drugie danie - 14640 przepisów (strona:681/976)

Niezapomniany wrocławski "Weekend ze smakiem" 144

kolejny weekend :-). Niezapomniany wrocławski "Weekend ze smakiem" Już po raz 6 na wrocławskim rynku zagościła  Europie na widelcu , przy okazji tego niesamowitego kulinarnego wydarzenia odbył się po raz drugi  Weekend ze smakiem , organizowany przez prężna ekipę  Cooklet . Muszę przyznać, że z niecierpliwością czekałam na wyjazd, bo pobyt we Wrocławiu, zgodnie z planem wydarzenia jaki otrzymaliśmy(...)życiem. Nasza integracja zakończyła się o świcie :-). Następnego dnia po śniadaniu wyjechaliśmy na warsztaty do  studia kulinarnego Piotra Kucharskiego . Nasze dania przygotowywaliśmy  podzieleni na 3 grupy. Dowiedzieliśmy się między innymi na czym polega metoda sous vide, czyli metoda próżniowego długiego gotowania potraw w szczelnie zamkniętych workach plastikowych

Kulinarne przygody Gatity
Wytrawne ciastka alpejskie 190

najlepsze życzenia szczęśliwego nowego roku, sukcesów na polu kulinarnym, a także osobistym i zawodowym oraz wiele satysfakcji, w tym również, mam nadzieję, z wypróbowywania zamieszczanych przeze mnie przepisów. Dzisiejsze danie to wytrawne ciastka z ciasta francuskiego, nadziane cukinią, boczkiem i pastą z suszonych pomidorów, które świetnie sprawdzą się jako przekąska na zabawę sylwestrową. Do przygotowania ciastek(...)układałem równolegle do siebie, tak by na siebie zachodziły bokami. Uważałem też, aby były one ułożone równo względem jednego z dłuższych boków ciasta francuskiego, zaś w stosunku do drugiego boku powinny znajdować się w odległości co najmniej 3 - 4 cm.  Na tak ułożoną cukinię dodałem plasterki lekko podsmażonego wcześniej boczku, układając je w taki sam sposób, tyle, że starałem

Wyprawy kulinarne
Risotto ze szparagami w trzech formach. I z cheddarem 184

Stuprocentowo wiosenny comfort food – zielone risotto. Mocno szparagowe, pikantno-słodkie od sera, kremowe i wciągające. Eleganckie i delikatnie chrupiące szparagowe główki, wesołe zielone plasterki i zielone

Karo in the Kitchen
Ciasto bez pieczenia KOKOS – MANGO (wegańskie, bezglutenowe) 399

jedynie mango, cukier i kwasek cytrynowy! Osobiście polecam skorzystać z oferty sklepu Wesoil – tam znajdziesz pulpę, z której skorzystałam Pulpę mango możesz wykorzystać też do wielu innych dań. Link do pulpy mango – https://wesoil.pl/przetwory-owocowe/259-mango-pulpa-850g-4316734032061.html Spód: 150 g płatków jaglanych 60 g kokosu 200 g daktyli 2 łyżki kakao 3 łyżki pulpy mango Część kokosowa(...)jakiś czas mieszając, jak poprzednio. Kiedy będzie gotowe wylej na stężałą część z kokosem. Poczekaj, aby część z mango stężała i ciasto jest gotowe, chociaż najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy przez noc schłodzi się w lodówce Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć

Via Gusto
Wegańskie spaghetti „bolognese”, czyli makaron z sosem pomidorowym z czerwoną soczewicą 167

zdolności kulinarne nieco się poprawiły Skoro już podałam przepis na to, jak nie należy przygotowywać spaghetti bolognese , to warto, bym podzieliła się też tym na zdecydowanie bardziej udane danie. Tym razem będzie to jednak potrawa wegańska, gdzie swego rodzaju substytutem mięsa jest czerwona soczewica. Zapewniam, że przygotowany w ten sposób sos będzie świetnym dodatkiem do makaronu(...)niedużym ogniu przez 2 – 3 minuty, mieszając okazjonalnie. Dodać marchewkę, seler i czosnek wraz z niepełną łyżeczką soli – podsmażyć przez około 5 minut. Po tym czasie dodać drugą łyżkę oliwy i przyprawy (kurkumę, paprykę, kolendrę, kozieradkę, kumin), przesmażyć przez minutę. Dodać soczewicę oraz wodę, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem, aż soczewica wchłonie większość

Even Better Food
Zielony koktajl z siemieniem, awokado, jabłkiem, bananem i pomarańczą 105

Wiosną lubimy na pierwsze lub drugie śniadanie robić koktajle. Dlaczego? Są szybkie do zrobienia, sycące i zdrowe Mąż je tak uwielbia, że ma w pracy blender i sam robi sobie na II śniadanie w pracy koktajl. Mój koktajl dzięki awokado jest bardzo gęsty i kremowy. Oparty jest również na bazie mleka. Jeśli nie możesz pić mleka(...)wszystko wrzucamy do blendera i ucieramy na gładką masę. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/do-picia/zielony-koktajl-awokado-jablkiem-bananem/ MieszamWGarnku Artykuł Zielony koktajl z siemieniem, awokado, jabłkiem, bananem i pomarańczą pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
WAKACYJNE CIASTO JOGURTOWE Z PATELNI 130

poj.0,2l) mąki orkiszowej typ750   + jedna łyżka do obtoczenia owoców   dodatkowo:  *kubeczek 250ml sezonowych owoców (ja dałam jedną dużą śliwkę i połowę nektarynki, ale można dać dowolne owoce) * mielony ksylitol lub puder do posypania ciasta Wersja na mące pszennej: - 2 jajka - 5 łyżek cukru - 1 łyżka cukru waniliowego - 125ml jogurtu greckiego - szklanka 250ml mąki pszennej - 1 łyżeczka(...)Najlepiej nie unosić pokrywki, przynajmniej na początku, ja za pierwszym razem ciągle sprawdzałam, bałam się by ciasto się nie przypaliło i pierwsze ciasto tak bardzo nie wyrosło, za drugim razem pozwoliłam by ciasto wyrastało w spokoju i było wyższe i pulchniejsze. Gdy ciasto było już przyrumienione od spodu i lekko ścięte górą, delikatnie przełożyłam je (podważając lekko

Smaczne Zdrowe
Combo sezonowe 106

Doprawdy nie wiem jak nazwać to danie, bo powstało pod wpływem chwili, a raczej aby wykorzystać ten moment, gdy gotuję tylko dla siebie i pod swoje smaki i zachcianki. A że takie dni zdarzają się niezwykle rzadko, to postanowiłam połączyć, to co uwielbiam w tym sezonie: CYKORIĘ, FENKUŁ i ZIELONE SZPARAGI. Plus orzechy włoskie, taki mój(...)dużej patelni roztapiamy 2 łyżki ziołowego masła z 1 łyżką dobrej jakości oleju. Kładziemy cykorię i podsmażamy na średnim ogniu, z obu stron na złocisty kolor. Z jednej i drugiej strony cykorię posypujemy odrobiną soli i pieprzu, a także cukrem trzcinowym (dzięki niemu wciąż pozbywamy się goryczki cykorii). Dodajemy na patelnię 4-5 łyżek wody i podduszamy naszą cykorię

gutfut
Placki ryżowe (bez glutenu) i "Chodźmy razem" 152

Zostaje Wam czasem ryż z obiadu? Jeśli tak i nie macie pomysłu na jego wykorzystanie, proponuję placki na słodko. Mogą być daniem obiadowym lub słodką przekąską bez glutenu. Jeśli natomiast będziecie gotować ryż specjalnie na te placki, proponuję ugotować go w mleku. Składniki (na ok. 10 placków): ok. 300 g ugotowanego ryżu mały dojrzały banan 2 jajka 2 łyżeczki(...)Cudzysłów specjalnie, bo dla mnie romans jest czymś albo romantycznym, albo miłosną historią poprzedzoną grą wstępną. W książce brakuje jednego i drugiego - bohaterowie spleceni ze sobą lądują na schodach w czasie trzeciego spotkania. Jedno i drugie spragnione cielesności - dziewczyna po pół roku celibatu, chłopak odgrywający się po niespełnionej i nieudanej miłostce do innej. Oboje bez stałej pracy

Weekendy w domu i ogrodzie
Smalec z fasoli 112

smalcem jest dawna praca i kierownik, który potrafił wyjadać smalec z foremki tak samo jak przeciętny człowiek je jogurt… dokładnie tak. Foremka ze smalcem w jedną łapę, w drugą łyżeczka (jak jej nie ma to nóż lub palec też mogą pójść w ruch) i nagle znika cała foremka – z tego co pamiętam – około(...)patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz goździki, jałowca, liście laurowe, ziele angielskie. Wymieszaj i smaż do czasu zeszklenia cebuli. W międzyczasie przepłucz fasolkę na sitku, daj do miski i zblenduj na gładko. Z cebuli wyjmij goździki, jałowca, liście laurowe, ziele angielskie i wywal. Nie będą już dłużej potrzebne. Dodaj starte jabłko i sos sojowy. Smaż

Blendman
Konkurs czyli mała rozdawajka! 78

nigdzie indziej ale jak na moje oko to S. Na mnie niestety za mała ;-( 2. Drugi upominek to śliczny kubek. Po jednej stronie zilustrowana jest Polska , po drugiej zaś Zakopane. Fajna pamiątka, ja kupiłam kilka więc jeden mogę oddać. 3. Zaś trzeci upominek może ucieszyć dzieci, chociaż nie tylko! Na nagrodę składają się dwa długopisy ( czarny(...)zabawy podam wyniki tutaj na blogu. Zwycięzcę wybiorę ja. Upominki wysyłam tylko na terenie Polski ale oczywiście osoby które mieszkają za granicą mają rodzinę w Polsce, prawda?! ;-) Na dane adresowe będę czekać na fanpagu bloga, proszę je wysłać w wiadomości prywatnej. Miłej zabawy! no i wszystkiego najlepszego kobietki w dniu naszego święta

Radość kipiąca uśmiechem.
Grillowana pierś prosto z czerwonej marynaty 118

zamiast publikować jakieś przepisy dań wrzucam zbyt często jakieś tam informacje o sobie, swoich sporadycznych podróżach? Może za dużo, faktycznie. Ale przecież "nie tylko o kuchni" ma być. No nic, dziś krótko i na temat. W roli głównej pierś z kurczaka prosto z czerwonej, aromatycznej marynaty rzucona od tak sobie na patelnię grillową , bo jak to powiadają najstarsi(...)wcierając wszystkie składniki w mięso. Kładziemy piersi z kurczaka, smażymy ok. 3 minuty, przekręcamy o 90 stopni, smażymy kolejne 3 minuty na dość mocnym ogniu. Powtarzamy tę czynność na drugiej stronie mięsa.  Sprawdzamy mięso naciskając palcem najgrubszą jego część, dowiadując się tym samym jak mocno "sprężynuje". Im mniej odbija, tym bardziej wysmażone. Warto tak naciskać od samego początku

Right Behind The Kitchen
Teraz Jajko - Dziecko Nr 7. Lipiec 2013 str. 42-43 146

pomidora wsyp bułkę tartą i posiekany szczypiorek. Skrop oliwą, a następnie wbij do niego jajko. Piecz około 20 minut, aż żółtko się zetnie. Wyjmij z piekarnika, przestudź i podawaj. Danie to możesz zaserwować na kolację z kawałkiem pełnoziarnistego tostu.  Jajecznica na parze (powyżej 10. miesiąca) jajko łyżeczka mleka odrobina masła posiekana gałązka szczypiorku, koperku(...)warzywa). Gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Odstaw z ognia, dodaj rozdrobnione mięso i masło. Całość dokładnie zmiksuj. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, możesz rozcieńczyć ją przegotowaną wodą. Co drugi dzień podawaj dziecku do zupy pół żółtka

ClauditteMissCooking
Wątróbki Drobiowe z Sosem Balsamicznym Malinowo-Figowym i Grillowanym Serem Halloumi 148

mnie liczyło się to, że zjadł wątróbkę, bo sery akurat lubi. Ja po zjedzeniu tego dania, nie wiem czy jeszcze wrócę do wątróbki z cebulką, bo to danie było fantastyczne w smaku i dodatkowo lekkie. Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem,który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, przepis lub gdzie można nabyć(...)centymetrowej grubości plasterki i zaczęłam je grillować. Na trzecim palniku zaczęłam podgrzewać zawartość rondelka, czyli ocet i mus, mieszając od czasu do czasu. W między czasie przekręciłam wątróbki na drugą stronę, oraz ser halloumi. Cały czas kontrolując sos. Wszystko robi się jednocześnie, wtedy jest wszystko ciepłe,a i tak wyszło szybciej. Na talerz wyłożyłam osuszoną rukolę,na nią wątróbki

Blondynka Gotuje
Tort egipski 11183

170ºC z termoobiegiem (lub 180°C bez). Następnie z tego samego przepisu pieczemy jeszcze dwa takie same blaty (razem ma być ich trzy). Każdy blat musimy przygotować jeden po drugim, gdyż ubite białka trzeba od razu wstawiać do pieca. Gotowe blaty powinny być miękkie – nie przypominają chrupiącej bezy, a raczej ciasto na roladę. Masa budyniowa: W rondelku(...)część masy budyniowej. Następnie 1/3 część masy śmietanowej z karmelem i orzechami. Następnie znów układamy blat, masę budyniową i masę śmietanową. Tak samo postępujemy z ostatnim piętrem (mama dała tylko dwie grubsze warstwy masy budyniowej, a trzy śmietanowej). Boki smarujemy wcześniej odłożoną masą budyniową. Schładzamy w lodówce. Tort możemy ozdobić np: orzechami – całymi lub mielonymi, płatkami migdałów lub nitkami

Poezja smaku