drugie danie - 14640 przepisów (strona:667/976)

pieczona galanytna z kurczaka faszerowana bakaliami 186

galantyna z kurczaka Odrobina cierpliwości wykazana przy luzowaniu tuszki kurczaka, odwdzięczy nam się daniem o wspaniałym aromacie i jeszcze lepszym smaku. Będzie to więc potrawa, którą śmiało możemy postawić na stole, nawet przed najbardziej wybrednymi smakoszami. składniki 1 kurczak wiejski o wadze(...)roladą), a następnie obwiązujemy całość nicią w sposób identyczny jak przy baleronach czy szynkach ( otwory w kurczaku możemy też dodatkowo  spiąć za pomocą wykałaczek). Zwiniętą sznurkiem galantynę smarujemy drugą łyżką oleju,  kładziemy w żaroodpornym naczyniu (z przykrywką) i wstawiamy do  piekarnika nagrzanego do 200 stopni piekąc przez 20 minut bez przykrycia.  Następnie zmniejszamy temperaturę

Miód i pieprz
Wegańska musaka 200

niepodważalny dowód na to, że zapiekanka bez mięsa i bez typowego beszamelu może być i smaczna, i zdrowa, i kolorowa – przepiękne, zachwycające danie przygotowane i zainspirowane tradycyjną grecką potrawą – nie będę tu nalegać, że takie samo, bo prawda jest taka, że to nowa rewolucyjna wegańska wersja przygotowana na podstawie przepisu z książki „Vegan for fit”– słodkie(...)wstaw do piekarnia na około 15 minut (warzywa powinny jedynie delikatnie się przypiec i lekko zmienić barwę-jeżeli pieczesz w piekarniku gazowym w połowie czasu pieczenia odwróć plastry na drugą stronę).  W międzyczasie rozkrusz tofu widelcem, a czosnek i cebulę obierz i posiekaj w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzej pozostałe 2 łyżki oliwy, wrzuć pokruszone tofu i podsmażaj

Roślinna - blog wegański
Poznajmy się bliżej - nowy cykl. Odcinek nr 1. 103

mnie i już się rozpisuję.  Do sedna zatem ;-). Postanowiłam stworzyć cykl na blogu pod hasłem "Poznajmy się bliżej", tak abyście mogli mnie lepiej poznać, zobaczyć kto po tej drugiej stronie monitora pisze i robi dla Was  zdjęcia i przepisy.  Duża część z Was jest ze mną już bardzo, bardzo długo na Facebooku - za to ogromne DZIĘKUJĘ(...)Waszej strony ;-))) Tymczasem na kilku foto z telefonu, możecie podpatrzeć moją kuchnię, gdzie powstają wszystkie przepisy, kilka zapisanych momentów z ostatniego czasu w postaci bardzo prostych kadrów. Zapraszam! I dajcie znać co chcielibyście zobaczyć ;-))) Udanego poniedziałku

SMYKWKUCHNI
Kotleciki z komosy ryżowej ze szpinakiem i łososiem 208

przede wszystkim idealna opcja dla wegetarian i wegan, a także alergików- nie zawiera glutenu. Ponadto jest delikatna w smaku i pasuje zarówno do słodkich deserów, jak i wytrawnych dań. Kotleciki w sumie powstały z resztek. Z ostatniej porcji kaszy, z ostatniej puszki łososia w oleju, z rozmrożonego wcześniej szpinaku i z dwóch żółtek pozostałych po porannym omlecie. Także(...)formować niewielkie kotleciki i układać w równych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20-25 minut w 200 stopniach C. W połowie pieczenia kotleciki przewrócić na drugą stronę. Podawać z dipem jogurtowym i lekką sałatką. Najlepsze na zimno

Kuchnia Ellie
,,Kolorowe roladki ze szpinakiem i szynką’’ 244

Roladki, które dziś prezentuję są prostym, efektownym i pysznym daniem! Idealnie sprawdzą się na wszelkich imprezach. Koniecznie wypróbujcie! Składniki na żółte ciasto: 2 szt jajka 2 łyżki oleju 1 łyżka śmietany 18% 3 płaskie łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki przyprawy cury Składniki na zielone ciasto: 2 szt jajka 2 łyżki oleju 1 łyżka śmietany(...)pieczenia. Wylewamy na blachę paski ciasta jeden kolor obok drugiego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 20 minut. Jeszcze ciepłą roladę przekładamy na wilgotną ściereczkę papierem do góry, zdejmujemy papier do pieczenia i zwijamy razem ze ściereczką w roladę. Gdy ciasto wystygnie smarujemy połową serka, wyłkładamy szynką, smarujemy drugą połową serka i zwijamy w roladę. Zawijamy szczelnie

Podróż w kulinaria
Spaghetti z bakłażanem i orzechami 225

Wybornie pyszne i nietypowe spaghetti z bakłażanem z dodatkiem orzechów oraz innych warzyw. Spróbujcie, a nie pożałujecie! Wciągająco smaczne!  Bakłażan, zwany również oberżyną czy gruszką

Bananowe Pole
Burger po meksykańsku 196

Oto kolejna, trzecia już odsłona burgera na moim blogu. :-) Wersja meksykańska przypadnie do gustu miłośnikom pikantnych, bardzo ostrych smaków. Ostrość można oczywiście dowolnie regulować, dodając mniej

Szefowa kuchni
Pissaladiere 174

wystygnięciu. Nie jest to kulinarna bajka dla każdego, bo znam sporo osób, które nie lubią oliwek, cebuli czy anchois. Dla mnie to jednak połaczenie idealne, bo wszystkie elementy tego dania uwielbiam. Zapraszam zatem po przepis. Potrawę tę można również wykonać w formie jednego dużego placka. Składniki na ciasto 10 porcji: 250 g mąki pszennej 150 ml ciepłej przegotowanej wody(...)podzielić na równe prostokąty. Rozłożyć pozostawiajac około 3 cm wolnego z każdej strony na wyrośnięcie. W środku każdego prostokata około 1,5 cm od każdego brzegu, wyciać drugi. Na środku każdego ułożyć  uduszoną cebulkę, fileciki anchois, odsaczone z zalewy i pokrojone oliwki. Piekarnik rozgrzać do 180 C ( u mnie z termoobiegiem) i piec bułeczki przez około 20 minut

Gosia gotuje
Baba Wielkanocna z bakaliami 259

idą Święta Wielkiej Nocy, postanowiłam zrobić Babę jak się patrzy. Przepis znalazłam w zeszycie mojej ciotki. Zmieniłam tylko wypełnienie baby, bo w orginale są tylko rodzynki, a ja dałam żurawinę i rodzynki korynckie, bo mniejsze. Składniki: -3 i pół szklanki maki pszennej typ 500  MŁYN KOPYTOWA -5 dag świeżych drożdży piekarskich -6 roztrzepanych żółtek -pół szklanki drobnego cukru(...)dodać 2 łyżki kakao, i 2 łyżki cukru oraz łyżkę wody. Roztopić. Polać posypaną wcześniej cukrem pudrem babę i posypać płatkami migdałów- uprażyć na patelni wcześniej. Baba najlepsza na drugi dzień. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Zapiekanka z cukinią, figami i kozim serem 226

Ostatnio zrobiłam pieczone figi z orzechami włoskimi i sosem z czerwonego wina . Tym razem przygotowałam je w wersji wytrawnej z cukinią i kozim serem. Jest to

Oryginalny smak
Łosoś w sake 251

Dzisiejszy przepis jest trochę nietypowy. Łosoś w sake brzmi nieco egzotycznie, ale bez problemu można zastąpić sake bardziej swojską wódką lub białym winem. Alkohol jest w tym daniu oczywiście tylko dla podbicia smaku – procenty wyparowują wraz z podgrzewaniem sosu. Receptura pochodzi z książki Nigelli Lawson i już od dłuższego czasu miałam ochotę ją wypróbować. Teraz się w końcu(...)strączkami kardamonu zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Filety z łososia wyjmujemy z marynaty i smażymy na gładkiej patelni, ok. 3 min na jednej stronie i 2 min na drugiej (Nigella robi to połowę krócej, ale wtedy łosoś jest wpół-surowy). Po usmażeniu owijamy każdy filet w folię i odstawiamy na 10 min, na drewnianej desce. W tym czasie

Poezja smaku
Ryba w chrupiącej panierce 231

Robiąc kurczaka postanowiłam zrobić także i rybę w taki sam sposób...rybka była pyszna..nie moczyłam tylko ryby w marynacie tak jak skrzydełka, ale natarłam ją

Moje domowe kucharzenie
KARMEL-ITKA W WERSJI WEGE? 283

tego faktu. Teraz, oczytana, zorientowana w temacie, mogę pełną piersią żyć jako wegetarianka. Niestety, w obecnej dobie szału na zdrowe odżywianie, co trzecia normalna kobieta czy dziewczyna, a co druga sławna osobistość, twierdzą o swoim wegetarianizmie. No, dobrze, niech im będzie. Ale zapytajmy kilka spośród nich, dlaczego i skąd pomysł na takie życie. Większość z nich nie będzie umiała(...)Jestem już z Wami ponad cztery lata, więc chciałam być w stosunku do Was fair i szczerze powiedzieć, co się dzieje. Nawet widać ostatnio na blogu, że ubogo w dania niewegetariańskie. Liczę na Waszą wyrozumiałość i na to, że nadal, pomimo takiej sporej zmiany, będziecie przy mnie trwa i że razem dobijemy kolejnych czterech lat! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Alergie i dieta rozdzielna 150

więcej chemii w pożywieniu, rosnące spożycie pokarmów przetworzonych i cukrów reakcje chemiczne procesów trawienia i rozkładu związków = Jedno wielkie zatoksycznienie organizmu i zniszczenia wywołane przez chemie i toksyny Po drugiej stronie coraz MNIEJ PLUSÓW, które niwelują uszkodzenia i odtoksycznienie: coraz mniej wartościowe pożywienie, które już nie jest w stanie tak szybko reperować uszkodzeń jak za czasów naszych rodziców(...)kolejny stwierdzić, ze dr. Hay wyprzedził o cały wiek myśl naukową. Tworząc dietę, której celem jest uzdrawianie człowieka (a wiadomo, że sam był chory i sam sobie pomógł), dał nam receptę na sukces w tematyce zdrowia. Receptę na wyleczenie się z alergii i całego szeregu innych doraźnych i przewlekłych chorób. Ja już mam to za sobą, teraz zapraszam innych

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Jak zoptymalizować układanie jadłospisu – platforma kcalmar.com 158

posiłki zaczynałam od przejrzenia lodówki, zaplanowania posiłków na które miałam ochotę i podzieleniu ich na konkretne dni. Następnie trzeba było zrobić zakupy mając w myśli składniki potrzebne do tych dań. Dodatkowym czynnikiem było dbanie o zdrowie i kontrolowanie kalorii, które jest trudne przy takim układaniu jadłospisu. To dość skomplikowany system, więc szukałam gotowych rozwiązań jak zautomatyzować ten proces(...)czyli jeśli nie lubimy jagód ,a bardzo lubimy wiśnie, możemy zamienić owsiankę z jagodami na owsiankę z wiśniami. Możemy dodać też informacje niewykorzystanych porcjach posiłków, które chcemy zjeść na drugi dzień, aby ograniczyć marnowanie żywności i aby komputer policzył nam poprawnie kalorie i składniki odżywcze. Najlepsza jest zdecydowanie lista zakupów, którą możemy wydrukować idąc do sklepu. Nie jestem dietetykiem, więc

Ugotowane pozamiatane
Drożdżowe słoneczko z farszem z szynką zrazową. 207

doznania zapachowe są fantastyczne, a po wyjęciu z piekarnika można oszaleć, trudno się oprzeć, aby nie oderwać jednego promyka! :) Szynka zrazowa z serii "Nad ogniem wędzone"  nadała temu daniu niezwykły smak i zapach. Sama szynka prezentuje się niezwykle dumnie i tak samo będzie wyglądała na stole biesiadnym, dlatego zachęcam do zakupienia jej zarówno przy specjalnych okolicznościach(...)tartego żółtego sera, który później posłuży do posypania farszu. Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkujemy je mniej więcej na wzór okręgu mieszczącego się na blaszce od piekarnika. Drugi okrąg musi być nieco mocniej rozwałkowany, ponieważ będzie musiał przykrywać farsz. Jeden okrąg umieszczamy na papierze do pieczenia, od razu na blaszce i nakładamy na środku kopczyk z farszu, wielkości małej

MamaOskarka
Tortilla z kurczakiem i warzywami z dipem czosnkowym 338

stoi na przeszkodzie, aby dorzucić jeszcze np. ogórka, czy paprykę. Wykorzystajcie to, co akurat macie pod ręką :) Większość z Was na pewno nie raz miała okazję jeść takie danie, ale czy próbowaliście już zrobić tortillę w domu? Jeśli nie, to teraz macie okazję :) Ja zrobiłam placki pszenno-kukurydziane. Oczywiście zabiegani mogą skorzystać z „gotowców”, jednak zachęcam(...)sposób je rozwałkować. Placki smażymy na suchej patelni (z powłoka nieprzywierającą) z każdej strony. Najpierw tortille trzymamy na patelni ok. minuty, a następnie przewracamy ją na drugą stronę i trzymamy ok. 30 sekund. Placki powinny się napuszyć, na ich powierzchni powinny tworzyć się bąble, które mogą się przyrumienić, ale nie spalić! Przy smażeniu tortilli należy bardzo uważać, by placki

MyCookBook.pl
Pourlopowy marazm 176

crumb . Ciastkach nietypowych- miękkich i wilgotnych, z niezwykle dekadenckim lukrem. Polane nim świetnie pasują do gorzkiej kawy, a same idealnie pasują na śniadaniową przekąskę. Najlepsze tuż po upieczeniu, ale drugiego dnia też zachwycą miękkością. Ktoś coś? CUKINIOWE CIASTKA Z KREMOWĄ POLEWĄ 200g tartej cukinii (najlepiej utrzeć ją jakieś 15 min wcześniej, odstawić a następnie porcjami odcisnąć nadmiar wody- i dopiero(...)nabierze ładnej brązowo-złotej barwy (ostrożnie, bo można przypalić). Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do przestudzenia. Dodajemy serek, cukier puder i wanilinowy i dokładnie mieszamy do otrzymania gładkiej masy. Dałam znacznie mniej cukru pudru niż proporcjonalnie jest w oryginalnym przepisie- dlatego nie dodawałam więcej mleka a moja masa była i tak nieco rzadsza. Ostudzone ciastka smarujemy polewą i jemy

les mirabelles
Kontrowersyjna zapiekanka multiziemniaczana, czyli jednogarnkowy obiad wieloskładnikowy 204

spektakularnym sukcesie  zapiekanki ziemniaczanej , którą przyrządzałam ostatnio postanowiłam pójść o krok dalej i wzbogacić moją recepturę o kilka dodatkowych składników. Wszystko to by danie stało się bardziej pożywne i wartościowe i zadowoliło podniebienia domowników. Efekt tych prób wzbudził wiele emocji w mojej kuchni i nie tylko ;) Przeczytajcie do końca by sprawdzić dlaczego. Składniki(...)sera. I tu zaczynają się kontrowersje. Mi i Synowi zapiekanka bardzo smakowała - Mężowi nie. Przeprosił, podziękował i nie dokończył swojej porcji. Wiadomo, że przykro mi się zrobiło, ale z drugiej strony każdy ma inny smak. I w ten oto sposób zapiekanka przeszła do historii, a w moim domu na jakiś czas zapadła krępująca cisza ;) Chciałam ulepszyć coś co Mąż

Kuchnia po mojemu
Angielskie muffiny | wałek do ciasta firmy Joseph Joseph - recenzja 180

smakują właśnie tak jak te. Idealne na śniadanie, jak i na mini kanapeczki podczas spotkania z przyjaciółmi. Z podanego poniżej przepisu wychodzi ich sporo. Ja część zamroziłam, a drugą - zjedliśmy podczas niedzielnego śniadania.  'angielskie muffiny' Składniki (na ok. 20-25szt): - 4-4,5 szklanki mąki pszennej - 1 op drożdży instant (7g) lub 25g świeżych - 2 łyżki cukru(...)przetestowania w ramach współpracy z firmą Rossi . Uważam, że wałek ten jest fantastyczny! Pewnie wiele z Was pomyśli sobie - wałek to wałek, ma po prostu rozwałkować ciasto na daną grubość i już, więc czym się tutaj zachwycać? ;) A jest czym! Wałek ten to propozycja angielskiej marki Joseph Joseph, z którą wcześniej nie miałam styczności. Część główna wałka wykonana została

CookYourself
Quesadilla 412

Jest to moje ulubione danie kuchni meksykańskiej, tortilla kukurydziana z roztopionym serem. Tradycyjnie stosuje się ser typu Oaxaca, lecz równie dobry jest np. cheddar. Często do quesadilli dodaje się różne opcjonalne składniki – ziemniaki, grzyby, cuitlacoche , pokrojoną w paski paprykę jalapeño, kiełbaski chorizo itd. Na północy Meksyku używa się tortilli z pszenicy. Moja propozycja to kurczak, papryka(...)marchewkę obieramy, kroimy w słupeczki, blanszujemy kurczaka wyjmujemy z lodówki i podsmażamy razem z marynatą na patelni tak przygotowane składniki układamy na pszennym placku posypujemy startym serem i przykrywamy drugą tortillą zawijamy w folię aluminiową i pieczemy ok 15 minut w 200'C. podajemy z sosem barbecue, śmietaną najlepiej kwaśną i sosem tysiąca wysp. PYCHOTA!! P.S Tortilla jest idealną

Luźna Kuchnia