drugie danie - 14640 przepisów (strona:672/976)

Błyskawiczny chleb domowy 149

możliwie skrócić sobie czas jego przygotowania. Szukałam i znalazłam... Dziś dzielę się z wami przepisem na chleb, któremu na przygotowanie ciasta wystarczy poświęcić 30 minut potem trzeba dać mu kolejne 30 minut na wyrośnięcie, a następnie czekać w niecałe 50 minut aż się upiecze. Łączenie w niecałe 2 godziny będziecie mieć wypiek, który zachwyci was swoją prostotą i smakiem. Chleb(...)masło i wyrobić lekko między palcami. Ścieramy całe ziemniaki wcześniej dokładnie umyte i osuszone. Ja ścieram na najdrobniejszych oczkach na tarce lub w małym malakserze. 3.W drugim naczyniu mieszamy ciepłą wodę, starte ziemniaki, wlewamy ocet - Od razu dodajemy  do suchych składników i wyrabiamy klejące ciasto. Wyrabiamy ok 5-8 minut dokładnie zagniatając. Tak wyrobione i przykryte

vaniliowoczekoladowa
Indycze podudzia (wyluzowane) podwójnie faszerowane 99

kurczaka faszerowanego (wyluzowanego) ....? To też był Wasz ulubiony przepis. Dzisiaj mam dla Was podobny przepis na danie z drobiu. Tym razem bardziej urozmaiciłam moje danie. Zrobiłam podudzia z indyka, które najpierw wyluzowałam z kości a potem nafaszerowałam podwójnie. Pod skórkę nałożyłam farsz z zieleniny a do środka (w miejsce kości) nałożyłam farsz(...)dodałam pieczarki. Chwilę smażyłam. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.   Wrzuciłam paprykę a na koniec   posiekany por. Wszystko wymieszałam i po chwili zestawiłam z gazu.   Zrobiłam drugi farsz z zieleniny: Po prostu wymieszałam wszystkie zielone składniki: posiekaną   natkę pietruszki i koperek,   igiełki rozmarynu, szczypiorek i na koniec dodałam majeranek. Doprawiłam solą i pieprzem. Wymieszałam

Kuchnia u Krysi
Solanka. 175

wskazuje, powinna być słona. Co ważniejsze - kwaśna. Co jeszcze ważniejsze - kwaśność musi być zniuansowana. Musi dzielić się na różne odcienie. Wiele odcieni kwaśności. To już wszystko wiadomo? ;) Solanka jest daniem kuchni rosyjskiej i ukraińskiej. Bardzo popularna była (i jest) we Lwowie. Składniki: mała porcja wołowiny rosołowej z kością (do 1/2 kg) porcja włoszczyzny kilka wędzonych kiełbasek kilka parówek dobrej(...)Rozlać na talerze i do każdej porcji dodać po kilka oliwek, kaparów i  plasterek obranej cytryny. Posypać zieleniną i dodać kleks śmietany (opcjonalnie). Oczywiście zupa jest lepsza na drugi dzień

zadanie-gotowanie
Makaroniki pistacjowe 202

papierem do pieczenia. Uwaga warto posmarować blachę tłuszczem, następnie wyłożyć papierem do pieczenia, nie ma problemu później ze zdejmowanie bezików, jednej blaszki nie posmarowałam masłem tylko od razu dałam papier, to miałam problem ze ściągnięciem. Można też piec na macie teflonowej lub na specjalnej silikonowej macie do makaroników. Masę makaronikową przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Wyciska makaroniki(...)wmieszać 2 łyżki serka, dodać czekoladę do serka, zmiksować. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego. Makaroniki podobierać do siebie pod względem wielkości. Na gładką stronę makaronika wycisnąć krem, przyłożyć drugim makaronikiem, tak postępować z pozostałymi makaronikami. Nie trzeba przekładać wszystkich makaroników, jeżeli nie będziemy ich jeść od razu. Krem można przechowywać do 3 dni w lodówce. Smacznego! Makaroniki pistacjowe

moj przepis na
Socca - nicejski placek z ciecierzycy 110

ciecierzycy, wody i oliwy z oliwek i smażony na patelni lub w piecu w specjalnych miedzianych formach. Wiele osób ceni sobie farinatę ze względu na to, że jest to danie bezglutenowe oraz wegańskie i z powodzeniem może zastąpić tradycyjne naleśniki na mące pszennej. Tradycyjnie soccę podaje się wyłącznie ze świeżym rozmarynem, pieprzem oraz solą morską. Jednakże(...)rozgrzaną teflonową lub żeliwną patelnię wylewaj po 1 dużej chochli ciasta i smaż na bardzo małym ogniu. Gdy zobaczysz, że wierzch socci jest już ścięty, obróć delikatnie placek na drugą stronę i przysmażaj do zarumienienia. Jeśli nie posiadasz nieprzywierającej patelni, koniecznie rozgrzej najpierw oliwę z oliwek. Usmaż pozostałą część ciasta analogicznie. Dla patelni o średnicy 20 cm powinno wyjść

Food Square
Chleb na serwatce 135

Ten chlebek piekłam parę dni temu, wykorzystując serwatkę po twarogu ..przepis znalazłam tutaj ..ja swój chlebek piekłam w multicookerze.Mój chlebek troszkę za bardzo się spiekł

Moje domowe kucharzenie
Cygański bigos 124

Troszeczkę przedświątecznie:) Taka bogata wersja tradycyjnego bigosu, chwyci za podniebienie niejednego smakosza. Polecam, bo warto! Składniki: 50 dag kiszonej kapusty, 70 dag wędzonej kiełbasy, 50

Nie tylko w kuchni
Uszka z mięsem i grzybami 198

Uszka rewelacyjnie nadają się do czerwonego barszczu. Uszka są bardzo małe więc żeby je zrobić trzeba mieć sporo cierpliwości. Choć zrobienie ich wymaga sporo czasu, to

Mama Gotuje
Pstrąg Pieczony z Pistacjami, Pietruszką, Rozmarynem, Cytryną i Czerwonym Pieprzem 138

danie ani skomplikowane, ani czasochłonne. Zerknęliście na ziemniaczki i zastanawiacie się jak to wszystko razem upiec skoro ziemniaki pieką się w 200 stopniach, a ryba w 180? Kochani, nie mam dwóch piekarników. Zrobiłam tak, 15 minut piekłam ziemniaki w 200 stopniach, potem zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni włożyłam rybę i piekłam 30 minut. Dało się? Oczywiście(...)wrzuciłam miąższ cytryny, rozmaryn, pietruszkę, połowę posiekanych pistacji, szczyptę gałki muszkatołowej wszystko wymieszałam w taką "masę" jak widzicie na zdjęciu wyżej. Tą zieleniną z miseczki nadziałam oba pstrągi. Do drugiej miseczki wrzuciłam resztę posiekanych pistacji, skórkę otartą z cytryny i wymieszałam. Mieszanką z drugiej miseczki polałam pstrągi z wierzchu, posypałam ziarnami czerwonego pieprzu. Owinęłam ryby folią aluminiową

Blondynka Gotuje
Polędwiczki duszone w mleku 180

czasie mamy gotowy obiad. Miękką i soczystą polędwiczkę w sosie, który zaskakuje swoim smakiem. Sos jest bowiem pyszny, delikatnie nasiąknięty słodyczą z gotowanego czosnku i aromatem gałki muszkatołowej. Te danie polecam szczególnie początkującym, gdyż jest na prawdę proste w przygotowaniu. Składniki: (2-3 porcje) 500 g polędwiczki wieprzowej 0,5 – 0,75 l mleka(...)pogotować, odparowując nadmiar płynu. Polędwiczki pokroić na kawałki, polać sosem. Podawać z ziemniakami, ryżem lub świeżym pieczywem. Można udekorować świeżym tymiankiem. Polędwiczki wieprzowe duszone w mleku można podgrzewać na drugi dzień w sosie. The post Polędwiczki duszone w mleku appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Łazanki z kiszoną kapustą, łopatką i pieczarkami 195

Dzisiaj zapraszam na kolejne łazanki po  tych  ze słodką kapustą i karczkiem proponuję, z kapustą kiszoną i dodatkowo jeszcze z pieczarkami.Można je zrobić

Gosia gotuje
Naleśniki z konfiturą pomarańczową 192

Ponieważ sezon cytrusowy w pełni, pisałam ostatnio robieniu cytrusowych przetworów, o  konfiturze pomarańczowej z imbirem i goździkami  i o konfiturze pomarańczowej z kardamonem . Teraz

Kulinarne przygody Gatity
TWISTERKI CZYLI PIZZA TWIST :) 179

Ten przepis odkryłam w internecie na jakimś forum kulinarnym :).Jest to klasyczna pizza ale w innym wydaniu,z dodatkami które komponujemy według siebie. Twisterki smakują na

Mała w garnku miesza
Pizza ze szparagami, szalotką i jajkiem 171

Na lunch, na obiad i na kolację. Pizzomaniacy zjedzą ją nawet na śniadanie. Ta pizza ze szparagami i jajkiem była gotowa w 30 minut. Gotowe ciasto

Karo in the Kitchen
Pyszne ciasto latte macchiato (z mlekiem w proszku) 1531

Witam Kochani dziś przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto Latte Macchiato. Jedno z moich ukochanych ciast, które łączy w sobie smaki, które uwielbiam-serek

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku