drugie danie - 14640 przepisów (strona:673/976)

Zbijanie najczęstszych wymówek podczas odchudzania 136

zdrowe jedzenie Nieprawda. Po pierwsze gotuj na kilka dni - np. zupy kremy czy pełnoziarniste pierogi. W ramach szybkiej przekąski możesz też zmiksować koktajl warzywny czy owocowy.  Po drugie jeśli rano wychodzisz do pracy/szkoły, przygotuj sobie obiad, który możesz zabrać ze sobą i zjeść w wolnej chwili.  No i po trzecie... czy upieczenie mięsa w piekarniku(...)wakacje albo święta?  Zacznij do nowa i zrób wszystko, żeby tym razem się udało. Ustal REALNY cel - np. w ciągu pierwszego tygodnia schudnę 0,5 kg . Jeśli dasz radę - super! Jeśli nie, daj się z siebie jeszcze więcej aż dopniesz swego. Determinacja ma ogromne znaczenie, osiągniesz cel jeśli tylko się uprzesz.    Nie chcę ciągle chodzić głodny

Powiedz dietom nie
.1015. 3 URODZINY BLOGA 144

uświadomiłam sobie, że to już...3 (trzecie!!!) urodziny bloga! Najpierw się zdziwiłam, potem ucieszyłam, a na koniec zmartwiłam, bo...zapomniałam o urodzinach i nie miałam czasu na przygotowanie specjalnego dania. Jednak doszłam do wniosku, że ten mini-torcik jednak jest jak znalazł na dzisiejszy dzień - widzicie jaki zbieg okoliczności? ;) Szczerze mówiąc nie pomyślałabym, że będę prowadzić jakikolwiek blog przez(...)Układamy je na blaszce wyłozonej papierem i lekko przesmarowanej olejem, z wierzchu również lekko smarujemy nasze krążki olejem. Pieczemy ok. 20-30 minut w 250*C, następnie odwracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze ok. 5-10 minut. Podczas pieczenia można przygotować mus z rabarbaru: Rabarbar kroimy. W garnuszku zagotowujemy ok. 1/4 szklanki wody i gdy zacznie wrzeć wrzucamy

breakfast of dreams
Roladki drobiowe z fasolką szparagową, położone na kostce ryżowej i podane z sosem porowym oraz puree buraczanym na zimno 198

mamy dla Was przepis na kolejne i niestety ostatnie dzieło robione razem z Łukaszem. Są to roladki drobiowe faszerowane fasolką szparagową, z kostką ryżową, sosem porowym i purre buraczanym. Danie bardzo złożone ale jakie apetyczne – nic nie zostało na talerzu Składniki: - 2 filety z kurczaka - 70 g ryżu - 4 łyżki oleju(...)się zeszkli dodajemy śmietanę i chwile jeszcze gotujemy. Na talerzu układamy kostkę z ryżu a na nią pokrojoną roladkę z kurczaka. Z jednej strony dajemy sos a z drugiej puree. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Placek z suszonymi śliwkami - bardzo słodki 186

masła100 g cukru2 jaja4 łyżki mleka250 g mąkiobłożenie500 g dużych suszonych śliwek węgierek ( miałam tylko kalifornijskie, bez pestek, użyłam 300g )1/4 l czerwonego wina1 laska cynamonu1 czubata łyżka cukru (dałam małą łyżeczkę brązowego)1 torebka cukru waniliowegotorebka płatków migdałowychprzygotowanie:śliwki zalać wodą tak aby je zakryć i zmiękczać 2 godziny. Wypestkować . W przypadku śliwek kalifornijskich zmiękczanie nie jest konieczne , zalałam(...)może użycie suszonych węgierek a nie śliwek kalifornijskich, spowodowałoby że placek byłby mniej słodki , w najbliższym czasie raczej tego nie sprawdzę. I jeszcze uwaga z ostatniej chwili - na drugi dzień słodkość gdzieś uleciała !  Tzn nadal ciasto należy do tych słodkich , ale już nie przesłodzonych, jest całkiem niezłe

Stare Gary
Kurczak w stylu Chilindron 161

jest idealny na tę porę roku. Kusi pysznym sosem o złożonym smaku. No właśnie, skusilibyście się? Jest jeszcze czas, aby przygotować go na niedzielny obiad:) Pollo al Chilindrón to danie typowe dla regionu Aragonia w północno-wschodniej Hiszpanii. Kurczaka dusi się w sosie, dla którego bazą są pomidory przesmażone z cebulą i czosnkiem, szynka Serrano, czerwone(...)pokrój w kostkę, dodaj na patelnię. Dopraw solą i pieprzem, przykryj przykrywką i zajmij się kurczakiem. Szynkę Serrano pokrój w paseczki i wrzuć na 2 łyżki oliwy na drugą patelnię lub do brytfanny. Dodaj kawałki kurczaka i obsmaż je na złoto ze wszystkich stron. W tym czasie pokrój papryki w paski.  Gdy kurczak ładnie się zezłoci, dodaj

Chilli Czosnek i Oliwa
Chińska zupa z jajkiem, kapustą pekińską i grzybkami mun 93

popularnych dań kuchni chińskiej. Tradycyjnie do jej przygotowania używa się drobiowego bulionu lub rosołu, czasami dodatkowo zupę zagęszcza się skrobią kukurydzianą, obowiązkowo podaje ze sporą ilością szczypiorku. Jej przygotowanie jest niezwykle proste, a jedynym sekretem głębokiego i wyrazistego smaku jest tu solidne doprawienie. Świeży imbir, cynamon, nasiona kopru i anyż przeobrażą zwykły rosół w aromatyczne orientalne danie(...)też około pół łyżeczki soli). Gotować pod przykryciem, na minimalnym ogniu przez 20 minut (można też dłużej, dla bardziej głębokiego smaku). Po tym czasie płyn przelać przez sito do drugiego garnka, pozostałe na sicie przyprawy wyrzucić. Namoczone grzybki odcedzić i pokroić na cienkie plasterki, wrzucić do gotującego się bulionu i gotować 10 minut. Liście kapusty pozbawić najtwardszej części u nasady

Even Better Food
Chińska zupa z jajkiem, kapustą pekińską i grzybkami mun 120

przygotowanie jest niezwykle proste, a jedynym sekretem głębokiego i wyrazistego smaku jest tu solidne doprawienie. Świeży imbir, cynamon, nasiona kopru i anyż przeobrażą zwykły rosół w aromatyczne orientalne danie, cudownie przy tym rozgrzewające. Kapusta pekińska i grzybki mun stanowić będą ciekawe dodatki. To świetny sposób na „zagospodarowanie” resztek rosołu i urozmaicenie zupowego repertuaru. Składniki(...)też około pół łyżeczki soli). Gotować pod przykryciem, na minimalnym ogniu przez 20 minut (można też dłużej, dla bardziej głębokiego smaku). Po tym czasie płyn przelać przez sito do drugiego garnka, pozostałe na sicie przyprawy wyrzucić. Namoczone grzybki odcedzić i pokroić na cienkie plasterki, wrzucić do gotującego się bulionu i gotować 10 minut. Liście kapusty pozbawić najtwardszej części u nasady

Even Better Food
Błyskawiczny chleb domowy 147

możliwie skrócić sobie czas jego przygotowania. Szukałam i znalazłam... Dziś dzielę się z wami przepisem na chleb, któremu na przygotowanie ciasta wystarczy poświęcić 30 minut potem trzeba dać mu kolejne 30 minut na wyrośnięcie, a następnie czekać w niecałe 50 minut aż się upiecze. Łączenie w niecałe 2 godziny będziecie mieć wypiek, który zachwyci was swoją prostotą i smakiem. Chleb(...)masło i wyrobić lekko między palcami. Ścieramy całe ziemniaki wcześniej dokładnie umyte i osuszone. Ja ścieram na najdrobniejszych oczkach na tarce lub w małym malakserze. 3.W drugim naczyniu mieszamy ciepłą wodę, starte ziemniaki, wlewamy ocet - Od razu dodajemy  do suchych składników i wyrabiamy klejące ciasto. Wyrabiamy ok 5-8 minut dokładnie zagniatając. Tak wyrobione i przykryte

vaniliowoczekoladowa
Indycze podudzia (wyluzowane) podwójnie faszerowane 96

kurczaka faszerowanego (wyluzowanego) ....? To też był Wasz ulubiony przepis. Dzisiaj mam dla Was podobny przepis na danie z drobiu. Tym razem bardziej urozmaiciłam moje danie. Zrobiłam podudzia z indyka, które najpierw wyluzowałam z kości a potem nafaszerowałam podwójnie. Pod skórkę nałożyłam farsz z zieleniny a do środka (w miejsce kości) nałożyłam farsz(...)dodałam pieczarki. Chwilę smażyłam. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.   Wrzuciłam paprykę a na koniec   posiekany por. Wszystko wymieszałam i po chwili zestawiłam z gazu.   Zrobiłam drugi farsz z zieleniny: Po prostu wymieszałam wszystkie zielone składniki: posiekaną   natkę pietruszki i koperek,   igiełki rozmarynu, szczypiorek i na koniec dodałam majeranek. Doprawiłam solą i pieprzem. Wymieszałam

Kuchnia u Krysi
balotyna, czyli faszerowana kaczka 113

po ostatnim bardzo prostym przepisie, pora na małe wyzwanie - mianowicie na luzowanie kości. oczywiście, ci którzy mają wprawę, stwierdzą, że to żadne wyzwanie, ale nie znam

Eksperyment sobotni
Solanka. 172

wskazuje, powinna być słona. Co ważniejsze - kwaśna. Co jeszcze ważniejsze - kwaśność musi być zniuansowana. Musi dzielić się na różne odcienie. Wiele odcieni kwaśności. To już wszystko wiadomo? ;) Solanka jest daniem kuchni rosyjskiej i ukraińskiej. Bardzo popularna była (i jest) we Lwowie. Składniki: mała porcja wołowiny rosołowej z kością (do 1/2 kg) porcja włoszczyzny kilka wędzonych kiełbasek kilka parówek dobrej(...)Rozlać na talerze i do każdej porcji dodać po kilka oliwek, kaparów i  plasterek obranej cytryny. Posypać zieleniną i dodać kleks śmietany (opcjonalnie). Oczywiście zupa jest lepsza na drugi dzień

zadanie-gotowanie
Makaroniki pistacjowe 195

papierem do pieczenia. Uwaga warto posmarować blachę tłuszczem, następnie wyłożyć papierem do pieczenia, nie ma problemu później ze zdejmowanie bezików, jednej blaszki nie posmarowałam masłem tylko od razu dałam papier, to miałam problem ze ściągnięciem. Można też piec na macie teflonowej lub na specjalnej silikonowej macie do makaroników. Masę makaronikową przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Wyciska makaroniki(...)wmieszać 2 łyżki serka, dodać czekoladę do serka, zmiksować. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego. Makaroniki podobierać do siebie pod względem wielkości. Na gładką stronę makaronika wycisnąć krem, przyłożyć drugim makaronikiem, tak postępować z pozostałymi makaronikami. Nie trzeba przekładać wszystkich makaroników, jeżeli nie będziemy ich jeść od razu. Krem można przechowywać do 3 dni w lodówce. Smacznego! Makaroniki pistacjowe

moj przepis na
Socca - nicejski placek z ciecierzycy 107

ciecierzycy, wody i oliwy z oliwek i smażony na patelni lub w piecu w specjalnych miedzianych formach. Wiele osób ceni sobie farinatę ze względu na to, że jest to danie bezglutenowe oraz wegańskie i z powodzeniem może zastąpić tradycyjne naleśniki na mące pszennej. Tradycyjnie soccę podaje się wyłącznie ze świeżym rozmarynem, pieprzem oraz solą morską. Jednakże(...)rozgrzaną teflonową lub żeliwną patelnię wylewaj po 1 dużej chochli ciasta i smaż na bardzo małym ogniu. Gdy zobaczysz, że wierzch socci jest już ścięty, obróć delikatnie placek na drugą stronę i przysmażaj do zarumienienia. Jeśli nie posiadasz nieprzywierającej patelni, koniecznie rozgrzej najpierw oliwę z oliwek. Usmaż pozostałą część ciasta analogicznie. Dla patelni o średnicy 20 cm powinno wyjść

Food Square
Chleb na serwatce 131

Ten chlebek piekłam parę dni temu, wykorzystując serwatkę po twarogu ..przepis znalazłam tutaj ..ja swój chlebek piekłam w multicookerze.Mój chlebek troszkę za bardzo się spiekł

Moje domowe kucharzenie
Cygański bigos 120

Troszeczkę przedświątecznie:) Taka bogata wersja tradycyjnego bigosu, chwyci za podniebienie niejednego smakosza. Polecam, bo warto! Składniki: 50 dag kiszonej kapusty, 70 dag wędzonej kiełbasy, 50

Nie tylko w kuchni