłkami na słodko. Zwiększyłyśmy porcję ciasta (dałyśmy o połowę więcej niż do poprzedniej rolady), ponieważ w nowej kuchence forma jest dużo większa niż w porzedniej. Tym razem zamiast mąki pszennej mama użyła krupczatki (przeczytała na fanpage(...)składników. Na blachę na której ułożyliśmy wcześniej rabarbar wylewamy ciasto, które równomiernie rozprowadzamy po blaszce. Pieczemy 20 min. w temperaturze 180 stopni. Upieczony biszkopt delikatnie przekładamy na drugą stronę, ściągamy z niego papier do pieczenia i czekamy jak przestygnie. Na wystudzony biszkopt na stronę na której widać rabarbar rozkładamy równomiernie przygotowaną wcześniej masę jabłkową. Tak przygotowane ciasto
Lili w kuchnijakiegoś czasu prowadzimy naszego bloga, ale jeszcze nie było żadnego wpisu przeznaczonego dla naszych milusińskich, a przecież nasze dzieciaczki również lubią różne smakołyki. Dzisiaj specjalnie coś dla nich :) Danie, które dzieci uwielbiają i często proszą o powtórne przygotowanie :) Zapewne każdy z Was również lubi naleśniki na słodko z owocami, bitą śmietaną itp. dodatkami. Tak więc(...)sposób bardzo prosty, a mianowicie wlewamy łyżką wazową ciasto i rozprowadzamy kolistym ruchem po całej patelni. Smażymy na niezbyt silnym ogniu. Gdy ciasto lekko się zrumieni odwracamy naleśnik na drugą stronę (podrzucając do góry lub odwracając łopatką), po czym zsuwamy na talerz. Usmażone naleśniki smarujemy serkiem z owocami i zawijamy w rulonik. Podajemy z bitą śmietaną i borówkami. Życzymy
vegetaniestyczeń. W lodówce leżał szpinak, na który nie bardzo miałam pomysł. I tak powstały piękne, zielone naleśniki. Ciasto jest nieco mniej wygodne w smażeniu niż w zwyczajnych naleśnikach, można dać mniej szpinaku i wtedy bardziej będzie przypominać zwykłe naleśnikowe. Można też oczywiście jeszcze bardziej je rozrzedzić wodą. Moje ciasto było na tyle gęste, że rozprowadzałam je przy pomocy(...)nalewać przed smażeniem każdego naleśnika, można patelnię smarować ręcznikiem papierowym moczonym w oleju. Ciasto nabierać łyżką wazową - mam swoją ulubioną, rozprowadzać cienką warstwę na patelni. Przewracać na drugą stronę gdy ciasto z wierzchu się zetnie. Smażyć jeszcze przez chwilę. Smacznego
Stare GaryBliny to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Bliny mają symboliczne znaczenie w tradycji rosyjskiej kultury. Są podawane zarówno matkom po porodzie, jak i na stypach. Ich okrągły, pełny kształt symbolizuje pełnię i skończoność życia ludzkiego. W Rosji istniał również zwyczaj wystawiania na parapetach blinów dla pielgrzymów i biednych ludzi. Bliny to drożdżowe placuszki(...)były zbyt słone), osuszamy i kroimy w kosteczkę. Do miski kruszymy drożdże, dodajemy cukier, sól, ciepłe mleko. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie do drugiej miski przesiewamy mąkę i wlewamy przygotowany rozczyn. Całość miksujemy na jednolitą masę. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut. Serek z chrzanem mieszamy z posiekanym
Smakowity Blog Kulinarny