drugie danie - 14640 przepisów (strona:681/976)

Sałatka z figami i łososiem 141

wstajesz rano sprawdzasz telefon a tam tylu ludzi mówi - pisze, że super pomysł i piękne zdjęcia, jak i stylizacja. Komuś może wydawać się to dziwne ale ja siedząc po drugiej stronie monitora, przygotowuje wszystko sama. Wymyślam przepis, dobieram składniki, przygotowuję całą sesje foto, piszę post i nawet nie zdajecie sobie sprawy ile to pochłania czasu i ile daje radości(...)słodko jak i na wytrawnie. Bardzo lubią połączenie z orzechami, przyprawami korzennymi, miodem, oliwą czy też świeżymi ziołami takimi jak choćby rozmaryn. Dzisiejsza propozycja sałatki, to danie obiadowe, bądź spożywane jako obiadokolacja. Jest mimo to jest lekka, sycąca i wciąż bardzo wakacyjna. Zerknijcie na listę składników ;-) SKŁADNIKI: - porcja makaronu Penne rigate Lubella - 1 figa - 2 plastry

SMYKWKUCHNI
Tort ala Ferrero Rocher 306

dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zmielone na proszek orzechy, rozpuszczoną masę z masła i czekolady oraz pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek oraz posiekane orzechy i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie(...)niskich obrotach, aż całość zgęstnieje. PRZEKŁADANIE TORTU : Biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat: nasączamy, nakładamy warstwe kremu, delikatnie opruszamy orzeszkami, przykrywamy kolejnym blatem, który delikatnie dociskamy. Drugi blat-podobnie: nasączamy, smarujemy kremem, opruszamy orzeszkami, przykrywamy ostatnim-trzecim blatem, który również nasączamy. Górę oraz boki tortu- smarujemy kremem. Ładnie wyrównujemy. Tak przygotowany tort jest gotowy do dekoracji. DEKOROWANIE: Boki

Domowe Torty
Kubdari czyli gruziński placek drożdżowy z mięsem 171

raczyłam się jedynie w restauracji- dziś postanowiłam spróbować zrobić to sama w domu, mając na uwadze dodatkową głowę w domu do wyżywienia i to, jak bardzo pożywne są takie dania. Wyszło znakomicie, może porcje zbyt duże. Nie mniej jednak polecam wypróbować przepis, warto przenieść się na moment w nieznane. Swoją drogą wycieczka do Gruzji jest w moich planach(...)posypujemy serem i sklejamy ciasto tworząc worek (zdjęcie poniżej jak powinno to wyglądać). Rozgrzewamy patelnię z dodatkiem łyżki masła i "smażymy" placek tak długo aż się zarumieni, przekładamy na drugą stronę i postępujemy tak samo. Tuż przed podaniem na placku rozpuszczamy łyżkę masła. Postępujemy tak samo z resztą składników. Podajemy z ulubionymi sosami, np. pomidorowym lub czosnkowym. Świetnie smakuje

Mango Papaja
Rogale świętomarcińskie 191

poranek. Czasem szkoda, że nie może tak być codziennie, ale z drugiej strony nie byłby wtedy tak niezwykły, prawda? Kiedy małż ospale wygląda z sypialnej norki, szybko nastawiam drugą kawę, bo inaczej będzie marudny, jak każdy informatyk bez porannej kawy. Jeszcze pół godziny błogiego lenistwa i sprawne ogarnięcie się, by wyjść na spacer, po zakupy na Plac Imbramowski(...)niezwyklejszy – 11.11.11r. przygotowali rogale świętomarcińskie. Co prawda w moim wykonaniu są haniebnie zmodyfikowane, ale przyrzekam, że w przyszłym roku się poprawię! Zorientowałam się nieco za późno i nie dałam rady znaleźć białego maku, spróbuję jeszcze na Starym Kleparzu, gdzie ponoć można go kupić. Dumna natomiast jestem z tego, że sama przygotowałam masę marcepanową, choć oczywiście nie obeszło się

Przepysznik - BLW i nie tylko
Nadziewane pory zapiekane w sosie holenderskim 175

zapiekamy w piekarnikuNa takie danie naszło mnie znienacka :) pełna improwizacja, która zaspokoiła moje podniebienie :)Składniki na 2 porcje2 duże, grube pory4 parówki (u mnie z szynki, 93% mięsa)2 duże pomidory (lub 4 średnie)200 g masła - będziemy go klarować2 żółtka (najlepiej od szczęśliwych kurek) sok z pół małej cytryny4 łyżki białego, wytrawnego(...)zapiec, więc to moja inwencja twórcza :)). Białą część pora przekrawamy na 2 części i następnie kroimy te części wzdłuż by powstały łódki. Do tych łódek wkładamy parówkę i przykrywamy drugą częścią pora. Do naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę sosu, następnie układamy faszerowany pory, układamy na nich plastry pomidorów, oraz plastry żółtego sera. wszystko zalewamy sosem, posypujemy suszonymi ziołami i pieczemy

Bon Appetit Małgorzaty
Jesienne chałki z dynią 190

się na śniadanie czy podwieczorek. Do kubka gorącej herbaty, kawy, a najlepiej kakao. Z bitą śmietaną. Ale to już czysta rozpusta... Ja zrobiłam trzy mniejsze - jedną zjedliśmy na śniadanie, drugą C. zabrał do pracy, trzecia została dla mnie. Oczywiście można zapleść jedną, wtedy jednak trzeba odpowiednio wydłużyć czas pieczenia. Razem ze mną chałki upiekły Mirabelka i Martynosia . Koniecznie zajrzyjcie(...)następnie rozetrzeć w palcach na kruszonkę.  Wyrośnięte chałki posmarować mlekiem, posypać kruszonką. Piec w 180 st. C. przez 30 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Do mojej kruszonki dałam trochę za dużo masła, dlatego wygląda, jak wygląda. Niemniej, smakuje rewelacyjnie - ja właśnie taką, z dużą ilością masła, lubię najbardziej. W przepisie nieco zmniejszyłam jego ilość, powinna więc wyjść bardziej kruszonkowa

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Małże, mule, omułki - czyli co skrywa czarna muszelka 227

istnieje duże prawdopodobieństwo, że nie są zbyt świeże. Alive or dead? Aby sprawdzić żywotność muli wystarczy postukać nimi o blat stołu, jeśli rozwarta skorupka się zamknie, to znaczy, że dany osobnik jest żywy. Jeśli nie - martwego omułka należy wyrzucić. Ewentualnie mule z lekko otwartymi skorupkami wkładamy do miski z mocno osoloną wodą. Żywe małże zamkną skorupki, martwe pozostaną(...)miseczkę z wodą i cytryną do płukania palców. Gdyż małże je się palcami! A po co ta łyżka i widelec? Otóż pierwszego mula nabieracie jedną ręką na łyżkę, a drugą nabijacie mięso na widelec. Pożeracie mięsko, odkładacie łyżkę i widelec, a w dłoni zostaje Wam muszelka z pierwszego mula. I dalej radzicie sobie właśnie tą pustą muszelką, wykorzystując

W kuchni Katie
Prawdziwa lemoniada cytrynowa ze świeżą miętą 115

/prawdziwa-lemoniada-cytrynowa-ze-swieza-mieta\/#wpzoom-rcb-direction-step-5ee3c4fdee4da","image":""}]}],"aggregateRating":{"@type":"AggregateRating","ratingValue":"5.0","reviewCount":1}} Drukuj Gdy życie daje Ci cytryny, zrób lemoniadę! 5 od 1 osoby Autor: Martyna Pietruszka Danie: Lemoniada Kuchnia: Amerykańska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 20 min. Kalorie 60 kcal Oryginalny przepis na prawdziwą lemoniadę cytrynową z kostkami lodu, z dodatkiem syropu(...)syrop cukrowy, najlepiej przecedzony przez sitko by pozbyć się kawałeczków skórki cytrynowej. Wrzucić sporo kostek lodu oraz plasterki cytryny. Listki świeżej mięty umieścić na dłoni i klasnąć w nie drugą ręką – dzięki temu uwolni się maksymalna ilość olejków eterycznych. Miętę dodać do lemoniady. Uwagi: Lemoniada nie zawiera konserwantów, dlatego najlepiej spożyć ją w dniu przyrządzenia. .vegan

ProstePesto.pl
JAK NIE PRZYTYĆ W ŚWIĘTA 121

niż produkty pochodzenia zwierzęcego. Dobrze jest też do świątecznych potraw dodać ziół, takich jak: rozmaryn, tymianek, mięta, majeranek, które poprawią trawienie i usprawnią pracę przewodu pokarmowego.   Po drugie... jedz regularne i małe porcje Podczas świąt należy zachować regularność posiłków, nie omijając żadnego, gdyż głodząc się w domu, aby móc więcej zjeść w gościach nie wyjdzie(...)spacer, aby poprawić krążenie i pobudzić metabolizm.  Nie wiesz jak zaplanować święta w wersji odchudzonej? Nie martw się! Specjaliści z Naturhouse pomogą Ci ułożyć świąteczne menu oraz dadzą cenne rady na temat zdrowego odżywiania podczas świąt, aby nie przybyło zbędnych kilogramów. Już dzisiaj znajdź najbliższe Centrum Naturhouse i umów się na bezpłatną konsultację dietetyczną. Możesz również umówić się

Kuchnia MagdaLeny
Babcine sposoby w kuchni na... 698

naszych kuchniach. Mowa tu o cytrynie, occie, sodzie oczyszczonej i soli. Te 4 składniki, które używamy praktycznie na co dzień pomogą nam nie tylko w doprawianiu znakomitego dania, ale też w myciu naczyń i urządzeń. Po wymieszaniu (nie zawsze wszystkich) składników powstaną kombinacje, które można prawie identyczne kupić na sklepowych półkach. SÓL- sól ma właściwości odkażające CYTRYNA- usuwa kamień(...)powstały w czajniku należy usunąć za pomocą roztworu z pół szklanki octu i pół szklanki wody. Należy wlać wymieszane składniki do czajnika, zagotować i zostawić na noc. Następnie na drugi dzień należy porządnie opłukać czajnik. Jak sami widzimy, brudu można pozbyć się tym, co w kuchni mamy na co dzień. Nie musimy biec po odkamieniacz do czajnika do sklepu, wystarczy

Gotuję Testuję
Sałatka pizza z tortellini 189

Trwa karnawał, więc pora na pierwszą zwariowaną sałatkę – zobaczcie jak zrobić, krok po kroku, sałatka pizza z tortellini. Karnawał to świetna pora na odważne przepisy

Kuchennyviral.pl
ZAPIEKANE PUREE ZIEMNIACZANE NA SPOSÓB WIEJSKI 139

Składniki 1-1,2 kg ziemniaków 5 łyżek kwaśnej śmietany 5-6 łyżek skwarków ze smalcem (najlepiej wytopionych wcześniej przez Was ze słoninki) 2 cebule opcjonalnie

OliveandThyme
Ciasto z konfiturą z borówki i 2 urodziny bloga! 243

nadzieję będzie wciąż trwać. Wciąż pragnę dzielić się z Wami moimi kulinarnymi pomysłami. Wciąż chce to robić z pasją i sercem. Bo od zawsze uważałam, że najważniejszym składnikiem każdego dania jest właśnie serce. W stworzenie każdej, nawet najłatwiejszej, potrawy zawsze trzeba włożyć odrobinę miłości. Z tym składnikiem wszystko uda się wspaniale A jako, że 2 urodziny nie mogą odbyć(...)obsypanej kaszą manną tortownicy. Na ciasto wykładamy powoli łyżeczką konfiturą z borówki amerykańskiej. Staramy się ją rozłożyć po całej powierzchni (nie dajemy za dużo w jednym miejscu). W drugiej misce robimy szybką kruszonkę z 50 g mąki, 30 g masła i 25 g cukru (moja dziś nie wyszła idealnie ). Składniki wkładamy do miski, masło siekamy, a następnie wszystko rozcieramy

Słodkie okruszki
Ślimaki ziemniaczane 255

Nie są dietetyczne, ani bogate w witaminy, są za to wyśmienite w smaku. Ślimaki z ziemniaków, mąki i parmezanu smażone na oleju rzepakowym. Chrupiące jak frytki

Kolizje Smaków
Panierowana pierś z kurczaka z salsą pomidorową / Chicken in Breadcrumbs With Tomato Salsa 265

Chrupiąca, panierowana pierś kurczaka podana z salsą pomidorową z oliwkami i pikantnym szpinakiem jest doskonałym pomysłem na szybki obiad nawet w zabieganym tygodniu lub też ten leniwy weekendowy ;). Danie jest szybkie, łatwe i przyjemne w przygotowaniu więc poradzi sobie z nim każdy. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Panierowana pierś z kurczaka z salsą pomidorową(...)średnim ogniu przez około trzy minuty z każdej strony, do ładnego zarumienienia. Następnie przełóż je na ręczniki papierowe aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. W międzyczasie rozgrzej resztę oliwy na drugiej patelni, wrzuć szpinak, czosnek i chilli, dopraw solą i smaż mieszając przez około cztery minuty, aż szpinak „zwiędnie”. Przełóż kurczaki na talerze, wyłóż na każdego po trzy

karmelowy