drugie danie - 14640 przepisów (strona:674/976)

Cannelloni z mięsem mielonym i groszkiem 171

Jesteśmy wielkimi fankami makaronu i uwielbiamy go w każdej postaci! Niemal tak często jak spaghetti gości na naszym stole cannelloni – makaronowe rurecznik nadziane rozmaitym farszem. Dzisiaj

Kolizje Smaków
Kanapka z Kurczaka na Ciepło 116

muszą być nudne?  O NIE :) Zdecydowanie NIE :) Można podawać je w dowolnej formie z dowolnymi składnikami :) Pysznie , zdrowo i mniej zdrowo :) Dodajemy wszystko to na co mamy w danej chwili ochotę : mięso, ryby,warzywa a nawet owoce:) z sosami bez sosów :) Serem itd. Dziś zapraszam na Kanapki w wersji tych na Ciepło:) Chrupiące pieczywo , roztopiony ser oraz świeże warzywa(...)stopniach. 5.Jedną część bułki smaruję ketchupem, musztardą, kładę rukolą, mięso, plaster pomidora, kilka plastrów ogórka i jeden plaster czerwonej cebuli oraz papryki . Solę i pieprzę do smaku. 6.Przykrywam drugą połówką bułki.  SMACZNEGO

Gotowanie Patki
Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem 123

Domowe suszone pomidory z dodatkiem czosnku i bazylii Suszone pomidory są niezłym dodatkiem do sałatek, szpinaku, czy innych dań. A kiedy zrobimy je sami nie tylko będą lepiej smakować to zaoszczędzimy sporo pieniędzy ponieważ za 1 kg suszonych pomidorów można zapłacić nawet do 45 zł. Dlatego warto je suszyć samemu :) Składniki: 1,5 - 2 kg pomidorów Oliwa(...)zakręcamy i przewracamy do góry nogami aż całkowicie ostygną.  Tuż przed suszeniem. Każdy pomidor ma swój czas suszenia, jedne były już gotowe i ściągane z blaszki a drugie jeszcze musiały oddać wodę. W tym roku suszyłam nawet pomidory koktajlowe :) dlatego mam niezłą mieszankę w słoikach

W Moim Magicznym Domu
Orzechowiec z niespodzianką 239

cieście jest użyty do masy składnik, a mianowicie pepsi (lub coca-cola). Ciasto jest przepyszne. Nigdy nie przypuszczałam, że zalanie orzechów i pokruszonych herbatników tym gazowanym napojem da taki wyśmienity efekt. Musicie spróbować sami. Ciasto robiłam już kilka razy i zawsze zachwyca. Polecam:) Biszkopt: 5 jajek 1 szkl. mąki pszennej 2 łyżki kakao 2/3 szkl. cukru 4 łyżki oleju(...)dodajemy cukier puder (do smaku). Wystudzony biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Jeden z nich ponownie umieszczamy w formie. Nasączamy go połową pepsi/coli i wykładamy cały krem orzechowy, wyrównujemy. Przykrywamy drugą połówką biszkoptu, który również ponczujemy colą. Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody, odstawiamy do napęcznienia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w mikrofali

Smaki Na Talerzu
RAVIOLI Z RICOTTĄ I BAZYLIĄ 175

sosem krewetkowym. Wierzcie mi, niebo w gębie! (przepis kiedyś pojawi się na blogu). Ja natomiast dzisiaj proponują wersję lżejszą, równie pyszną. Może dla niektórych jest to nieco czasochłonne danie, ale jaka duma i zadowolenie podczas konsumpcji :)  SKŁADNIKI: ( ok. 30 ravioli) CIASTO MAKARONOWE: 300 g mąki makaronowej „00” (lub semoliny) 3 jajka 1 łyżka oliwy NADZIENIE(...)prostokątne. Maszynką do ravioli wycinamy kwadraty o szerokości ok. 3 cm.  Na każdy kwadrat  nakładamy po pół łyżeczki farszu (nie za dużo, bo wypłynie!). Na wierzch kładziemy drugą warstwę ciasta i dociskamy palcem brzegi wokół farszu, aby każdy bok był dobrze sklejony. Obrywamy zbędne kawałki ciasta i wyciągamy pierożki, po czym wrzucamy je do gotującej się, osolonej

Calzonella.com
Najzdrowsza zielona herbata - MATCHA :) 155

się właśnie z ususzonych liści zielonej herbaty. Taki proszek mieszamy z wodą i mamy gotowy napój. Matchę można też używać jako dodatek do różnych wypieków, słodkich deserów i innych dań. Moya Matcha jest wysokiego gatunku herbatą pochodzącą z Japonii. Dzięki temu, że spożywamy całe liście krzewu herbacianego dostarczamy do organizmu znacznie więcej składników odżywczych ( aminokwasów, minerałów, witamin oraz(...)dostępny jest także w różnych gramaturach. Ponad to kupisz tu także przydatne akcesoria, niezbędne do tradycyjnego przygotowania herbaty matcha. W swojej paczuszce znalazłam poniższe produkty: MATCHA CODZIENNA  Mieszanka drugiego i trzeciego zbioru. Charakteryzuje się mocnym aromatem z wyczuwalną goryczką. Świetnie nadaje się także do potraw, wypieków, smoothie. Matcha o tej gramaturze (50 g) znajduje się w wysokiej jakości oraz

Zdrowie na języku :P
KURCZAK TIKKA MASALA Z MIGDAŁAMI i WĘDZONĄ PAPRYKĄ 174

garam masala, słodkiej i wędzonej papryce oraz czosnku, imbirze i soku z cytryny. Krótko obsmażone, a następnie duszone w pysznym, pomidorowo-kokosowym sosie z dodatkiem zmielonych migdałów.  To danie najlepiej smakuje z białym ryżem lub chlebkiem naan . Koniecznie podajecie je z jogurtem naturalnym i cząstkami limonki lub cytryny do wyciśnięcia.   SKŁADNIKI /  2 porcje(...)starte na tarce 3 łyżki mielonych migdałów 400 g pomidorów z puszki/ np.   takich 1/4 szklanki gorącego bulionu lub wody 1/4 szklanki mleczka kokosowego lub śmietanki 30% (można dać więcej) 1 łyżeczka cukru przyprawy: po 1 łyżeczce ziaren kolendry  i kuminu roztartych w moździerzu, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 płaska łyżeczka przyprawy garam masala, 1 łyżeczka

cool and minty
WIOSENNA PAVLOWA 174

deser... :-) Składniki bezy: - 6 białek - 300g drobnego cukru (u mnie 250g cukru białego, 50g trzcinowego) - 1 łyżeczka octu winnego - 2 płaskie łyżeczki skrobi ziemniaczanej (nie trzeba, ja tym razem dałam, choć zawsze przygotowuję bez) Masa śmietanowa: - 300g słodkiej kremówki 30 lub 36% - 300g mascarpone - 1 łyżeczka pudru Dodatkowo: - ulubione owoce sezonowe  (u mnie truskawki, maliny i borówki) Dokładnie oddzielone(...)bezę do wystudzenia. Ja pozostawiłam moją bezę na 30 minut w zamkniętym piekarniku, z wyłączoną grzałką, ale włączonym termoobiegiem, następnie piekarnik uchyliłam i pozostawiłam w nim bezę do drugiego dnia. Można piekarnik od razu uchylić i pozostawić w nim bezę do wystudzenia. Z  mojego doświadczenia wynika, że najsmaczniejsza beza jest wtedy, gdy upieczemy ją przynajmniej dzień wcześniej...Wówczas jest

Smaczne Zdrowe
Mocno Czekoladowe Ciasto 152

Nawet jeśli nie jesteście fanami ciast na bazie kremu maślanego, na jeden kawałeczek się na pewno skusicie. Gorzka czekolada nadaje mu charakteru, wykwintności w smaku. Ja uwielbiam, Irlandczycy, których dane mi było poczęstować, nie mogli się od niego oderwać, zafascynowani. Blaty czekoladowe są ciężkie, wilgotne ale zarazem puszyste. Słodkość i kaloryczność kremu maślanego wystarczy zniwelować, zmniejszać ilośc cukru. Gorzkie ganache(...)Dodajmy stopniowo cukier, ciagle ucieramy do gładkości. Dodajemy kakao i sól, ucieramy. Na sam koniec dodajemy mleko i śmietankę, ucieramy. Na pierwszy blat ciasta wykładamy część kremu. Przykrywamy drugim ciastem. Pozostały krem wykładamy na wierzch i boki. Wierzch polewamy czekoladowym ganache. Ozdabiamy według uznania. Odstawiamy w chłodne miejsce. Ciasto nie wymaga przechowywania w lodówce. Jeśli jednak chcemy

Made By Mom And Son
,,SŁONECZKO PIZZOWE” 96

Prezentuje Wam dziś pomysł na karnawałowe danie. Proste w przygotowaniu, doskonałe w smaku! Pizzowe słoneczko, które zabłyśnie na Waszym stole niczym fajerwerki w tę magiczną noc! Ciasto: 3 dag drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oleju 1 szklanka mleka 3 szklanki mąki Farsz: 1 op mrożonego szpinaku (450g), 6 łyżek kukurydzy(...)nich na środku nakładamy 2 łyżki farszu a pozostały farsz rozkładamy wokół ciasta po bokach tworząc obręcz, zostawiając ok 4 cm od brzegu. Ciasto z nałożonym farszem przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Końcówki ciasta dokładnie zlepiamy i ugniatamy widelcem, układamy na środku kubek i lekko go dociskamy. Boki słoneczka nacinamy nożem i każdy przekrojony kawałek odwracamy farszem do góry

Podróż w kulinaria
Placki rybno – ziemniaczane 181

nieco przypominają krokiety. Pomysł inspirowany angielskimi ciasteczkami krabowymi . Nawet mój młodszy syn który nie jest miłośnikiem ryb , był nimi zachwycony . Są delikatne , chrupiące i syte . Doskonale sprawdzą się jako danie główne lub niewielka przystawka , a jeśli jeszcze podać do nich jakiś sos jogurtowy czy tysiąca wysp , to juz po prostu rozpusta . Składniki : 0,3 kg dorsza(...)rękach ładny kształt ,lekko spłaszczonego, placuszka . Smażymy na złoty kolor z obu stron na średnim ogniu , około 5 minut z każdej strony . Podajemy na gorąco . Smacznego ; ) Najlepsze świeże , na drugi dzień nie są już zbyt smaczne Post Placki rybno – ziemniaczane pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Paella z krewetkami i kurczakiem (Paella de camarones y pollo) 221

wielu odmianach, chociaż według purystów są tylko dwie prawdziwe wersje: Paella Valenciana i Paella de mariscos (czyli z owocami morza). Dawniej różnorodność składników wynikała z dostępności produktów w danej okolicy. Zawsze jednak w składzie paelli musi być ryż, który jest zabarwiony szafranem lub atramentem z kałamarnic, bulion (może być również wino albo woda), w którym ryż będzie się gotować oraz(...)rozetrzeć z solą i pieprzem. Dodać niewielką ilość oliwy. Pastą natrzeć mięso, odstawić na 20-30 minut. Przygotować pozostałe składniki. Szafran zalać łyżką wrzątku,odstawić. Cebulę pokroić w kostkę. Drugi ząbek czosnku obrać, pokroić w cienkie plasterki. Paprykę umyć, przekroić, usunąć gniazdo nasienne. Pokroić w paski. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać

Pełny talerz
Szwajcarska zapiekanka serowa 140

Szukałam przepisu na szybkie danie, wertowałam różne blogi i różne książki, nie miałam pomysłu. Mam dni, że mogę gotować wszystko, ale mam też takie dni, że chętnie bym coś ugotowała, na wszystko mam ochotę, a na nic nie mogę się zdecydować. Na szczęście takich dni jest zdecydowanie mniej, ale mimo wszystko są. Tak natrafiłam na przepis(...)zgodnie z przepisem na opakowaniu. Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni aż wytopi się tłuszcz. Następnie dodajemy do niego cebulę i smażymy na złoty kolor. Na drugiej patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy, a po około 2 minutach dodajemy bulion, gdy sos nabierze konsystencji dodajemy starte sery. Przyprawiamy białym pieprzem i solą. Ugotowany makaron mieszamy

dom-agi.pl
Croissanty 146

raźniej ;-). Croissanty są czaso i pracochłonne. Ręce potem bolą, bo trzeba się trochę nawałkować, mój wałek trzeszczał podejrzanie i bałam się czy mi nie strzeli, ale dał radę. Ale mimo wszystko zachęcam do spróbowania, zapach wydobywający się z piekarnika podczas pieczenia i smak jeszcze lekko ciepłego rogalika... bezcenny. Piekłam w nieco niższej temperaturze(...)minut, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po czym z ciasta formujemy kulę, zawijamy szczelnie w folię spożywcza i wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 1 cm i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Ciasto powinno być dobrze schłodzone. Jest to istotny moment w procesie produkcji rogalików

Kulinarne przygody Gatity
Kotlety mielone w sosie musztardowym 180

Na jednej z grup na fb podpatrzyłam przepis na kotlety mielone w sosie musztardowym, postanowiłam spróbować jak smakują. Składniki: 500 g mięsa mielonego ( ja użyłam z

Oka w rosole czyli KaFka gotuje