wstajesz rano sprawdzasz telefon a tam tylu ludzi mówi - pisze, że super pomysł i piękne zdjęcia, jak i stylizacja. Komuś może wydawać się to dziwne ale ja siedząc po drugiej stronie monitora, przygotowuje wszystko sama. Wymyślam przepis, dobieram składniki, przygotowuję całą sesje foto, piszę post i nawet nie zdajecie sobie sprawy ile to pochłania czasu i ile daje radości(...)słodko jak i na wytrawnie. Bardzo lubią połączenie z orzechami, przyprawami korzennymi, miodem, oliwą czy też świeżymi ziołami takimi jak choćby rozmaryn. Dzisiejsza propozycja sałatki, to danie obiadowe, bądź spożywane jako obiadokolacja. Jest mimo to jest lekka, sycąca i wciąż bardzo wakacyjna. Zerknijcie na listę składników ;-) SKŁADNIKI: - porcja makaronu Penne rigate Lubella - 1 figa - 2 plastry
SMYKWKUCHNIdodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zmielone na proszek orzechy, rozpuszczoną masę z masła i czekolady oraz pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek oraz posiekane orzechy i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie(...)niskich obrotach, aż całość zgęstnieje. PRZEKŁADANIE TORTU : Biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat: nasączamy, nakładamy warstwe kremu, delikatnie opruszamy orzeszkami, przykrywamy kolejnym blatem, który delikatnie dociskamy. Drugi blat-podobnie: nasączamy, smarujemy kremem, opruszamy orzeszkami, przykrywamy ostatnim-trzecim blatem, który również nasączamy. Górę oraz boki tortu- smarujemy kremem. Ładnie wyrównujemy. Tak przygotowany tort jest gotowy do dekoracji. DEKOROWANIE: Boki
Domowe Tortyraczyłam się jedynie w restauracji- dziś postanowiłam spróbować zrobić to sama w domu, mając na uwadze dodatkową głowę w domu do wyżywienia i to, jak bardzo pożywne są takie dania. Wyszło znakomicie, może porcje zbyt duże. Nie mniej jednak polecam wypróbować przepis, warto przenieść się na moment w nieznane. Swoją drogą wycieczka do Gruzji jest w moich planach(...)posypujemy serem i sklejamy ciasto tworząc worek (zdjęcie poniżej jak powinno to wyglądać). Rozgrzewamy patelnię z dodatkiem łyżki masła i "smażymy" placek tak długo aż się zarumieni, przekładamy na drugą stronę i postępujemy tak samo. Tuż przed podaniem na placku rozpuszczamy łyżkę masła. Postępujemy tak samo z resztą składników. Podajemy z ulubionymi sosami, np. pomidorowym lub czosnkowym. Świetnie smakuje
Mango Papajaporanek. Czasem szkoda, że nie może tak być codziennie, ale z drugiej strony nie byłby wtedy tak niezwykły, prawda? Kiedy małż ospale wygląda z sypialnej norki, szybko nastawiam drugą kawę, bo inaczej będzie marudny, jak każdy informatyk bez porannej kawy. Jeszcze pół godziny błogiego lenistwa i sprawne ogarnięcie się, by wyjść na spacer, po zakupy na Plac Imbramowski(...)niezwyklejszy – 11.11.11r. przygotowali rogale świętomarcińskie. Co prawda w moim wykonaniu są haniebnie zmodyfikowane, ale przyrzekam, że w przyszłym roku się poprawię! Zorientowałam się nieco za późno i nie dałam rady znaleźć białego maku, spróbuję jeszcze na Starym Kleparzu, gdzie ponoć można go kupić. Dumna natomiast jestem z tego, że sama przygotowałam masę marcepanową, choć oczywiście nie obeszło się
Przepysznik - BLW i nie tylkozapiekamy w piekarnikuNa takie danie naszło mnie znienacka :) pełna improwizacja, która zaspokoiła moje podniebienie :)Składniki na 2 porcje2 duże, grube pory4 parówki (u mnie z szynki, 93% mięsa)2 duże pomidory (lub 4 średnie)200 g masła - będziemy go klarować2 żółtka (najlepiej od szczęśliwych kurek) sok z pół małej cytryny4 łyżki białego, wytrawnego(...)zapiec, więc to moja inwencja twórcza :)). Białą część pora przekrawamy na 2 części i następnie kroimy te części wzdłuż by powstały łódki. Do tych łódek wkładamy parówkę i przykrywamy drugą częścią pora. Do naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę sosu, następnie układamy faszerowany pory, układamy na nich plastry pomidorów, oraz plastry żółtego sera. wszystko zalewamy sosem, posypujemy suszonymi ziołami i pieczemy
Bon Appetit Małgorzatysię na śniadanie czy podwieczorek. Do kubka gorącej herbaty, kawy, a najlepiej kakao. Z bitą śmietaną. Ale to już czysta rozpusta... Ja zrobiłam trzy mniejsze - jedną zjedliśmy na śniadanie, drugą C. zabrał do pracy, trzecia została dla mnie. Oczywiście można zapleść jedną, wtedy jednak trzeba odpowiednio wydłużyć czas pieczenia. Razem ze mną chałki upiekły Mirabelka i Martynosia . Koniecznie zajrzyjcie(...)następnie rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Wyrośnięte chałki posmarować mlekiem, posypać kruszonką. Piec w 180 st. C. przez 30 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Do mojej kruszonki dałam trochę za dużo masła, dlatego wygląda, jak wygląda. Niemniej, smakuje rewelacyjnie - ja właśnie taką, z dużą ilością masła, lubię najbardziej. W przepisie nieco zmniejszyłam jego ilość, powinna więc wyjść bardziej kruszonkowa
Pożeraczka, czyli raz adobrzeistnieje duże prawdopodobieństwo, że nie są zbyt świeże. Alive or dead? Aby sprawdzić żywotność muli wystarczy postukać nimi o blat stołu, jeśli rozwarta skorupka się zamknie, to znaczy, że dany osobnik jest żywy. Jeśli nie - martwego omułka należy wyrzucić. Ewentualnie mule z lekko otwartymi skorupkami wkładamy do miski z mocno osoloną wodą. Żywe małże zamkną skorupki, martwe pozostaną(...)miseczkę z wodą i cytryną do płukania palców. Gdyż małże je się palcami! A po co ta łyżka i widelec? Otóż pierwszego mula nabieracie jedną ręką na łyżkę, a drugą nabijacie mięso na widelec. Pożeracie mięsko, odkładacie łyżkę i widelec, a w dłoni zostaje Wam muszelka z pierwszego mula. I dalej radzicie sobie właśnie tą pustą muszelką, wykorzystując
W kuchni Katie/prawdziwa-lemoniada-cytrynowa-ze-swieza-mieta\/#wpzoom-rcb-direction-step-5ee3c4fdee4da","image":""}]}],"aggregateRating":{"@type":"AggregateRating","ratingValue":"5.0","reviewCount":1}} Drukuj Gdy życie daje Ci cytryny, zrób lemoniadę! 5 od 1 osoby Autor: Martyna Pietruszka Danie: Lemoniada Kuchnia: Amerykańska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 20 min. Kalorie 60 kcal Oryginalny przepis na prawdziwą lemoniadę cytrynową z kostkami lodu, z dodatkiem syropu(...)syrop cukrowy, najlepiej przecedzony przez sitko by pozbyć się kawałeczków skórki cytrynowej. Wrzucić sporo kostek lodu oraz plasterki cytryny. Listki świeżej mięty umieścić na dłoni i klasnąć w nie drugą ręką – dzięki temu uwolni się maksymalna ilość olejków eterycznych. Miętę dodać do lemoniady. Uwagi: Lemoniada nie zawiera konserwantów, dlatego najlepiej spożyć ją w dniu przyrządzenia. .vegan
ProstePesto.plniż produkty pochodzenia zwierzęcego. Dobrze jest też do świątecznych potraw dodać ziół, takich jak: rozmaryn, tymianek, mięta, majeranek, które poprawią trawienie i usprawnią pracę przewodu pokarmowego. Po drugie... jedz regularne i małe porcje Podczas świąt należy zachować regularność posiłków, nie omijając żadnego, gdyż głodząc się w domu, aby móc więcej zjeść w gościach nie wyjdzie(...)spacer, aby poprawić krążenie i pobudzić metabolizm. Nie wiesz jak zaplanować święta w wersji odchudzonej? Nie martw się! Specjaliści z Naturhouse pomogą Ci ułożyć świąteczne menu oraz dadzą cenne rady na temat zdrowego odżywiania podczas świąt, aby nie przybyło zbędnych kilogramów. Już dzisiaj znajdź najbliższe Centrum Naturhouse i umów się na bezpłatną konsultację dietetyczną. Możesz również umówić się
Kuchnia MagdaLenynaszych kuchniach. Mowa tu o cytrynie, occie, sodzie oczyszczonej i soli. Te 4 składniki, które używamy praktycznie na co dzień pomogą nam nie tylko w doprawianiu znakomitego dania, ale też w myciu naczyń i urządzeń. Po wymieszaniu (nie zawsze wszystkich) składników powstaną kombinacje, które można prawie identyczne kupić na sklepowych półkach. SÓL- sól ma właściwości odkażające CYTRYNA- usuwa kamień(...)powstały w czajniku należy usunąć za pomocą roztworu z pół szklanki octu i pół szklanki wody. Należy wlać wymieszane składniki do czajnika, zagotować i zostawić na noc. Następnie na drugi dzień należy porządnie opłukać czajnik. Jak sami widzimy, brudu można pozbyć się tym, co w kuchni mamy na co dzień. Nie musimy biec po odkamieniacz do czajnika do sklepu, wystarczy
Gotuję TestujęTrwa karnawał, więc pora na pierwszą zwariowaną sałatkę – zobaczcie jak zrobić, krok po kroku, sałatka pizza z tortellini. Karnawał to świetna pora na odważne przepisy
Kuchennyviral.plSkładniki 1-1,2 kg ziemniaków 5 łyżek kwaśnej śmietany 5-6 łyżek skwarków ze smalcem (najlepiej wytopionych wcześniej przez Was ze słoninki) 2 cebule opcjonalnie
OliveandThymenadzieję będzie wciąż trwać. Wciąż pragnę dzielić się z Wami moimi kulinarnymi pomysłami. Wciąż chce to robić z pasją i sercem. Bo od zawsze uważałam, że najważniejszym składnikiem każdego dania jest właśnie serce. W stworzenie każdej, nawet najłatwiejszej, potrawy zawsze trzeba włożyć odrobinę miłości. Z tym składnikiem wszystko uda się wspaniale A jako, że 2 urodziny nie mogą odbyć(...)obsypanej kaszą manną tortownicy. Na ciasto wykładamy powoli łyżeczką konfiturą z borówki amerykańskiej. Staramy się ją rozłożyć po całej powierzchni (nie dajemy za dużo w jednym miejscu). W drugiej misce robimy szybką kruszonkę z 50 g mąki, 30 g masła i 25 g cukru (moja dziś nie wyszła idealnie ). Składniki wkładamy do miski, masło siekamy, a następnie wszystko rozcieramy
Słodkie okruszkiNie są dietetyczne, ani bogate w witaminy, są za to wyśmienite w smaku. Ślimaki z ziemniaków, mąki i parmezanu smażone na oleju rzepakowym. Chrupiące jak frytki
Kolizje SmakówChrupiąca, panierowana pierś kurczaka podana z salsą pomidorową z oliwkami i pikantnym szpinakiem jest doskonałym pomysłem na szybki obiad nawet w zabieganym tygodniu lub też ten leniwy weekendowy ;). Danie jest szybkie, łatwe i przyjemne w przygotowaniu więc poradzi sobie z nim każdy. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Panierowana pierś z kurczaka z salsą pomidorową(...)średnim ogniu przez około trzy minuty z każdej strony, do ładnego zarumienienia. Następnie przełóż je na ręczniki papierowe aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. W międzyczasie rozgrzej resztę oliwy na drugiej patelni, wrzuć szpinak, czosnek i chilli, dopraw solą i smaż mieszając przez około cztery minuty, aż szpinak „zwiędnie”. Przełóż kurczaki na talerze, wyłóż na każdego po trzy
karmelowy