Śledź to fantastyczne danie na wigilijna kolację, zwłaszcza dla osób, które w kuchni nie czują się jak ryba w wodzie. Śledź tworzy smaczne połączenie z wieloma dodatkami a jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Zapraszam na śledzia po polsku z sporą ilością cebulki, leśnymi grzybami i suszonymi śliwkami skąpanego w aromatycznym, pomidorowym sosie. Składniki: 400g filetów śledziowych(...)oraz zile angielskie i liście laurowe. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Odsączone śledzie wymieszać z masą pomidorowo-cebulową. Przełożyć do słoika. Przechowywać w lodówce. Najlepsze są na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą
Pyry na Gazpopularne (pomijając boczek z jajkiem), a już w szczególności hash browns, czyli smażone tarte ziemniaki. Ale jak raz spróbujecie to na pewno Was zachwyci . Jest to mega sycące danie. My zazwyczaj przygotowujemy je jak wiemy, że obiad będzie dość późno. A teraz przenieśmy się do przydrożnej knajpki w Stanach, wiecie takiej typowej z filmów, gdzie siedzi(...)niej olej kokosowy. Na gorącą wrzucamy ziemniaki pamiętając, aby przykryły całą jej powierzchnię. Na brzegach w kilku miejscach dodajemy odrobinę masła. Po kilku minutach przewracamy ziemniaczany placek na drugą stronę. Pomożecie sobie dużym talerzem: kładziemy go na wierzch placka, odwracamy patelnię do góry nogami – placek zostaje na talerzu i z powrotem wrzucamy go na patelnię upieczoną stroną
PaleoLifePyszne bułeczki majonezowe – przepis Amiszów Pyszne bułeczki majonezowe – przepis Amiszów. Pyszne bułeczki majonezowe ten przepis wpadł mi w oczy gdy nad ranem obudzona przez
Kuchnia na wzgórzuDziś przedstawię Wam coś, co jest absolutnie podstawowym produktem na diecie Dukana, ale doskonale się sprawdza również na co dzień, jako alternatywa dla pieczywa. Placki otrębowe
Proste-przepisy.plSkładniki: fasola Jaś 1/2 kg, kiełbasa biała parzona 6 sztuk, smalec 1 łyżka, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, majeranek 2 łyżki, kucharek 1 łyżka
W Mojej Kuchni LubięOwocowe crumble czyli owoce pod kruszoną uwielbiają wszyscy. A co powiecie na crumble wytrawne? Każdy kto je spróbuje pokocha je równie mocno jak ja. Soczysty
WYSPA SZCZĘSLIWApróbuje sobie wyobrazić różne, idealne połączenia moich ulubionych smaków. Jednym z pożądanych jest kokos. Ma sobie ten aromat dalekich tropików, w połączeniu z bezą daje bardzo przyjemne wrażenia smakowe. Drugim smakiem lekko kwaskowatym a zarazem słodkim, jest smak truskawki, którą można łączyć z wieloma składnikami, lubi i słodkie, i słone. Dzisiaj takie jedno z ulubionych ciast, deserów(...)chowałam do teczki z kartkami do rysowania ;-). I mama miała problemy z odkryciem oceny. No ale babci, a że ona głównie w owym czasie ze mną odrabiała lekcje, nie dało się tak łatwo oszukać. Ale wiecie co w gruncie rzeczy nigdy mnie za to nie zrugała. Raczej zawsze na tzw. "pocieszenie" (nie wiem do dziś czy bardziej mnie czy mamy
SMYKWKUCHNIsposób może leżakować nawet kilka miesięcy i nie zepsuje. Jednak nie sądzę, żeby – biorąc pod uwage, jakie jest pyszne – wytrzymało tyle w jakiejkolwiek spiżarni :) Dziś bardzo wykwintne danie, kiedyś było potrawą mieszkańców wsi. Niezależnie od tego, czy uprzemy się traktować je jako super-hiper czy proste jedzenie, jedno jest pewne – delikatniejszej kaczki(...)zwiększyć do 200 stopni. Nogi kaczki wyjąć z tłuszczu, zlać tłuszcz. Nogi ułożyć z powrotem w naczyniu, skórką do dołu i piec jeszcze przez około 10 minut, przewrócić na drugą stronę i piec jeszcze 10 minut. W międzyczasie do wrzącej osolonej wody wrzucić pokrojone w grube plastry ziemniaki i gotować przez około 5 minut. Odcedzić i osuszyć. Na duży
Pociąg Do Kuchniszczęśliwa, ponieważ nie spodziewałam się ich w tak dużej liczbie! Wybór był naprawdę bardzo trudny, ponieważ z pośród 115 przepisów, wygrywaj jedynie dwa. Spędziłam pełną godzinę na przeglądaniu zgłoszonych dań, słodkości, lodów i koktajli, aż zadecydowałam (CO BYŁO NAPRAWDĘ TRUDNE!) Pierwsze miejsce zajmuje " Tofurnik oreo " Składniki: Spód: 16 ciastek oreo 2 łyżki masła orzechowego 1 łyżka syropu(...)ciasteczek. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową masę wylewamy do tortownicy ze schodzoną ciasteczkową bazą, wygładzamy ją i dekorujemy pokruszonymi oreo. Umieszczamy w lodówce na przynajmniej godzinę. DRUGIE MIEJSCE ZAJMUJĄ " Kokosowe leniwe " SKŁADNIKI: 250 g twarogu typu klinek 60-65 g mąki kokosowej Tropicai jajko dowolny aromat 2 łyżki cukru z kwiatu kokosa Tropicai 2 łyżki
healthy dreamsŚwietnie sprawdza się jako nadzienie do pierogów lub... dowiecie się niebawem. :) To danie to idealna propozycja dla wszystkich tych, którzy nie lubią nudnych i standardowych dań. Nie mniej jednak te pierogi idealnie pasują do klimatu zbliżających się Świąt. Składniki (na 25-30 pierogów): 220 gram mąki pszennej 110 ml gorącej wody 30 gram rozpuszczonego(...)zauważyć jego elastyczność. Gotowe ciasto wkładamy do miski i przykrywamy wilgotną ściereczkę, odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na pół, jedną część pozostawiamy w misce a drugą wałkujemy dość cienko i wykrawamy kółka szklanką. Masło rozpuszczamy w garnuszku z dodatkiem skórki z pomarańczy. Odstawiamy do wystygnięcia. Na przygotowane kółka nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy pierogi. Gotujemy
Mango PapajaCzas Świąt Wielkanocnych to zapach pieczonych ciast. Mazurki, baby drożdżowe i serniki. U mnie też dziś pachniało... oj pachniało. Serem, makiem, bakaliami ;-) Jutro Wielkanoc... a połowy
potrawyregionalnenapis na sklepieniu "Tu siedziałem - 1946"), a później Urząd Stanu Cywilnego i Poczta Polska. Dzisiaj, w pierwszym pomieszczeniu stoją na regałach słoiki z przetworami i suszonymi grzybami, w drugim, na paletach warzywa i owoce. Na ścianach pozaplatane sznury cebuli i czosnku, a w woreczkach orzechy włoskie i laskowe. Nic nadzwyczajnego się tu nie dzieje, no chyba(...)bierząco, również do innych przetworów. A przetworów w tym roku robię znacznie więcej - moja najstarsza córa wyjeżdża na studia, więc jak to żaczek - wyciągała z domu będzie co się da :). Tak z rozmachu zrobiłam sos słodko - kwaśny na zimę . W tym roku z dodatkiem musztardy i sosu sojowego. Składniki: 3 kg pomidorów (najlepiej odmiany bawole serce lub malinówka), 5 słodkich
Nie tylko w kuchnizimę. Mus w słoiku, mus mrożony, mus w kosteczkach i oczywiście pyszne, domowe dżemy. Postawiłam na klasyczny dżem z samych truskawek i małą modyfikację - dżem truskawkowy z cytrusami. Ten drugi jest kwaskowaty i super orzeźwiający. Podejrzewam, że nie doczeka zimy, bo świetnie sprawdzi się w upalne dni. Chodzi za mną jeszcze dżem truskawkowo-rabarbarowy, ale powoli zaczyna brakować słoików(...)Przygotowane owoce wrzucamy do garnka i trzymamy na małym ogniu, aż truskawki zaczną puszczać sok. 3. Dodajemy żelfix i dokładnie mieszamy. 4. Dodajemy cukier (do tego dżemy trzeba dać go trochę więcej). 5. Wszystko mieszamy i gotujemy do zaniku piany. 6. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcamy. Słoiki stawiamy na zakrętkach i zostawiamy na kilka godzin
two broke sistersgotowej śmietany ciągle miksując dolewac pomału rozpuszczona żelatyne .odstawić do lodówki do stężenia. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć zimną masę budyniową, a na wierzch ubitą śmietankę. Całość przykryć drugim blatem. Przykryć folią i wstawić na noc do lodówki.Następnego dnia oprószyć cukrem pudrem i pokroić na kwadraty. gli ingredienti per una deliziosa pasta sfoglia(...)tazza di zucchero a velo Di burro 3 cucchiai Panna montata Di panna da montare 230ml 2 cucchiaini di estratto di vaniglia Zucchero semolato 3-4 cucchiai
w mojej kuchnijesienna deprecha...A co jest na nią najlepsze? Szarlotka! :) Szarlotka to ciasto, które najbardziej kojarzy mi się z tą porą roku. Właściwie nie ma innego. Gdyby ktoś zapytał "Jakie danie kojarzy ci się z jesienią?", bez namysłu odpowiedziałabym, że właśnie szarlotka. Moja ulubiona to taka, gdzie jest masa jabłek, a mało ciasta. Wiem, że są osoby(...)posiekane w kosteczkę masło i żółtko, siekamy nożem starając się jak najbardziej połączyć składniki. Następnie jak najkrócej wyrabiamy ciasto rękami. Dzielimy ciasto na dwie części, jedną nieco większą od drugiej. Większą część rozwałkowujemy na wymiary formy i układamy na dno (jeśli wystarczy Wam ciasta można też lekko wyłożyć ciasto na bokach formy). Nakłuwamy widelcem i pieczemy
chili & sugaropowiem wam historię-inspirację tego wpisu. A było to tak: jakiś czas temu byliśmy w piątkę (ja, Madzia, Lidka, Jingyao i Dan) na browarku na Pradze. Jingyao i Dan są Chinkami i chciałem im pokazać jaka piękna jest Praga. Finalnie wylądowaliśmy w "W Oparach Absurdu" popijając browarek. A browar jak to browar, napędza apetyt. Zatem moje Chinki wymyśliły(...)mosiądzu i ma palenisko, w którym pali się węglem drzewnym). Gar był podzielony na dwie części. Jak się po chwili dowiedziałem w jednej części był łagodny wywar, w drugiej pikantny (jak się kolejną chwilę później okazało: mega pikantny). Taki jakby rosołek się w tym garze gotował. A na drugi stół, obok nas zaczęły wjeżdżać talerzyki. Stół się po prostu
Marder&Marder Manufacturewrażenie, że za oknami zrobił nam się październik, a nie maj, jeśli chodzi o temperature. Z jednej strony wita Cię rano piękne słońce i zagląda do łóżka a z drugiej to owe słońce jest chyba tylko dla ozdoby, bo bez kurtki ani rusz. I chciało by się jeszcze coś napisać, coś dodać, ale moja inwencja twórcza została chwilowo otępiona(...)wyrazistym zapachem i soczystym, śmietankowym smakiem. Posiada sprężysty miąższ usiany nielicznymi oczkami o średnicy ziarna ryżu. Jest ceniona ze względu na swoją doskonałą topliwość, dlatego doskonale sprawdza się w daniach na ciepło, takich jak tosty, pizza czy zapiekanki. Porcja na około 20 pierogów Składniki: Ciasto: 20 dag mąki około pół szklanki ciepłej wody szczypta soli łyżka oliwy Farsz
My simple kitchenznajomi serwują już ją na swoich stołach, zwłaszcza na plenerowych spotkaniach. Ja osobiście proponuję tę sałatkę postawić na pięknie nakrytym stole, przy którym zasiądziecie wraz z Waszą drugą połówką. Możecie też po prostu przygotować ją dla siebie na relaksujący wieczór. Spróbujcie, zapraszam. ... jeśli tak jak ja kochacie smak gruszki, słonych serów i piękną zieleń rukoli, ta sałatka jest(...)lodówki na kilka minut, aby smaki się "przegryzły". Taki zabieg wydobywa przede wszystkim orzeźwiający smak mięty, którym przechodzi cała sałatka. Schłodzoną sałatkę podajemy samą lub jako dodatek do dań. Smacznego
Słodkie okruszkiwzględów smakowych jak i praktycznych. Wybierając owoc w sklepie spróbujmy ocenić jego twardość – nie powinien być specjalnie miękki, ale też nie twardy jak kamień. Pierwsze sugeruje, że jest przejrzały, drugie – że wręcz niedojrzały. W praktyce ocena taka wymaga jednak trochę praktyki i nie zawsze do końca się udaje. Obróbkę avocado zaczynamy od przekrojenia go na 2 części. Pamiętajmy(...)oddzielenie jednej z połówek od pestki, druga zaś pozostanie z osadzoną w niej pestką. Pierwszą z połówkę po prostu kroimy jeszcze raz na pół. Jeśli owoc jest dojrzały, pestka swobodnie wyjdzie również z drugiej połówki i również ją możemy swobodnie rozciąć. Przy mało dojrzałym owocu będziemy jednak musieli powtórzyć na drugiej z połówek tę samą operację, którą
Kulinarna Pokusakeczupem, a nawet popijając herbatą... Bo dla mnie to taki jakby pasztet w cieście :) Przepis na ciasto podaję zmodyfikowany, ponieważ (ja blondynka;)) zamiast pół kilo mąki z rozpędu dałam cały kilogram :) wszystkie składniki już były zmieszane i nie mogłam się cofnąć... musiałam improwizować, co zresztą na szczęście mi się udało. Farszu też robiłam ciut więcej, więc też podam zastosowane proporcje(...)małymi zakładkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Po wyjęciu (na jeszcze ciepły spód) nakładamy farsz i równo rozprowadzamy, po czym przykrywamy rozwałkowaną na prostokąt drugą połowę ciasta. Nakłuwamy widelcem. Całość pieczemy około 1 godzinę w 180 stopniach. Najlepiej podawać na zimno. Podczas pieczenia wytopi się trochę tłuszczu z mięsa, ale tłuszcz ten wsiąknie
Kolorowy PrzepisownikChlebki przydadzą się Wam do wielu dań. Można je przekroić na pół i wypełnić farszem. My użyliśmy ich do hummusu. Chlebki pita Drukuj przepis Składniki 3 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy zaczyn 1 szkl wody (ciepłej) 15g drożdży świeżych 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki listonic_name = "Chlebki pita (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1(...)nich placki. Na każdej po 4. Jeśli się nie zmieszczą, to mogą troszkę na siebie nachodzić. Nic się nie stanie. Krok 5 Piec ok 10-15 minut przekładając na drugą stronę. Mój piekarnik nierówno piecze, dlatego musiałam przestawiać też blachy co nieraz oprócz przewracania chlebków. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest
CoolinarniePLKolejna odsłona karkówki, tym razem po cygańsku :) z dużą ilością cebuli, ketchupem i ogórkami konserwowymi. Jest to chyba moje ulubione mięso - po długim pieczeniu lub duszeniu
My Culinary ArtEklery zajmują specjalne miejsce w moim sercu, pamiętam, jak za licealnych czasów każdy pracowity tydzień musiał być zwieńczony choć jednym, z wybranej danego dnia wrocławskiej cukierni. Tak więc, w każdy piątek wraz z moją przyjaciółką wybieraliśmy się na spacer ulicami naszego miasta w poszukiwaniu tych najlepszych. Liczyło się dla nas wszystko: idealne ptysiowe ciasto - winno być chrupkie i jednocześnie rozpływać(...)energicznie mieszać, by się nie przypaliła. Gdy masa stanie się szklista i jednolita, ściągnąć ją z ognia i wystudzić do temperatury pokojowej. Na koniec wbić jajka, jedno po drugim i mieszać, używając spiralnych końcówek miksera. Ptysie wyciskać na blaszkę, uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia, za pomocą rękawa cukierniczego z dużą końcówką w postaci gwiazdki. Piec
Food SquareFilety drobiowe z serem i kurkami SKŁADNIKI: Filety z kurczaka podwójne - 2 szt kurki leśne - 400 g ser żółty -4 plastry cebula -1 szt sól
Kuchnia Danusizostało nam w lodówce oraz w kuchennych szafkach. Autorka zaprezentowała mnóstwo receptur na to, aby resztki, zamiast do kosza, trafiły na talerze. Uwierzcie, że każdy składnik może uzyskać drugie życie! Prawda, że wszystko wygląda apetycznie? Wszystkie przepisy są proste, czytelne i niektóre z nich zawierają krótkie porady. Oprócz tego książka jest doskonałym źródłem wiedzy(...)będą to: kokosanki chlebowe, biszkopt z aquafaby, kotlety z czerstwego pieczywa, chipsy z liści kalafiora oraz chleb z naczynia żaroodpornego. Naprawdę warto wziąć w dłonie tą książkę. Polecam! Dane o książce: Autor: Anna "Lena" Lesz Liczba stron: 280 Wymiary: 16,5 x 23,5 cm Oprawa: miękka Rok wydania: 2020 Wydawnictwo: Wydawnictwo
Di gotujeokazało, że sąsiadka zginęła pod powaloną starą wierzbą. Od tamtego czasu staram się spędzać wietrzne dni w budynkach i nie wypuszczam się na spacery. A w domu przygotowuję rozgrzewające dania warzywne. Do nich należy dzisiejsza zupa - rozgrzewająca, kolorowa i pachnąca. Składniki (na 6 porcji): 2 średnie ziemniaki 2 pietruszki 2 marchewki kawałek selera cebula ok. 3 cm imbiru(...)natką pietruszki. Prawie rok temu pisałam tutaj o swoich wrażeniach z lektury "Ostatni dzień roku" Katarzyny Misiołek . Wtedy też podawałam przepis na zupę-krem z dyni. Dziś kolej na drugą część tamtej historii w książce pt. "Dziewczyna, która przepadła" . W pierwszej części ("Ostatni dzień roku") można było przeczytać o emocjach Magdy po zaginięciu jej siostry Moniki. W drugiej
Weekendy w domu i ogrodziesyropu znieść nie mogłam. W tym przepisie jest również cebula, ale z dodatkiem innych przyjemnych składników w tym imbiru i cytryny, więc po pierwsze jej nie czuć, a po drugie jej smak jest baaaaardzo mile wzbogacony pozostałymi składnikami. Jeśli nie widzicie na przeziębienie każdego z tych składników osobno, w takim combo je polubicie. Do syropu możecie dodać jeszcze(...)imbiru i znów przesypujemy cukrem. Kładziemy warstwy do wykończenia składników. Przykrywamy słoik folią spożywcza i kładziemy w pobliżu kaloryfera. Dodatkowe informacje Jeśli syrop ma być pity przez dzieci, proponuję dać 2 cm imbiru. Jeśli syrop ma być pity przez dorosłych, dajemy 3 cm imbiru. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/pozostale/domowy-syrop-na-kaszel/ BosowKuchni Artykuł Domowy syrop na kaszel pochodzi z serwisu Mieszam
Mieszam w Garnkuzawążac jej nową potrawę, która by ją zaskoczyła i jej zasmakowała...ach jak będzie mi tego brakować. Dziś potrawa, którą sama stworzyłam i która stała się jedną z ulubionych dań mojej mamy. Dumna byłam, że wpisała się ona na stałe w jej menu na wszelkie imprezy. Zapraszam... Stopień trudności 7/10 - ja robie roladki małe z połowy wyciętego kotleta(...)uformować kotlecik "poszarpany". Jeżeli wyszły wam duże płaty kotleta przecinamy je na pół - zostana małe kawałki ale takie mają być. Jedną stronę kotlecików opruszamy odrobiną soli i pieprzu drugą natomiast smarujemy marynatą - dość grubo. Każdy kotlet kładziemy na plaster szynki parmeńskiej na kotlet pasek zóltego sera, 0,5cm-1cm. serka topionego i kawałek czerwonej cebuli, zwijamy całość
Kubki smakuFILTRA Filtr jest bardzo duży. Musiałam przeorganizować całą zawartość szafki pod zlewozmywakiem. Kosze na śmieci zmieniły miejsce, a środki czystości wylądowały w łazience. Ale dałam radę i jestem zadowolona. W skład zestawu Puricom Stella wchodzą: filtr, wkład do filtru odwróconej osmoza, zbiornik na wodę, kranik, rurka(...)chodzi o smak, woda z kranu jest bardziej mdła a woda filtrowana bardziej rześka, wyrazista. Smakuje jak ta woda, którą smakowałam jako dziecko w uzdrowisku w Polanicy Zdrój : Test drugi: sprawdziłam jak wygląda herbata z wody przefiltrowanej, od razu widać, że prawie nie ma żadnych plam, zacieków i woda i herbata jest bardziej przejrzysta. Udało mi się nawet
Bon Appetit Małgorzatywydrążyć większe wgłębienie po pestce - dzięki temu do środka będziemy mogli włożyć więcej musu. Przygotować dwie miski. Jedną napełnić bardzo zimną wodą i włożyć do niej kostki lodu. Do drugiej miski przełożyć połamane kawałki czekolady (użyłam gorzkiej i mlecznej w proporcji 3:1) oraz wlać wodę. Umieścić w kąpieli wodnej i trzymając na średnim ogniu mieszać aż do całkowitego(...)się udzielić prawidłowej odpowiedzi, ale najbliżej był Krokodyl - sugerując mus. Ponieważ mus jest częścią mojego jajka-niespodzianki, foremka na czekoladowe łyżeczki powędruję w ręce Krokodyla - proszę o kontakt i dane do wysyłki! * przepis na czekoladowe trufle znalazłam na tej stronie (klik) , jednak zrobiłam nieco inaczej niż podaje przepis. ** mus zrobiłam z przepisu Herve This - pisałam o nim tu - (klik
KUCHARNIANastępny z listy chlebów Hamelman'a. Chleb z pieczonym czosnkiem. Czosnek uwielbiam, więc byłam bardzo ciekawa efektów. Muszę przyznać, że trochę się rozczarowałam. Dałam trochę więcej czosnku niż w przepisie, mimo to, jak dla mnie, nie był on mocno wyczuwalny. Sam chleb natomiast wyszedł mi chyba trochę zbyt zbity. Ale to oczywiście może być wina(...)zgniatamy przed dodaniem do ciasta.ciasto właściweDo misy robota włożyć wszystkie składniki ciasta właściwego w tym czosnek. Mieszać na pierwszej prędkości przez 3 minuty, następnie mieszać na drugim stopniu prędkości przez 3 minuty. Przełożyć do naoliwionej miski ( świetnie sprawdza się spory prostokątny plastikowy pojemnik) i pozostawić na 1 - 2 godziny. Jeżeli ciasto będzie fermentować
Stare Gary